Obstawiam, że pewnego rodzaju testem jest ukazanie się dwóch produktów z podobnym targetem w październiku Epic Punisher i listopadzie Epic Spider. Więc poczatek 2023 wydawca może już wiedzieć na ile Punisher skanibalizował sprzedaż Epica Spidera (ktoś odlozyl zakup w czasie itp.). Zakladajac, ze Punisher sprzeda sie dobrze, a sprzedaz Spidera 22 nie bedzie jakos wyraźnie gorsza niz 21 to ja bym sie spodziewal kolejnej serii Epic jeszcze w 2023 (np. wrzesień).
Na ta kanibalizacje narzekał TM-Semic, ze wydajac nowe tytuly mieli nadzieje na nowych i stałych klientow - a tych bylo stosunkowo malo. Raczej byly transfery kupujacych miedzy tytulami.
Myśle, ze taki Epic X-men moglby przyciagnac inna grupe docelowa jak Spidey czy Punisher. Ale wydali te benadziejne punkty zapalne.
Odnosnie 2023 - oni zdaja sobie sprawe, ze sie starzejemy. Nieco starsi czytelnicy TM-Semic dobiegaja 50tki. Wiekszosc to okolice 40tki. Dla czesci osob jak ja komiksy to w wiekszosci nostalgia i nic nowszego jak lata 90te tacy klienci (dla siebie) nie kupia bo sa za starzy na to po prostu. Wiec wydawca ma rynek i ma klienta ale nie ma juz bardzo duzo czasu. Dlatego uwazam, ze nie beda czekac do konca Punishera. O ILE pazdziernikowy Punisher nie skanibalizuje zbytnio Spidera listopadowego.
Ale mysle, ze i Punisher 2 i Spider22 sprzedadza sie wystarczajaco dobrze. Ja np. nie mam co kupować. Jest maj a nastepny zakup dopiero lipiec - Spider 21 i Bat Knightfall 2. Potem listopad Spider 22. Ewentualnie jeszcze Punisher 2 w pazdzierniku. Maksymalnie 4 komiksy do kupienia w 2022.
O czym ty piszesz? To tak jakby napisać, ze Ultimate X-men kanibalizacje Ultimate Spider-mana, który zaczął wychodzić wcześniej, bo jedno i drugie to Ultimate. A przecież jedna i druga seria wychodzi równocześnie i tu będzie tak samo. To jest ten sam okres wydawniczy i czytelnicy będą kupować epiki Spider-man, epiki Punishera i sagę Knightfall, ze względu na nostalgię. Jedynie Knightfall będzie mieć większą sprzedaż bo to Batman, co pokazały zestawienia sprzedażowe Egmontu, bo Batman jest najlepiej sprzedającym się superbohaterem w Polsce, a nie bohaterowie Marvela.
I jakie znowu, że Egmont nie ma za dużo czasu? Nic dziwnego, ze twoje posty są porównywane do bazylowych. Jak na razie polityka wydawnicza Egmontu pozwala mu istnieć ponad 30 lat na rynku. Do czego ma się spieszyć? Jest najdłużej działającym wydawnictwem komiksowym, które przetrwało nie jeden kryzys.
To, że ty nie masz co kupować, nie znaczy, że brak wartościowych pozycji wydawniczych.