Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744303 razy)

Online WolfSazen

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #3705 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 10:45:48 »
Ależ ty się uczepiłeś tego tomu Vigilante  ::) A Egmont nie ma wywalone od 2 lat w poprawienie jakości druku, żeby usunąć białe kropki na czarnych stronach? Dodruki robi tak rzadko, że np na Strażników ja musiałem czekać z dwa lata prawie.

Ale czytałeś ten tom? Widziales ile tam jest błędów? Ten tom, mam wrażenie, ma skopane wszystko co możliwe - dialogii latają po stronie, są puste dymki, brakuje słów w dialogach, dialogii są źle przetłumaczone. Podajecie tutaj przykłady, że taki komiks miał taką wadę, a inny taką - ten tom sam jeden mam skopane tyle rzeczy ile to tylko możliwe. Wstyd takie coś sprzedawać ludziom, i nie wziąc na klatę dodruku w poprawionej wersji. Tymczasem niektorzy "ale ważne że wydali, inni by nie wydali". Co to jest za podejście, no ludzie...

« Odpowiedź #3706 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 12:11:31 »
Ale czytałeś ten tom? Widziales ile tam jest błędów? Ten tom, mam wrażenie, ma skopane wszystko co możliwe - dialogii latają po stronie, są puste dymki, brakuje słów w dialogach, dialogii są źle przetłumaczone. Podajecie tutaj przykłady, że taki komiks miał taką wadę, a inny taką - ten tom sam jeden mam skopane tyle rzeczy ile to tylko możliwe. Wstyd takie coś sprzedawać ludziom, i nie wziąc na klatę dodruku w poprawionej wersji. Tymczasem niektorzy "ale ważne że wydali, inni by nie wydali". Co to jest za podejście, no ludzie...
Czytałem, i mówię od początku: ten tom ma masę błędów, i Hachette ma za niego sporego minusa.
I powiedz mi: jak wyobrażasz sobie dodruk komiksu który za za tydzień i dwa dni już nie będzie w sprzedaży bo pojawia się kolejny tom? Jak chcesz go sprzedać? Proszę, jeśli masz jakiś sensowny pomysł podziel się nim.
I na 77 tomów ten jeden ma takie błędy poważne, mniejsze pojawiały się w ilu tomach? 5? 6? Jeśli na podstawie tego hejtujemy całe Hachette i nazwany ich wydawanie żenującym to no błagam  ::)
Suma sumarów ta kolekcja ma więcej plusów niż minusów, ileż dobrych historii które u nas do tej pory się nie pojawiły dostaliśmy, ile fajnych dodatków też. Sam będąc fanem DC dzięki niej poznałem dużo rzeczy o których wcześniej nie słyszałem, i dzięki temu poszerzyłem swoją wiedzę z DC. Więc tak, będę mówił o minusach, i tym, że ten tom jest żenujący pod względem błędów, ale nie będę nazywał całego Hachette czymś złym i ich wydawanie żenującym sposobem, bo to jest mocno przesadzone moim zdaniem.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online WolfSazen

« Odpowiedź #3707 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 14:11:47 »
Czytałem, i mówię od początku: ten tom ma masę błędów, i Hachette ma za niego sporego minusa.
I powiedz mi: jak wyobrażasz sobie dodruk komiksu który za za tydzień i dwa dni już nie będzie w sprzedaży bo pojawia się kolejny tom? Jak chcesz go sprzedać? Proszę, jeśli masz jakiś sensowny pomysł podziel się nim.

Szczerze, nie wierzę w to co napisałeś ale proszę bardzo, zdradzam tajemnice biznesu - jako wydawca wycofuję ze sprzedaży obecny tom, na stronie umieszczam informację, że z powodu błędów tom obecnie nie nadaje się do sprzedaży. W międzyczasie poprawiam tom, szukam drukarni, która bedzie miała najbliższy wolny termin i drukuję. Rozsyłam prenumeratorom (którzy i tak zapłacili za bubel), na swojej stronie sprzedaję właściwy egzemplarz. Co więcej, wiem, że taka sytuacja jest możliwa - przy kolekcji Superbohaterowie Marvela brakło dla mnie jako prenumeratora ostatnich regularnych 5 tomów. I po kilku miesiącach je dostałem - widac było, że było to specjalny mały dodruk, gdyż wydania miały nieco inny papier. Więc da się, i to samo Hachette wie jakto zrobić.

I cały czas pisze odnośnie tego temu, nigdzie nie jadę na wydawnictwo za pozostałe 76, choć też spore błedy się zdarzały, lecz sporo tomów równiez było całkiem dobrych. Jednak 77, sorry, ale tak się nie robi.

« Odpowiedź #3708 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 16:21:23 »
Szczerze, nie wierzę w to co napisałeś ale proszę bardzo, zdradzam tajemnice biznesu - jako wydawca wycofuję ze sprzedaży obecny tom, na stronie umieszczam informację, że z powodu błędów tom obecnie nie nadaje się do sprzedaży. W międzyczasie poprawiam tom, szukam drukarni, która bedzie miała najbliższy wolny termin i drukuję. Rozsyłam prenumeratorom (którzy i tak zapłacili za bubel), na swojej stronie sprzedaję właściwy egzemplarz. Co więcej, wiem, że taka sytuacja jest możliwa - przy kolekcji Superbohaterowie Marvela brakło dla mnie jako prenumeratora ostatnich regularnych 5 tomów. I po kilku miesiącach je dostałem - widac było, że było to specjalny mały dodruk, gdyż wydania miały nieco inny papier. Więc da się, i to samo Hachette wie jakto zrobić.

I cały czas pisze odnośnie tego temu, nigdzie nie jadę na wydawnictwo za pozostałe 76, choć też spore błedy się zdarzały, lecz sporo tomów równiez było całkiem dobrych. Jednak 77, sorry, ale tak się nie robi.
Ale wiesz, prenumerator to inny typ klienta. On dostaje paczki raz na miesiąc, więc jeśli dostanie je z opóźnieniem to się nic nie stanie, bo i tak czeka na paczki. A klienci którzy kupują co 2tyg tom to inna para kaloszy. Jak sobie wyobrażasz wycofanie danego produktu tydzień po rozpoczęciu sprzedaży, i kiedy już masa osób go kupiła? Co z nimi? I jak sam powiedziałeś. To kwestia paru miesięcy, już widzę jak komuś się będzie chciało po paru miesiącach bawić się w zwroty, nadawać paczkę, czekać ileś na przysłanie kolejnego itp.
I dobrze, ty nie jedziesz, ale twój poprzednik już to robił, co jest dosyć słabe.
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #3709 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 16:52:17 »

Brawo Bazylu, szkoda tylko, że sam na to nie wpadłeś, a wrzuciłeś tego DD.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Lipiec 2024, 16:58:48 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #3710 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 20:59:42 »
Może kończąc tą dyskusję która by trwała w nieskończoność podrzucę po prostu kolejne tomy które wleciały 20 godzin temu na grupę z UK, nikt nie dał, a w sumie zwykle ja to podrzucam, więc i tym razem wypełnię swój obowiązek  ;D

Wiem, że drugie zdjęcie niezbyt dobrej jakości, takie zostało wrzucone, jak będzie lepsze to podrzucę, ale z tego co mnie oczy nie mylą to oprócz 6 zeszytów samego Rann-Thanagar War mamy #40 bądź #41 zeszyt Hawkmana.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Lipiec 2024, 21:03:53 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:

Offline Kadet

« Odpowiedź #3711 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 21:07:18 »

Zasadniczo to jednak jest wykonalne, bo - jeśli dobrze pamiętam - drugi tom kolekcji "Superbohaterowie Marvela" o Wolverinie ze skopanym tłumaczeniem później dodrukowali z poprawionymi najgorszymi babolami.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3712 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 08:06:01 »
Przykre są te wyjazdy tekstów poza dymki w Vigilante. Oraz spadek jakości niektórych stron do poziomu skanów Muchy ze Spectaculara. Tak nie powinien wyglądać współczesny komiks. Duży minus za (nied)opracowanie tomu.

Co do treści, to uważam, że Annual Młodych Tytanów był świetny. Perez napisał naprawdę ciekawą historię, w której wprowadzona wcześniej postać drugoplanowa przechodzi przemianę na skutek dramatycznych okoliczności. Plus świetny rasistowski żart Bazooki (w komiksie dla nastolatków), który Wonder Girl (w latach 80-tych) uważa już za przebrzmiały i odeszły w przeszłość. :) Albo absurdalna motywacja czy uzasadnienia Tankietki. Albo pojawienie się Cheshere. Wyszedł bardzo dobry komiks.

Tyle że potem sam Marv Wolfman nie potrafił już dobrze poprowadzić historii Vigilante. Tylko się mówi jaki to twardy zawodnik, bo zrobił co zrobił w Annualu. A potem to już wyszła miękka faja, która ciągle wygłasza frazesy o niedoskonałości systemu prawnego i o tym jak się poświęci, by pomagać ofiarom. Tyle że na kartach komiksu tego nie za bardzo widać. Plus jeszcze wymyślił ten dodatkowy świętoszkowaty origin, żeby uzasadnić i uwznioślić motyw zemsty Chase'a. Może potem było lepiej, ale te 7 pierwszych zeszytów mnie nie przekonało do serii. DCkowa odpowiedź na Punishera pogrążyła się w moralizatorstwie. A Moore w "Dniu Ojca" napisał typową dla siebie antybohaterską fabułę, pod którą można by podstawić dowolnego superbohatera - GA, GL, Supermana. Tyle że te wszystkie zarzuty i nabijanie się z Ligi Sprawiedliwości nie pasują do Vigilante.

Perez jest wielki, sam Wolfman już nie za bardzo. Z tego okresu powstanie choćby Boostera Golda podobało mi się bardziej.

Offline wojtpil

« Odpowiedź #3713 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 10:54:44 »
Przykre są te wyjazdy tekstów poza dymki w Vigilante. Oraz spadek jakości niektórych stron do poziomu skanów Muchy ze Spectaculara. Tak nie powinien wyglądać współczesny komiks. Duży minus za (nied)opracowanie tomu.

Co do treści, to uważam, że Annual Młodych Tytanów był świetny. Perez napisał naprawdę ciekawą historię, w której wprowadzona wcześniej postać drugoplanowa przechodzi przemianę na skutek dramatycznych okoliczności. Plus świetny rasistowski żart Bazooki (w komiksie dla nastolatków), który Wonder Girl (w latach 80-tych) uważa już za przebrzmiały i odeszły w przeszłość. :) Albo absurdalna motywacja czy uzasadnienia Tankietki. Albo pojawienie się Cheshere. Wyszedł bardzo dobry komiks

Czyli polecasz czy można sobie darować?

Offline Kandor

« Odpowiedź #3714 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 15:18:34 »
Kto ma już prenumeratę na ten miesiąc? Przed chwilą odpisano mi że przesyłkę nadano 19 lipca czyli powinienem ją otrzymać jutro (po weekendzie z obsuwą).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3715 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 23:45:20 »
@wojtpil
Pytanie czy lubisz Tytanów, Wolfmana, komiksy z lat 80-tych. Jeśli tak, można przeczytać. Jeśli nie i jesteś mniej fanatycznym czytaczem komiksów, to można odpuścić. Bo takiego Boostera Golda mógłbym polecić każdemu kto lubi czytać komiksy. Vigilante przez rozłażącą się fabułę po Annualu, już nie.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3716 dnia: Wt, 30 Lipiec 2024, 20:42:58 »
Kto ma już prenumeratę na ten miesiąc? Przed chwilą odpisano mi że przesyłkę nadano 19 lipca czyli powinienem ją otrzymać jutro (po weekendzie z obsuwą).
Nightwing i Supergirl przyszły w piątek tak jak przewidywałem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Lipiec 2024, 20:59:15 wysłana przez Kandor »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3717 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 08:04:14 »

Prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Odyn

« Odpowiedź #3718 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 09:31:28 »
Zamówiłem ten komiks, po czym po oglądnięciu tej zajawki anulowałem. Okropne rysunki, szkoda mojego czasu.

p.s. już wiem, czemu olałem Nightwing Compendium, jakie niedawno się pojawiło na rynku.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline vision2001

« Odpowiedź #3719 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 10:29:04 »
p.s. już wiem, czemu olałem Nightwing Compendium, jakie niedawno się pojawiło na rynku.
A ja właśnie mam go na liście "kup". I w związku z tym dzisiaj wydany tom sobie odpuszczę, bo już ze 3 komiksy sobie niepotrzebnie "zdublowałem" (nie zawsze sprawdziłem zawartość tomu kolekcji z tym, co posiadam/planuję mieć).

Rysunki? Lubię je! Ten sam autor rysował znaczną część Bruce Wayne: Murderer/Fugitive (które ma wyjść w listopadzie w omnibusie).