Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dmlakers1

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #2190 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 16:19:16 »
Kolejne tomy zapowiedziane:

Te dwa tomy to są duble czy absolutne nowości na naszym rynku?

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #2191 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 16:31:00 »
Kolejne tomy zapowiedziane:

Czekamy na Kroniki, oby wyszły.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2192 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 16:33:48 »
Przecież tę fotkę można powiększyć i idealnie wszystko widać.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2193 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 16:39:33 »
Przecież tę fotkę można powiększyć i idealnie wszystko widać.
Do mnie to było? Spoko już swój zgredowski post sam usunąłem :-) Stawiam że to NIE duble ale z drugiej strony odpadłem od WKKDCC po 30 numerach...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2194 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 16:54:21 »
Flash: Terminal Velocity to jest polska premiera. Był na niemieckiej liście WKKDC ale powyżej numeru 80, więc w Polsce nie został wydany. Natomiast JL: Końce i Początki, to półdubel. W WKKDC #71 dostaliśmy pierwsze 7 zeszytów runu o tej nowej Lidze Sprawiedliwości. Ale w tym wydaniu Hachette dostaniemy jeszcze 4 zeszyty z końca poprzedniego runu - JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #258–261. Zatem jeśli ktoś nie ma tamtego WKKDC to jest to pozycja obowiązkowa. :) Jak ktoś ma, to jest to jego decyzja, czy chce tyle płacić za 4 nowe zeszyty.

Offline laf

« Odpowiedź #2195 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 09:35:48 »
Małe przypomnienie moich polecanek dotyczących najnowszych zapowiedzi

Standardowo przy kolejnych oryginalnych zapowiedziach przedstawiam subiektywny ich przegląd

40. Flash: Terminal Velocity (COLLECTS THE FLASH #92–100, #0)
No w końcu!!! Czekałem na ten tom w WKKDC i d... Mam nadzieję, że w tej kolekcji moje oczekiwania zostaną spełnione! Kolejny bardzo istotny wycinek z długaśnego runu Marka Waida. W WKKDC mieliśmy Urodzonego Sprintera (t. 25, Flash vol. 2 #62-65) i Powrót Barry'ego Allena (t. 47, Flash #74-79). Teraz dostajemy kolejny story arc, a właściwie to dwa, a także zeszyt #0, będący częścią eventu "Zero Hour" (również zapowiedzianego w ramach kolekcji). W zeszycie #92 mamy debiut Barta Allena, wnuka Barry'ego Allena z przyszłości, późniejszego Kid Flasha i Impulse'a; jest to jednocześnie jedyny zeszyt, który był już wydany na naszym rynku (WKKDC, t. 36). Pozostałe stanowią premierę. Dla fanów Flasha obowiązkowo. Ja bierę, bo raczej nie liczę na to, żeby Egmont ogarnął kiedykolwiek wydanie całego runu Waida.

41. Justice League of America: Endings & Beginnings (COLLECTS JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #258–261; JUSTICE LEAGUE #1–6; JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL #7)
JLA złożona z Marsjańskiego Łowcy, Elongated Mana, Cyganki (!), Steela (nie tego od Supermana, tylko Komandora Steela), Vibe'a i Vixen  ??? Tak, był taki skład w historii DC i o końcówce tego okresu opowiada ten tom. Stanowi on jednocześnie tie-in oraz aftermath do zapowiedzianego już w polskiej wersji wydarzenia "Legendy". Dostajemy tu początki końca Amerykańskiej Ligi Sprawiedliwości i początki początków Ligi Sprawiedliwości. Niestety nie jest to zbyt kuszący tom dla posiadaczy WKKDC, ponieważ w pełni dubluje on t. 71 (czyli zeszyty Justice League vol.1 #1-6 i Justice League International vol. 1 #7), choć z drugiej strony premierowo dostajemy wydarzenia sprzed uformowania się nowej Ligi (czyli zeszyty Justice League of America #258–261). Z kolei w WKKDC t. 78 dostaliśmy kontynuację tych wydarzeń (czyli zeszyty Justice League International vol. 1 #8-12). Dla osób mających w pompce estetykę panoramy najlepiej byłoby pozbyć się WKKDC t. 71 i zakupić tom BiZ, jednocześnie zostawiając WKKDC t. 78. Ja biję się z myślami czy brać (nie mam tych wydań z WKKDC)  :-\

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #2196 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 13:58:47 »
Na stronie kolekcji UK pojawiły się zapowiedzi do tomu 54.

Do ML natomiast do 26.

Offline laf

« Odpowiedź #2197 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 14:40:20 »
Na stronie kolekcji UK pojawiły się zapowiedzi do tomu 54.

52. Legion of 3 Worlds - tie-in do Ostatniego Kryzysu
53. The Final Night - doroczny event DC z 1996 r.
54. Batman: Rise of the Killer Crock - wycinek z runu Conway'a w Detective Comics i Batman (sprzed KnNZ)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2198 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 14:49:07 »
I cena podskoczyła o 1 funta
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2199 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 23:53:09 »
54. Batman: Rise of the Killer Crock - wycinek z runu Conway'a w Detective Comics i Batman (sprzed KnNZ)
Dokładnie jest to origin Jasona Todda - drugiego Robina. Nie jestem pewien czy akurat Detective Comics #526 i Batman #359 są konieczne w tym tomie. Brakować będzie z pewnością za to Batman #366 (Todd samowolnie po raz pierwszy przywdziewa strój Robina i ratuje Batmana) oraz Batman #368 (Todd otrzymuje strój od Nightwinga i legitnie zostaje Robinem).
Batman returns
his books to the library

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2200 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:51:58 »
Czy tą jutrzejszą "Godzinę Zero" da się czytać samodzielnie? W sensie - czy fabuła jest samowystarczalna dla zawartości, czy też trzeba znać ileś tam zeszytów wcześniejszych, bo to jakaś eventowa kulminacja czy coś w tym guście? Waham się czy to wziąć. 

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2201 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 23:46:16 »
Co prawda jest to opowieść osadzona w szerszym kontekście dynamicznych zmian, którym wówczas podlegało uniwersum DC (m.in. w kontekście kolejnego epokowego momentu w dziejach Korpusu Zielonych Latarni). Trudno jednak wskazać tego typu wydarzenie, które funkcjonowałby poza szerszym, uzupełnianym w regularnych seriach kontekstem. Taka już ich natura. "Godzinę Zero" czytałem kilkukrotnie i pomimo licznych odniesień do różnych "stref" wspomnianego uniwersum zawsze miałem poczucie ogólnej spójności tego utworu. Niewykluczone także, że w zbiorze znajdzie się nieco publicystki przybliżającej okoliczności zaistnienia tej opowieści oraz wyjaśniającej ewentualne wątpliwości przy okazji jej lektury. Poza tym jeśli jakaś postać czy wątek sprawiać będą wrażenie nie w pełni doprecyzowanych to zawsze można doczytać sobie jak się sprawy mają w anglojęzycznym necie. W końcu to nie rok 1994 gdy było to jakby nieco utrudnione.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 23:48:59 wysłana przez Nawimar III »

Offline Odyn

« Odpowiedź #2202 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 10:10:01 »
Zauważyłem, że na stronie Empiku nie pojawił się dziś kolejny tom BiZ. Czy ktoś zauważył, by w przypadku premier poprzednich tomów było podobnie? Ja kupiłem dotychczas dopiero 3 tomy i zawsze w dniu premiery były dostępne.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Kyms

« Odpowiedź #2203 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 10:12:56 »
Nie było tak wcześniej w dniu premiery. Zawsze z ich strony pobierałem zdjęcie albumu (z samego rana) do postu na FP
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2204 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 10:15:55 »
Mi się wydaje, że już takie sytuacje pojedynczo się zdarzały, bo ktoś o tym na forum pisał kiedyś.