Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 439425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2160 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 09:18:41 »
Kicz w znaczeniu edytorskim. Wydali nam rupiecia ze strychu i nawet nie chciało im się go wytrzeć z kurzu. I każą się zachwycać jakby to było nie wiadomo jakie dzieło sztuki. Dla mnie to jest właśnie taki kicz.

@Crono dokładnie. To są takie właśnie obrzydliwie wyglądające komiksiki jak te starocie z MegaGiga i Mamutów. Kredowy papier tylko podkreśla to wydanie tego na odwal się.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Grudzień 2023, 09:22:23 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Popiel

« Odpowiedź #2161 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 09:45:22 »
"Kicz" to naprawdę nie to samo co "kicha".

Offline srogin

« Odpowiedź #2162 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 09:45:44 »
Kicz w znaczeniu edytorskim. Wydali nam rupiecia ze strychu i nawet nie chciało im się go wytrzeć z kurzu. I każą się zachwycać jakby to było nie wiadomo jakie dzieło sztuki. Dla mnie to jest właśnie taki kicz.

@Crono dokładnie. To są takie właśnie obrzydliwie wyglądające komiksiki jak te starocie z MegaGiga i Mamutów. Kredowy papier tylko podkreśla to wydanie tego na odwal się.

Po prostu nie rozumiesz tego słowa, a notorycznie je powtarzasz. Może lepiej żebyś używał określenia "tandeta"?

Online Kadet

« Odpowiedź #2163 dnia: So, 09 Grudzień 2023, 23:03:26 »
Za tydzień, w sobotę 16 XII o 19.00, na FB i YouTube będzie livestream z Donem Rosą. Jeśli będzie przebiegał tak jak inne w przeszłości, będzie można zadawać mu pytania na czatach w obu tych platformach.

https://www.youtube.com/watch?v=TDketinviVg
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2164 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 07:36:16 »
Wiadomo kiedy wyjdzie album "Straszna Wyspa", czy nowa data premiery nie jest jeszcze znana?

Offline stab

« Odpowiedź #2165 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 09:19:40 »
Nawet nie wiedziałem, że w Niemczech kolekcja Rosy wychodzi w powiększonym formacie.

Dla porównania format Marvel Fresh:

Offline martin685

« Odpowiedź #2166 dnia: Pn, 11 Grudzień 2023, 22:14:58 »
Nawet nie wiedziałem, że w Niemczech kolekcja Rosy wychodzi w powiększonym formacie.

Czyli zgodnym z oryginalnym, ja polskie wydanie sprzedałem bo prezentuje się niestety 2 ligi niżej niż to wydane przez Fantagraphics, a Niemcy też wydają na offsecie? Bo ten papier też robi dużo lepszą robotę w tych komiksach.

Online Kadet

« Odpowiedź #2167 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 15:00:45 »
Czy orientuje się ktoś w niemieckim rynku/forach dot. komiksów disneya i jest w stanie powiedzieć jak Niemcy rozwiążą sprawę 10 tomu kolekcji dona rosy? Widzę, że jego wydanie mają zaplanowane na marzec 2024, a jak wiemy obecnie dodruków tego tomu miało nie być. Z drugiej strony ciężko uwierzyć, że nie wydadzą tam w ogóle 10 tomu.

W niemieckiej wersji "Don Rosa Library" wydadzą dziesiąty tom, ale nie będzie w nim komiksu "The Dream of a Lifetime"/ "Czy to jawa, czy sen".

Źródło: https://www.sammlerforen.net/showpost.php?s=9508d9511e47aa9f747dd315cb058834&p=878775&postcount=5932

Aus mittlerweile bekannten Gründen fehlt in dieser letzten Ausgabe der Don Rosa Library eine Story, welche ich mir aber in einem Donald Duck Sonderheft sichern konnte.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #2168 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 15:47:15 »
Żenada.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2169 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 21:31:54 »
Posiadacze tego tomu powinni go sobie w złote ramy oprawić. Będzie co pokazywać wnukom.

Offline Jeez

« Odpowiedź #2170 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 09:20:29 »

Coś takiego u nas by się przydało, albo przynajmniej po angielsku żeby wyszło. Brałbym.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #2171 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:48:26 »
Praktycznie wszystko, co warto by w Polsce wydać jeszcze dostało nowe, ostateczne wydania we Włoszech w ciągu ostatnich dwóch lat: zremasterowane klasyczne parodie (Wojna i pokój, Przeminęło z wiatrem, wkrótce też najwyżej oceniana parodia - Nędznicy), kolekcja Castiego (tomy 150-200 stron z kupą dodatków, mapowanie tematyczne zamiast chronologicznego - na polski rynek na plus), nowa edycja Kwantomasa, która dopiero co się pojawiła czy właśnie te omnibusy PKNA. Jest z czego wybierać i ciężko coś popsuć, mam nadzieję, że nie powtórzą błędu jak z tą kiepską kolekcją Cavazzano.

Offline Jeez

« Odpowiedź #2172 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:15:00 »
Z tego co kojarzę to kolekcja Cavazzano tez jest na podstawie włoskiej wersji.
Swoją drogą miałem ostatnio okazję poprzeglądać oryginalne Topolino z różnych okresów i te nasz giganty kiepsko przy tym wyglądają. Normalne okładki, lepszy papier. Sporo cieńsze ale też wychodzą z większą częstotliwością.
Chciałoby się coś takiego u nas.

Online radef

« Odpowiedź #2173 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 18:53:01 »
Z tego co kojarzę to kolekcja Cavazzano tez jest na podstawie włoskiej wersji.
We Włoszech rocznie wychodzą setki wydań - jedne lepsze, inne gorsze. Jedne pasujące do polskiego rynku, inne mniej. Trzeba wiedzieć, co wybrać.
Swoją drogą miałem ostatnio okazję poprzeglądać oryginalne Topolino z różnych okresów i te nasz giganty kiepsko przy tym wyglądają. Normalne okładki, lepszy papier. Sporo cieńsze ale też wychodzą z większą częstotliwością.
Chciałoby się coś takiego u nas.
Mam "Topolino" sprzed paru lat i jest to wydawane gorzej niż nasze "Giganty". Okładka cieńsza, bardziej gazetowa, sam papier będący takim najgorszym papierem nabłyszczanym, który czasem jest obecny w polskich tygodnikach opinii.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Kadet

« Odpowiedź #2174 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 19:01:17 »

Coś takiego u nas by się przydało, albo przynajmniej po angielsku żeby wyszło. Brałbym.

Ta seria zaczęła wychodzić po angielsku parę lat temu, ale stosunkowo słabo się sprzedawała w USA i w miarę szybko ją urwano.

Mam "Topolino" sprzed paru lat i jest to wydawane gorzej niż nasze "Giganty". Okładka cieńsza, bardziej gazetowa, sam papier będący takim najgorszym papierem nabłyszczanym, który czasem jest obecny w polskich tygodnikach opinii.

W moim "Topolino" z 2021 r. papier strasznie trzeszczy i się marszczy. Inny mój numer, z 1985 r., jest znacznie lepszej jakości pod tym względem.

Dziękuję z całego serca!