Autor Wątek: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette  (Przeczytany 190180 razy)

Hajsencat i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel - Must-Have - Kolekcja Hachette
« Odpowiedź #960 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 17:42:09 »
Też wezmę, jeśli wyjdzie. Porównam z wydaniem black & white z TM Semic.

« Odpowiedź #961 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 22:38:01 »
Udało mi się sprzedać egmontowe wydanie Spiderversum, zatem wezmę i ten numer MMH. Będzie na twardo i z graficzką, czyli lepiej.
A co jeśli będzie miał znów tekst poza dymkami? Wtedy też będzie lepiej?  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Pestak

« Odpowiedź #962 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 23:17:14 »
Udało mi się sprzedać egmontowe wydanie Spiderversum, zatem wezmę i ten numer MMH. Będzie na twardo i z graficzką, czyli lepiej.

Byłoby idealnie, jest tylko jedno ale… jeśli zbierasz kolekcje wybiórczo niestety grzbiet tego komiksu nie będzie do niczego  pasowac. Jak to się będzie prezentowało na półce? Słabo. Chyba że zainwestujesz jeszcze w jakieś etui czy samodzielnie stworzysz jakąś obwolutę. Ale to dodatkowe koszty.

Zamiast tych graficzek mogliby lepiej dawać właśnie takie obwoluty. To by rozwiązało problem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #963 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 10:11:50 »
Jedyną kompletną panoramę, to mam tylko z Conana. Wszystkie inne (WKKM,WKKDC,BiZDC,MO,Thorgal) mają jakieś braki, bo nie będę drugi raz wydawać kasy na ten sam komiks. Taki trudny los skąpego komiksiarza. Od 2024 roku wiadomo, że MMH będzie miała nawet w najlepszej polskiej wersji, ponad połowę dubli w swoim składzie. Ja się z tym pogodziłem i na panoramie aż tak mi nie zależy. Tym bardziej, że i tak mam tomy 1-4 z testu, gdzie panorama jest inna. :) Wiosną 2025 wymieniłem sobie 6 komiksów DC Egmontu, żeby dokupić potem sobie więcej tomów 101-120 z BiZDC. W przypadku MMH będę robić podobnie jeśli będzie to opłacalne. W 2018 roku kupiłem to Spiderversum gdzieś poniżej 30 zł. Teraz sprzedałem je za 63 zł a tom MMH będzie mnie kosztował niecałe 46 zł. Czyli jestem do przodu i dla mnie to jest opłacalna operacja. Zyskam twardą okładkę, grafikę, dodatki za niższą cenę niż dzisiejsza cena sprzedaży.

Inna sprawa jest gdy Egmont dawał łączone tomy. W BiZDC były np. Ptaki Nocy czy teraz Nightwing które były wydaniami uboższymi. I te sobie pominąłem. Zrobię tak samo jeśli do naszego MMH trafi np. Hulk Koniec, Silver Surfer Requiem czy Parabel, bo Egmont wydał to razem i taniej. Bez sensu jest też dla mnie wymienianie np. Wojny Domowej czy Upadku Avengers z WKKM, bo zamieniłbym tylko dziury w panoramie. A dwa takie same wydania, tyle że z innymi okładkami mi nie są potrzebne.

Jeszcze raz - panorama to tylko dodatek, dla mnie najważniejsza jest treść i stosunek cena/jakość.

« Odpowiedź #964 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 10:25:09 »
Skoro tak ważna jest dla ciebie cena/jakość to zabawne, że celowo pomijasz wpadki Hachette takie jak tekst poza dymkiem. Chwalisz się jak to opłacalną operację zrobiłeś z Spiderversum - nawet tego roku jeszcze nie masz w ręce, nie wiesz jak on będzie wydany - może będzie również miał tekst poza dymkami? Albo przestawione strony? Albo beznadziejne tłumaczenie? Co wtedy? Będziesz miał skopane wydanie tego komiksu, a stare, dobre sprzedałeś - i to wszystko dlatego, bo kochasz Hachette, a nienawidzisz Egmontu.

Ty nie jesteś skąpym komiksiarzem, ty po prostu kochasz kolekcje, nie ważne ile razy Hachette popełni szkolne błędy, nie ważne ile tomów skopało - ty wolisz sprzedać dobre wydanie Egmontu, żeby tylko kupić komiks spod znaku H  ;D A no tak, bo będą miały twardą okładkę, dodatki o których zapomnisz po pięciu minutach i grafikę którą wrzucisz pewnie do tej teczki o zapomnisz o niej.

Z resztą po co ci te dodatki skoro i tak kuleje u ciebie czytanie ze zrozumieniem, skoro nie raz pokazałeś, że nie rozumiesz prostych rzeczy? I tak o tej chronologii zapomnisz po chwili i będziesz pisał bzdury typu, że Egmont czegoś nie wydał, mimo, że masz ten komiks na półce.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bushiken

« Odpowiedź #965 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 11:24:28 »
Jedyną kompletną panoramę, to mam tylko z Conana. Wszystkie inne (WKKM,WKKDC,BiZDC,MO,Thorgal) mają jakieś braki, bo nie będę drugi raz wydawać kasy na ten sam komiks. Taki trudny los skąpego komiksiarza.

Jakim cudem nie miałeś kompletu WKKM? Przecież nie mogłeś mieć tam dubli skoro wcześniej nie było żadnej innej kolekcji od "wielkiego H" a zły Egmont nie wydawał przecież w ogóle Marvela zanim WKKM nie pokazało, że jest popyt.
I nie wciskaj kitu, że miałeś już coś z WKKM w beznadziejnej jakości jako czarno biały Essential albo w rozwalających się TM semicach. Teraz jak sam piszesz upgradujesz tomy Egmontowe na twardookładkowe kolekcyjne gdzi różnica nie wielka a z czarno białego papieru toaletowego czy zeszytówek nie było warto? Tym bardziej, że to była najlepsza OG kolekcja WKKM bez której nie byłoby rynku komiksu superhero i nie tylko w naszym kraju.
Takim właśnie jesteś fanem kolekcji, na pokaz i na przekór Egmontowi.
Tak naprawde nie uwielbiasz Hachette tylko po prostu nienawidzisz Egmontu i gdyby Hachette nie robiło już żadnych kolekcji a a to Deagostini by robiło wiele to nową wielką miłością i największym wydawcą byłoby to drugie. Drop the mic z mojej strony.  8)
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Styczeń 2026, 11:28:11 wysłana przez Bushiken »

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #966 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 13:24:10 »
Czy w wersji kioskowej też załączone są grafiki do każdego tomu?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #967 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 13:54:53 »
@UP
No jacha że są. :)

https://www.instagram.com/8azyliszek/p/DSnM_3ajJxx/?img_index=2

@Bushiken
De Agostini wydało Kolekcję komiksów Star Wars. I niespodzianka - tej nie kupiłem.
W tym 2013 roku miałem nawet plan, żeby kupić Punishera "Witaj w domu Frank" z WKKM i sprzedać swoje zbiorcze z Mandragory. Ale nowe tłumaczenie było o wiele gorsze, więc te dwa tomy odpuściłem. To samo z Kręgiem Krwi - w SBM wyszło lepsze wydanie, więc wolałem czerwoną Kolekcję. Potem WKKM 140 kupiłem tylko dlatego, że trafiłem na bazarze na sztukę za 10 zł. WKKM #16 Z jak Zagłada to tylko 4 zeszyty, które mam od DK - do dziś tego komiksu nie mam. Tak samo Ultimate Spider-Man WKKM #25. Weapon X od TM Semic to najlepsze polskie wydanie - wszystkie późniejsze są po prostu gorsze. ;) W ogóle na początku większości WKKM nie kupowałem. Pomijałem te wszystkie orginy, elseworldy, psychobełkot. Poza Winter Soldierem tomy o Kapitanie Ameryce są naprawdę słabe. Z czasem dopiero je sobie podokupywałem (hi Martin Eden), ale to po taniości i bez entuzjazmu. Dopiero teraz cieszę się, że to uzupełniłem, jak finanse pozwoliły, ale tych paru tomów ciągle nie mam.

https://www.instagram.com/p/CYoP2Wjs6vc/

« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Styczeń 2026, 14:11:00 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #968 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 07:26:56 »
Dziś rano 5.01 znowu nowy tom MMH jest po 44.99 zł na Empik.com. Oferta bez zdjęcia, ale jak ktoś nie kupuje stacjonarnie, to można brać.

Offline Crono

« Odpowiedź #969 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 07:58:46 »
Dzisiaj ten tom z Czarną Wdową?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #970 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 08:13:01 »
Tak. 9 zeszytów w numerze, z tego 3 pierwsze (Pajęczyca), publikowane przez Egmpnt w 2004 roku.

Offline Pestak

« Odpowiedź #971 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 08:16:37 »
Dziś rano 5.01 znowu nowy tom MMH jest po 44.99 zł na Empik.com. Oferta bez zdjęcia, ale jak ktoś nie kupuje stacjonarnie, to można brać.

Lepiej brać, ostatnio w moim empiku pierwszy raz nawet na Marvel Origins nie wszedł rabat z premium, więc kupowanie stacjonarne to teraz już zupełna loteria.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #972 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:06:10 »
Lety Shops już mi wysłało maila ile zwrotu z cashback'u dostałem. :)

Na koncie jest nowy cashback 1.14 zł zwrotu gotówki z Empik

Czyli opłaca się. :) Jeśli ktoś dziś kupi tom stacjonarnie, to prosiłbym o wrzucenie zdjęcia z grafiką z tomu z Czarną Wdową. Ostatnie dwie były bardzo ładne, więc liczę na podtrzymanie dobrej passy.

Tak przejrzałem sobie Amazona pod względem MMH i wygrzebałem parę tytułów z różnych krajów, których w Polsce jeszcze nie było albo były dawno temu i ich nie mam. :)  Jakby wszystkie wyszły w naszej edycji to byłoby naprawdę nieźle. Jeszcze więcej tego jest w edycji włoskiej, gdzie lecą pełne runy Avengers Bendisa. Ona jest na pełnym tłuszczu i jest chyba najlepsza. A na pewno byłaby najkorzystniejsza dla polskiego czytelnika. Ale Panini chyba nie za bardzo chciało rozdać te komiksy do innych krajów. No cóż - zobaczymy co u nas wyjdzie.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100063527378803&set=a.1516767947117437

https://www.panini.es/shp_esp_es/comics/marvel/colecciones/marvel-must-have.html?p=8&pnn_is_saleable=1
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Styczeń 2026, 10:04:03 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #973 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:47:51 »
Fantastyczna Czwórka 1234 była wydana przez Egmont
Spider-Man: Revenge of the Sinister Six było wydane przez semica
Punisher WarZone było wydane przez semica.

Offline Takesh

« Odpowiedź #974 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 09:55:26 »
Spider-Man był mocno pocięty. 6 zeszytów zmieścili w ilości stron odpowiadającej czterem zeszytom.

Strefa wojny natomiast rozkładówki miała rozjechane.

No i w obu przydałyby się okładki.

Te dwa, moim zdaniem, nie będą dublami.