Autor Wątek: Hellboy  (Przeczytany 113863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martinus100

Odp: Hellboy
« Odpowiedź #420 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 14:44:11 »
Powiedzcie mi co widzicie w takim wydaniu ?
Ja widzę same minusy:
1. Drogie.
2. Po angielsku (kiedy są wydania polskie).
3. Źle się czyta ze względu na wielkość.
4. Z całym szacunkiem ale rysunki Mignoli nie są na tyle dobre aby je oglądać w takim powiększeniu.

Offline perek82

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:48:29 »
Z mojego punktu widzenia to:
1. Wcale nie takie drogie w porównaniu do 6 czy 7 tomów, które obejmuje. Chociaż ja na razie przynajmniej nie planuję zakupu.
2. Język jest bez znaczenia
3. Tak, czyta się źle
4. A to nie zwróciłem uwagi, że będzie większe. To wtedy cena nieco lepsza się wydaje.
5. Zajmie mniej miejsca niż tomy osobno
6. Wygląda efektownie na półce 😀

Zakupu big damn sin city nie żałuję, ale tam to 200 zł wyszło.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline Midar

« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:05:14 »
Ja zamówiłem, bo jestem mega fanem Hellboy’a. Pomimo tego, że aktualna karta kredytowa ma ważność do czerwca 2023, Amazon przyjął zamówienie i na razie nie próbował niczego blokować ani pobrać (zresztą na karcie jest dostępne 110 PLN 😀).

@Verrax, dzięki za link.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Marzec 2023, 18:07:12 wysłana przez Midar »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #423 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 20:40:22 »
Skończyłem dzisiaj serię BBPO i cóż mogę powiedzieć, świetna lektura! Zwłaszcza Piekło na Ziemi. Plaga Żab też dobra, ale Piekło lepsze i do tego rysunki Laurence’a Campbella…sztosik. No i Znany Diabeł jako finał finałów spełnił moje oczekiwania. W ramach czekania na Homara, przez weekend przypomnę sobie całą serię Hellboya. Baltimore które wyjdzie w czerwcu warte jest zakupu?

Offline Kielo

« Odpowiedź #424 dnia: Pn, 10 Kwiecień 2023, 18:36:29 »
Tez zawsze lubilem BPRD, wbrew opinii wiekszosci ;)

Sa jeszcze dwa omnibusy Hellboy & BPRD, jeden wydany a drugi zapowiedziany.

Jesli chodzi o Baltimore to nie jest to czesc Hellboyverse.

To plus kilka innych historii (Joe Golem na przyklad) tworza tzw. Outerverse. Tez zwiazane z Mignola, ale nie powiazane w zaden sposob ze swiatem Hellboya. Ogolnie fajne czytadlo.

Offline GSPdibbler

« Odpowiedź #425 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 22:20:35 »
Jak chronologicznie czytać Hellboya? Bo To uniwersum jest dość bogate i jakby ktoś napisał w jakiej kolejności czytać te komiksy byłbym wdzięczny.

Offline Dracos

« Odpowiedź #426 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 22:31:48 »
Można się posiłkować przewodnikiem po serii egmontu https://wydawnictwoegmont.pl/wp-content/uploads/2022/04/Mignolaverse-03-2022.pdf

Ewentualnie używać chronologii wydawania w US albo klasycznie seriami tj Hellboy, BBPO Plaga żab, BBPO Piekło na Ziemii, Abe Sapien. Ja radzę zacząć od Helllboya i zobaczyć czy wciągnie, a później dopiero się martwić czy czytać dalej czy skończyć na pierwszych 6 tomach.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #427 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 22:43:15 »
"Baltimore" to dalej klimat jak HB lub BBPO (w sensie pulpa z nazistami, itp.) czy coś bardziej na poważnie?

Offline Alfman

« Odpowiedź #428 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 23:02:26 »
"Baltimore" to dalej klimat jak HB lub BBPO (w sensie pulpa z nazistami, itp.) czy coś bardziej na poważnie?

Z tego co pamiętam, czytałem chwilę temu, to bardziej klimaty wiedźm, wampirów i tego typu rzeczy, niż nazistów  :)

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #429 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 23:30:03 »
Pierwszy tom Baltimore jest genialny (drugiego nie miałem okazji czytać, ale słyszałem że poziom już spada). Przy żadnym innym komiksie z Mignolaverse nie bawiłem się tak dobrze.

Online kosmoski

« Odpowiedź #430 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 00:34:44 »
Baltimore chyba najbliżej do opowiadań z Hellboyem nawiązujących do wszelakiej mitologii. Historia jest dość sprawnie poprowadzona, klimatyczna, z w miarę satysfakcjonującym zakończeniem. No i dość krwawa. A nawet bardzo.

Offline moai

« Odpowiedź #431 dnia: Śr, 26 Kwiecień 2023, 22:37:34 »
Baltimore jest ok, ale generalnie jakbym czytał Hellboya opowiedzianego na nowo. Nic nowego w zasadzie, ale dobrze sie czyta.
Teraz czytam Joe Golema i tez jest spoko, ale to dalej klimaty ala Piekielny Chłopiec. :) Fani Mignoli raczej nie powinni byc zawiedzeni.

Offline Liarus

« Odpowiedź #432 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 08:12:38 »
Ja radzę zacząć od Helllboya i zobaczyć czy wciągnie, a później dopiero się martwić czy czytać dalej czy skończyć na pierwszych 6 tomach.

A tam nie jest także że true ending Hellboya jest gdzieś wlanie w serii bbpo? Pytam, bo sam czytam Hellboya dość męcząc się i zastanawiam się czy iść w bbpo by poznać dalsza część

Offline Kielo

« Odpowiedź #433 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 08:25:31 »
Hellboy i BPRD to zdecydowanie oddzielne byty. Hellboy odchodzi z organizacji i dalej wszystko sie toczy bez niego. Jesli interesuje Cie co dzialo sie z Liz, Abem itd to polecam BPRD.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #434 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 10:56:26 »
Podobnie z piekna czerwienia na Hellboy and BPRD, a wystarczylo wziac z oryginalu projekt, ja sobie dorobilem na wszystko obwoluty, bo to jest tragedia.

Oj, Panie kochany! Obwoluta cudzik. Też taką bym chciał XD Świetny pomysł!