Autor Wątek: Marvel - Epic Collection  (Przeczytany 42559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warpath

Odp: Marvel - Epic Collection
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:32:57 »
Dla mnie ma znaczenie estetyczne, wolałbym zdecydowanie by byli konsekwentni w sposobie, w jaki wydają dane serie. Nocenti ma omnibusy - niech dzielą i wydają. Do czasu kiedy to wydadzą prawdopodobnie w Stanach będzie zapowiedź brakującego materiału. A dzięki nie blokowaniu epik slotu - wreszcie klasyczni Avengers, którzy umówmy się mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na ten szyld.

Online michał81

« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:57:51 »
2. Nie wznawiasz już starych wydań "Daredevila" w innym formacie.
3. Jak dojedziesz do końca dostępnych Epików, wznawiasz Millera, Bendisa i Bru w Epikach.
Obecnie Daredevil - Wizjonerzy: Frank Miller nie jest dostępny kompletny. Brak tomów 1 i 3, więc mogą lecieć z epikami nawet tymi z Millerem.

Offline Warpath

« Odpowiedź #167 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 23:09:35 »
Jeszcze nie mogą w całości - jest gap dwóch epików Millera - brak tomów 10 (zapowiedziany) i 11 (nie zapowiedziany).

IMO zdecydowanie Avengers, jak nie epikami to nie wiem jak mieliby wydać całą zaniedbaną klasykę.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 23:14:24 »
Tom 3 brakuje Bendisa, nie Millera, gwoli ścisłości. ;)

« Odpowiedź #169 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 00:40:17 »
Obecnie Daredevil - Wizjonerzy: Frank Miller nie jest dostępny kompletny. Brak tomów 1 i 3, więc mogą lecieć z epikami nawet tymi z Millerem.
Tom 3 jest na spokojnie dostępny na smakliter, na bonito również jeszcze 19 sztuk
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Szysza32

« Odpowiedź #170 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 01:24:14 »
No i w sklepie Egmontu również, tylko ma błędną okładkę.

Offline Maragast

« Odpowiedź #171 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 09:05:41 »
Dla mnie ma znaczenie estetyczne, wolałbym zdecydowanie by byli konsekwentni w sposobie, w jaki wydają dane serie. Nocenti ma omnibusy - niech dzielą i wydają. Do czasu kiedy to wydadzą prawdopodobnie w Stanach będzie zapowiedź brakującego materiału. A dzięki nie blokowaniu epik slotu - wreszcie klasyczni Avengers, którzy umówmy się mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na ten szyld.

O jakiej konsekwencji w wydawaniu Daredevila mówisz?
Bo ja tam widzę zdecydowany brak konsekwencji:
- najpierw Miller w tomach 1-3 w jednej szacie graficznej
- potem Smith, Bandis, Bru i Diggle w innej szacie graficznej w tomach 0-7
- potem Waid w kolejnej szacie graficznej w tomach 1-4 (i to kompletnie innej szacie graficznej bo z białymi grzbietami)
- potem leci Soul, znowu od tomu 1 do 3 w jeszcze nowej szacie graficznej
- na koniec Zdarsky nie tylko w nowej szacie graficznej ale do tego na miękko.

Gdzie tu masz jakąkolwiek konsekwencję? Nawet nie trzymają się zasady każdy run z oddzielną numeracją bo Bendis, Bru i Diggle idą w jednej szacie, a reszta w innej (tak wiem, że te runy się łączą i tworzą jedną całość ale jednak takie wydanie zaburza brak konsekwencji, której chcesz tu szukać).
Tu nie ma zadnej konsekwencji wydawniczej.

Więc spokojnie można by wydać Epici z osobną szatą graficzną od tomu 12 do 21, czyli te zbierające cały materiał od "Odrodzonego" Millera do tomu 0 Nieustraszonego.

1. Zaczynasz wydawać niewydane do tej pory "Daredevile" w Epikach.
2. Nie wznawiasz już starych wydań "Daredevila" w innym formacie.
3. Jak dojedziesz do końca dostępnych Epików, wznawiasz Millera, Bendisa i Bru w Epikach.
4. Profit ;)

A po cholerę skoro i tak Bendis, Waid, Soul i Zdarsky są w oddzielnych szatach graficznych?

Offline Maragast

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 09:11:50 »
Nowości na styczeń-marzec 2027r.

Nikt się nie wypowiada na temat pajączka więc ja od siebie dodam, że mnie mega cieszy ten 30 tom bo w końcu pierwszy etap Drugiej Sagi Klonów będzie kompletny (bo z tego co kojarze ten tom powinien wyjść już poza materiał z Semiców).
Potem zostanie drugi etap, który został zebrany w kilku tomach "Spider-Man: Ben Reilly" - bardzo bym chciał, żeby Egmont nie będzie czekał na wydanie kolejnych epiców tylko poszedł właśnie w to wydanie "Spider-Man: Ben Reilly".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 09:17:21 »
Marvel Knights całe jest wydane w jednej szacie ze wspólną numeracją niezależnie od autora danej historii.

Waid ma białe grzbiety, Soule - tym razem jako "Znowu w czerni", jedyny z podtytułem zamiast nazwiska scenarzysty - ma grzbiety dostosowane do Waida.

Zdarsky w ogóle nie ma żadnej swojej szaty graficznej, tylko wyszedł po prostu tak samo jak aktualne ongoingi.

Tymczasem klasyczne ongoingi puszczają w ostatnich latach jako Epiki, więc ja tu nie widzę jakiejś szalonej niekonsekwencji. Miller to mega klasyk, więc jak najbardziej może się wyróżniać.

Online michał81

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 09:26:04 »
Potem zostanie drugi etap, który został zebrany w kilku tomach "Spider-Man: Ben Reilly" - bardzo bym chciał, żeby Egmont nie będzie czekał na wydanie kolejnych epiców tylko poszedł właśnie w to wydanie "Spider-Man: Ben Reilly".
Complete epics o których mówisz mają inaczej rozłożony materiał, więc nie ma szansy, aby mieszali inne wydania, chociażby ze względu że wymaga to oddzielnej licencji.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Czerwiec 2026, 10:35:33 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 19 Czerwiec 2026, 09:33:23 »
Epiki do inny szyld całkowicie od standardowych zbiorczaków. Jasne, poszczególne runy różnią się od siebie szatą graficzną, ale nie aż tak bardzo jak różnicowałyby je epiki. Do tego moim głównym argumentem jest, że są inne serie, które lepiej pasują do wydania jako epiki z racji ich całkowitej nieobecności na rynku do tej pory. Braki Daredevila mogą dociągać standardowymi sposobami.

Nikt się nie wypowiada na temat pajączka więc ja od siebie dodam, że mnie mega cieszy ten 30 tom bo w końcu pierwszy etap Drugiej Sagi Klonów będzie kompletny (bo z tego co kojarze ten tom powinien wyjść już poza materiał z Semiców).

30 Epik raczej nie wychodzi jakoś znacznie poza Semica, jako że Amazing Spider-Man 404, Spider-Man 61 i Spectacular 227 są w Semicu 1/98 zaś Maximum Clonage: Omega #1 w 2/98. Także resztę można przeczytać, ale Semic konkluzję jako tako dowiózł. Spider-Mana: Ben Reilly akurat brałem w omniakach. Na to, by epiki dogoniły ten materiał poczekamy jeszcze sporo czasu.

Offline Kretos

« Odpowiedź #176 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 14:59:59 »
Na grafice od Near Mint Condition wkradł się błąd, w marcu 2027 będzie Daredevil tom 10, a nie tom 12, ten już został wydany. W każdym razie zostanie już tylko do wydania tom 11 i będziemy mieli ciągłość, aż do modern era.

Offline Masonna

« Odpowiedź #177 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 17:11:30 »
O jak miło popatrzeć, że ktoś wreszcie używa poprawnej formy liczby mnogiej słowa "epic" w wersji spolszczonej, zamiast pisać o jakichś "epiciach", co automatycznie powoduje u mnie odruch turlania się ze śmiechu. Brawo!
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline BlackoutHV

« Odpowiedź #178 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 18:24:36 »
W kwestii Daredevila to pójście w epiki 10-21 byłoby najrozsądniejsze. Bo i tak wspomniana szata graficzna na półce nie będzie pasować - chociażby przez to, że nie uświadczymy już, jak rozumiem, takiego czerwonego loga marvela na białym tle na grzbietach - więc i tak będzie się wyróżniać a moglibyśmy dostać 12 epików w spójnej szacie które ogarnęłyby wszystko między Millerem a Diabłem Stróżem - chronologicznie i nie było by braków.
Bo wydawanie autorami sprawia że niektóre numery, które pisał ktoś inny, są pomijane. Tutaj póki co mieliśmy szczęście że wydano daredevila 0, który zawierał brakujące numery wydane w trakcie runu Bendisa.
A wydawany przez Egmont autorami Hellblazer ma trochę pominiętych numerów pisanych przez innych twórców i nie wiadomo czy będzie kiedyś jakiś zbiorczak z brakami żeby można było później skakać między tomami żeby zachować chronologię...

Offline Szysza32

« Odpowiedź #179 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 20:34:32 »
Egmont ma problemy ze sprzedażą tego Daredevila, którego już wydał (rabaty 45% na Millera i Brubakera wydanych 6-7 lat temu), a wy mu jeszcze więcej każecie rzucić ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Czerwiec 2026, 20:36:56 wysłana przez Szysza32 »