Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 439288 razy)

Online radef

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2295 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 19:49:09 »
Mylisz dwa tematy, co ci tłumaczyłem.
Jakość druku jest w porządku. Choć u mnie jedna strona jest lekko rozmyta, ale to wynika z tego, że któryś z kolorów lekko się przesunął, ale podobne przesunięcia zdarzały się i kiedyś w KD, i zdarzają się w każdej innej publikacji.
Natomiast prawdziwym problemem jest jakość skanu, który został użyty. I powiem szczerze, ja bym się wstydził, gdybym podpisał się pod skanem w takiej jakości, szczególnie jeśli mówimy o KD. Wygląda na to, że KD był skanowany z jakieś księgi, w której u introligatora sklejono więcej KD, z czego wynikają różne mankamenty przy brzegach stron. I osobiście nie rozumiem, czemu Egmont nie zakupił na rynku 1. KD, lub nie poprosił o podesłanie kogoś posiadającego ten numer w stanie luźnym, ponieważ wówczas tego typu mankamentów, a na pewno w tym stopniu, nie byłoby, ponieważ KD jest na tyle cienkim pismem, że można je skanować praktycznie "na płasko", co niweluje takie problemy.

Więc w skrócie: inicjatywa dobra, wykonanie średnie, jak to często bywa u największego wydawcy w Polsce
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Kwiecień 2024, 19:50:53 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2296 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 20:14:29 »
A ten skan do którego kod był w numerze 1000 też wygladał jakby był z grubego tomiszcza? Pamiętam jak w jednym z numerów z 2000 roku były zdjęcia pełnych roczników KD, być może to właśnie z tych tomów.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2297 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 20:30:56 »
I z tym się zgadzam radef - miernej jakości skany wyszły też bardzo słabo w wydruku. Serio pytanie - kto to potem zaakceptował? Przecież są jakieś próbne serie. I nikomu te zeskanowane rogi nie przeszkadzały?
BTW bo nie zaglądałem. Jak wyglądała wersja cyfrowa z 1000 numeru? Też taka ciemna, czy to była jakaś inna wersja?

Ja w międzyczasie kupiłem sobie numer urodzinowy Kaczora Donalda czyli 4/1994. Na Allegro znalazłem ofertę za 15 zł. Stan średni z luźnym środkiem i pożółkłymi stronami. Ale wreszcie mam ten numer. A jakie dobre komiksy w nim są. Same kaczki. Przypomniałem sobie "Mączną Mękę" która w tłumaczeniu Wojnarowskiego jest o wiele śmieszniejsza niż przedruk z Kaczogrodu. Po tym "Droga do Gwiazd" już nie była tak dobra. Potem jest jeszcze "Pirat Drogowy" Scenariusz pisał Dave Rawson a rysował Daniel Branka w 1993 roku. Ale gdybym tego nie wiedział, spokojnie mógłbym go wziąć równie dobrze za komiks Barksa, który też lubił samochodowe historie. Co jest komplementem dla tej historii, bo jest dobra i śmieszna. Na koniec dostajemy jeszcze "Skromnego Bohatera" od Thomasa Andersona. Do scen z tego komiksu mogłaby pasować okładka z KD 10/1995.

Chciałbym jeszcze kiedyś zdobyć album "Urodziny Kaczora Donalda" ale to się zrobiła droga i rzadka pozycja, więc nie wiem, czy mi się kiedyś uda. Czekają też na mnie jeszcze nr 12,15,16/1994 oraz trochę numerów z 1995 roku, bo część mam w fatalnym stanie, bez okładek. Idzie wiosna, nowe garażówki w Warszawie. Może coś jeszcze utrafię.

« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Kwiecień 2024, 20:35:15 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2298 dnia: Cz, 11 Kwiecień 2024, 00:46:55 »
Jedyne elementy, na które jest ogólny ban to Zombie Bombie i postaci z "Pieśni południa" (u Rosy niewystępujące, są w jednym komiksie Barksa).

Żadne oficjalne źródło tego nie potwierdziło, ale czy Hiawathy też nie objęli ogólnym banem?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online radef

« Odpowiedź #2299 dnia: Cz, 11 Kwiecień 2024, 11:38:09 »
Żadne oficjalne źródło tego nie potwierdziło, ale czy Hiawathy też nie objęli ogólnym banem?
Wygląda na to, że na Hiawatę też jest ban, ale ze względu na oddzielność tego uniwersum kompletnie o tym zapomniałem.
Bo jednak ban na Spryciulę, Farmera i Lisisko jest o tyle widoczny, że te postaci często przewijały się też w komiksach z Wilkiem Bardzozłym, i było to jedno leśne uniwersum.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Crono

« Odpowiedź #2300 dnia: Cz, 11 Kwiecień 2024, 21:28:20 »
Skusiłem się na ten numer KD i niestety, ale jakość skanów jest tragiczna. Aż nie chce mi się na ten temat więcej pisać.
I tylko jak pomyślę, że sprzedałem z 16-17 lat temu pierwsze sześć numerów KD w super stanie za 15 zł, to mi się smutno robi🙁

Online Castiglione

« Odpowiedź #2301 dnia: Cz, 11 Kwiecień 2024, 22:12:22 »
Przeczytałem dzisiaj rocznicowego KD. Z zewnątrz wygląda super - złota okładka bardzo fajna plus sam pomysł przedruku naprawdę mi się podoba.

Natomiast pierwsze pytanie, jakie mi się nasunęło po otwarciu, to co to za gówniany papier? KD zacząłem czytać regularnie dokładnie 20 lat temu, lekturę kontynuowałem przez kilka roczników, i w życiu bym nie pomyślał, że dzisiaj może to wyglądać tak dramatycznie źle. To jest poziom pisemek typu "Detektyw".

Patrząc na część współczesną, to jakościowo jest bardzo słabo - kiepska korekta (literówki czy pomylone wyrazy), rozmazane strony czy dużo gorsze niż dawniej liternictwo. Same komiksy mocno średnie, fabularnie raczej nijakie i przynajmniej częściowo krzykliwie lub koślawo narysowane. Chyba najbardziej podobała mi się historia o psie Donalda. Fragment o konieczności ocenzurowania oryginału każe się politować nad czasami, w których żyjemy, i nad tym tłumem o tak słabej psychice, że mógłby zostać urażony komiksem o Kaczorze Donaldzie.

Część z dodrukiem OK. Mimo jakości skanów to zdecydowanie najprzyjemniejszy w odbiorze fragment. Fajny powrót do przeszłości i na pewno dużo lepsze komiksy - dłuższe, konkretne, lepiej narysowane, ostrzejsze, z fajniejszym humorem (zwłaszcza "Fryzjer doskonały" Barksa i "Doskonały dostawca pizzy" Lustiga i Van Horne'a).

Także pomysł dobry, wykonanie średnie, przede wszystkim jednak uwidacznia się ogromny spadek poziomu na przestrzeni tych lat - i to pod każdym względem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2302 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 00:29:08 »
i niestety, ale jakość skanów jest tragiczna.

Ostrzegałem. Zdjęcia i film zrobiłem ku przestrodze.

A ten papier jest gorszy nawet od tego co w 1993 roku dawali w Mickey Mouse. Może jest porównywalny z tym z Donald Ducków z 1992 r. Ale ekspertem nie jestem.

Zgadzam się co do komiksów ze współczesnej części. Krótkie i średnie fabularnie. Ale to najłatwiej zrzucać wszystko na internet.

Offline Crono

« Odpowiedź #2303 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:04:42 »
Ostrzegałem. Zdjęcia i film zrobiłem ku przestrodze.

A ten papier jest gorszy nawet od tego co w 1993 roku dawali w Mickey Mouse.
Wiem, czytałem ostrzeżenia. Tylko jak to tak, nie kupić tego numeru jak jest taka rocznica?
Co do papieru, to taki jest już od dawna w KD, bodajże od 2018 roku.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2304 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:40:30 »
I tylko jak pomyślę, że sprzedałem z 16-17 lat temu pierwsze sześć numerów KD w super stanie za 15 zł, to mi się smutno robi🙁
Chociaż jakieś pieniądze zarobiłeś małe bo małe ale były  moje 120 numerów i pare gigantów rodzice na śmietnik wywalili.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2305 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 15:25:34 »
Co do papieru to kiedyś był papier kredowy w Kaczorze Donaldzie a obecnie (już od dość dawna) jest papier offsetowy.
Moim zdaniem akurat jakość papieru we współczesnych numerach Kaczora Donalda jest dobra (chociaż rzeczywiście może kiedyś była trochę lepsza tzn. w latach 90 bo np. na początku lat 2000 mam wrażenie, że jakość papieru przez kilka lat była gorsza).

Osobiście chyba wolałem papier kredowy niż offsetowy ale to bardziej z sentymentu i z powodu nasycenia kolorów a nie z powodu słabej jakości offsetu.
,,le monde est absurde"

Online Castiglione

« Odpowiedź #2306 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 15:41:01 »
Co do papieru, to taki jest już od dawna w KD, bodajże od 2018 roku.
Dramat.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2307 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 18:42:33 »
A amerykanie tak świętują rocznicę Donka  8)

https://www.cbr.com/wolverine-donald-duck-marvel-disney-anniversary/

Offline Danio

« Odpowiedź #2308 dnia: So, 13 Kwiecień 2024, 20:06:42 »
O kurcze, widzę że w sklepie Egmontu już się wyprzedało. :O A chciałem akurat zamówić razem z Punisherem na promocji.
https://egmont.pl/Kaczor-Donald.-Magazyn-3-2024,81619983,p.html
To cóż, muszę w poniedziałek wyjść na miasto poszukać. :/ (Nie lubię.)
« Ostatnia zmiana: So, 13 Kwiecień 2024, 20:11:10 wysłana przez Danio »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2309 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 00:22:50 »
W Auchanie widziałem trochę egzemplarzy na półce.