Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 437837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2565 dnia: So, 10 Maj 2025, 20:32:14 »
Po lekturze "Kaczogrodu: Salon Piękności" podziwiam "Skarb Marco Polo". Jak na historyjkę dla dzieci całkiem obrazowo pokazano w nim wojnę, przemoc, strzelaniny, obozy szkoleniowe dla małoletnich żołnierzy, pluton egzekucyjny. W końcu była pisana w czasie rozpędzającej się wojny w Wietnamie i to chyba miało wpływ na Barksa. Podobnie mocniejszy jest "Krowi Król" gdzie jest więcej przemocy i ciemnych stron Dzikiego Zachodu niż  w np. "Nikt nie rodzi się kowbojem".

Ogólnie dobry tom dla miłośników Barksa.

Offline radef

« Odpowiedź #2566 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:33:22 »
BUM!

https://www.komiksydisneya.pl/2025/05/gigant-poleca-premium-2025-01-superkwek.html

Osiem pierwszych komiksów o Superwkęku, pierwsza historia o Superkwoczce i trzy inne opowieści klasyczne z Superkwękiem!
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2567 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 15:41:55 »
Kupiłem sobie te puzzle na bazarze za 5 zł, bo na pewno kojarzę kreskę rysownika tego obrazka. Raczej widziałem to albo w "Kaczorze Donaldzie", albo w Gigantach. Tylko nie mogę sobie przypomnieć danej historyjki. Kojarzy to ktoś?

A w "Archipelagu Żółwi" egmontowej korekcie zjadła się literka "p" i zostało słowo "rzybycia" ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #2568 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 16:09:00 »
Kupiłem sobie te puzzle na bazarze za 5 zł, bo na pewno kojarzę kreskę rysownika tego obrazka. Raczej widziałem to albo w "Kaczorze Donaldzie", albo w Gigantach. Tylko nie mogę sobie przypomnieć danej historyjki. Kojarzy to ktoś?

To raczej nie jest scena z żadnego komiksu, który był u nas wydany - wg mnie to raczej kilka grafik posklejanych razem w jeden obrazek, możliwe nawet, że od różnych rysowników, bo wydaje mi się, że widzę różnice w stylu.

Donald przywodzi mi trochę na myśl styl jednego z rysowników studia Comicup, ale nie jestem pewien i nazwiska twórcy raczej nie podam...

https://inducks.org/story.php?c=I+TL+1919-E
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2569 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 16:16:12 »
No właśnie ta zagniewana mina Donalda też mi się z czymś kojarzy, tylko nie pamiętam z którym komiksem.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2570 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 23:35:13 »
Podrzucę też inną sugestię kto może odpowiadać za rysunki - Tello Art
https://inducks.org/creator.php?c=TeA
,,le monde est absurde"

Offline hansior

« Odpowiedź #2571 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 22:18:02 »
Google jako pierwszy wynik podaje odpowiedź sztucznej inteligencji. Nigdy na niej nie polegam. Po wyszukaniu frazy "kaczogród carl barks ile ma być tomów" dostałem info, że planowana ilość to 30 tomów i że zmieniono plany na 28.

Offline radef

« Odpowiedź #2572 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 23:45:38 »
A to wynika z tego, jak został napisany artykuł na Wikipedii (na podstawie mojego bloga, przyznaję się).
W skrócie - 28 tomów to Barks, 2 ostatnie tomy to Barks z rysunkami Jippesa (+ kilka innych historii).
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline hansior

« Odpowiedź #2573 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 05:35:17 »
W tym artykule nie jest napisane, że to wynik zmiany planów. Co więcej, jest tam lista tomów, która zawiera wszystkie 30. Ten wpis sztucznej inteligencji to dowód na to, że mówi ona jako ekspert, a sama nie jest w temacie. Teraz mnóstwo ludzi po wyszukiwaniu najpierw czyta jej odpowiedź, bo to jest wygodniejsze niż czytanie strony internetowej. I kończą z błędami w wiedzy.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2574 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 06:42:45 »
Jest sposób, żeby nie oglądać tych sugestii od AI w Google'u:

https://forum.komikspec.pl/o-stronie-i-forum/sugestie-na-temat-forum/msg314214/#msg314214
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2575 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 08:38:24 »
Szkoda, że nie da się normalnie tego ukryć, tylko trzeba tak kombinować.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2576 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 17:30:06 »
Skoro o Barksie mowa...

Gdy w latach 90. czytałem Kaczora Donalda, to szczególną sympatią darzyłem komiksy właśnie tego autora. Z tego względu te barksowe integrale to niejako spełnienie marzeń (choć marzeń nigdy niewyartykułowanych) małego mnie. Jednak do tej pory żadnego tomu nie kupiłem. Bo szkoda pieniędzy, bo staremu koniowi nie wypada. ;) I tego typu "wymówki". Zaczynam się jednak łamać. Coś bym chętnie na półce postawił, choćby ze względu na sentymenty. Wszystkich części na pewno nie kupię (abstrahując nawet od dostępności). I tu, moi Mili, rodzi się pytanie: czy któreś tomy są szczególnie warte wyróżnienia, uwagi?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2577 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 18:08:50 »
Stawiłem sobie Pomnik i inne historie z 1952 roku

Jak dla mnie genialna historia o tym, że Sknerus jest i zawsze będzie najbogatszym kaczorem świata. Oraz jeszcze "Deszcz Pieniędzy i inne historie z lat 1951 - 1952". Świetna historia o tym co by było gdyby nikt nie musiał pracować. :) Oraz cudownie gagowa historia "Zmartwienie dużego kalibru" w tym samym tomie. Sknerus jak zawsze drży przed Braćmi Be, którzy są straszni i okropni. :) Jest też tam pojedynek Gogusia i Donalda o rolę teatralną ("O ty krowo najcuchniejsza, gdzie się twoje liczą ryje" :) ), więc to jak najbardziej.

Można oczywiście brać tomy "Powrót do Klondike" czy "Tajemnicę Starego Zamczyska". Ale bądźmy szczerzy - żeby dobrze poznać historię Sknerusa, to by trzeba kilkanaście tomów kupić a nie parę. W aspekcie historycznym losów Sknerusa trzeba było brać Kolekcję Rosy.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2578 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 20:36:57 »
Deszcz pieniędzy już chyba niedostępny... Ale ja i tak stawiam na Stawiłem sobie pomnik. :)

Sprawdziłem, że radef napisał na swojej stronie: jeżeli chcecie kupić jedynie jeden tom kolekcji, to chyba powinniście zdecydować się na ten. Kolejna mocna rekomendacja.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2579 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 16:18:50 »
Deszcz pieniędzy już chyba niedostępny...

Będzie dodrukowany.