Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 189788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #1110 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 17:41:59 »
@UP
Exactly

Powiem tak. Mógłbym się też zgodzić na tą z Marvel Comic Presents #76 na zbiorcze wydanie, ale czy takie coś przeszłoby dzisiejsze konwenanse i PG-13? ;)

Akurat kiedy wychodziło nasze pierwsze wydanie w Mega Marvelu, to sam Marvel użył właśnie tego kadru jako okładkę wydania zbiorczego z 1994. I tak narodziła się historia. Do której potem nawiązywano.

https://www.amazon.co.jp/Wolverine-Weapon-X-Marvel-Comics/dp/0785100334

W Wielkiej Brytanii w 2020 r w zbiorczym też użyto tej okładki. Ta z polskiej WKKM chyba jest najsłabsza.

https://www.ebay.co.uk/itm/266135574417

BTW - dziś wyszło kolejne wydanie Wojny Domowej w Kolekcji. Kupił ktoś?

Offline Crono

« Odpowiedź #1111 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 17:53:02 »
U mnie niedawno przyszła prenumerata z tomami 8 i 9, więc jeszcze trochę poczekam. Niemniej, Wojnę Domową mam z wydania Muchy, kupioną lata temu na premierę.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1112 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 18:12:41 »
@UP
Która to była parę miesięcy po tej z WKKM i nikt jej nie kupował przez 2 lata, aż wreszcie zeszła przy premierze filmu w 2016. Ja tego dzisiejszego tomu nie biorę, bo mam ten z WKKM.

Offline Crono

« Odpowiedź #1113 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 19:16:55 »
WKKM kupowałem wybiórczo, w zasadzie tylko tomy z mutantami. Co do Wojny Domowej, wolałem (i wolę nadal) wydania nie kolekcyjne.

« Odpowiedź #1114 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:45:31 »
@UP
Która to była parę miesięcy po tej z WKKM i nikt jej nie kupował przez 2 lata, aż wreszcie zeszła przy premierze filmu w 2016. Ja tego dzisiejszego tomu nie biorę, bo mam ten z WKKM.
Wojna Domowa w WKKM wyszła 23 maja 2014, wydanie Muchy jest z 25 sierpnia 2013, więc znów klasycznie nie sprawdzisz dat i będziesz pisał bzdury, Mucha była pierwsza, a nie twoje Hachette i kochane WKKM.
Wojna Domowa w wydaniu Egmontu miała przynajmniej parę dodruków i wszystkie się wyprzedaży i na stan dzisiejszy nie ma dostępnego tego komiksu, i to wszystko mimo, że właśnie było wcześniej wydanie Muchy czy WKKM, co tylko pokazuje, że nadal ten komiks cieszył się popularnością i nie każdy kupił wydania z kolekcji czy Muchy.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1115 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 20:47:17 »
@UP
Tak przepraszam cię. Masz rację - wydanie Muchy było wcześniej z ceną 80 zł. I dlatego zapamiętałem tylko to z 2014 WKKM, bo to kupiłem. A to musze wydanie leżało i leżało do premiery filmu w 2016 roku i tak - wtedy się sprzedało. Mucha chciała na tym komiksie zarobić dwa razy - dla Hachette i dla siebie. Jeśli koszty leżakowania nie były wysokie, to im się udało.

@Crono
Ale tylko te Wojny Domowe z poprawnie wydrukowanymi rozkładówkami. ;)
To kupił ktoś dziś ten numer? Bo nie wiem jaka jest grafika, bo mi się do Galerii nie chciało nadrabiać drogi.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Marzec 2026, 20:50:38 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #1116 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 22:42:58 »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1117 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 09:35:42 »
Komiks leżał 2 lata i "nikt" go nie kupował... My się przenieśliśmy do jakiejś równoległej rzeczywistości, w której komiksy wyprzedają się u nas na pniu? Bo w tej linii czasowej, którą pamiętam, większość tytułów na rynku jest dostępnych przez taki czas albo i dłużej, więc nie wiem, co wyróżnia przypadek akurat "Wojny domowej".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1118 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 10:31:47 »
To że ona i chwilę wcześniejszy Ròd M od Muchy były dwa razy droższe od takich samych wydań robionych przez Muchę dla Hachette w Wkkm. I dlatego te komiksy tyle zalegały. Na starym forum była o tym dyskusja.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1119 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 12:16:34 »
Komiks leżał 2 lata i "nikt" go nie kupował... My się przenieśliśmy do jakiejś równoległej rzeczywistości, w której komiksy wyprzedają się u nas na pniu? Bo w tej linii czasowej, którą pamiętam, większość tytułów na rynku jest dostępnych przez taki czas albo i dłużej, więc nie wiem, co wyróżnia przypadek akurat "Wojny domowej".

Przecież Hachette ma dostępne komiksy 2 tygodnie. Potem na ich stronie dłużej. Ale te dobre komiksy trudniej kupić nawet w dniu premiery. Nawet komiksy Studia Lain sa łatwiej dostępne.

Czyli to są lepiej wydane komiksy, bo szybciej znikają z rynku, niż ich odpowiednicy od konkurencji.

To tak jak z dublami. Zależy kto je ma.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1120 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 08:52:47 »
Przyznam, że zaskoczyło mnie, że tom dla prenumeratorów ma też numerek 1 na grzbiecie oraz fragment panoramy. Ile tych tomów ma być? 3? 4? Ciekawe czy będzie z tego spójny rysunek czy tak się z dupy urwie w połowie twarzy jakiejś postaci...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1121 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 06:29:50 »
Kojarzy ktoś, kto może być autorem grafiki z najnowszego numeru z Upadkiem Avengers? Bo mi to na Fincha nie wygląda.

https://www.instagram.com/p/DWi7DtJjOUX/?img_index=2

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1122 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 09:08:36 »

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1123 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 09:03:56 »
Przyszła paczka z Old Man Logan i Turniejem Mistrzów.
Na folii ze Staruszkiem jest naklejka "tylko dla dorosłych". Ciekawe, nie widziałem tego wcześniej. Poprzednio Hachette też dawał takie oznaczenia?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #1124 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 09:07:50 »
Przyszła paczka z Old Man Logan i Turniejem Mistrzów.
Na folii ze Staruszkiem jest naklejka "tylko dla dorosłych". Ciekawe, nie widziałem tego wcześniej. Poprzednio Hachette też dawał takie oznaczenia?

Tak, w poprzedniej paczce jeden lub dwa komiksy ją miały.