Autor Wątek: Marvel - Epic Collection  (Przeczytany 42560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Marvel - Epic Collection
« Odpowiedź #150 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 07:04:40 »
Przecież to będzie pewnie to samo co w co w tych starych complete collections czy jak to tam się nazywało czy jak to się tam nazywało.
Nie jest to samo, są pewne różnice.

W pierwszym tomie Complete Clone Saga Epic Book 1 była zawarta mini seria Spider-Man: The Lost Years #1-3 , której nie ma w 27 tomie epic colletion. Przez co najprawdopodobniej jest przesunięcie o 3 zeszyt co tom poszczegolnych serii. Więc te różnice na razie na te 3 tomy są, ale minimalne.

Offline xanar

« Odpowiedź #151 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 10:53:32 »
No to będzie w 30-tym, w omnibusie też masz na końcu, wyjdzie na to samo.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #152 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 14:59:46 »
To chyba po czwartym tomie Sagi Klonów nastąpiła podmianka bohaterów, Peter się wycofał, a Ben zajął jego miejsce jako Spider-Man i dalsza część Sagi Klonów to przygody Bena (wtedy serię pozmieniały tytuły), a dopiero w finale Peter wraca - poprawcie mnie jak się mylę i coś pomieszałem.

Nie do końca. Tak, Ben przejął pałeczkę Spider-Mana, ale Peter wciąż miał istotną rolę i często się pojawiał.

Spoiler: PokażUkryj
Wyjechał z MJ z Nowego Jorku, znalazł pracę jako naukowiec, chwilowo utracił moce, po czym wrócił do Nowego Jorku i pomagał Benowi.

Zeszyty Scarlet Spider opowiadają o przygodach Bena po rezygnacji Petera, ale zanim na dobre przyjął rolę Spider-Mana. To bardziej poboczne wątki. Po nich był Spider-Manem normalnie w The Amazing Spider-Man.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Luty 2026, 15:03:14 wysłana przez Zdzichsiu »

Offline xanar

« Odpowiedź #153 dnia: Śr, 17 Czerwiec 2026, 19:00:29 »
Nowości na styczeń-marzec 2027r.

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #154 dnia: Śr, 17 Czerwiec 2026, 20:14:09 »
Oho, czyli będziemy mieć kolorową wersję Essentiala Punishera.

Offline Warpath

« Odpowiedź #155 dnia: Śr, 17 Czerwiec 2026, 23:16:28 »
Generalnie mam zagwozdkę z Epic Collections. Wiedząc, że Egmont ma tendencję do sięgania po różne klasyczne runy Marvela i to różnych postaci - nie kupuję Epiców w nadziei, że to, co chcę ostatecznie pojawi się u nas na rynku. Jedynym wyjątkiem był Modern Epic kontynuujący wątki urwanego Thora Straczynskiego, którego Egmont nie raczył dokończyć. Egmont z Marvelem jest o wiele bardziej elastyczny niż z DC, gdzie bez skrupułów mogę brać DC Finest, bo Egmont w życiu nie sięgnie po niszowe serie czy postaci.

Tutaj nadal liczę na Deredevile Nocenti czy Chichester, epicki Avengers Pereza, Hulki Davida i wiele wiele więcej.

« Odpowiedź #156 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 00:11:31 »
Daredevila się pewnie prędzej czy później doczekamy, bo u nas Egmont naprawdę ładnie go wydaje, i co najważniejsze sprzedaje im się on, więc pewnie nie zrezygnują z niego od tak.

Co do reszty to wątpię, z Avengers wydają tylko regularne serie od czasów Hickmana, nic wcześniejszego nie wydali, a przecież aż okres Bendisa to byłby samograj, szczególnie, że Mucha to kiedyś urwała nagle. Więc skoro nie dali tego, to tym bardziej Pereza wątpię, żeby wydali, tak samo Hulk Dawida - wydali Immortal Hulka - jedną z lepszych serii Marvela od lat, i jakoś nie odbiło się to większych echem, ta postać u nas jest mało popularna jak widać
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Warpath

« Odpowiedź #157 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 20:29:59 »
Myślę, że z czasem pójdą w Epiki Avengers. Przecież nie pójdą w Epic Collections X-Men czy Daredevila.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #158 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 21:34:18 »
Dlaczego mieliby nie pójść w Daredevila? Przeciez to jeden z bardziej kompleksowo wydawanych przez nich bohaterów, a Epiki mają solidną ilość tomów między Millerem, a Marvel Knights.

To właśnie Avangers mimo filmów traktują raczej po macoszemu.

Offline Warpath

« Odpowiedź #159 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 21:55:14 »
Dlatego, że Daredevila wydawali w innej formule niż Epiki począwszy od Millera. Nie wyobrażam sobie, że by chcieli nagle wtrynić Epic Collections pomiędzy Visionaries Millera a klasyczne runy od Bendisa i reszty. Makabra.

Jasne, że powinni wydać brakującego Daredevila (o czym pisałem powyżej), ale nie pod szyldem Epików ale w normalnych albumach, w jakich wydali resztę serii.

A w Avengers właśnie mają całe pole do popisu by lecieć w Epikach, bo nic nie wydali z klasyki.

Offline Kadet

« Odpowiedź #160 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:05:00 »
Dlatego, że Daredevila wydawali w innej formule niż Epiki począwszy od Millera. Nie wyobrażam sobie, że by chcieli nagle wtrynić Epic Collections pomiędzy Visionaries Millera a klasyczne runy od Bendisa i reszty. Makabra.

1. Zaczynasz wydawać niewydane do tej pory "Daredevile" w Epikach.
2. Nie wznawiasz już starych wydań "Daredevila" w innym formacie.
3. Jak dojedziesz do końca dostępnych Epików, wznawiasz Millera, Bendisa i Bru w Epikach.
4. Profit ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szysza32

« Odpowiedź #161 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:15:07 »
Daredevil od Nocenti ma wydanie omnibusowe (drugi tom w lipcu), więc wg mnie niepotrzebne jest sięganie po Epic Collection - można wziąć te omnibusy i podzielić na dwa, co Egmont chyba już nieraz robił. Większy problem widzę w tym, że to naprawdę długi run mało znanego u nas scenarzysty (scenarzystki) i nie jest to nic z marvel now/2.0/fresh w którym Egmont swobodnie odpala kolejne serie. Chociaż stały rysownik tego runu akurat jest bardzo dobrze znany, aż chciałoby się dać temu tytuł "Legendy Daredevila: John Romita Jr". ;) Więc może by chwyciło?

Natomiast mi się wydaje, że powoli wybija w Egmoncie czas na Avengers właśnie. Już na wrzesień jest zapowiedziane Heroes Reborn: Fantastyczna Czwórka, a to część mocno "avengersowego" eventu, więc logiczne wydaje się wydanie dalej "Heroes Reborn: Avengers", a już bezpośrednio po tym jest właśnie słynny run Busieka. Obstawiałbym też sięgnięcie po "Amazing Spider-Man: Brand New Day", bo przecież wkrótce jest serial, a poza tym logiczne wydaje się dalsze wydawanie chronologiczne Pajęczaka, jak to było/jest z Punisherem czy Daredevilem właśnie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #162 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:17:44 »
Obstawiałbym też sięgnięcie po "Amazing Spider-Man: Brand New Day", bo przecież wkrótce jest serial, a poza tym logiczne wydaje się dalsze wydawanie chronologiczne Pajęczaka, jak to było/jest z Punisherem czy Daredevilem właśnie.

Ale z "Brand New Day" jeszcze nie ma Modern Epików, więc moim zdaniem zaczekają... na razie mają tradycyjne Epiki z "ASM" i z nowszych rzeczy Moralesa.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szysza32

« Odpowiedź #163 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:19:50 »
Ale chyba są inne wydania, na których mogą bazować?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #164 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 22:21:51 »

Jasne, że powinni wydać brakującego Daredevila (o czym pisałem powyżej), ale nie pod szyldem Epików ale w normalnych albumach, w jakich wydali resztę serii.
Ale co to za różnica, czy to wyjdzie z logiem Epic czy z innym? Całe Marvel Knights też wyszło w jednej szacie graficznej, mimo że były tam runy różnych autorów.

Poza tym oprócz Nocenti nie ma raczej jakichś wydań zbiorczych, na których można by bazować.