Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 1144499 razy)

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #4905 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 10:48:12 »
Czy w jakimś innym kraju ta kolekcja została przedłużona powyżej 120 numeru?
Albo czy w innym kraju skończyło się tylko na 100 numerze?
Z tego, co pamiętam, to w UK też doszło do 120 numeru i było koniec. Kolekcja w naszym kraju bazowała tej z UK, ale jak się myle, to ktoś może mnie poprawić.

chyba nie, kolekcja do 120 tomu to maks

Offline Leyek

« Odpowiedź #4906 dnia: Pt, 19 Grudzień 2025, 12:50:51 »
Ale masz rację - za dużo kupuję, czytam i za szybko zapominam.

Lol, najlepszy tekst jaki przeczytałem na forum od dawna.

Mam dwie propozycje rozwiązania tego problemu:
- zacznij kupować dobre komiksy to może coś Ci tam utkwi w pamięci,
- zamiast komiksów kupuj wódę, też nic nie będziesz pamiętał, ale chociaż zarobi na Tobie państwo, a nie zagraniczna korporacja.

Offline adiwax

« Odpowiedź #4907 dnia: Wt, 23 Grudzień 2025, 21:58:19 »
117 -- Batman: Śmierć w rodzinie
Wesołych Świąt wszystkim 

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4908 dnia: Wt, 23 Grudzień 2025, 22:00:20 »
@UP

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #4909 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 15:13:41 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego stacjonarnie w Empiku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Parallax

« Odpowiedź #4910 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 04:16:25 »
Cześć,

ponieważ wiele tomów z kolekcji „Bohaterowie i Złoczyńcy DC” dotyczy kryzysów i wydarzeń wokół nich, przygotowałem obszerny materiał o historii kryzysów w DC – od Złotej i Srebrnej Ery aż do „Flashpoint”.

W filmie omawiam m.in. tomy wydane w tej kolekcji i pokazuję, jak łączą się one fabularnie oraz jakie znaczenie mają w drodze do kolejnych kryzysów.

To mój pierwszy film na YouTube, więc z chęcią przyjmę uwagi merytoryczne i techniczne, będę je brał pod uwagę przy części drugiej (od New 52 do współczesności).

Jeśli ktoś zbiera tę kolekcję i chce lepiej ogarnąć, „jak to się wszystko ze sobą łączy”, to może się przydać.
Pozdrawiam i dzięki za każdy komentarz 🙂
In brightest day, in blackest night... I will destroy everything you ever loved... Your entire human race will be wiped out, because you, Hal Jordan, were afraid!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4911 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 10:14:04 »
@UP
O Nawimar - coś dla ciebie. ;)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4912 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 18:04:10 »
Zdecydowanie :) Cieszę się, że nowy kolega wziął ten temat na warsztat.

« Odpowiedź #4913 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 19:18:35 »

To mój pierwszy film na YouTube, więc z chęcią przyjmę uwagi merytoryczne i techniczne, będę je brał pod uwagę przy części drugiej (od New 52 do współczesności).

Ogólnie za szybko mówisz, ale też za wolno, za głośno trochę a do tego nic nie słychać. Trochę pobieżnie przelatujesz po materiale i za bardzo wgłębiasz się w szczegóły. Pewnie t-shirt masz na sobie, to nie, tak nie wolno ubierz płaszcz. Jak masz koszulę to za sztywno, ubierz t-shirt. Nie używaj wyrażenia "bawiłem się dobrze" tylko użyj dużo mądrych słów, które będą oznaczać to samo. Najlepiej jakbyś miał jakiś street-credit w środowisku, zasugeruj że jesteś weteranem sceny tylko trochę pod przykrywką, znasz tego lub owego jakiegoś dziadka pokomunistycznego co od 30 lat nic nie zrobił najlepiej, razem wódkę piliście na łóżkach polowych na pierwszym Pyrkonie czy coś w ten deseń. Tyle na początek. Pamiętaj komikspec zawsze Tobie pomoże, są tu inni jak ja co się na wszystkim znają i możesz się spodziewać więcej bezcennych uwag.

Offline Pestak

« Odpowiedź #4914 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 07:03:52 »
Cześć,

ponieważ wiele tomów z kolekcji „Bohaterowie i Złoczyńcy DC” dotyczy kryzysów i wydarzeń wokół nich, przygotowałem obszerny materiał o historii kryzysów w DC – od Złotej i Srebrnej Ery aż do „Flashpoint”.

W filmie omawiam m.in. tomy wydane w tej kolekcji i pokazuję, jak łączą się one fabularnie oraz jakie znaczenie mają w drodze do kolejnych kryzysów.

Jeśli ktoś zbiera tę kolekcję i chce lepiej ogarnąć, „jak to się wszystko ze sobą łączy”, to może się przydać.
Pozdrawiam i dzięki za każdy komentarz 🙂

Ogólnie fajny materiał porządkujący pewne informacje, przy skomplikowaniu historii DC warto od czasu do czasu odświeżyć sobie takie nawet podstawowe wiadomości. Jak dla mnie osobiście brakowało jednak bardziej szczegółowego podejścia do tematu. Wskazania jakie  konsekwencje dane wydarzenie wywarło na konkretnej postaci czy ich grupie, co się dla nich zmieniło itp., itd. Reasumując filmik przydatny celem utrwalenia sobie pewnych rzeczy, ale ja na przykład nie dowiedziałem się z niego niczego nowego.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4915 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 16:32:37 »
Próbowałem obejrzeć, ale nic nie słychać.
Batman returns
his books to the library

Offline Pestak

« Odpowiedź #4916 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 16:51:33 »
Może masz wylaczony dźwięk na komórce lub innym urządzeniu na którym próbujesz obejrzeć? Sprawdź:) U mnie wszystko działa jak należy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4917 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 12:31:04 »
Geekoholoic wrzucił na swojego insta zapowiedź z tomu 117. 118 tomem będzie Justice Society - Home Again, a 119 poegmontowa Wojna Żartów z Zagadkami. Czyli ostatnim 120 tomem będzie Superman & Batman Wrogowie Publiczni/Władza Absolutna też drukowana kiedyś przez Egmont. Wrogowie Publiczni byli też wcześniej w Dobrym Komiksie i WKKDC.

Online Castiglione

« Odpowiedź #4918 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 14:42:02 »
Faktycznie za cicho, musiałem oglądać na maksymalnej głośności, żeby coś słyszeć. Ale poza tym film spoko.

Offline bababatman

« Odpowiedź #4919 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 14:59:42 »
Drodzy,

zwracam się z do was pytaniem. Nie jestem fanem kolekcji, ale postanowiłem sprawdzić kilka tytułów. Czy polecacie Batman i Joker: Zabójczy Duet (którego premiera przewidziana jest bodajże w środę), Superman / Batman: Public Enemies (który ma się ukazać w marcu) i Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura (którego premiera miała miejsce dobrych kilka tygodni temu)? Czytaliście? Warto sięgnąć po te pozycje? Dzięki!