Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 91462 razy)

Offline eridraven

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #240 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 10:19:09 »
Nie wiem, czemu polski oddział Hachette tak zafiksował się na punkcie panoram. To jest obiektywnie gorszy grzbiet.

To proste. Za granicę jest to linia wydawnicza, taka sama jak np. Marvel NOW!, czy Marvel FRESH u nas, a Hachette wydaje MMH jako kolekcję, stąd posiada panoramę.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Saruman

« Odpowiedź #241 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 11:50:48 »
W tym przypadku wygląda mi na to, że jest cienka linia między kolekcją a linią wydawniczą. Czy gdyby Hachette zdecydowało się wydawać tę "kolekcję" bez panoramy, tylko z normalnymi grzbietami, to dalej była by to kolekcja, czy już linia wydawnicza? Zapewne odpowiecie, że nadal była by numeracja tomów. A gdyby jej też nie było? Są jakieś prawne wymagania wobec kolekcji? Czy panoramy, numeracje to jednak tylko kwestia marketingowa?

« Odpowiedź #242 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 12:32:22 »
Linia wydawnicza to Marvel Fresh np. możesz to kupić przez dłuższy okres czasu, nawet przez parę lat, dopiero jak skończy się nakład. I zwykle jest to szerzej dostępne. Hachatte i kolekcja to rzecz która jest typowo do kiosków i Empików. Nie kupisz tego w np. Bonito. I kolekcja to rzecz która jest w sprzedaży przez 2tyg i później jak już to kupisz nowy tom tylko w ich sklepie internetowym. Reszta to już Allegro, OLX itp.
Więc nawet jakby Hachatte nasze dało ją bez panoramy, ale z dystrybucją taką jaka jest do tej pory czyli tomy lądują co 2tyg w kioskach, jest to nadal kolekcja.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline HugoL3

« Odpowiedź #243 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 12:32:47 »
W tym przypadku wygląda mi na to, że jest cienka linia między kolekcją a linią wydawniczą. Czy gdyby Hachette zdecydowało się wydawać tę "kolekcję" bez panoramy, tylko z normalnymi grzbietami, to dalej była by to kolekcja, czy już linia wydawnicza? Zapewne odpowiecie, że nadal była by numeracja tomów. A gdyby jej też nie było? Są jakieś prawne wymagania wobec kolekcji? Czy panoramy, numeracje to jednak tylko kwestia marketingowa?

To zależy czy mógłbyś kupić w dowolnej księgarni zestaw lub kilka tomów z tej serii.
W Niemczech, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii i podajże we Włoszech takie tomy widziałem i przypominały "kolekcję", którą my znamy z Carrefour.
Tutaj będzie jak zwykle - 2 tygodnie w sprzedaży i out, następny tom.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #244 dnia: Cz, 31 Październik 2024, 14:47:31 »

Kolekcje są odłamami linii wydawniczych dostosowanymi do czasowej sprzedaży kanałem prasowym.

Tak naprawdę to nie panorama jest problem, tylko nasz rynek komiksowy.

Bazowo kolekcje wychodzą na rynkach, gdzie wszystko było już wydane i stanowią kolekcjonerski zbiór stanowiący alternatywę dla standardowych wydań do postawienia na półkę. Tam kupuje się je w całości bo pojedyńcze rzeczy z kolekcji i tak mają regularne normalnie dostępne wydanie.

Licencjodawcy udzielają zgodę na wydanie takiego zbioru w formie czasowej, a nie pojedynczych tytułów do stałej sprzedaży.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #245 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 06:10:24 »
Nie wiem, czemu polski oddział Hachette tak zafiksował się na punkcie panoram. To jest obiektywnie gorszy grzbiet.

Jeśli to takie złe, to czemu w tym roku Egmont zaczyna robić slipcase'y?? Przecież jeśli postawisz to na półce grafiką do pokoju, wygląda to jak panorama. Tyle że nie ma szpar między kolejnymi tomami.

Panorama jest jednym z argumentów dla licencjonodawcy (Panini, DC), że nowy wydawca kupił zamknięty zbiór i nie będzie stanowił konkurencji dla dotychczasowego kontrahenta w danym kraju. Bo Panini traktuje to jako inną formę dystrybucji, inny sposób wydawania. Czy takie rozróżnienie ma sens w oczach klientów? Dla jednych może tak, dla innych nie. Ale dzięki temu możemy dostawać w Polsce np. komiksy DC albo Thorgala nie tylko od Egmontu. Mamy i wybór i nową formę albo premierowe treści, na które dotychczasowy wydawca by nie poszedł. I to jest dobre.

Offline Pestak

« Odpowiedź #246 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 06:48:59 »
 No i przede wszystkim ta licencja dla hachette jest mocno ograniczona w czasie i to nie tylko jesli chodzi o wydanie komiksu, ale najwyrazniej rowniez o sprzedaz. Pamietam, ze juz przy koncu kolekcji conana naciskali zeby wyslac mi w ostatniej paczce od razu z 10 tomow, byle tylko to wypuscic. U mne bylo spore opoznienie przy tej prenumeracie bo notorycznie spoznialem sie z platnosciami:)

« Odpowiedź #247 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 10:30:19 »
Jeśli to takie złe, to czemu w tym roku Egmont zaczyna robić slipcase'y?? Przecież jeśli postawisz to na półce grafiką do pokoju, wygląda to jak panorama. Tyle że nie ma szpar między kolejnymi tomami.
Tylko widzisz Bazyl, slipcase to wybór - możesz to sobie ustawić jak ci się podoba. A w Kolekcji jesteś skazany na panoramę tak czy inaczej. I właśnie dobrze napisałeś, nie ma szpary między tomami. Dodam też, że w BiZ co jakiś czas tu rysunek jest za nisko, tu za wysoko, po prostu jest z tym problem i nie wygląda to idealnie.
Sociale:

Online michał81

« Odpowiedź #248 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 10:56:50 »
Nie tylko kolekcja BiZ ma problemy z panoramą. W każdej kolekcji komiksowej były rozjazdy na panoramie. I na tej Must Have też pewnie powtórzyłaby się sytuacja.

« Odpowiedź #249 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 11:01:53 »
Nie tylko kolekcja BiZ ma problemy z panoramą. W każdej kolekcji komiksowej były rozjazdy na panoramie. I na tej Must Have też pewnie powtórzyłaby się sytuacja.
No to właśnie. BiZ jedynie zbieram całą więc o innych nie wypowiadam się. Jasne, w całości to ładnie wygląda na półce, ale i nie lubię panoram i nie jestem ich fanem.
Sociale:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #250 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 15:25:57 »
Ja nie jestem fanem limitowanych albo wiązanych z czymś innym slipcase'ów, ale żyjemy w takiej rzeczywistości i cóż zrobimy? Zgadzam się - panoramy mają te wady o których piszecie. Sam wiele razy wściekałem się na obniżenia/podwyższenia czy nierówność poszczególnych fragmentów.

Ale przypominam po raz kolejny - to polski oddział duńskiego Egmontu wprowadził w Polsce w komiksach panoramy. I to już w 1993 r. A od 1997 roku wydaje Giganty, które panoramy mają od wtedy, po dzień dzisiejszy. I też je potrafili psuć przez błędy w druku. Zatem nie ma co się czepiać tylko Hachette, skoro Egmont robi to samo od dekad.

Online Castiglione

« Odpowiedź #251 dnia: Pt, 01 Listopad 2024, 15:52:11 »
Akurat w kwestii panoram chyba każdy wydawca ma problemy. Jeszcze niedawno, żeby skompletować "Sin City", trzeba było się nieźle nakombinować, żeby na półce nie wychodziły jakieś maszkarony.

Offline Katharinka

« Odpowiedź #252 dnia: So, 02 Listopad 2024, 09:31:04 »
Panoramy to coś co przyciąga niedzielnych czytaczy komiksów i zawsze robi wrażenie na osobach nie związanych z komiksami. Zwiększają atrakcyjność i jest szansa że Ci co je kupię będą chcieli nabyć brakujące tomy aby mieć całą panoramę.  Komiksiarzy kupujący komiksy od lat i tak kupią jak im zależy a niedzielni kolekcjonerzy mają coś na zachętę.

Offline FDH

« Odpowiedź #253 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 14:02:20 »
Małe podsumowanie akcji redystrybucji testu kolekcji:
Tom 1 Spiderman 13 szt.
Tom 2 Deadpool 22 szt.
Tom 3 Wolverine 15 szt.
Tom 4 Mity 10 szt.
Ja zatrzymałem dla siebie tomy 3+4
Wyszło całkiem fajnie,tomy 1 2 3 już niedostępne u mnie, jeszcze ciągle mam zapytania o dostępność tomów 2 i 3, tom 4 jeszcze widziałem dzisiaj na mieście.

Offline eridraven

« Odpowiedź #254 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 12:03:01 »
Marvel Must-Have – rozmowa podsumowującą rzut testowy

Pomiędzy 17 września, a 29 października 2024 roku Wydawnictwo Hachette rozpowszechniało w wybranych salonach prasowych w Polsce rzut testowy nowej kolekcji komiksów o nazwie “Marvel Must-Have”. Postanowiłem porozmawiać z Maxem, prowadzącym swoje social media jak wayne_collector, o tym, jakie wrażenia wywarła nowa na nas propozycja Hachette.

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy