Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 314277 razy)

Kęndzior i 3 Gości przegląda ten wątek.

Online Warpath

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1785 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 09:09:32 »
Nie bardzo mieli wybór w tym temacie, my mamy :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #1786 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 09:53:47 »
"Green Arrow" został w oryginalnej formie, bo taka wersja jest u nas utrwalona - chyba już od czasu, jak Egmont wydawał "Kołczan" w 2003 r., a może jeszcze z epoki Semica, tu nie jestem pewny. Potem popularny serial pozamiatał w tym zakresie i ostatecznie utrwalił angielską wersję pseudonimu.

"Black Lightning"/"Czarna Błyskawica" to nie tak popularny bohater - co prawda miał też serial, ale chyba znacznie mniej głośny niż "Arrow". Nawet nie wiem, jaką wersję pseudonimu wykorzystano tam w dialogach. Może tłumacz przejrzał poprzednie występy tej postaci w komiksach, zobaczył, że pseudonim był wcześniej spolszczany, i dla spójności poszedł tą drogą? To tylko mój domysł, bo nie śledzę na bieżąco większości świata DC i nie wiem, jak wygląda sytuacja z tym bohaterem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online EonOfMarvel

« Odpowiedź #1787 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 15:47:47 »
Dla fanów Tm-Semica zagadka co to za postać - Władca Murów?

Offline Alois

« Odpowiedź #1788 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 18:36:42 »
Proste - Juggernaut

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1789 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 10:31:25 »
Nie bardzo mieli wybór w tym temacie, my mamy :)
No tak, tylko nieco dziwne jest to, że zazwyczaj oczekujemy super wiernego tłumaczenia, gdzie czasami uwagi pojawiają się nawet w stosunku do jakichś nieprzekładalnych żartów, a tutaj odwrotnie - chcemy poprawiać oryginał, zmieniając jego wymowę.

W ogóle jak się teraz zastanawiam, to chyba największy problem jest z postaciami, u których ich prawdziwe imię czy nazwisko jest częścią ksywy. Na tych kadrach, które wrzuciłeś, zainteresowało mnie, dlaczego zostawili np. Doktor Occult - i okazuje się, że gość ma na nazwisko Occult, a przy okazji zajmuje się okultyzmem ;D Jak dla mnie to głupsze niż walczenie z Nosorożcami.

Tak samo Doom - gość z małego państwa w Europie Wschodniej, którego nazwisko to bardzo pasujące angielskie słowo, do tego czytane po angielsku ;D Z dodanym niemieckim "von", żeby było ciekawiej.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1790 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 17:14:59 »
Prawie jak Dr Robotnik z Sonica  ;D

Online Kęndzior

« Odpowiedź #1791 dnia: Dzisiaj o 15:46:37 »
Pewnie te pytanie było już kiedyś zadawane, ale:
Jak myślicie czy ta kolekcja będzie przedłużana, tak jak kiedyś wcześniejsze "kioskowe" kolekcje komiksowe tego wydawcy ?

Dziś napisałem do Hattchete. Odpisali mi, że na dzień dzisiejszy kolekcja miałaby mieć 100 numerów.

Podobno włoska seria, na której opiera się Marvel Origins ma ponad 400 numerów, więc teoretycznie byłoby na czym bazować, natomiast ciężko stwierdzić czy popyt w Polsce jest zadowalający dla wydawcy.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1792 dnia: Dzisiaj o 18:50:38 »
Pewnie te pytanie było już kiedyś zadawane, ale:
Jak myślicie czy ta kolekcja będzie przedłużana, tak jak kiedyś wcześniejsze "kioskowe" kolekcje komiksowe tego wydawcy ?

Dziś napisałem do Hattchete. Odpisali mi, że na dzień dzisiejszy kolekcja miałaby mieć 100 numerów.

Podobno włoska seria, na której opiera się Marvel Origins ma ponad 400 numerów, więc teoretycznie byłoby na czym bazować, natomiast ciężko stwierdzić czy popyt w Polsce jest zadowalający dla wydawcy.

Mogliby przedłużyć. Np. mitologię nordycką przedłużyli już do 140 numerów.