Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246027 razy)

Online HugoL3

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #555 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 16:40:43 »
Wiem, że wrzucane już były listy komiksów wydane w ramach tej kolekcji w innych krajach, ale zadam odważniejsze pytanie: skoro lecimy tak ostro z egzotyką, to szkoda że nie dane nam jest doświadczyć jeszcze starszych pozycji, np kiedy Marvel był znany jako Timely Comics. O ile się nie mylę, w ramach WKKM & SBM wyszedł tylko jeden zeszyt w tomie z Red Skullem. To dopiero byłaby ciekawostka - śledzić chronologicznie losy tego wielkiego wydawnictwa. Ciekawe też jak się to czyta :D

A z drugiej strony, wyszła taka kolekcja opisująca komiksy DC ze srebrnej, a może nawet złotej ery? Często się łapię na tym, że mimo oglądania filmów, animacji lubo grywania gier ze stajni tego wydawnictwa sporo postaci zwyczajnie nie znam. Dopiero po seansie/lekturze sprawdzam easter eggi i okazuje się, że np Starfish miał swoją historię w komiksach. W przypadku Marvela raczej rzadko kiedy coś takiego mnie zaskakuje.

Offline Megatron

« Odpowiedź #556 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 16:51:47 »
@Bazyliszek. Ja kupię wybrane tomy gdy wysypią się na allegro. Nawet będę zadowolony, że nie wciągnie mnie szał zakupowy i wybiorę to co naprawdę chcę mieć. Traci wydawca ale im widać to pasuje.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #557 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:10:58 »
Wiem, że wrzucane już były listy komiksów wydane w ramach tej kolekcji w innych krajach, ale zadam odważniejsze pytanie: skoro lecimy tak ostro z egzotyką, to szkoda że nie dane nam jest doświadczyć jeszcze starszych pozycji, np kiedy Marvel był znany jako Timely Comics. O ile się nie mylę, w ramach WKKM & SBM wyszedł tylko jeden zeszyt w tomie z Red Skullem. To dopiero byłaby ciekawostka - śledzić chronologicznie losy tego wielkiego wydawnictwa. Ciekawe też jak się to czyta :D

A z drugiej strony, wyszła taka kolekcja opisująca komiksy DC ze srebrnej, a może nawet złotej ery? Często się łapię na tym, że mimo oglądania filmów, animacji lubo grywania gier ze stajni tego wydawnictwa sporo postaci zwyczajnie nie znam. Dopiero po seansie/lekturze sprawdzam easter eggi i okazuje się, że np Starfish miał swoją historię w komiksach. W przypadku Marvela raczej rzadko kiedy coś takiego mnie zaskakuje.

Tak jak "Historia Marvel Komiks" wydana w PL na którą się powołuje non stop Bazyliszek jest uboga jeśli chodzi o zdjęcia a raczej nie ma ich wcale. Wydawnictwo Tashen wydało swego  czasu wspaniałe wydania opracowań historycznych z całą chronologią oraz okładkami zarówno dla Marvela i DC. Są ogromne wydania wielkości 2 x  większych od absolutów DC. Zarówno dla Marvela "75 Years of Marvel From The Golden Age to the Silver Screen" i DC "75 Years Of DC Comics: The Art Of Modern Mythmaking". Potem wydano krótsze tomy Silver Agowego Marvela "The Marvel Age of Comics 1961–1978" oraz 3 Tomy dla DC dla każdej ery, Złota, Srebrna i Brązowa.

PS.Apropo Tashen przypomniałem sobie o nowej inicjatywie Tashena. Wydawania początków Marvela w takich ogromnych wydaniach. Na razie wyszedl Spidey, Avengers oraz F4. Każdy tom to 20 zeszytów. Najwazniejsze to jednak to, że nie ma tam nowych wersji kolorystycznych po restauracji tylko bardzo wysokiej jakości skany oryginalnych stron z najlepiej zachowanych wersji fizycznych zeszytów. Dodatkowo papier jest matowy i w stylu TM Semica. Razem daje to efekt jakby się czytało stare zeszyty.

« Odpowiedź #558 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:11:25 »
  Prenumerata dzisiaj zamówiona, jestem podekscytowany. Kupiłem ten pierwszy tom w kiosku i wcale nie wygląda źle, okładka która na fotkach faktycznie prezentowała się "tak se" w rękach wygląda lepiej, chociaż rzeczywiście najlepiej graficznie wyglądają Bohaterowie i Złoczyńcy pod tym względem, papier najzupełniej w porządku nie jak straszyli jakiejś podłej jakości. Kwestia wyższej ceny niż taki BiZ i mniejszej średniej objętości to podejrzewam kwestia tego, że Hachette zdroworozsądkowo zakłada, że to będzie się sprzedawać gorzej. Spójrzmy prawdzie w oczy innej okazji, aby to przeczytać w naszym języku, też bym wolał wydanie w Epikach dzięki czemu wyszłoby mnie i taniej i mniej miejsca zajęło i mógłbym odpuścić nie interesujące mnie tytuły, ale nikt by tego może z wyjątkiem Człowieka-Pająka nie wydał. Jest jak jest, inaczej nie będzie.
  A co do Spider-Mana to miałem obydwa Essentiale i w/g mnie były świetne. Pająk to było oczko w głowie Stana Lee i to widać, że przykładał się mocniej do tego tytułu niż do innych. Jak ktoś zdzierży pierwszy tom, to powinien wiedzieć że dalej poziom szybko rośnie. Jeszcze drugi tom będzie dosyć podobny do pierwszego czyli pojedynek ze "złoczyńcą miesiąca", który wprowadzi kolejnych klasycznych wrogów w stylu Kraven, Mysterio, Electro, Lizard czy Green Goblin ale dosyć szybko zaczną dołączać postacie drugoplanowe jak MJ, Harry, Robbie, Betty, Ned, Ben, Kat czy Norman ze swoimi dramami i zacznie się mieszanie fabułą i tożsamościami, Lee naprawdę mocno posuwał te postacie pod względem zarówno fabularnym jak i charakterologicznym do przodu. Zresztą szczerze, to co przeczytaliśmy z tych staroci wpływa na nasz odbiór rzeczy teraźniejszych. Co innego przeczytać n-ty raz o śmierci Gwen Stacy której u nas praktycznie nie było, co innego znać ją z kilkudziesięciu zeszytów, co innego wiedzieć że JJJ to podły wujek, co innego wiedzieć dlaczego, takie coś pozwala naprawdę zżyć się z postaciami.  I to nie jest kwestia tego, że obniżamy wymagania tylko dlatego że współczesne komiksy (w sensie ongoingi, nie osobne "powieści graficzne" czy tam zwał jak zwał przy których faktycznie widać czasem że to zupełnie inna półka) to wcale nie są mądrzejsze, to z reguły jest to samo tylko stworzone stylem o 60 lat młodszym.
   Ze swojej strony napewno polecę również Daredevila, to przez długi czas była kopia Spider-Mana tylko w nieco innych realiach i też mi się go bardzo fajnie czytało. Osobiście również lubię starego Thora, co z resztą to wyjdzie w praniu. Ja tam się jaram.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:28:16 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #559 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:25:27 »
Ja się zastanawiam, czy nie brać tylko Spidera ewentualnie Daredevila. Na resztę nie mam miejsca ani kasy.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #560 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:32:14 »
Lee naprawdę mocno posuwał te postacie pod względem zarówno fabularnym jak i charakterologicznym do przodu. Zresztą szczerze, to co przeczytaliśmy z tych staroci wpływa na nasz odbiór rzeczy teraźniejszych. Co innego przeczytać n-ty raz o śmierci Gwen Stacy której u nas praktycznie nie było, co innego znać ją z kilkudziesięciu zeszytów, co innego wiedzieć że JJJ to podły wujek, co innego wiedzieć dlaczego, takie coś pozwala naprawdę zżyć się z postaciami.  I to nie jest kwestia tego, że obniżamy wymagania tylko dlatego że współczesne komiksy (w sensie ongoingi, nie osobne "powieści graficzne" czy tam zwał jak zwał przy których faktycznie widać czasem że to zupełnie inna półka) to wcale nie są mądrzejsze, to z reguły jest to samo tylko stworzone stylem o 60 lat młodszym.

U mnie również kolekcja wjeżdża.

Taki "No more Spider-man" to tylko 50 zeszyt Amazinga. Przecież to będzie zaraz, jeśli patrzymy tylko na Pająka i jego rozwój. A tego "No more" pamiętam czytało się świetnie i nie ma tam mowy o nudzie. Dla mnie to było lepsze niż współczesne spider-potworki.
Trochę nie chce mi się latać na pocztę co miesiąc przez następne 4 lata, ale trudno. Dałem radę przy Conanie, dam i teraz.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #561 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:36:02 »
@UP
My men. :) Romita Senior rządzi.

W kupowanie po Polsku wsiąknąłem tak do połowy WKKM. Jednakże około 2012 roku przerzuciłem się na kupowanie w oryginale Omnibusów. Jestem fanem Silver Agowego Marvela oraz lat 80 które były już dużo poważniejsze oraz mocno dekonstruowały gatunek za czasów np. Roya Thomasa.

??? ??? Połowa WKKM była gdzieś w 2016. To zbierałeś te Omnibusy wcześniej czy razem? No i co z tymi 40 klasykami z drugiej 60-tki WKKM? Zebrałeś je?

Ja też podziwiam Taschenbuchy. Ale nikt nie chce tego wydać po polsku. NHMC była niezła, ale to jest czytanie na raz. Jak przeczytałem teraz drugi raz, bo clou tej książki mnie rozczarowuje. Autor skupił się na twórcach. Ale nie na ich twórczości tylko na tym jacy biedni byli bo im korpo nie chciało płacić. Ojjo joj - wzruszyła mnie ich historia. A Stan Lee był hejtowany, chociaż też był twórcą i jemu jako nielicznemu udało się już wtedy - w latach 60-tych i 70-tych stać zamożnym człowiekiem. Brak ilustracji mi aż tak nie przeszkadzał. Teraz już mamy materiały poglądowe na półce i zawsze można zerknąć do tego Jungle Action. Bardzo chciałbym jakiejś porządnej książki o amerykańskim komiksie superhero, ale nikt nie chce tego wydawać po polsku.

Dla mnie jeśli już miałbym czytać po angielsku to wybrałbym wersje cyfrowe. Taniej wyszłoby.

Kolejną zaletą Kolekcji jest to, że te ongoingi są bardziej ciągłe niż obecnie. No dobra - iluzja zmiany jest oczywiście obecna. Ale przynajmniej Peter skończył liceum i poszedł na studia, co Milesowi Moralesowi raczej nie prędko się przytrafi. :) Dziś to restart za restartem po każdym runie.

@OokamiG
Zawsze coś.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:38:23 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #562 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 17:40:01 »

Trochę pogadaliśmy sobie o tym komiksie.
Pierwszy tom warto moim zdaniem kupić przede wszystkim dlatego że jest bardzo tani i można się samemu przekonać czy lubi się taką formę narracji.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #563 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 18:20:57 »
Taki "No more Spider-man" to tylko 50 zeszyt Amazinga. Przecież to będzie zaraz, jeśli patrzymy tylko na Pająka i jego rozwój. A tego "No more" pamiętam czytało się świetnie i nie ma tam mowy o nudzie.
Nie tak zaraz, bo to będzie u nas za dwa lata.

Natomiast akurat właśnie za dwa lata przyjdzie dla mnie ciekawy moment tej kolekcji. W Spider-Manie będą szły tom po tomie najsłynniejsze klasyczne historie: If This Be My Destiny, How Green Was My Goblin, Spidey Saves The Day, Spider-Man No More. Z kolei w FF analogicznie: Panic in Baxter Building, Inhumans, Galactus, Silver Surfer, This Man This Monster.
Batman returns
his books to the library

Offline Bushiken

« Odpowiedź #564 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 18:30:56 »

??? ??? Połowa WKKM była gdzieś w 2016. To zbierałeś te Omnibusy wcześniej czy razem? No i co z tymi 40 klasykami z drugiej 60-tki WKKM? Zebrałeś je?

Miałem na myśli polowe pierwotnego rzutu, tak do 50 bodajże miałem albo nawet mniej. Zapomniałem, że potem serie przedłużyli o więcej tomów i to głównie klasyki. W pewnym momencie było tak, że już nawet nie czytałem WKKM. a z 2 lata temu sprzedałem cały komplet. Jakoś w 2014 czy 2015 już chyba przestałem  kupować.

Offline Leyek

« Odpowiedź #565 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 18:39:43 »
Pierwsze wrażenie z obcowania z trzema regularnymi tomami jak i porówananie z testem:

Dzięki za filmik. Rozważałem ponowny zakup Spidermana, ale widzę, że nadruk panoramki z testowego nr 1 dobrze się zgra z numerem 2 normalnego rzutu.

Naprawdę dzieci chciały to z Tobą czytać? Nie było to zbyt archaiczne?
W jakim wieku są Twoje pociechy?

Ja przeczytałem tom 1 Spidermana z 7-latkiem i uważam, że to jest dobry wiek odbiorcy tej kolekcji :) Jemu się bardzo podobało. Wiesz superhero jest teraz wszędzie, Spidera, Batmana każdy dzieciak zna to im się takie historie bardzo spodobają. To jest w sumie główny czynnik dla którego będę zbierał tę kolekcję (jeszcze pomyślę na ile wybiórczo), żeby z młodym poczytać.

Online Castiglione

« Odpowiedź #566 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 18:48:26 »
Szczególnie, że publikacja takiej kolekcji prawdopodobnie zamknie na zawsze (albo na baaaardzo długie lata) ewentualną publikację jakichkolwiek omnibusów czy essentiali. Nawet pewnie epiców z najstarszymi historiami tych postaci.
Serio, ale jakich omnibusów czy essentiali? Niby kto miałby to u nas wydawać i ile lat mielibyśmy jeszcze na to czekać?

TK zresztą wspominał, że nie planuje najstarszych Epików.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #567 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 20:25:28 »
Ja rozumiem, że najgorsza jest cena. Te 50 zł co 2 tygodnie to czasem ciężko, bo nie każdy zarabia chociaż średnią krajową. To w ogóle jest takie wkurzające. nasz rynek komiksowy jest płytki i mało jest komiksiarzy w stosunku do reszty społeczeństwa. Bo jesteśmy ciągle ubogim społeczeństwem, bo musimy walczyć o byt i mieć środki na życie codzienne. Że każda zawierucha światowa uderza nas podwójnie, bo mamy pecha do rządzących. I piszę to ja, mieszkaniec lubelszczyzny. Gdzie testy Kolekcji to się walają po półkach, bo u nas mniej ludzi czyta. To jest naprawdę smutne. Tomiki kolekcji schudły, cena wzrosła. Nie każdy jest takim fanatykiem jak ja, nie palącym, nie pijącym, bez dzieci, który zaiwania za miskę ryżu a resztę kasy ładuje w tą makulaturę.

I tak już 10 lat. I horyzont wciąż dalej ucieka. Dziś już nie za bardzo wiem, czy kupuję to dalej z zamiłowania, czy już tylko z uporu i siłą rozpędu. Powoli zaczynam rozumieć tych, co się wypalają z wiekiem i potem sprzedają swoje zbiory. Ale wyszedł ten Spider-Man, w końcu go przeczytałem i naprawdę jestem zadowolony po lekturze. To właśnie w tych pierwszych numerach pokazano te cechy Spider-mana za które tak go bardzo uwielbiam. To jest jak w życiu. Dni mijają i bryndza za bryndzą. A potem zdarza się coś, co raduje cię tak, że chce ci się dalej tyrać w tym kieracie.

Powtórzę - 50 lat zapóźnień względem światowego komiksowa. Potem Upadek TM Semic a potem upadek DK i Mandragory. 10 lat nadrabiania głównie XXI wieku, główne eventy i historie z przeszłości. A teraz, po tych 30 latach III RP wreszcie NA POWAŻNIE zaczynamy rozbudowywać naszą bibliotekę tytułów. Warto.

Offline SawiK

« Odpowiedź #568 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 22:17:16 »
Bazyl czemu nie piszesz jak to masz w zwyczaju że: Kolekcja się dubluje i pierwsze zeszyty powinny by powycinane bo były prędzej już wydane 🤔

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #569 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 22:57:18 »
Podsumowując ten przydługi wywód jeżeli otworzymy się na wersję oryginalne mamy bardzo dużo opcji do wyboru w porównaniu do kosztownej kolekcji która ma swoje wady.

Osobiście nawet jak już mam wersję oryginalną, to i tak ulubione tytuły chciałabym poczytać po polsku, bo jednak swojskie sformułowania/idiomy/itd. odbiera się na innym, najbliższym poziomie, i w jakiś sposób jeszcze bardziej przywiązuje to do postaci. Plus zawsze cieszy mnie czytanie dobrego przekładu, dla kogoś zainteresowanego językami to bardzo satysfakcjonujące (oczywiście tylko jeśli przekład jest ok, ale to osobna kwestia).

Apropo Tashen przypomniałem sobie o nowej inicjatywie Tashena. Wydawania początków Marvela w takich ogromnych wydaniach. Na razie wyszedl Spidey, Avengers oraz F4. Każdy tom to 20 zeszytów. Najwazniejsze to jednak to, że nie ma tam nowych wersji kolorystycznych po restauracji tylko bardzo wysokiej jakości skany oryginalnych stron z najlepiej zachowanych wersji fizycznych zeszytów.

Ech, ile bym nie dała, żeby używanie dobrych skanów oryginalnych wydań było normą dla ramotek... Te jaskrawe rekoloryzacje wychodzą zbyt sztucznie, a czasem gubią też detale kreski (to drugie bardziej w DC niż Marvelu) :( Już niby się do tych nowych edycji przyzwyczaiłam, ale ostatnio coś mnie podkusiło, żeby znowu zrobić porównanie i od nowa szkoda mi oryginalnego wyglądu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Styczeń 2023, 22:59:48 wysłana przez Lavender Blue »