To może ja coś napiszę skoro kilka tysięcy komiksów już przeczytałem.
Omnibusy to fajna sprawa, dużo materiału w jednym komiksie.
Ostatnio nawet lubię kupować bardziej takie wielkie komiksy bo to fajnie wygląda na półce.
Z tym że wadą tego jest czytanie, bo takie giganty jak np Tomb Raider Archiwa czy Aliens Omnibus to trochę ważą.
Kolekcje mają też duże plusy, szczególnie te od Hachette z panoramą.
Za jedną z najlepszych kolekcji moim zdaniem jest Wielka Kolekcja Komiksów Marvela (mimo że były też tam komiksy, które wczęsniej były wydane w Polsce).
Te 170 tomów robiło wrażenie.
Bohaterowie i Złoczyńcy też są bardzo dobre - bardzo dużo jest tu niezłych komiksów z DC.
Marvel Must-Have - nie wiem jak to tu będzie, oby było jak najmniej komiksów które już były (chociaż w to nie wierze, bo zaczęli start od tytułów, które u nas nie były w Polsce, ale są na liście zagranicznych Must Have. Wydaje mi się że tu podwójnych będzie pełno, dla tych co mieli inne kolekcje wcześniej u siebie).
Tematyczne kolekcje też są świetne, tylko tu już zawężona lista odbiorców.
Bo może nie każdy lubi Transformersów czy Conana.
Chociaż fantasy i science fiction jest popularne, to tu może też nie jest tak źle - tu już kalkuluje wydawca.
Ja najbardziej chciałbym, żeby wyszło coś z kolekcji niżej wymienionych.
Propozycje wysłałem już jakiś czas temu do Hachette, zobaczymy w przyszłości co wydadzą.
- Batman - od nr 1 do ok 800 po kolei, niżej przykład panoramy, chociaż tu pewnie niejdedną można lepszą wymyślić (ja nie miałem pomysłu):

AD 2000 Progs - Hachette już coś pobrzękiwało kilka lat temu o podobnej kolekcji, lecz wciąż takiej nie ma.
A byłoby trochę tytułów różnych serii w takiej kolekcji:

Trzecia która mi się marzy - i to jest dla mnie numer 1 - to Red Sonja, by pasowała do kolekcji Conana:

Na koniec daję linka do trailera nowego filmu Red Sonja, może będzie kaszana ale i tak oglądnę (do Conana ze Schwarzeneggerem pewnie będzie dużo brakować