Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 437752 razy)

Offline Castiglione

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2595 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 08:56:50 »
To chyba był taki okres w twórczości Barksa, że gdyby trzymać się ściślej chronologii, w jednym z tych tomów nie byłoby żadnego dłuższego komiksu.
Ja mimo wszystko wolałbym układ stricte chronologiczny.

Online radef

« Odpowiedź #2596 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 09:35:49 »
Ale który - publikacji czy tworzenia (zresztą z Rosą jest ten sam problem, dlatego niektóre kolekcje się między sobą różnią)?
Ogólnie w ramach całej kolekcji są takie drobne przesunięcia miesiąc w tę, miesiąc w drugą, tylko w żadnym miejscu nie są one widoczne, ponieważ nie dotyczą tych samych lat. I z tego co mi się wydaje, to nie ma żadnej stricte chronologicznej kolekcji Barksa, w każdej są mniejsze lub większe przesunięcia, ta jest jedną z tych, gdzie przesunięcia są mniejsze niż większe.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2597 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 10:11:12 »
Publikacji, żeby odtworzyć kolejność, w jakiej te komiksy mogli poznawać współcześni Barksowi czytelnicy. Nie jest to jakiś wielki minus, no ale tak bym wolał, skoro już bawimy się w chronologię.

A tak w ogóle, coś pamiętam, że w kolekcji miał być pominięty jakiś krótki komiks, on w końcu został dołączony, czy nie?

Online radef

« Odpowiedź #2598 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 10:35:51 »
Publikacji, żeby odtworzyć kolejność, w jakiej te komiksy mogli poznawać współcześni Barksowi czytelnicy. Nie jest to jakiś wielki minus, no ale tak bym wolał, skoro już bawimy się w chronologię.
A to też jest problem. Ogólnie z tego powodu, że w USA od dekad daty okładkowe nie zgadzają się z faktyczną datą pojawienia się w punktach sprzedaży, a nikt nie posiada dokładnych dat premier większości komiksów z tamtego okresu, to wszystko jest mniej więcej. Daty wydania komiksów też są mniej więcej, i gdyby czerpać wiedzę z innych źródeł, to parę tomów też by mogło mieć trochę inne zakresy w tytule, niż finalnie mają.
Ogólnie w przypadku "Kaczogrodu" są pewne delikatne problemy z chronologią i kilka komiksów mogło być ustawione trochę inaczej, ale akurat problem z "dwoma" tomami 1958-1959 nie jest największym z nich.
A tak w ogóle, coś pamiętam, że w kolekcji miał być pominięty jakiś krótki komiks, on w końcu został dołączony, czy nie?
[/quote]
Nie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2599 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 10:37:35 »
Zgaduję, że chodzi o "Donald Duck Tells About Kites" - nie, nie będzie go. To był 8-stronicowy komiks, który firmy elektryczne zamówiły u wydawnictwa Western, żeby nauczyć dzieci, jak poprawnie puszczać latawce i co zrobić, kiedy zaplączą się w przewody - taka edukacyjna historyjka. I akurat Barksowi powierzono jej narysowanie.

W niektórych kolekcjach Barksa ten komiks jest pomijany, i niestety tak było też w przypadku tej skandynawskiej, na której opiera się nasza. Nie znam szczegółów, ale może z uwagi na jego rodowód (to nie był zwykły komiks Westernu, tylko część broszurki rozdawanej przez firmy elektryczne) trochę trudniej go uzyskać do publikacji.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2600 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 11:23:28 »
Szkoda, bo widzę, że w wielu krajach nadal jest przedrukowywany.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2601 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 13:57:41 »
W kwestii zapowiedzianego nowego cyklu antologii Disneya - opis zapowiedzi na norweskiej stronie dostarcza paru dodatkowych informacji. Tłumaczenie na podstawie Google; wyróżnienia moje.

ZA CO KOCHAMY DONALDA?

W nowej serii WIELCY BOHATEROWIE DISNEYA przyjrzymy się uważnie Donaldowi, aby odkryć, co uczyniło go tym, kim jest dzisiaj, dlaczego nigdy się nie poddaje i czemu zawsze będzie naszym ukochanym pechowcem. Jego tragikomiczne losy szczegółowo opisują teksty autorstwa znawców Disneya z Norwegii i innych krajów, ilustrowane archiwalnymi materiałami ze zbiorów Walt Disney Studios. Komiksy przedstawione są w porządku chronologicznym. Szeroki wybór historii zarówno z magazynów, jak i książeczek [czyli u nas: zarówno z "Kaczora Donalda", jak i "Gigantów", a więc i cztero-, i trzyrzędowe], z których część ma tutaj swoją premierę, zachwyci czytelników w każdym wieku: od wytrawnych donaldologów do nowych fanów!

W kolekcji znajdą się perełki autorstwa legendarnych twórców takich jak Carl Barks, Don Rosa, Romano Scarpa, Floyd Gottfredson, Giorgio Cavazzano, Vicar, Guido Martina i Tony Strobl, a także współczesnych autorów, których reprezentować będą m.in. Paco Rodriguez, Kari Korhonen, Fecchi, Francesco Artibani, Paolo Mottura, Bruno Enna i Andrea Freccero. Pojawią się także komiksy norweskich scenarzystów i autorów takich jak Arild Midthun, Knut Nærum i Ragnhild Holmås.

Każdy tom poświęcony jest innemu aspektowi bogatego życia Donalda: przygodom, pechowi, miłości, rodzinie, Superkwękowi, wyprawom po skarby, poszukiwaniu pracy, relacji z wujkiem Sknerusem, działalności tajnego agenta, siostrzeńcom, rywalizacji, sprzeczkom z sąsiadom... i nie tylko!

Czyli każdy tom serii będzie miał inny motyw przewodni, trochę jak MegaGiga. Wzmianka o tajnym agencie może odnosić się do KAWY, Doubleducka albo nawet CAP... potencjalnie nawet do wszystkich tych rzeczy naraz.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2602 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 14:12:47 »
W sumie może to będzie nawet ciekawa seria.

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2603 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 14:21:57 »
Cofnę się o kilka tygodni. Czytał ktoś Giganta To właśnie Donald? Jak wrażenia?

Offline PJP

« Odpowiedź #2604 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 12:22:22 »
Właśnie zaczynam czytać. Na razie zauważyłem bardzo słabe klejenie, nawet jak na "giganty" (może tylko u mnie?) i literówkę ;)

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2605 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 14:40:02 »
Co do literówek: nie odbieraj fuchy Bazyliszkowi. ;)

Co do klejenia: trochę mnie zmartwiłeś. Z drugie strony Giganty to nie są wydania kolekcjonerskie, lecz wydawnicza pulpa (rozklejać się jednak nie powinny).

Chcę ten komiks kupić (w latach 90., gdy byłem dzieciakiem, zawsze zastanawiała mnie, że tak to ujmę, geneza Donalda :D). Zamówienie mi się odwleka, bo czekam jeszcze na tego Giganta z Superkwękami (ten to dopiero, przy takiej grubości, będzie się rozklejał!).

Offline panAeL

« Odpowiedź #2606 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 09:31:43 »
Kupowałem Rosę, kupuję Barksa. Wiem czego się spodziewać i mimo prawie 4 dekad na karku wciąż bawię się przy tych komiksach świetnie.

Raz na jakiś czas daję się namówić Centrum Komiksów Disneya na specjalnego Giganta, który ma zawierać jakąś wyjątkowo dobrą historię. Kupiłem "To właśnie Donald!". Bo Marco Rota, którego uwielbiałem za dzieciaka, no i do tego w historii będącej "życiem i czasami Kaczora Donalda". Średnia ta historyjka była, ale i tak niezła na tle całej reszty tomu, która jest właściwie nieczytalna. Większość komiksów wygląda, jakby fabuła powstawała dopiero w trakcie rysowania. Nudne, a do tego strasznie męczące. Nie wiem, jakoś lepiej zapamiętałem jakość Gigantów czytanych za młodzieńczych lat...

I teraz pytanie do większych ode mnie znawców. Czy warto wydać pięć dych na tom o Superkwęku czy czeka mnie podobny zawód?
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Lipiec 2025, 11:32:11 wysłana przez Gruby AL »

Offline PJP

« Odpowiedź #2607 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 15:52:39 »
Otwierający tom komiks Roty jest, pisząc oględnie, taki sobie. Inny, nazwę go, incepcyjno-wspomnieniowym, Nadzwyczajna ekranizacja jest mało dośmieszony. Zamiast bawić się w incepcję incepcji można było wrzucić prawdziwe starocie albo wykorzystać komiks nawiązujący do historii ;) Co ciekawe, nigdy specjalnie nie lubiłem opowieści z Dońkiem, a tutaj przyjemnie się czyta. Odnoszę wrażenie takiego zestawu wakacyjnego, porządnego średniaka z nierównymi kawałkami. Ale... tytułowa idea komiksu - To właśnie Donald - jest zachowana. Tomik rozkręca się powoli i pod koniec znowu zwalnia z jakością. Raczej jednorazowa lektura niż tomik do kolekcji. Wyróżniłbym piracką opowieść z Dońkiem, piłkarski powrót po latach z Gogusiem i Dziobasem oraz Gwiazdkę z nieba z Daisy (zazwyczaj omijam komiksy z jej manierycznym udziałem).
Ps. Z literówkami nie jest aż tak źle.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Lipiec 2025, 15:57:28 wysłana przez PJP »

Offline Pabloff

« Odpowiedź #2608 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 18:06:00 »
Panowie, dzięki za opinie!

W XXI wieku (jak to brzmi :D) miałem dwa podejścia do Gigantów. Oba nieudane, niestety. Raz pożyczyłem od kumpla, raz wypożyczyłem z biblioteki. W obu przypadkach nie dokończyłem lektury. :-[ I miałem taką refleksję, że w KD były jednak lepsze komiksy (przede wszystkim Barks!). Być może pechowo trafiłem. Dwa numery to na pewno za mało, żeby wyciągać stanowcze wnioski.

Obecnie mam w koszyku trzy Giganty: Miecz z lodu, To właśnie Donald! i Giganta superkwękowego. Wciąż się jednak waham (to nie są drogie rzeczy – Superkwęk, po rabacie, za 32 zł z groszami – ale szkoda w razie czego miejsca). Może zastąpię coś kolejnym Barksem... Mam czas na rozmyślania przynajmniej do czasu premiery Superkwęka – i tu też będę ciekaw opinii. :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2609 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 18:09:40 »
O "Mieczu z lodu" nie tak dawno wrzucałem opinię, nad "To właśnie Donald!" się zastanawiałem, ale chyba jednak odpuszczę (głownie ciekawił mnie ten komiks Roty, ale to trochę za mało, żeby brać cały tom, poza tym opinie widać średnie), ale Superkwęka wezmę. Najwyżej się sprzeda.