Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 439471 razy)

Offline fdg123

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2325 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 13:06:28 »
Czy w tym 10 tomowym cyklu komików Dona Rosy są wszystkie jego prace, czy są porozrzucane po różnych wydaniach Kaczora Donalda? Te 30 tomów Carla Barksa to wszystko co napisał? 

Wziąłem ostatnio jednego z Mamutów do czytania. Wydaje mi się że komiksy teraz mają jakieś banalne, prostsze te fabuły. Pamiętam jak dawniej się siadało do czytania tych komiksów było więcej frajdy. Jakieś te komiksy były ciekawsze. Może to dlatego że już wiek nie ten. Ja mam tylko takie wrażenie czy to jakość się pogorszyła?

Pamiętam takie historie: Donald walczył z jakimś sąsiadem który się chyba Jones nazywał, siostrzeńcy należeli do klubu brudnych kaczątek. Pomoże mi ktoś znaleźć te historie?

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2326 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 13:49:20 »
Jeśli chodzi o Klub Brudnych Kaczątek, to mowa o komiksie Carla Barksa "Kaczor Donald i brudne kaczątka" ("Three Dirty Little Ducks"), który u nas był opublikowany w "Kaczorze Donaldzie" – nr 4/1997, a następnie w 18. tomie barksowego "Kaczogrodu", jako "Były raz brudaski trzy".

Offline Kadet

« Odpowiedź #2327 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 18:47:51 »
Czy w tym 10 tomowym cyklu komików Dona Rosy są wszystkie jego prace, czy są porozrzucane po różnych wydaniach Kaczora Donalda? Te 30 tomów Carla Barksa to wszystko co napisał? 

Wziąłem ostatnio jednego z Mamutów do czytania. Wydaje mi się że komiksy teraz mają jakieś banalne, prostsze te fabuły. Pamiętam jak dawniej się siadało do czytania tych komiksów było więcej frajdy. Jakieś te komiksy były ciekawsze. Może to dlatego że już wiek nie ten. Ja mam tylko takie wrażenie czy to jakość się pogorszyła?

Pamiętam takie historie: Donald walczył z jakimś sąsiadem który się chyba Jones nazywał, siostrzeńcy należeli do klubu brudnych kaczątek. Pomoże mi ktoś znaleźć te historie?

Dziesięciotomowa kolekcja Dona Rosy zawiera wszystkie jego oficjalne komiksy Disneya. Trzydziestotomowa kolekcja Carla Barksa zawiera niemal wszystkie komiksy disnejowskie jego autorstwa (pominiętych jest kilka opowiadań z jego rysunkami, pewien komiks promocyjny, stary komiks z Plutem, gdzie Barks był tylko jednym z kilku twórców, i trochę historyjek, w których Barks rzucił tylko ogólny pomysł na scenariusz, a sam komiks stworzyli inni artyści).

Jeśli chodzi o Jonesa, to jest to postać, która dość często pojawia się w komiksach Disneya, kilka razy u samego Barksa i zwykle walczy z Donaldem - musisz niestety podać więc więcej szczegółów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline fdg123

« Odpowiedź #2328 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 14:33:45 »
Kupiłem ostatnio giganta "Kto to zrobił" i okazało się że to jakiś wybrakowany egzemplarz. Brakuje stron od 193 do 224. Miał ktoś tak? To jest odosobniony przypadek czy tak było w każdym egzemplarzu?

Offline nori

« Odpowiedź #2329 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 15:50:15 »
Kupiłem ostatnio giganta "Kto to zrobił" i okazało się że to jakiś wybrakowany egzemplarz. Brakuje stron od 193 do 224. Miał ktoś tak? To jest odosobniony przypadek czy tak było w każdym egzemplarzu?

W moim egzemplarzu są wszystkie strony, więc niestety trafiłeś na wybrakowany egzemplarz. Reklamuj - wymieniaj!

Offline PJP

« Odpowiedź #2330 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 15:52:16 »
Czy już gdzieś można kupić przedpremierowo Naszego wielkiego Donalda oprócz wiadomej imprezy?  8)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2331 dnia: So, 25 Maj 2024, 07:42:58 »
@UP
Ja mógłbym ci kupić na wiadomej imprezie dziś lub jutro. Tylko pamiętaj, że to ci drożej wyjdzie - cena okładkowa tylko minus 25% rabatu targowego plus koszty wysyłki, jakieś 15 zł Inpostem. Jeśli się decydujesz, to pisz PW do mnie. Zrobisz mi blika na 130 zł i masz we wtorek w domu.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Maj 2024, 07:50:56 wysłana przez Bazyliszek »

Offline PJP

« Odpowiedź #2332 dnia: So, 25 Maj 2024, 08:03:29 »
A to faktycznie dość cienki rabat. No nic, zaczekam :) Dzięki za ofertę!

Offline fdg123

« Odpowiedź #2333 dnia: So, 25 Maj 2024, 15:27:15 »
Gdzie można jeszcze kupić tom 9 i 10 Don Rosa? Będą jakieś dodruki?

Online Castiglione

« Odpowiedź #2334 dnia: So, 25 Maj 2024, 18:50:49 »
Tom 10 jest na ten moment zbanowany przez Disneya.

Offline fdg123

« Odpowiedź #2335 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 09:13:30 »
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać? Czemu zbanowany?

Offline Pestak

« Odpowiedź #2337 dnia: Nd, 26 Maj 2024, 21:48:40 »
Zbanowali Rosę przez Bombiego a mimo to nadal dostępny jest odcinek Kaczych Opowieści na Disney + gdzie ta postać się pojawia ( jakkolwiek tam faktycznie przypomina Hulka a nie murzyna).
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Maj 2024, 21:54:37 wysłana przez Sebo »

Offline fdg123

« Odpowiedź #2338 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 17:43:07 »
Czy wiadomo coś dlaczego Don Rosa nie tworzy już żadnych komiksów? Wiadomo ma już swój wiek 72 lata, ale to chyba od dłuższego czasu nic nie napisał. Na wikipedi pisze że ostatni komiks to Więzień Doliny Białej Śmierci z 2006 roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #2339 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 18:09:52 »
W 2008 roku Rosa przeszedł operację oka. W tym samym roku podczas jednego z wywiadów na duńskich targach oświadczył, że nie będzie już robić więcej komiksów Disneya. Podał trzy powody: problemy z oczami, niezadowolenie ze swojej płacy oraz problemy z prawami autorskimi/tantiemami u niektórych międzynarodowych wydawców.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Maj 2024, 19:59:59 wysłana przez michał81 »