Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 438181 razy)

Offline Lochnagar

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2475 dnia: Pt, 25 Październik 2024, 14:24:57 »
Jeszcze nic nie wiadomo o dodrukach? Niby na początku października coś miało być.

Offline michał81

« Odpowiedź #2476 dnia: Pt, 25 Październik 2024, 18:03:53 »
Jeszcze nic nie wiadomo o dodrukach? Niby na początku października coś miało być.
A nie było na ostatnim filmie że nie będzie już żadnych dodruków w tym roku?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2477 dnia: So, 26 Październik 2024, 14:46:12 »
Tak wynikałoby z tego, co powiedział Tomasz Kołodziejczak. Wychodziłoby na to, że nowe informacje o dodrukach pojawią się dopiero na początku przyszłego roku.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2478 dnia: So, 02 Listopad 2024, 12:48:18 »
Właśnie wracam z Comic Con Sztokholm, gdzie jednym z gości jest Don Rosa. Sesja Q&A absolutnie super, autografy - pomimo kolejski - supersprawnie. I można chwile pogadać z Donem. Comic Con kończy się jutro, rano jest połączenie z Modlina, a Don jutro jest cały dzień - just saying.
Z ciekawostek - nie podoba mu się polskie jubileuszowe wydanie "Życia i czasów..." Ale Egmont przecież wie najlepiej...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2479 dnia: So, 02 Listopad 2024, 12:51:23 »
A mówił dlaczego?

Offline Dracos

« Odpowiedź #2480 dnia: So, 02 Listopad 2024, 12:54:44 »
Też jestem ciekawy dlaczego.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2481 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:01:46 »
Mój strzał jest taki, że nie ma w nim tego kolorowania najbliższego jego wizji, które jest obecne w późniejszym wydaniu Fantagraphics (też wypuszczonym przez Egmont). Ale to tylko domysł...

Don miewa swoje humory. Może chodzi o dobór komiksów dodatkowych?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2482 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:32:25 »
1. Kolorowanie
2. Przetłumaczenie tytulów rozdziałów
3. Znaczek Sknerusa na okladce

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2483 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:34:31 »
4. Rozmiar - powiedział, że woli większe wydania

Offline Kadet

« Odpowiedź #2484 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:53:38 »
No proszę, miło wiedzieć, że intuicja mnie nie zawiodła z tym kolorowaniem :)

A,i jeszcze ten znaczek. Słyszałem już o nim nieprzychylne głosy. Ale to zasadniczo skarga nie do Egmontu, tylko do Disneya, bo to Disney chciał, żeby dawać ten znaczek na komiksy ze Sknerusem, które wychodziły w roku jubileuszowym. A jak Disney coś chce, to co zrobisz? Nic nie zrobisz. W spojlerze poniżej przykłady.

Spoiler: PokażUkryj

Co do tłumaczenia tytułów rozdziałów, to jest jedna rzecz, w której się z Rosą nie zgadzam. On ma chęć, żeby jak najwięcej tytułów, znaków, napisów w komiksie zostawiać po angielsku i czasem miewa problemy z tym, że podstawia się za nie przetłumaczone napisy. Jeżeli te przetłumaczone napisy byłyby zrobione na odwal się, to go rozumiem, ale jeśli są porządnie przygotowane graficznie, to moim zdaniem nie ma się o co czepiać. Jednym z wytłumaczeń, jakie podaje, jest to, że akcja dzieje się w Ameryce, więc napisy na znakach powinny być po angielsku.

W kolekcji Dona Rosy możemy zobaczyć skutki jego nacisków - wiele znaków, szyldów itp. zostało bez tłumaczenia. Mogę zrozumieć zostawienie paru dla lokalnego kolorytu, ale czasem po angielsku zostają też znaki z zupełnie normalnym tekstem, a do tego takie, na których czasem jest jeszcze jakiś dowcip. I taki żart zostaje bez tłumaczenia po angielsku, przez co część czytelników w ogóle go nie wychwyci.

Nie wspominając już o tym, że sam Don Rosa nie jest konsekwentny, bo gdy akcja komiksu dzieje się za granicą, często walił szyldy po angielsku w obcych krajach, idąc wspak tej zasadzie "autentyczności", na którą się powoływał.

Co do rozmiaru to już się nie wypowiem, kwestia osobistych preferencji.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 13:56:09 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2485 dnia: So, 02 Listopad 2024, 13:54:08 »
Mój strzał jest taki, że nie ma w nim tego kolorowania najbliższego jego wizji, które jest obecne w późniejszym wydaniu Fantagraphics (też wypuszczonym przez Egmont). Ale to tylko domysł...
Tylko że problemem tego wydania nie są głównie złe kolory, ale nawet w dodrukach nie poprawiono błędów z słabą jakością materiałów m.in. w 12. rozdziale. Błędów, których nie było w norweskim wydaniu i chyba jeszcze na Gildii ktoś zauważył, że pewnie wynikało to z tego, że zamiast wziąć materiały do druku, wzięto materiały do podglądu.
4. Rozmiar - powiedział, że woli większe wydania
Widziałem to już kiedyś na jego grupie. Echh.... Można wydawać Rosę w A4 i można wydawać Rosę w B5. I oczywiście, Rosa może powiedzieć, że woli większy format, ale nie można całkowicie deprecjonować formatu pod który oryginalnie te komiksy były tworzone.
« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 13:58:14 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2486 dnia: So, 02 Listopad 2024, 14:51:46 »
W spojlerze poniżej przykłady.

Ups, teraz widzę, że z rozpędu wrzuciłem przykłady z 75. rocznicy, a nie z 70., z okazji której ukazało się nasze "ŻiCSM". Ale zasada ta sama...

« Ostatnia zmiana: So, 02 Listopad 2024, 14:54:42 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2487 dnia: So, 02 Listopad 2024, 15:52:21 »
Ale to zasadniczo skarga nie do Egmontu, tylko do Disneya, bo to Disney chciał, żeby dawać ten znaczek na komiksy ze Sknerusem, które wychodziły w roku jubileuszowym.
Tak, on o tym wie. Po prostu mu się to nie podoba, w szczególności sam rysunek - a przynajmniej tak zrozumiałem.
Co do rozmiaru - muszę przyznać, że niektóre powiększone szwedzkie wydania wyglądały naprawdę super. Sam mam chińskie wydanie w formacie A4 no i powiem tak - rozmiar robi różnicę. Inna sprawa, że - jak dla mnie - ten komiks lepiej wygląda na offsecie a nie na kredzie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2488 dnia: So, 02 Listopad 2024, 18:49:02 »
2. Przetłumaczenie tytulów rozdziałów
To ten zarzut trochę z dupy, to w sumie dialogów też nie powinni tłumaczyć, bo akcja dzieje się w USA.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2489 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:13:59 »
Ciekawe co Rosa by powiedział o pierwszym polskim wydaniu z 2000 roku? Pewnie nie spodobał by mu się gazetowy papier i miękkie okładki. :) Dzięki za informację i proszę maxim byś jakieś zdjęcia wrzucił.