Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 1105489 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4935 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:25:27 »
Mi się nie podobało oderwanie od continuuity przez co wszydeł jakiś elseworld.
Ponieważ komiks wychodził w linii DC Black Label - w samym założeniu komiksy z tej linii są samodzielnymi historiami oderwanymi od głównego świata, co daje twórcom większą swobodę.
Ty wiesz co kupujesz Bazyl? Bo często mam wrażenie, że nie
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Voitas

« Odpowiedź #4936 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:36:03 »
Pewnie, że wie. Kupuje panoramę na półkę :)

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #4937 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:44:35 »
Czytać tyle superhero i nie ogarniać co jest w którym continuity  :-\

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4938 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 11:07:11 »
Panowie, a może chociaż raz na jakiś czas, zamiast obskakiwać Bazyliszka za niemal każde jego słowo, sami podzielicie się refleksjami z lektury poszczególnych tomów tej kolekcji? Przynajmniej z mojej perspektywy byłoby to znacznie ciekawsze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4939 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 12:32:27 »
No właśnie po lekturze tak się czułem - jak po kolejnym średnim DC Black Label. Ale ani we wstępie, ani w posłowiu nie napisano że to było wydane w Black Label, to skąd miałem to wiedzieć? Równie dobrze DC mogło to wydać jako normalną miniserię dziejącą się obok, jak w Marvelu DD: Redemption. Nie śledzę rynku amerykańskiego. Przeczytałem w środku, że redaktor dał Silvestriemu wolną rękę i kazał nie przejmować się continuuity. Zabrakło dopowiedzenia dla takich czytelników jak ja. Universe z tomu 101 nie było w Black Label a te historie są podobne w swoim oderwaniu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Styczeń 2026, 12:34:06 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #4940 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 14:39:23 »
Przecież to widać po logo DC. Tak jest w oryginale i tak jest w wydaniach Egmontu.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4941 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 19:41:15 »
Spodziewałem się, że kooperacja Batmana i Jokera wypadnie nieszczególnie udanie, a jednak trafiały się gorsze opowieści niż zawarta w najnowszym tomie tej kolekcji. Owszem, klasyki z tego na pewno nie będzie, ale kilka konceptów jak dla mnie jest na tyle udanych (w tym zwłaszcza personifikacja głównego zagrożenia), że ten tytuł to jednak coś więcej niż tylko ciekawostka w wykonaniu popularnego twórcy. Prawdopodobnie zabrakło błyskotliwego redaktora, który z nierównego "lepiucha" motywów "ugniótłby" utwór do którego jednak chciałoby się jeszcze kiedyś powrócić. W moim przekonaniu niewiele ku temu zabrakło. Za to wizualnie bardzo efektownie, choć mam wrażenie, że pomimo ogólnie udanej warstwy kolorystycznej, optymalnym rozwiązaniem dla tej realizacji byłoby pozostawienie jej w czerni i bieli.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4942 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 19:57:15 »
@Up
Eeee tam. Przykrywanie mielizn fabularnych "artyzmem" black and white mogłoby tylko pogorszyć sytuację.

Czy ten komiks nie jest podobną historią jak Batman Odyssey? W znaczeniu że uznany twòrca dostał wolną rękę a potem wyszło coś mocno średniego?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4943 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 19:58:49 »
Wygląda na to, że tak właśnie było i dlatego tym bardziej żałuję, że Silvestriemu nie przydzielono sensownego redaktora.

Offline burberry

« Odpowiedź #4944 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 09:30:43 »
Ostatnio przeczytałem kupiony kilka miesięcy temu tom Batman. Dziesięć nocy Bestii i było super jak na superhero. Czy wyszło coś podobnego w ramach BiZ, za czym można się rozejrzeć, tj. jest jeszcze dostępne?

Zwykle kolekcje kupuję kiedy przechodzę koło jakiegoś inmedio lub empiku i zajrzę, czy coś jest. Podobnie w moje ręce wpadł teraz Batman i Joker: Zabójczy duet, aczkolwiek nie spodziewam się chyba niczego dobrego po tym tytule, niestety  :P

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4945 dnia: Śr, 21 Styczeń 2026, 09:56:07 »
Interesują Cię tylko tytuły z Batmanem czy również z innymi postaciami? Jeśli w grę wchodzi tylko Gacek to jak dla mnie warto sięgnąć m.in. po "Tajemnice Czerwonego Kaptura" (t.106) i "Sektę" (t.109).

O ile wcześniej nie miałeś styczności z klasyczną "Śmiercią w Rodzinie" (a była już u nas w swoim czasie wydana) to trafi do obiegu już w przyszłym tygodniu. Podobnie jak przy okazji "Dziesięciu nocy Bestii", również w tym tomie zawarto opowieści według scenariusza Jima Starlina (podobnie zresztą jak wspominana wyżej "Sekta").

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #4946 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 09:46:15 »
Śmierć w rodzinie wychodzi za tydzień.

Z wcześniejszych tomów, które musiałbyś poszukać na allego/olx: Killer Crock Powstaje, Nocturna i nocny złodziej, Gracz po drugiej stronie, Detektyw Mroczny Rycerz, Rycerze Gotham, Tajemnica Czerwonego Kaptura.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #4947 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 08:25:08 »
To już naprawdę koniec. Tak gdyby kogoś...

Offline Warpath

« Odpowiedź #4948 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 11:18:56 »
Podoba mi się to ostatnie zdanie. Daje nadzieję na coś nowego. Oby.

Offline Kandor

« Odpowiedź #4949 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 11:21:49 »
Możesz pokazać okładkę tego tomu?