Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 438661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaczogród

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2310 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 23:42:05 »
,,le monde est absurde"

Online radef

« Odpowiedź #2311 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 09:54:23 »
Co znajdziemy w "Naszym wielkim Donaldzie"?
🔵pierwszy komiks z Donaldem!
🔵kilka świetnych długich opowieści dotąd niewydanych po polsku
🔵jedną z najsłynniejszych i najlepszych historyjek Barksa
🔵potężną dawkę różnorodnych komiksów z różnych dekad i zakątków świata
🔵historię o Doubleducku w Berlinie... łut?
Po szczegóły zapraszam jak zwykle na komiksydisneya.pl.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2312 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 10:27:03 »
Tak, jasne. Kup sobie Mickey Mouse'a 17/1993 z komiksem Vicara, tylko po to, żeby zaraz Egmont wydał go w wydaniu zbiorczym. :/ Ten album będzie drogi i znowu wracamy do koncepcji wydawania półdubla, tym razem po samym sobie. I już opłacalność zakupu spada. Jeśli Egmontowi teraz udaje się wycinać duble z MegaGiga i Mamutów, może daliby radę coś zrobić i z tym wydaniem. Chyba że już czasu nie ma. Raczej kupię, ale mocno kręcę nosem. Zapłaciłem już za komiksy Barksa i Rosy w ich odrębnych Kolekcjach. I nie chcę płacić kolejny raz za to samo.

Tym bardziej że dopiero co dano nam przedruk "Doskonałego dostawcy pizzy". I co - znowu będzie to zielony komiks, z odbitymi konturami stron i plamą na środku? Przecież jest chyba dużo niewydanych jeszcze po polsku komiksów Van Horna. Nie musimy w 2 miesiące dostać jego drugiego i trzeciego wydania.

Online radef

« Odpowiedź #2313 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 10:43:24 »
Rozumiem, że na rynku są tysiące wolnych "Mickey Mouse" 17/1993, które tylko czekają na właścicieli?

A tak serio - oczywistą oczywistością było to, że będzie to tom będący mieszanką historii znanych w Polsce i nieznanych (co już zresztą było wiadomo, odkąd TK pokazał ten tom). I oczywistą oczywistością było to, że w takim przekrojowym tomie będzie coś Barksa i Rosy, ponieważ bez nich ten tom byłby niepełny. I wydaje mi się, że niemiecki Egmont w tym wypadku wyszedł obronną ręką, ponieważ równie dobrze mógłby pójść w totalne "the best of" i połowa tomu to byłby Barks/Rosa. I oczywistą oczywistością jest to, że "Doskonały dostawca pizzy" pojawi się z oryginalnych materiałów, z nowym tłumaczeniem, a nie ze słabego skanu z 1. KD.

Są w tym tomie rzeczy, które można krytykować (i to nawet takie, które ja uznaję za zalety, jak np. komiks o Caballeros!), ale niestety tego typu krytyką, jaką ty prezentujesz powyżej, tylko ośmieszasz siebie i innych krytykujących wydanie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2314 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 10:57:41 »
No bo widzisz. Gdyby to było the best Barks and Rosa to spokojnie można by to pominąć, jak ten miękkookładkowy, urodzinowy Gigant Poleca Extra. A tutaj jest dokładnie maksymalnie dopuszczalna dawka dziegciiu, by kaczkofani tacy jak ja jednak to kupili. Mimo, że mają i tego Dostawcę pizzy i tego DubleDucka (który u nas też był na okładce Giganta Poleca) i wszystkie tomy Barksa i Rosy. A gdyby włożono w to odrobinę więcej wysiłku i przyłożono się do opracowania, mogło by to wyjść lepiej.

Egmont mocno stawia na sentyment, sprzedając wydania zbiorcze. TK w filmiku urodzinowym narzekał, na późniejszy spadek sprzedaży KD. Ale jak ma ona nie spadać, skoro próbuje się ludziom serwować dwa razy te same komiksy. Ja bym prosił by półdubli było jak najmniej. Nie wiem dlaczego się ośmieszam. Bo kupuję kacze komiksy od 30 lat i nie chcę płacić 2 razy za to samo??

Online zombie001

« Odpowiedź #2315 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:31:10 »
historię o Doubleducku w Berlinie... łut?

Z tym komiksami Barksa i Rosy to jeszcze wielkiej dramy nie ma. Taki typ wydania, skierowany do bardzo szerokiego grona odbiorców, niekoniecznie zbieraczy kolekcji. Szkoda, że nie wszyscy to kumają.

Ale ten komiks wydawany pod rynek niemiecki to jednak powinni zastąpić czymś sensowniejszym...

:D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2316 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:39:41 »
@UP
Tym komiksem dziejącym się w Krakowie, lub Warszawie? :)

Jeśli Egmont wydaje dwa komiksy urodzinowe, plus zeskanowany Kaczor Donald 1/1994, to chyba mógłbym się domagać jakiegoś równego rozłożenia. Jeden komiks to mogłyby być same duble, drugi same premiery. Ja nie zamierzam przepraszać za to, że mam duży zbiór kaczych komiksów. Z tego powodu też jako wierny czytelnik i klient Egmontu, nie chcę być traktowany jak naiwna owca do strzyżenia. Że wydawnictwo będzie kleić takie zbiorki, pół na pół. I jeśli chcę mieć kolejne komiksy z kaczkami, to muszę też zapłacić drugi raz za to co już mam. Takie sytuacje bolą szczególnie w takiej sytuacji okrągłej rocznicy. Olewałem dublowane MegaGiga i mamuty z tego powodu. Teraz jest mi trudniej z powodu tych urodzin.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2317 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:45:39 »
Podchodzę ostrożnie, ale pewnie wezmę. "The Wise Little Hen" i "The Three Caballeros" - chętnie przeczytam, bo historycznie to interesujące komiksy.

Barks/Rosa - oczywistym było, że muszą być, ale ich udział jest na tyle niewielki, że nie ma potrzeby narzekać, nawet jeżeli posiada się już ich kolekcje. Dobór historii - są komiksy Barksa, które bardziej lubię niż "Na łonie natury", dodatkowo czytałem tę historię akurat w tym miesiącu, więc pode mnie trafiło średnio.

"Doskonały dostawca pizzy" jest super, bardzo fajnie, że będzie w lepszym wydaniu.

Scarpa, Vicar, Cavazzano, Rota, Van Horn - ładny przekrój nazwisk, dobra okazja, żeby przypomnieć sobie ich twórczość.

Doubleducka bym wyciął - już pomijając, że było, że część serii, że umieszczony pod niemieckiego czytelnika, itd., to klimatycznie raczej nie pasuje do reszty tomu.

Nie wiem dlaczego się ośmieszam. Bo kupuję kacze komiksy od 30 lat i nie chcę płacić 2 razy za to samo??
Ośmieszasz się nie potrafiąc pojąć, że nie każde wydanie z kaczkami kierowane jest do ciebie.

@UP
Tym komiksem dziejącym się w Krakowie, lub Warszawie? :)
Oho, nareszcie napisałeś coś mądrego! Radef, uderzaj z tym do Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 11:56:32 wysłana przez Castiglione »

Online radef

« Odpowiedź #2318 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 12:00:10 »
Oho, nareszcie napisałeś coś mądrego! Radef, uderzaj z tym do Egmontu.
Pomysł na tom z polskimi historiami (lub np. na polską edycję tomu z europejskimi historiami, ale uzupełnionego o polski segment) wisi od dawna, ale biorąc pod uwagę datę premiery tego wydania, jeśli nic nie zostało zmienione do tej pory, to już nie będzie.

Offline PJP

« Odpowiedź #2319 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 12:51:39 »
Tom niezły, chociaż na kolana nie rzuca. Kupić trzeba  8) Co do komiksu "spolszczonego" - chętnie przeczytam historyjkę o Indianie Goofsie w kooperacji z Donaldem szukających złotej kaczki albo bazyliszka ;-)

Offline fdg123

« Odpowiedź #2320 dnia: Pt, 17 Maj 2024, 18:58:49 »
Czy są tu na forum dorośli ludzie którzy jeszcze czytają Kaczora Donalda? Jest ktoś kto kolekcjonuje wszystkie wydania?
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Maj 2024, 19:02:09 wysłana przez fdg123 »

Offline Deg

« Odpowiedź #2321 dnia: Pt, 17 Maj 2024, 19:10:58 »
Dorosły podobno jestem, ale wszystkich KD nie mam.
This is my truth, tell me yours.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2322 dnia: So, 18 Maj 2024, 12:41:03 »
Ja dawno po 2000 roku przestałem kupować KD normalnie w kiosku. Po prostu cena magazynu stała się za wysoka, przestali dawać dobre dodatki (poza Lego), a zawartość spadła na dno. Plus dublowali komiksy i okładki z wcześniejszych wydań.

Natomiast Komiks Gigant od czasu restartu w 1997 roku zawsze trzymał poziom merytoryczny. Świetne komiksy, sprawdzona formuła, dobrze dobrany stosunek ceny do jakości. Opłacał się o wiele bardziej, niż KD. Dlatego też zawsze dążyłem do tego by mieć wszystkie numery. Nawet jak przerywałem regularne kupowanie w kioskach, to potem hurtem kupowałem na Allegro. Teraz korzystam z dyskontów i jakoś to zbieranie dalej mi idzie. Polecam i pozdrawiam.

Zaczynam czytać najnowszego Mamuta "Podróże Małe i Duże" i rzeczywiście widać, że cykl o Kapitanie Goofym/Nemo trzeba czytać po kolei. To w Tajemniczej Wyspie debiutują Daisy, Minnie i ten goryl. Czyli dobrze, że to dostajemy, ale szkoda, że nie po kolei i że nie ma przypisów.

Każdy kolejny Mamut powinien być składakiem dwóch brakujących Gigantów, póki liczba brakujących Gigantów nie wróci do normalnego poziomu.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2323 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 01:40:53 »
Swego czasu najwięcej reprintów było w Mamutach i MegaGigach ale obecnie w tych wydaniach reprintów jest mało.
Moim zdaniem też w Kaczorze Donaldzie jest stosunkowo mało reprintów. Owszem, czasem się zdarzają ale większość (zdecydowana większość) to nowe, nigdy wcześniej nie wydane komiksy.
Reprinty okładek akurat mnie nie przeszkadzają zbytnio.
Co do gadżetu to jak dla mnie jest on do likwidacji aczkolwiek ja po prostu te zabawki dodawane do pisma wyrzucam do kosza od razu po zakupie.
Oczywiście giganty poleca mają tylko nowe (niewydane wcześniej w Polsce) komiksy.

Czy są tu na forum dorośli ludzie którzy jeszcze czytają Kaczora Donalda? Jest ktoś kto kolekcjonuje wszystkie wydania?
np. ja
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Maj 2024, 01:43:52 wysłana przez kaczogród »
,,le monde est absurde"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2324 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 19:21:23 »
Powiem tak. Marcin Furgał ostrzej tłumaczy Mamuty, niż Jacek Drewnowski Giganty. U tego drugiego nie pamiętam sformułowania "Tępa Dzida" w komiksie dla przeważnie młodszych czytelników. :) No i jeszcze cytat z Grzegorza Brauna o strachu. :)

Poza tym bardzo dobry Mamut. Niezłe komiksy, kolejny dobry odcinek przygód Kwantomasa, pomysły biznesowe Sknerusa, komiks którego głównym bohaterem jest Jones.

To właśnie tracimy, bo nie dostajemy normalnej liczby Gigantow. Natomiast jesteśmy zarzucani tymi wydaniami specjalnymi, które zawsze są gorsze niż zwykły Gigant. Powrót do 12-13 Gigantów rocznie w Polsce to jedyny rozsądny ruch.