Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 439359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturrro

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2265 dnia: Pn, 01 Kwiecień 2024, 15:10:29 »
40 zł za gazetkę z Kaczorem? Niby kto by to kupił.

Za wydanie specjalne mające 100 stron z nr 1/1994 i fajnym kaczorowym dodatkiem. Myślę że wiele osób  :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2266 dnia: Pn, 01 Kwiecień 2024, 17:31:45 »
@UP

No ja nie, bo przecież kupiłem już KD i 1 i 2 z 1994 w 2022 r. Wystarczy chodzić na garażówki i bazary warszawskie. ;)

https://www.instagram.com/p/CiIFkU1M-O1/?utm_source=ig_web_copy_link

Albo opcja nr1- kartonikowy dodatek z przeszlosci (np gra, karty zbuduj swoj kaczogrod-marzenie, naklejki itp)

To jest klasyczne już pytanie - czemu nie kupiłem mieszkania w Warszawie w latach 90-tych jak były tanie, tylko siedziałem u mamusi w brzuszku?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4572198749472233&set=a.1619696698055801

Offline radef

« Odpowiedź #2267 dnia: Pn, 01 Kwiecień 2024, 18:44:05 »
Za wydanie specjalne mające 100 stron z nr 1/1994 i fajnym kaczorowym dodatkiem. Myślę że wiele osób  :)
A jednocześnie straciłbyś sporą część standardowych klientów KD, którzy jednak sprawiają, że kilkanaście tysięcy egz. każdego numeru schodzi, i po takim wydaniu za 40 zł, nigdy do pisma mogliby nie wrócić.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2268 dnia: Pn, 01 Kwiecień 2024, 20:19:28 »
No właśnie miałem pisać, że jak już, to takie coś musiałoby być wydane poza standardowym cyklem. A wtedy z kolei tracimy fajny sposób uczczenia rocznicy w zwykłym KD. Moim zdaniem jest ok, numer 1000 był na odwal się, ale tutaj podeszli z dużo większą klasą.

Offline Danio

« Odpowiedź #2269 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 15:27:17 »
Zgadzam się z Arturo, że te dodatki to jakieś nic nie warte gumowe śmieci, polecą od razu do kosza u mnie, ale pewnie akurat to gdzieś mieli za grosze do kupienia w chińskim magazynie, a na coś dobrego to cena numeru już by poleciała w górę. Może dzieciaki lubią takie pierdoły, nie wiem.
I ja patrzę na to odwrotnie, ten numer powinien mieć możliwie jak najniższą cenę by skusić takich dziadów jak ja do nostalgicznego powrotu, kupienie tego numeru w ramach jednorazowego wybryku. Za więcej niż 25zł już bym chyba zrezygnował. A tak to już podesłałem info o tym Donaldzie paru znajomym niezbyt zainteresowanym komiksami i zadeklarowali, że też kupią, bo to tylko kilkanaście złotych, a pomysł fajny. :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Kwiecień 2024, 15:29:18 wysłana przez Danio »

Offline rapr

« Odpowiedź #2270 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:01:21 »
Zgadzam się z Arturo, że te dodatki to jakieś nic nie warte gumowe śmieci, polecą od razu do kosza u mnie, ale pewnie akurat to gdzieś mieli za grosze do kupienia w chińskim magazynie, a na coś dobrego to cena numeru już by poleciała w górę. Może dzieciaki lubią takie pierdoły, nie wiem.

Byłem w sklepie i mój syn powiedział: "Tato! Kupmy tego Kaczora Donalda!". Ja miałem już łzy w oczach, duma rozpierała mnie tak, że ledwo się zmieściłem w tym pomieszczeniu. Dojechaliśmy z tym Donaldem do domu i od tego czasu leży przeczytany w połowie. Natomiast dołączona gumowa jaszczurka ma już prawdopodobnie nabite 80 godzin zabawy. Także... Chyba dzieciaki lubią takie pierdoły :D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2271 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:23:20 »
Ale Kaczor Donald nie jest dla dzieci, tylko dla świadomych czytelników. :)

Ze starszych plastikowych gadżetów dziecku spodobała się lepka rączka na 5 minut i na trochę dłużej poduszka pierdziuszka. :) Ale sam uważam, że większość tych dodatków to śmieci. No chyba żeby KD wrócił do dodawania od czasu do czasu saszety z Lego. Ten pomysł był chyba najlepszy po erze kartonowych gier i plakatów oraz po bombie śmierdzidłowej.

Myślicie że ten numer będzie się cieszył takim samym powodzeniem jak 1000 5 lat temu? Zrobił się wtedy mały ruch na tą pozycję, pewnie też na falach nostalgii.

Offline Arturrro

« Odpowiedź #2272 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 19:28:55 »
I właśnie w tę nostalgię uderzyłbym na miejscu Egmontu ponownie przy pomocy dodatku z dawnych lat.
Ok, może rzeczywiście przesadziłem z tymi 30-40zl za numer ale nie wierzę że nie można by dodać czegoś żeby zmieścić się w 20-25zl. Nawet plakat! No ale do tego potrzebne są chęci...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2273 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 23:22:28 »
No według mnie właśnie pokazali dużo chęci do uczczenia tej rocznicy. Rozumiem narzekania przy numerze 1000, gdzie na szybko robili byle co, bo nikomu na tym nie zależało, ale tutaj zachowali się fajnie.

Chociaż to też jest trochę tak, że jestem już z lekka uczulony na kwestię tych dodatków. Nie mam na myśli akurat ciebie ani samego tego rocznicowe wydania, bo to faktycznie trochę inny przypadek, ale uważam, że te plastikowe prezenty są zbyt mocno demonizowane. Wiadomo, że kiedyś było fajniej, ale praktycznie rok w rok czytam, jak to właśnie ten plastik zabija Kaczora, tymczasem to już będzie ze 20 lat, jak te zabawki są dokładane, a w tym czasie wiele lat było takich, w których pismo radziło sobie bardzo dobrze.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2274 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 12:22:56 »
Powtórzę to co napisałem na stronie Radka z tym przedrukiem 1/94.
Ogólnie bardzo fajnie ALE... czemu zamiast czterech plastikowo-gumowych śmieci nie można dać czegoś związanego z KD!!??
Albo opcja nr1- kartonikowy dodatek z przeszlosci (np gra, karty zbuduj swoj kaczogrod-marzenie, naklejki itp) albo jakąś figurka itp.
We włoskim topolino co i rusz są świetne dodatki (figurki, monety, skarbiec SKNERUSA! dom Donalda/Superkwęka i wiele więcej).
Jestem w 100% pewien że nawet gdyby cena jeszcze wzroska do tych powiedzmy 30-40zl to kupiłoby to o wiele więcej osób!
Apropo tych dodatków do rocznicowego numeru KD to mam wrażenie, że bardzo podobne lub takie same dodatki były już kiedyś w piśmie jakieś kilkanaście lub kilka lat temu.

Myślicie że ten numer będzie się cieszył takim samym powodzeniem jak 1000 5 lat temu? Zrobił się wtedy mały ruch na tą pozycję, pewnie też na falach nostalgii.
Wbrew pozorom 1000 numer nie miał jakiejś bardzo dużej sprzedaży mimo jak się wydawało dużego ruchu w sieci o tym numerze.
Sprzedaż numeru 1000 wyniosła 17 766 egzemplarzy. Jest to więcej niż średnia sprzedaż pisma za 2019r. (14 532 egz.) ale były numery w 2019r. które sprzedały się lepiej (np. 2019/04 miał sprzedaż 19 721 egz.).
,,le monde est absurde"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2275 dnia: Pt, 05 Kwiecień 2024, 18:43:44 »
@UP
Wiesz jeśli ja sprzedałem z 10 egzemplarzy 1000 nr KD na Allegro za 20 zł sztuka, to w moich oczach było większe zainteresowanie. W tamtym czasie wychodził też ostatni numer polskiego Playboya i ludzie też go szukali.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2276 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 09:25:46 »
Za chwilę TK o kaczkach  8)...

Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2277 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:10:21 »
Jeśli dobrze słyszałem, to Tomasz Kołodziejczak właśnie przyznał się, że to on jest autorem pierwszego przekładu "Życia i czasów Sknerusa McKwacza" z 2000 r. (przyznał też, że nie najlepiej to wyszło) :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #2278 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:40:09 »
Jeśli dobrze słyszałem, to Tomasz Kołodziejczak właśnie przyznał się, że to on jest autorem pierwszego przekładu "Życia i czasów Sknerusa McKwacza" z 2000 r. (przyznał też, że nie najlepiej to wyszło) :)
Nie pisz takich rzeczy, bo Bazyl na zawał zjedzie, on to wydanie wychwalał ponad wszystkie inne edycje, a wiesz jaką on miłością to Kołodziejczaka pała.

Offline radef

« Odpowiedź #2279 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 10:45:51 »
Coś czuję, że cały światopogląd Bazyliszka został zniszczony.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya