Autor Wątek: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?  (Przeczytany 29986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Na jaką inną Marvel Epic collection byłyby największe szanse w PL?
« Odpowiedź #180 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:01:38 »
Obstawiam, że pewnego rodzaju testem jest ukazanie się dwóch produktów z podobnym targetem w październiku Epic Punisher i listopadzie Epic Spider. Więc poczatek 2023 wydawca może już wiedzieć na ile Punisher skanibalizował sprzedaż Epica Spidera (ktoś odlozyl zakup w czasie itp.). Zakladajac, ze Punisher sprzeda sie dobrze, a sprzedaz Spidera 22 nie bedzie jakos wyraźnie gorsza niz 21 to ja bym sie spodziewal kolejnej serii Epic jeszcze w 2023 (np. wrzesień).

Na ta kanibalizacje narzekał TM-Semic, ze wydajac nowe tytuly mieli nadzieje na nowych i stałych klientow - a tych bylo stosunkowo malo. Raczej byly transfery kupujacych miedzy tytulami.
Myśle, ze taki Epic X-men moglby przyciagnac inna grupe docelowa jak Spidey czy Punisher. Ale wydali te benadziejne punkty zapalne.

Odnosnie 2023 - oni zdaja sobie sprawe, ze sie starzejemy. Nieco starsi czytelnicy TM-Semic dobiegaja 50tki. Wiekszosc to okolice 40tki. Dla czesci osob jak ja komiksy to w wiekszosci nostalgia i nic nowszego jak lata 90te tacy klienci (dla siebie) nie kupia bo sa za starzy na to po prostu. Wiec wydawca ma rynek i ma klienta ale nie ma juz bardzo duzo czasu. Dlatego uwazam, ze nie beda czekac do konca Punishera. O ILE pazdziernikowy Punisher nie skanibalizuje zbytnio Spidera listopadowego.

Ale mysle, ze i Punisher 2 i Spider22 sprzedadza sie wystarczajaco dobrze. Ja np. nie mam co kupować. Jest maj a nastepny zakup dopiero  lipiec - Spider 21 i Bat Knightfall 2. Potem listopad Spider 22. Ewentualnie jeszcze Punisher 2 w pazdzierniku. Maksymalnie 4 komiksy do kupienia w 2022.
O czym ty piszesz? To tak jakby napisać, ze Ultimate X-men kanibalizacje Ultimate Spider-mana, który zaczął wychodzić wcześniej, bo jedno i drugie to Ultimate. A przecież jedna i druga seria wychodzi równocześnie i tu będzie tak samo. To jest ten sam okres wydawniczy i czytelnicy będą kupować epiki Spider-man, epiki Punishera i sagę Knightfall, ze względu na nostalgię. Jedynie Knightfall będzie mieć większą sprzedaż bo to Batman, co pokazały zestawienia sprzedażowe Egmontu, bo Batman jest najlepiej sprzedającym się superbohaterem w Polsce, a nie bohaterowie Marvela.

I jakie znowu, że Egmont nie ma za dużo czasu? Nic dziwnego, ze twoje posty są porównywane do bazylowych. Jak na razie polityka wydawnicza Egmontu pozwala mu istnieć ponad 30 lat na rynku. Do czego ma się spieszyć? Jest najdłużej działającym wydawnictwem komiksowym, które przetrwało nie jeden kryzys.

To, że ty nie masz co kupować, nie znaczy, że brak wartościowych pozycji wydawniczych.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Maj 2022, 15:03:17 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #181 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:09:10 »
Ja na przykład w tym roku z samego Egmontu mam do zebrania jeszcze komiksy Star Wars, Smerfy, Lucky Luke'a, Garfielda, Kaczogród, Czarodziejów i ich dzieje, Mikiego od Glenat, Usagiego Yojimbo, kryminały Agathy Christie, integrale Kajka i Kokosza, Bazyliszki i Ekspozyturę Rygor, Luca Juniora, Ultimate Spider-Mana, Młodość Blueberry'ego, Kapitana Amerykę... i rozważam jeszcze Knightfall i Daredevila Waida.

:o
Pozazdrościć miejsca na półkach.  8)
Ja z katalogu Egmontu wyselekcjonowałem "naście" tytułów (może coś jeszcze wypadnie) i albo wraz z końcem roku 2022 kończę przygodę z komiksami ( ;D) albo trzeba będzie zacząć się wyprzedawać... albo coś.  ::)
Ale na Claremonta i tak bym się pisał. Nie wiem jak, ale bym się pisał.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kadet

« Odpowiedź #182 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:12:08 »
Pozazdrościć miejsca na półkach.  8)

Jakiego miejsca? Jestem w fazie "stosy i potrójne rzędy na półkach" ;) Całe szczęście, że niektóre z tych serii to cienkie (objętościowo, nie jakościowo :) ) frankofony w SC.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #183 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:30:13 »
"Nie mam co kupować" - wielu z nas sporo dałoby za taki stan :) Przynajmniej nie masz problemów ze znajdowaniem kasy na komiksy i kurczącym się miejscem na półce :)

Wiesz, skoro w 2022 wyjdzie za mało komiksów dla Ciebie, zawsze możesz spróbować nowych serii - a nuż znajdziesz coś, co Ci podpasuje. Ja na przykład w tym roku z samego Egmontu mam do zebrania jeszcze komiksy Star Wars, Smerfy, Lucky Luke'a, Garfielda, Kaczogród, Czarodziejów i ich dzieje, Mikiego od Glenat, Usagiego Yojimbo, kryminały Agathy Christie, integrale Kajka i Kokosza, Bazyliszki i Ekspozyturę Rygor, Luca Juniora, Ultimate Spider-Mana, Młodość Blueberry'ego, Kapitana Amerykę... i rozważam jeszcze Knightfall i Daredevila Waida. Jak zaczniesz badać bliżej ofertę różnych wydawnictw, to bardzo możliwe, że prędzej będziesz miał kłopoty z klęską urodzaju niż z klęską niedoboru :)

EDIT:

Nie za bardzo było jak pytać, bo Egmont po prostu wrzucił katalog na stronę i tyle :) Najszybsza okazja na takie pytania będzie chyba, jeśli Egmont będzie miał swoje spotkanie na Komiksowej Warszawie pod koniec tego miesiąca... albo może TK zrobi filmik o Spider-Manie w tym swoim cotygodniowym cyklu i coś zdradzi :)

Ale ja już wiem co lubię i wiem co jest dla mnie. Marvel i DC (z naciskiem na Spidera i Bat)  lata 1980-1993. Nie kupuje już jak jest poniżej 10zeszytów po kolei więc Hachette odpada.

Offline Kadet

« Odpowiedź #184 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:36:29 »
Ale ja już wiem co lubię i wiem co jest dla mnie. Marvel i DC (z naciskiem na Spidera i Bat)  lata 1980-1993. Nie kupuje już jak jest poniżej 10zeszytów po kolei więc Hachette odpada.

Cóż, jeżeli zakreślasz wąski zakres zainteresowań, to trzeba się liczyć z tym, że nie będzie tak dużo rzeczy do kupienia...

A ta bariera 1993 r. i 10 zeszytów jest sztywna, czy może zainteresowałbyś się też zapowiedzianym przez Muchę "Venom: Lethal Protector" i edycją jubileuszową "Marvels"?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline death_bird

« Odpowiedź #185 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:44:40 »
Jakiego miejsca? Jestem w fazie "stosy i potrójne rzędy na półkach" ;) Całe szczęście, że niektóre z tych serii to cienkie (objętościowo, nie jakościowo :) ) frankofony w SC.

U mnie komiksy na półki nie mają już co liczyć czyli Twoje to mają luksusy.  ???

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #186 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:51:19 »
Cóż, jeżeli zakreślasz wąski zakres zainteresowań, to trzeba się liczyć z tym, że nie będzie tak dużo rzeczy do kupienia...

A ta bariera 1993 r. i 10 zeszytów jest sztywna, czy może zainteresowałbyś się też zapowiedzianym przez Muchę "Venom: Lethal Protector" i edycją jubileuszową "Marvels"?

WĄSKI zakres? Marvel i DC 1980-93 to są tysiące zeszytów :) A sztywna data poczatkowa nie jest bo np. Wolfman w Spiderze zaczął się w 1978, a chętnie go kupię w Epicach. Za to po 1993 już nie chcę kupowac ani nawet czytać.
Mucha mnie zawiodła z tym, ze zaczęła Spectacular i nie mają zamiaru wydawać wcześniejszych. Plus ten tom i tak będę miał do wydania bo mnie drażni rozmycie chyba 9 zeszytów z 21. Także interesuja mnie zapowiedzi Marvel, DC i Egmont. Ewentualnie Hachette jak sie wezma za jakas serie porzadnie jak sie brali za Transformers i Savage Sword Conana - numer po numerze.

Offline Kadet

« Odpowiedź #187 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 15:56:54 »
WĄSKI zakres? Marvel i DC 1980-93 to są tysiące zeszytów :)

W porównaniu z całością komiksu to jest bardzo wąski zakres ;)

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #188 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 22:39:24 »
Mucha mnie zawiodła z tym, ze zaczęła Spectacular i nie mają zamiaru wydawać wcześniejszych.
Mucha nie zaczęła wydawać Spectaculara, tylko wydała jeden kompletny run wybranego scenarzysty, czyli dokładnie to, co zapowiedzieli. Nigdy nie dawali do zrozumienia, że chcą z tego zrobić jakąś serię, to już sobie sam ubzdurałeś.

Twoje posty są tak durne, że aż ciężko się to czyta.

Offline death_bird

« Odpowiedź #189 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 22:55:36 »
Co w niczym nie przeszkadza temu, że mogliby pójść za ciosem.  8)

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #190 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 23:22:32 »
Odnośnie tego, że to rzekomo bardzo wąski wycinek,. To jest po 180 numerow każdej glownej serii plus mnóstwo serii mniejszych. Nawet przescrollowanie tego na kompie kompletnie bez czytania to są LATA. Wybieranie samych dobrych historii mnie nie interesuje bo ja wole to przegladac i mieć poczucie kompletnosci.

Wiadomo, ze chocby zajrzenie do kazdego takiego zeszytu nie bedzie w moim zyciu zrealizowane ani nie jest to celem samym w sobie.
Ale i tak powinienem swój zakres zainteresowania dalej ograniczać i być bardziej wybiorczy. Na początek zrezygnuje w calosci z Punishera. Odpuszcze tez jego Epici.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Maj 2022, 23:28:18 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Kadet

« Odpowiedź #191 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 23:26:50 »
Ale w porównaniu z całym bogatym światem komiksu to naprawdę jest wąski wycinek - zarówno objętościowo, jak i tematycznie :) Ja bym powiedział, że nawet jakby wziąć cały Marvel, to jest to wąski wycinek komiksu jako takiego.

Jednak każdy czyta, co chce - tylko pamiętaj, że jeśli będziesz cierpiał na ciężki niedobór lektur, to poza Marvelem z podanego przez Ciebie przedziału czasowego na polskim rynku jest mnóstwo innych wspaniałych opowieści komiksowych :)

Dziękuję z całego serca!

Offline donT

« Odpowiedź #192 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 23:27:58 »
To jest po 180 numerow każdej glownej serii plus mnóstwo serii mniejszych. Nawet przescrollowanie tego na kompie kompletnie bez czytania to są LATA.

Hmmmm.
A jakbys czytal jeden zeszyt dziennie?
 ???
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #193 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 23:38:58 »
Ale w porównaniu z całym bogatym światem komiksu to naprawdę jest wąski wycinek - zarówno objętościowo, jak i tematycznie :) Ja bym powiedział, że nawet jakby wziąć cały Marvel, to jest to wąski wycinek komiksu jako takiego.

Jednak każdy czyta, co chce - tylko pamiętaj, że jeśli będziesz cierpiał na ciężki niedobór lektur, to poza Marvelem z podanego przez Ciebie przedziału czasowego na polskim rynku jest mnóstwo innych wspaniałych opowieści komiksowych :)

Tematycznie wąski zgadza się. Ale objetosciowo gigantyczny wrecz przytlaczajacy. Inne komiksy mnie nie interesują bo Marvel i DC okolice 1980-93 przypominaja mi mlodosc (TM-Semic) i głównie, w jakis 60% o to mi chodzi. Jestem konsumentem sentymentalnym a nie fanatykiem komiksu per se.

A na nadmiar lektur nikt z nas nie będzie cierpiał bo 1. czasu wolnego jest coraz mniej 2. ludzie coraz mniej czasu poświęcają na czytanie 3.wiecej ludzi pisze ksiazki niż je czyta; )

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #194 dnia: Pn, 02 Maj 2022, 23:49:23 »
Hmmmm.
A jakbys czytal jeden zeszyt dziennie?
 ???

Samo czytanie czy przeczytanie nie jest celem samym w sobie. Komiksy są dla mnie może nie wyłącznie ale glownie srodkiem do przywolania tego początku 90tisow. A posiadanie ich po kolei jest spełnieniem tamtego marzenia o kolekcjonowaniu w lepszej formie bo bez "przygody nie publikowane w Polsce red."