Autor Wątek: Criminal - Ed Brubaker, Sean Phillips  (Przeczytany 24549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PawelC

Odp: Criminal - Ed Brubaker, Sean Phillips
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 09 Lipiec 2020, 21:57:52 »
Hej, czy Wszystkie tomy Criminal to jedna długa, kontynuowana historia, czy każdy stanowi samodzielną całość? Pytam, bo ze względu na trwająca promocję Image mam zagwozdkę czy kupić Deluxe2, nie mając jedynki.

Przy okazji takie samo pytanie o Fatale :).

Offline OokamiG

« Odpowiedź #76 dnia: Cz, 09 Lipiec 2020, 22:06:57 »
Fatale to zdecydowanie jeden ciąg fabularny, mimo że rozgrywający się na przestrzeni wielu lat. Criminal natomiast to osobne historie, które bardzo  się zazębiają i odnoszą do siebie. Tyle wyniosłem po 2 pierwszych tomach od Muchy.
Radziłbym więc  zacząć  od początku.

Online Castiglione

« Odpowiedź #77 dnia: Cz, 09 Lipiec 2020, 22:40:53 »
Ja co prawda czytałem po kolei, ale wydaje mi się, że na spokojnie można się połapać. Historie do siebie nawiązują, ale to jednak osobne fabuły i zazwyczaj poświęcone różnym bohaterom. Myślę, że da radę przeczytać tom drugi, a później wrócić do pierwszego.

W końcu wydawanie w Polsce rozpoczęło się od "Ćpunów", czyli wtedy najnowszej historii.

Offline death_bird

« Odpowiedź #78 dnia: Pt, 10 Lipiec 2020, 00:01:15 »
Połapać się można, ale moim zdaniem to nie byłby już ten sam poziom frajdy. Te wszystkie nawiązania i gościnne występy to immanentna część historii.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 10 Lipiec 2020, 07:05:34 »
W końcu wydawanie w Polsce rozpoczęło się od "Ćpunów", czyli wtedy najnowszej historii.

Niedokładnie. Pierwszy Criminal to maj 2019, a Ćpuny sierpień 2019.

Offline PawelC

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 10 Lipiec 2020, 19:21:02 »
Dzięki! I teraz nie wiem co zrobić, kupić Deluxe'y i czekać na dodruki brakujących a nie wiadomo czy i kiedy się zdarzą, kupić SC, czy najlepiej nic nie kupić :P.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 10 Lipiec 2020, 20:02:22 »
Możesz też kupić powiększone wydania Muchy :).

Offline PawelC

« Odpowiedź #82 dnia: So, 11 Lipiec 2020, 19:12:43 »
Niby tak, ale generalnie wolę czytać po angielsku jeśli mogę. Poza tym te polskie wydania nie wypadają zbyt korzystnie finansowo przy obecnej promocji Image.

Offline Archie

« Odpowiedź #83 dnia: Pn, 13 Lipiec 2020, 14:27:49 »
Deluxe vol. 3 wychodzi w październiku i na jesieni planowane są reprinty vol. 1 i 2 (oficjalne info, tu masz okładkę vol. 2). Biorąc pod uwagę obsuwy jakie się pojawiły w cyklu wydawniczym to pewnie realny termin to grudzień lub początek 2021.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline PawelC

« Odpowiedź #84 dnia: Pn, 13 Lipiec 2020, 19:05:20 »
Dzięki, udało mi się też wczoraj znaleźć informacje na ten temat na blogu http://criminalcomic.blogspot.com/ (post CRIMINAL Collections, Coming Soonish).

Ja na chwilę obecną odpuściłem zakupy tych serii. Poczekam czy faktycznie wyjdą te deluxy i wtedy rozważę ponownie, do tego czasu i tak mam aż za dużo do czytania :).

Offline xanar

« Odpowiedź #85 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 13:38:25 »
Przeczytałem te 3 książki od Much i mam wrażenie, że większość tych bohaterów tam to jacyś idioci  :), niby coś tam rozkminiają jacy to oni nie są, ale jak pojawia się jakaś kobieta to momentalnie głupieją i wszytko się sypie, bo robią jakieś głupie rzeczy. :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline qla

« Odpowiedź #86 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 14:02:44 »
...ale jak pojawia się jakaś kobieta to momentalnie głupieją i wszytko się sypie, bo robią jakieś głupie rzeczy. :)

Jak w życiu :D Nie jeden w historii ludzkości dla baby głowę stracił (pewnie czasem i dosłownie). To takie ludzkie, może i powtarzalny schemat, ale moim zdaniem bliski prawdy.

Offline death_bird

« Odpowiedź #87 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 14:17:53 »
Poza tym u Eda to są często rude a to bardzo bohaterów tłumaczy.  8)
Wychodzi na to, że Brubakerowi jakiś rudzielec musiał kiedyś bardzo zaleźć za skórę.  ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 14:23:44 »
Jak w życiu :D Nie jeden w historii ludzkości dla baby głowę stracił (pewnie czasem i dosłownie). To takie ludzkie, może i powtarzalny schemat, ale moim zdaniem bliski prawdy.

Dokładnie! Pewnie częściej faceci po prostu zostawiają żonę, rodzinę dla innej, młodszej, ale wpisuje się to w ten schemat. Noir rzadzi się swoimi prawami, albo to kochasz, albo znudzisz się po kilku podobnych historiach. Ale to pewnie tak z każdym gatunkiem mniej, lub bardziej opartym na schematach.

Offline xanar

« Odpowiedź #89 dnia: Pn, 24 Sierpień 2020, 14:27:03 »
Ze statystyk wynika, że to kobiety częściej występują o rozwód.
Tylko jest jeszcze kwestia ile ci bohaterowie tam mają lat bo jak po 20 to wiadomo, ale jak już są po 30-tce to już wypadałoby, żeby też głową myśleli.
Twój komiks jest lepszy niż mój