Autor Wątek: DC, czy Marvel?  (Przeczytany 23592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jigsaw

Odp: DC, czy Marvel?
« Odpowiedź #75 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 04:21:03 »
DC  8)
Bo Superman  :)
Po prostu zdecydowanie bardziej do mnie przemawia świat jak i postacie z tego uniwersum(...). Już za dzieciaka bardziej wolałem świat DC i po prostu tak mi zostało.
A do mnie zawsze bardziej przemawiało umiejscowienie akcji w rzeczywistych miejscach na Ziemi, niż w fikcyjnych miastach, jak Metropolis czy Gotham, bo zawsze burzyło mi to geograficzne pojęcie, choć to nie jedyny powód.
Przygodę z SH niewinnie zacząłem bodajże od Supka, ale zbyt wielki kozak to był i swojego czasu wolałem bardziej życiowe przygody studenciny Parkera, który jakoś próbował cały czas pogodzić się z odpowiedzialnością i poczuciem winy, jaka na niego spadła. Dylematy ścianołaza wkrótce wydały mi się niczym, przy gościu z pazurami, którego trudno było rozgryźć i okiełznać i który to pojawił się w grupce zmutowanych gości. I to też byli kozacy, w porównaniu do gościa, który nie miał całkowicie żadnych mocy, a potrafił urządzać Jesień średniowiecza podobnym do tych, którzy zrobili to jego rodzinie i tylko za pomocą dostępnego arsenału. I to bez paradowania z doczepionymi uszkami, a z symbolem czaszki na klacie. Nawet jemu opadłaby szczęka, gdyby jego fura zaczęłaby do niego mówić i zamieniła się w wielkiego robota, oznajmiającego mu, że przybywa z innej planety, żeby ochronić jego gatunek przed innymi wrogimi robotami, które mogą kryć się praktycznie pod każdą postacią.
Głosuję na Marvela...
Nie umiem  tego racjonalnie wyjaśnić ale Starka po prostu nie trawię.
Czyżby dyspepsja?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #76 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 09:54:34 »
DC za Teen Titans.
Intrygująca odpowiedź.
I trochę jestem jednak zaskoczony, że aż tak DC prowadzi.
Też jestem zaskoczony. Zacząłem się zastanawiać, czy przyczyny nie wyjaśnia powyższa odpowiedź. Może jest spora grupa osób, która chciałaby napisać coś w stylu "Marvel. Za Pet Avangers", ale boi się.
Batman returns
his books to the library

Offline amsterdream

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 10:57:13 »
Po prostu większość głosuje na Vertigo a nie na DC.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Szekak

« Odpowiedź #78 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 12:07:22 »
Ale Vertigo to DC.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Koora

« Odpowiedź #79 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 14:15:45 »
Masz rację, ale moim zdaniem to porównanie powinno sprowadzać się do DC superhero i Marvel superhero. Przynajmniej ja tak to postrzegam.

Online misiokles

« Odpowiedź #80 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 17:08:42 »
Nie traktujcie sondy poważnie i głosujcie interpretując pytanie jak chcecie ;)

Offline laf

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 19:14:33 »
A do mnie zawsze bardziej przemawiało umiejscowienie akcji w rzeczywistych miejscach na Ziemi, niż w fikcyjnych miastach, jak Metropolis czy Gotham, bo zawsze burzyło mi to geograficzne pojęcie
Czyli rozumiem, że odpuszczasz sobie przygody Strażników Galaktyki, Novy i inne Anihilacje (bo szeroko rozumiany kosmos), Czarnej Pantery (Wakanda) i przygody bohaterów w Savage Landzie?  ;)

Mnie osobiście trudno wybrać jedno konkretne wydawnictwo. Nie tak dawno temu (chyba przed startem WKKDC) zdecydowanie postawiłbym na Marvel. Ale ostatnio wsiąkłem na dobre w świat DC i teraz czytam praktycznie tylko tych bohaterów. Natomiast jeśli faktycznie doliczyć tu Vertigo (bo w sumie dlaczego nie), to DC wygrywa w przedbiegach.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 20:33:31 »
DC. Oba wydawnictwa nie różnią się wieloma szczegółami, a Spider-Man Animated Series i Batman Animated Series czy też X-Men oglądałem z takim samym zainteresowaniem, jednak zostałem bardziej po stronie DC. Trudno do końca podać bardzo przekonywujące argumenty czemu właśnie tak jest. Bohaterowie? Cóż, z superbohaterów najwięcej komiksów mam z Batmanem i Green Lanternem, to o czymś świadczy, jednak Marvel ma chociażby Moon Knighta, Punishera, Dr Strange'a, Wolverine'a... Filmy? DC ma średnie ostatnio, ale Marvel też ostatnio słabo - tak, Avengers spod herbu Myszki Miki, na was patrzę, na rosnącą górę głupot fabularnych i wstawkami ideologicznymi subtelnymi jak walnięcie młotem po głowie.
Komiksy z każdym bohaterem i w każdym wydawnictwie się znajdą słabe, średnie, świetne i genialne...
Myślę, że jednym z głównych powodów, oprócz Zielonej Latarni i Batmana (drużynowych komiksów nie lubię, Ligi zatem też), jest chyba wrażenie jakie mam myśląc o Marvelu - bogactwo możliwości kreacji, ale i chaos, mutanci, Inhumans, FF4, Avengers, jak będzie trzeba wymyślić jakieś rozwiązanie lub superbohatera, cyk i jest prawie z powietrza. Ekspertem jednak nie jestem, czytam czasem Marvela jednak DC więcej.
Moje porównanie wybranych bohaterów będących swymi odpowiednikami:
Hawkeye vs Green Arrow - Hawkeye, choć obaj są mało interesujący
Moon Knight vs Batman - Batman oczywiście
Nova Corps vs Green Lantern Corps - GL, jak wyżej
Quicksilver vs Flash - Flash, oryginał i ciekawsza postać
Namor vs Aquaman - Namor, nawet jako buc
Wyrównana walka, gdyby tak kontynuować...
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Gascon200

« Odpowiedź #83 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 20:50:20 »

Hawkeye vs Green Arrow - Hawkeye, choć obaj są mało interesujący

No właśnie są bardzo interesujący, może w drużynowych  komiksach wypadają średnio czy mało interesująco, ale Fraction, Lemire czy scenarzyści GA sprzed ery New52 naprawdę zgrabnie i ciekawie piszą takie postacie. Szczególnie Hawkeye'a, który był (a może i jest nadal) swego czasu Aquamenem z Marvela.

Offline Blind

« Odpowiedź #84 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2019, 21:06:36 »
Gdy wchodziłem w komiksy jakieś 10 lat temu to zdecydowanie królowało u mnie DC. Kupowałem wszystko co związane z Batmanem, bardzo lubiłem Supermana. Później pokochalem Wonder Woman z N52 I do dziś uwielbiam jej serie która u nas wychodzi. Ale też od Marvela z czasem coraz więcej zacząłem czytać. Bardzo lubię cała serie Superior Spider Man, świetnie się bawię czytając Ms Marvel, świetny jest Hawkeye, Vision kompletnie skradł moje serce, obecnie bardzo cenię Staruszka Logana. Stawiam ogólnie na remis w moim przypadku. I jedni i drudzy maja mocne argumenty.
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #85 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2019, 00:33:40 »
Czyli rozumiem, że odpuszczasz sobie przygody Strażników Galaktyki, Novy i inne Anihilacje (bo szeroko rozumiany kosmos), Czarnej Pantery (Wakanda) i przygody bohaterów w Savage Landzie?  ;)
W zasadzie tak - nie bawią mnie zbytnio kosmiczne epopeje (co najwyżej te w układzie słonecznym), wolę kiedy SH skupia się na tych bardziej przyziemnych problemach. Co do Savage i Wakandy, to fikcyjne miejsca, ale niejako ukryte w rzeczywistym świecie.
Również nie neguję całkowicie DC, u mnie wygrywa jednak Marvel - bardziej złożone i rozbudowane postaci i bardziej wciągające historie.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #86 dnia: Pn, 02 Wrzesień 2019, 19:15:43 »
No właśnie są bardzo interesujący, może w drużynowych  komiksach wypadają średnio czy mało interesująco, ale Fraction, Lemire czy scenarzyści GA sprzed ery New52 naprawdę zgrabnie i ciekawie piszą takie postacie. Szczególnie Hawkeye'a, który był (a może i jest nadal) swego czasu Aquamenem z Marvela.
To kwestia gustu, czytałem "Hawkeye'a" Fractiona i Aji, uważam, że to solidny komiks, miła odmiana od standardowych opowieści. Jednak nie potrafię się wczuć w postać i sympatyzować z nią (jak to bodaj Kate Bishop określiła Hawkeye'a? Wiecznie niedojrzały 30-latek?), z "super" zdolnościami, które mają sporo wad, przykładowo, łuk w ciasnych pomieszczeniach to jak Spider-Man na pustyni, pośmiewisko. Plusem jest sama postać Kate oraz zabawa formą w runie Fractiona i Aji. Green Arrow zaś... cóż, Robin Hooda nie lubię równie mocno co Szeryfa z Nottingham.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #87 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 00:09:53 »
Nie jest to jakaś turbo odkrywcza ankieta. Ot przy piwie siedziałem i z kumplami się śmialiśmy, co kto woli i  przerzucaliśmy argumentami. Pomyślałem, a co tutaj wymyślą? :) I trochę jestem jednak zaskoczony, że aż tak DC prowadzi.
No właśnie, a jaki wynik był biesiady?

Mi też zawsze się wydawało, że w większości, albo ktoś był zdecydowanie za Marvelem (w tym więcej ludzi siedziało w Marvelu), albo za DC, zdecydowana mniejszość albo połykała wszystko, albo wybrane historie bez względu na wydawnictwo.
I też nie można powiedzieć do końca, że oba giganty mało się różnią - te różnice (przynajmniej na początku) to wspomiane wcześniej umiejscowienie akcji i to, że Marvel poruszał bardziej zwykłe problemy. Z czasem te różnice rzecz jasna zatarły się.
(jak to bodaj Kate Bishop określiła Hawkeye'a? Wiecznie niedojrzały 30-latek?), z "super" zdolnościami, które mają sporo wad, przykładowo, łuk w ciasnych pomieszczeniach to jak Spider-Man na pustyni, pośmiewisko.
Chyba nie czytała komiksu z Spid'ym, gdzie walczył chyba z Pumą na pustyni, ani nie oglądała I-szej części Avengers, w którym Clint po złożeniu łuku używał go jako pałki w walce z Black Widow w korytarzu heli-carriera::)
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Wrzesień 2019, 00:45:00 wysłana przez Jigsaw »

Offline Murazor

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 03 Wrzesień 2019, 09:53:55 »
No właśnie, a jaki wynik był biesiady?
Kac :) a co do wyboru, nie było klarownego zwycięzcy. Na praktycznie każdy hit z jednej strony była odpowiedź z drugiej, podobnie jak tutaj :) i raczej nikt nikogo nie przekonał do swojej racji, Ci co preferowali jedną stronę/uniwersum/wydawnictwo (jak kto woli :) ) zostali przy swoim.

Syn Gotham

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 23:25:28 »
Lubię oba wydawnictwa, ale zawsze było i będzie bliższe mi DC. Dlaczego? Bo więcej komiksów i postaci bardziej mi odpowiada z tego uniwersum, poza tym DC ma Batmana, a Batman to mój numer jeden bez podziału na uniwersa. Jest też to pierwszy bohater jakiego poznałem i jaki jest po prostu częścią mojego życia. Nie wspominając już o tym ile przeczytałem komiksów w życiu z Nietoperzem.