Autor Wątek: Grant Morrison  (Przeczytany 54532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sad_drone

Odp: Grant Morrison
« Odpowiedź #105 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 23:26:49 »
@nicolascage tak jak pisze kolega wyżej, nameless jest jednym z najtrudniejszych komiksów morrisona i jak od tego zaczniesz duża szansa że odpadniesz. Ja osobiście polecam doom patrol albo all star superman, oba są łatwiejsze do przetrawienia a przy tym na tyle odjechane że będziesz miał dobre rozeznanie jakie scenariusze ten autor pisze.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline nicolascage

« Odpowiedź #106 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 08:34:18 »
Dzięki za polecajki. Typową superbohaterszczyznę na razie omijam - wróciłem do komiksowego hobby po latach i staram się nie wkręcać w SH, które wymaga bycia jako tako „na bieżąco”, do tego ciągnie mnie bardziej w stronę komiksów indie i jak na razie świetnie się przy nich bawię. Może rzeczywiście zacznę od WE3 jako coś niezobowiązującego, a jeśli wrócę do SH, to na pewno uderzę w Wasze propozycje :)

Offline perek82

« Odpowiedź #107 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:13:34 »
Doom patrol wymiata. Wsiąka się od pierwszych stron a później robi się dziwniej i dziwniej i trudno się oderwać.
Animal man i all-star Superman również godne uwagi. Spróbowałem JLA ale nie byłem w stanie ogarnąć. Chaos jak dla mnie. Za to lubię New X-Men.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline michał81

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:24:14 »
Spróbowałem JLA ale nie byłem w stanie ogarnąć. Chaos jak dla mnie.
I tak i nie. Problem z tym runem jest taki, że Morrison jak to on wyciąga wątki z historii DC o których mało kto pamięta. Z tego co czytałem to Morrison próbował w swoim runie dokończyć Fourth World Kirbiego, który jak wiadomo nie jest historią skończoną. Bez znajomości tego co stworzył Kirby większość runu Morrisona jawi się właśnie jako niezrozumiały Chaos.

Offline xanar

« Odpowiedź #109 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:28:58 »
No nie bardzo, ja przeczytałem Fourth World Kirbiego i dla mnie też to JLA jest "chaotyczne".
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #110 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:30:42 »
Bo to Morrison u niego nigdy nie ma zbyt prosto, aby nie było chaotycznie, ;) przynajmniej przy dłuższych runach.

Offline nicolascage

« Odpowiedź #111 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:42:29 »
Doom patrol wymiata.

Obejrzałem pierwszy sezon serialu i kawałek drugiego - pewnie dokończę, ale szczerze powiedziawszy, trochę mnie wymęczył. Może po paru głębszych byłby bardziej do strawienia :D
W komiksie podobnie, jak mniemam?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #112 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:52:14 »
Tak, ten serial jest bardzo w duchu Morrisona. Ja od siebie polecę Azyl Arkham.
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Kwiecień 2021, 10:01:20 wysłana przez OokamiG »

Offline perek82

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 09:59:29 »
Serial też mi się podobał 😀
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline adamarluk

« Odpowiedź #114 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 10:46:35 »
Obejrzałem pierwszy sezon serialu i kawałek drugiego - pewnie dokończę, ale szczerze powiedziawszy, trochę mnie wymęczył. Może po paru głębszych byłby bardziej do strawienia :D
W komiksie podobnie, jak mniemam?
Mnie też serial męczył więc nie skończyłem, za to w komiks wsiąknąłem maksymalnie.

Offline LukCook

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 30 Kwiecień 2021, 15:10:49 »
Dobra wiadomość dla fanów GL od Morrisona - 3ci tom w zapowiedziach na lipiec.

Offline Pan M

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 30 Kwiecień 2021, 17:14:23 »
Dobra wiadomość dla fanów GL od Morrisona - 3ci tom w zapowiedziach na lipiec.

No i Flex Mentallo. Mam nadzieję, że zbliżamy się do momentu w którym Egmont wyda komplet runu Batmana Morrisona, Seven Soldiers of Victory i Invisibles. Wydanie jak najszerszego dorobku tego scenarzysty na naszym rynku w takiej obfitości jak Moore'a i Gaimana to powinien być priorytet :)

Offline Pan M

« Odpowiedź #117 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 23:41:39 »
DC ostatnio  mocno przypomniało mi o Final Crisis Morrisona przez
Spoiler: PokażUkryj
zabieg z wrzuceniem odtworzonych inaczej wydarzeń z Crisis on Infinite Earths, Infinte Crisis i  właśnie Final Crisis  w Death Metal

Wiem, że jest masa słusznej krytyki skierowanej do tego komiksu. Jednak ten komiks nie jest wcale taki zły. Problem w tym, że podstawowa wersja, którą dostaliśmy od Egmontu jest jednak dużo bardziej wybrakowana dla sensu całości względem omnibusa tej serii. Omnibusa, który liczy ponad półtorej tysiąca stron. Nie byłaby to nadal łatwa lektura, ale na pewno bardziej spójna. Poza tym chyba i tak trzeba obejść się ze smakiem bo takie wydania są nie na nasz rynek.

Do tego przed samym kryzysem należałoby wydać choćby Seven Soldiers, które wprowadza parę motywów wykorzystanych w tym kryzysie
Klub Dark Side, prawdziwa forma Darkseida, postać Shilo Normana

Jasne, kryzys  ma ogromne nagromadzenie postaci i wątków, ale  to jest w sumie motyw typowy dla praktycznie każdego dużego eventu DC, Marvela zresztą też, więc to nie jest tutaj jakiś problem stricte z Morrisonem, tylko formuła crossa, która nie każdemu leży. Naparzanki było tam sporo, ale imo ten kryzys ma dużo bardziej kreatywne pomysły niż dwa wcześniej wydane w Polsce
Przejmowanie ciał danych postaci przez istoty z Apokalips , Batman walczący aby  wyrwać się z symulacji, rasa Monitorów jako swoiste wampiry żerujące na historiach, karmiące się narracją. Równanie antyżycia, które przetwarza ludzkość na pogrążona w marazmie chorą wykoślawioną, społeczność utopijnych ala zombie jest też dużo bardziej przerażającym motywem niż to co dostaliśmy w poprzednich dwóch kryzysach wydanych przez Egmont

Generalnie Darkseid spisuje się tutaj bardzo dobrze jako złoczyńca, tym bardziej, że nie jest wykorzystany do  typowej kopaniny z resztą postaci, a bardziej jako jeden z motorów spaczających rzeczywistość. Dużo lepiej spisuje się jak główny zły w przeciwieństwie od
 Superboya Prime i Alexandra Luthora z Infinte Crisis, którzy nagle z postaci o dobrych intencjach w pierwszym kryzysie wyrośli na jakiś psycholi chcących wszystko rozwalić. Niby, żeby ratować  odtworzyć swoją ziemie, ale z postaci o dobrych intencjach szybko wchodzą w nutę typowych psycholi.  Zachowanie Superboya to już w ogóle niezła histeria
Możliwe, że tie-iny i masa innych materiałów dużo lepiej tłumaczą tamten kryzys, ale nie zmienia to faktu, że dla mnie pod kątem wiarygodności złoczyńców Infinte Crisis jest sporo gorsza od  Final Crisis. Dp tego Morrison bardzo dobrze bawi się ideą multiwersum, tutaj musze zatrzymać się i przyznać, że żałuje ciągle uciekające mi gdzieś lektury jego Multiversity. W ogólnym rozrachunku nie umiem nie docenić tego projektu z racji tego, że do tak ważnego  wydarzenia dopuszczono bardzo specyficznego twórcę. Nie jestem pewien na ile by to przeszło we współczesnym, mainstreamowym superhero, gdzie bawienie się formułą do tego stopnia już chyba nie przechodzi. Rysunki też co najmniej dobre, bardzo dobrze oddające dziwaczne i bardziej demoniczne momenty tego tomiszcza.

Offline Takesh

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 08:19:36 »

Offline Odyn

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 07 Grudzień 2021, 09:14:31 »
Co sądzicie o Siedmiu Żołnierzach? Kolejny omnibus od Egmontu tuż-tuż, nic nie wiem o tej serii, ale przeglądając plansze w googlu wydaje się tam być dość ciekawy dobór postaci :D
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley