Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 18908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radef

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #105 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 18:44:30 »
Nawet napisałem:
Tzn. jeśli jakiś komiksiarz kupi, to fajnie, ale to nie jest główna grupa docelowa tego wydania
Oczywiście "komiksiarz" w tym kontekście chodziło o fanów komiksów superhero.

Jak już wskazał Popiel wyżej, głównym celem "DC Compact" jest dotarcie do nowych czytelników, którzy do tej pory nie byli zainteresowani komiksami superhero ze względu na ich cenę lub też sposób wydania. Sam format "DC Compact" został tak przemyślany, że przypomina on bardziej mangi czy książki, dzięki czemu łatwiej z tak wydanymi komiksami dotrzeć do fanów fantastyki czy mangi.

Co oczywiste, wielu czytelników komiksów, szczególnie tych, którzy aż tak nie "siedzą" w superhero, też kupi "DC Compact", ale nie jest to główna grupa docelowa. Dlatego na pewno nie będzie to seria, w której będą wydawane zapomniane komiksy, o których słyszało pięć osób na tym forum. Ale liczę na to, że doczekamy się, podobnie jak w USA, jakiejś serii z Vertigo, np. "Amerykańskiego wampira", "100 naboi" czy "Y-Greka", bo to są rzeczy, które są w stanie zainteresować szerszą publikę.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #106 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 19:49:10 »
Ja jestem komiksiarzem który uważał, że Trybunał Sów kiedyś nie był wart tych 60 zł, które wtedy chciał za niego Egmont, skoro takie samo WKKM kosztowało 40 zł. Że całe N52 to było nieporozumienie. A teraz dostajemy 2 trejdy w jednym tomiku, poniżej 40 zł. Czyli opłacało się czekać 12 lat. :) Z Lobo podobnie. To są niezłe komiksy, ale jak dla mnie normalny "Portret Bękarta" był wtedy za drogi, jak na moje zainteresowanie tą postacią. I wreszcie Zabójczy Żart. Nie kupiłem tego TM Semica, bo mniej mnie Batman pociągał. Samą historię czytałem, ale aż tak mi się nie podobała. Dopiero zakup i lektura starszych historii z BiZDC narobiła mi smaka i na ten komiks. Dlatego wezmę.

Oczywiście dałem się nabrać na dodruk normalnego Roku Pierwszego i kupiłem go za te 60 zł, tuż przed wydaniem budżetowym, bo nie było ogłoszenia. Dziękuję ci za to bardzo Egmoncie, że mnie znowu naciągnąłeś.  >:( "Strażników" kupiłem wcześniej w tym normalnym wydaniu, więc teraz pocketa nie potrzebuję. "V jak Vendetta" - nie moje tematy, ale może jak upłynie kolejne kilka miesięcy - lat to się namyślę.

Offline michał81

« Odpowiedź #107 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 19:57:19 »
I wreszcie Zabójczy Żart. Nie kupiłem tego TM Semica, bo mniej mnie Batman pociągał.
Nie kupiłeś tego semika bo smarkacz byłeś. Sam przecież się przyznałeś że semiki to ty zacząłeś kupować pod koniec jak wydawca zamykał serie około 97.

"V jak Vendetta" - nie moje tematy, ale może jak upłynie kolejne kilka miesięcy - lat to się namyślę.
Za ambitne dla ciebie i tak nie zrozumiesz więc nie kupuj, żeby potem nie stękać o tym jak tego komiksu nie zrozumiałeś.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Październik 2025, 20:10:01 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #108 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 20:01:14 »
Podoba mi się opis "Komiksy na drogę". Od razu pije do funkcji wydań kompaktowych. Jeśli znajdę je gdzieś na dworcu przed podróżą, to na pewno kupię. Podróżni siedzą wygodnie w banie lub busie i czytają takie wydania zamiast szukać bodźców na telefonach. Egmont powinien właśnie rozmawiać z kolporterami prasy, by obstawić dworce i lotnistka. Nie mam jeszcze żadnego takiego komiksu, ale wydaje mi się, że w środku powinna być oferta wydawnictwa Egmont, więc złapany na komiksy czytelnik, będzie mógł skierować wzrok w stronę poważniejszych tomów. Rynek się rozwija. Od casuala do hardcorowca za parę lat. Tym bardziej takie wydania cieszą.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #109 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 20:39:31 »
Nic Ci nie uchybiając Radefie, ale raczej nie sądzę abyś był (a w jeszcze większym stopniu popiel) władny rozpoznać rynkowe uwarunkowania i uzasadnienia zakupów w wykonaniu zarówno ,,świeżych" komiksiarzy, jak i tych, którzy pasjonują się tym medium od dawiem dawna. Choć niezobowiązująco można rzecz jasna dywagować sobie do woli. W końcu deklaratywnie wnikliwe znastwo rynku wydawniczego to jedna ze specjalności tego forum.

Offline Popiel

« Odpowiedź #110 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 20:53:11 »
Cóż, nie zrozumiałeś komiksu, który dostał paszport "Polityki", więc mam wrażenie, że również niespecjalnie rozpoznajesz rynkowe i kulturowe uwarunkowania, o ile wychodzą poza kolorowe gatki superhero i hurrapatriotyczne laufki IPN-u, w których się lubujesz.

Przyganiał kocioł...

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #111 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 21:04:49 »
To zapewne efekt tego, że różne paszporty i dyplomy okolicznościowe im. Pawlika Morozowa nie są dla mnie wskazówką do tego co jest, a co nie jest wartościowe. W odróżnieniu od ciebie staram się jednak rozumieć sens słów, którymi się posługuję. A możesz mi wierzyć lub nie, ale słowo ,,nuworysz" użyłeś w kompletnie niewłaściwym kontekście. Zestawiania tzw. zeszytówki z liczonym w setkach stron wydaniem zbiorczym nawet nie będę już komentował...

Offline radef

« Odpowiedź #112 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 21:05:02 »
Nic Ci nie uchybiając Radefie, ale raczej nie sądzę abyś był (a w jeszcze większym stopniu popiel) władny rozpoznać rynkowe uwarunkowania i uzasadnienia zakupów w wykonaniu zarówno ,,świeżych" komiksiarzy, jak i tych, którzy pasjonują się tym medium od dawiem dawna. Choć niezobowiązująco można rzecz jasna dywagować sobie do woli. W końcu deklaratywnie wnikliwe znastwo rynku wydawniczego to jedna ze specjalności tego forum.
Jednak od kilkunastu lat analizuję wszelkie dostępne dane, jawne i mniej jawne, i to, co pisałem raczej częściej się sprawdzało niż nie.  ;)
Oczywiście nie należy traktować tego jako prawdę objawioną, bo robię to tylko hobbistycznie i nie na każdym temacie się znam, więc wszelkie uwagi chętnie przyjmę, ale prosiłbym o rzeczowe argumenty, a nie argumentum ad personam.
Zgadzam się oczywiście, że jest to seria, która swoją ceną może też zainteresować w jakimś stopniu dotychczasowych czytelników komiksów superhero, jednak to jest efekt uboczny, sprzyjający jej ewentualnemu sukcesowi, ale nie główna grupa docelowa. Po prostu liczbowo fani superhero to grupa o wiele mniejsza niż fani mangi czy fantastyki, a na dodatek w większym lub mniejszym stopniu posiadająca wcześniejsze wydania.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Październik 2025, 21:08:57 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #113 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 21:08:50 »
Właśnie widzę, że analizujesz i co więcej nie jesteś w tym podejściu odosobniony 😄 Może nam zabraknąć forumowych użytkowników, ale analityków i znawców języka polskiego z pewnością nam tu nie zabraknie 😎

Offline radef

« Odpowiedź #114 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 21:14:27 »
Akurat największe sekrety nie zdradzam na tym forum, bo nie widzę w tym sensu. Mam inne kanały, w których mogę działać.

A wracając do tematu, to mnie zastanawia jedna rzecz. Czy Egmont spróbuje wydać w "DC Compact" coś, co wcześniej nie było wielkim sukcesem w Polsce, a może wręcz nawet było porażką. Jak np. "Catwoman" Brubakera czy "Wonder Woman" Azzarello. Inny format, inna cena, trochę inna publika. Czytelniczka mangi, a to jednak potężna grupa w Polsce, chętniej sięgnie po WW, szczególnie jeśli za 2-3 lata powstanie nowy film, która kosztuje 45 zł, niż po tom za 75-120 zł

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #115 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 21:37:49 »
Akurat największe sekrety nie zdradzam na tym forum, bo nie widzę w tym sensu. Mam inne kanały, w których mogę działać.
Kolejny do wora "wiem, ale nie powiem":)

Offline misiokles

« Odpowiedź #116 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 09:44:27 »

A wracając do tematu, to mnie zastanawia jedna rzecz. Czy Egmont spróbuje wydać w "DC Compact" coś, co wcześniej nie było wielkim sukcesem w Polsce, a może wręcz nawet było porażką

Egmont wyda w DC Compact coś, co DC wyda w tej linii w USA. Dlatego też w ogóle Egmont wydaje DC Compact, gdyż DC 'narzuciło' wydawanie tej linii w wielu krajach.

Offline radef

« Odpowiedź #117 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 09:50:35 »
Egmont wyda w DC Compact coś, co DC wyda w tej linii w USA. Dlatego też w ogóle Egmont wydaje DC Compact, gdyż DC 'narzuciło' wydawanie tej linii w wielu krajach.
3 z 6 tytułów, które pojawiły się w tym miesiącu, nie zostały nigdy wydane w USA w ramach "DC Compact", a patrząc na to, jak został złożony tom "Zabójczy żart/Człowiek, który się śmiał" to ewidentna robota Egmontu. Więc no... Coś szybko ta teoria się zestarzała.

Offline eyesore

« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 10:25:04 »
3 z 6 tytułów, które pojawiły się w tym miesiącu, nie zostały nigdy wydane w USA w ramach "DC Compact", a patrząc na to, jak został złożony tom "Zabójczy żart/Człowiek, który się śmiał" to ewidentna robota Egmontu. Więc no... Coś szybko ta teoria się zestarzała.
a które dwa jeszcze po za zabójczym żartem?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 10:29:51 »
a które dwa jeszcze po za zabójczym żartem?
Lobo i Batman Rok Pierwszy