Autor Wątek: Criminal - Ed Brubaker, Sean Phillips  (Przeczytany 24556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OokamiG

Odp: Criminal - Ed Brubaker, Sean Phillips
« Odpowiedź #105 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 11:46:17 »
To obecnie nie wychodzą żadne nowe zeszyty Criminal, że seria będzie ukończona?

Offline Odyn

« Odpowiedź #106 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 13:48:55 »
Ukończona poza tym, że w naszym wydaniu zabraknie jednego zeszytu najnowszej serii.
Którego i dlaczego?
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Online Castiglione

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 14:01:53 »
w tej sprawie scenarzysta serii wyraził się jasno - chciał aby nasze wydanie było identyczne, jak to ze Stanów. Nie mamy wiec możliwości dołożenia czegokolwiek. Jeżeli w przyszłości ukaże się jeszcze jakiś materiał do publikacji rozważymy czy dodanie tego ma sens i podniesiemy ten temat podczas negocjacji.
Mucha na fb. Chodzi o zbliżający się tom 5 naszego wydania, który będzie odpowiednikiem oryginalnego "Cruel Summer". Wychodzi więc na to, że w naszej edycji zabraknie jednego zeszytu z najnowszej serii - w tomie czwartym były zeszyty 2-3, tom piąty to będzie 1 i 5-12.

Ciekawe też, jak graficznie będzie wyglądać ten tom, skoro dostaniemy tylko jedną historię.
Że tak zacytuję sam siebie z poprzedniej strony.

Offline indyk1983

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 14:12:52 »
Którego i dlaczego?
Pewnie Chodzi o zeszyt 4 z najnowszej serii. W stanach w zbiorczych pojawił się tylko w 3 deluxe. Nie wiem jak to Mucha rozplanowała. Może dołożą do najnowszego jako bonus?
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Sierpień 2021, 14:14:44 wysłana przez indyk1983 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 14:53:25 »
Ludzie, czytacie w ogóle wątek, w którym odpowiadacie? Wiadomość wyżej masz podane, że nie dołożą.

Offline Odyn

« Odpowiedź #110 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 09:02:02 »
A wie ktoś, dlaczego wydawca w USA zdecydował się odseparować zeszyt nr 4 od wydania zbiorczego? Nie jest on istotny dla fabuły?

Offline indyk1983

« Odpowiedź #111 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 09:14:42 »
Wydawca w USA wydał to w Deluxe razem z zawartością naszego tomu 4 oraz "Wszyscy moi bohaterowie to ćpuny" także nic nie odseparował. Jeżeli chodzi o istotność to jest to osobna krótka historia dziejąca się już po "Cruel Summer" i nie jest do jego zrozumienia potrzebna.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Sierpień 2021, 10:13:05 wysłana przez indyk1983 »

Offline Odyn

« Odpowiedź #112 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 09:54:53 »
Dzięki!

Offline miragepl89

« Odpowiedź #113 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 19:15:59 »
Hej

Czy istnieją w sieci jakieś opisy powiązań między kolejnymi historiami w Criminal? Pytam, bo po dłuższej przerwie od tomu 1, zabrałem się za tom 2 i nie ukrywam - trochę mało pamiętam. A przecież te smaczki i nawiązania to najlepsze co ten komiks ma do zaoferowania.

Dajcie proszę znać. Jeśli nie, to pewnie po 2 tomie, wrócę jeszcze raz do 1...

Offline Midar

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 21:08:03 »
Miałem tak samo i zdecydowałem się przeczytać jeszcze raz tom 1. To był zdecydowanie dobry pomysł.

Offline death_bird

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 21:25:20 »
Czy istnieją w sieci jakieś opisy powiązań między kolejnymi historiami w Criminal?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: chcesz szukać i czytać "bryki" na sieci zamiast jeszcze raz przeczytać t. 1?
Sam nie odpakowałem jeszcze ostatnich dwóch tomów wyłącznie dlatego, że właśnie czekam żeby pozostałe jeszcze trochę bardziej zatarły mi się w pamięci żeby móc przejechać się po całości tej historii z jak największą dozą satysfakcji.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online Popiel

« Odpowiedź #117 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 15:19:01 »
Zdecydowanie jest to moja ulubiona wydana w PL seria kryminalna (przynajmniej do czasu, aż jakiś wydawca pokusi się o "Stray Bullets").

Jest w niej coś niesamowitego. Mianowicie - zaciera się w pamięci.

Zacząłem ją zbierać w oryginale jakoś chyba w 2011 roku. Pierwszy tom. Pyknęło. Przyleciał drugi. Powtórzyłem pierwszy i drugi. Ukazał się trzeci. Repeta całości. Potem czwarty - znów zacząłem od początku. I tak chyba aż do szóstego.

Kupiłem polską edycję. Zasiadłem któregoś wieczoru. Zacząłem czytać od nowa - z radością, jakbym nie znał wcześniej.
Skończyłem na trzecim tomie.
Po kilku miesiącach dokupiłem resztę.
I znów od początku. Aż do końca.

I wiecie co? Mam ochotę na powtórkę. Z żadną serią mi się to nie przydarzyło. Zwłaszcza taką bazującą na suspensie, który niby powinien być zaporą przed kolejnym czytaniem "przecież to już było".

A tu proszę. Działa wielokrotnie. Czary jakieś

Offline starcek

« Odpowiedź #118 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 16:17:08 »
Żadne czary - początki Alzheimera.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #119 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 20:26:38 »
Żadne czary - początki Alzheimera.

Takie właśnie posty sprawiają, że po ciężkim dniu w pracy człowiek chociaż się uśmiechnie  ;D. Jak nie kochać tego forum? Bez urazy Popiel. Twoja wypowiedź dokłada kolejną cegiełkę na korzyść zakupu tej serii w przyszłości ;).
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00