Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 819890 razy)

Offline Odyn

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1965 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 11:32:39 »
Warto sięgnąć po te WW? Widzę, że tom zawiera też Hiketeje, którą już czytałem w egmontowym tomie 1 Rucki (i to była jedyna część tego albumu, która mi się podobała).

Czy w wydaniu Hachette Hiketeja została umieszczona jako ciekawostka, czy przeciwnie, ma związek z główną historią?
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline SawiK

« Odpowiedź #1966 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 11:53:23 »
Up
Tam są dwie niezależne od siebie historie. W obu jest Gacek i WW. Pierwsza w Gotham gdzie Joker, Poison Ivy Scarecrow są opanowani przez greckie bożki to mocny średniak.
Hiketeia która jest ta lepsza.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1967 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 11:55:16 »
U mnie w empiku tez byl problem z deathstroke iem i zamawialem do salonu przez neta. Wczesniej zawsze bylo kilka tomow. WW jest ale tylko jeden tom.

Offline laf

« Odpowiedź #1968 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 12:17:32 »
Zauważyliście brak kolekcji w Empikach? Z reguły leżało zawsze po pare sztuk stacjonarnie (Warszawa). Od kilku numerów ciężko znaleźć choć jeden egzemplarz. Deathstroke nie udało mi się kupić, nigdzie go nie widziałem w Empiku (kilka w Wawie, jeszcze jeden w Grodzisku Mazowieckim) i podobnie z "Wonder Woman. Bogowie Gotham". Nawet na stronie Empika dosyć pustkami wieje, obecnie nawet nie idzie online kupić lub zarezerwować.
Ja w swoim Empiku zapisuję się "na zeszyt" i zawsze mają dla mnie jeden egzemplarz odłożony. Taka opcja działa też w momencie gdy nie biorę wszystkich numerów  :D. Swego czasu miałem przerwę aż czterech numerów i nie było problemu żeby dalej mi odkładali poszczególne tomy. Proponuję pogadać z obsługą Empiku, w którym standardowo się zaopatrujesz w tomy kolekcji.

Up
Tam są dwie niezależne od siebie historie. W obu jest Gacek i WW. Pierwsza w Gotham gdzie Joker, Poison Ivy Scarecrow są opanowani przez greckie bożki to mocny średniak.
Hiketeia która jest ta lepsza.
A ja mam wręcz odwrotnie: Hiketeja zupełnie mi nie podeszła (czytałem 2 razy i nadal nie pamiętam o co tam chodziło), natomiast przy Bogach Gotham bawiłem się naprawdę dobrze (choć trzeba przyznać, że ten story arc jest trochę "przegadany").
Pod kątem zależności tych historii to Hiketeja jest zupełnie niezależna od continuum, natomiast Bogowie Gotham można potraktować jako swoisty sequel kapitalnych Bogów i śmiertelników Pereza i przed lekturą dobrze byłoby zapoznać się z tą historią (była wydana w WKKDC t. 49 i jest też na hiszpańskiej wersji kolekcji, więc może będzie też wydana u nas w ramach BiZ). Trzeba też pamiętać, że w występuje tam wiele różnych herosów (m. in. Huntress, Donna Troy, Batman) i złoli (m.in. Joker, Strach na Wróble, Maxie Zeus) i czasami są pewne odniesienia do ich solowych historii, ale na to zupełnie bym nie zwracał uwagi.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1969 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 12:25:06 »
U mnie mniej więcej od początku (pomijając pierwsze tomy, których było więcej) jest podobnie: 2-3 egzemplarze i póki co się to nie zmieniło.

Offline Kyms

« Odpowiedź #1970 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 12:31:50 »
Wg strony empiku są w większości w Warszawie, choć niewiele oferuje możliwość rezerwacji i faktycznie nie można zamówić do paczkomatu. Ale jak rozmawiałem z kioskarką ostatnio przy kupowaniu Deathstroke'a to mi mówiła, że dostaje tylko dwa egzemplarze więc coś może być na rzeczy z trudniejszą dostępnością.
Na stronie WWW większość Warszawskich Empików ma pozycję jako niedostępną. Niektóre "dostępne" wyłącznie w teorii, ponieważ na stanie ich już nie widać.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1971 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:16:21 »
No ja w Grodzisku nie znalazłem Deathstroke'a (i ostatecznie sobie odpuściłem). Niewątpliwie problem z dostępnością staje się widoczny. Z WKKDC było podobnie - im dalej tym trudniej były dostępne.

Aczkolwiek istnieje również pewna niepokojąca możliwość. W następstwie inflacji tomy po 40 zł stają się nieopłacalne i zmniejszenie nakładu jest sposobem na ograniczanie strat. Mimo to trudno mi uwierzyć, że w 2025 będą dalej kosztowały 40 zł.
Batman returns
his books to the library

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1972 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:19:00 »
Dlaczego w tym temacie można spamic o polityce a w innym nie i dostaje się ostrzezenie?

To co napisał Corto to super ciekawostki. W dodatku wciąż rozmówcy odnoszą się do sytuacji poniekąd poruszonej w komiksach.
Ja się tylko przyglądam, bo w komiksach DC jestem zielony. Kingdom Come zajebiście mi się podobało. KnNZ, który podobno jest tym dla DC, czym dla Marvela jest Rękawica Nieskończoności totalnie mnie zawiódł, nie wspominając o spojlerach już po otwarciu tomu (pisałem o tym kiedyś w innym wątku).
Ogólnie szkoda mi miejsca, kasy, czasu na tę kolekcję.
Ale kilka tygodni temu kupując gazetkę uległem pokusie i kupiłem Flashpointa. Wciąż nie wiem czego się spodziewać po lekturze, ale wydaje mi się, że to też jeden z głośniejszych tomów nie tylko w tej kolekcji, ale również ogólnie w ostatnim 20 leciu DC. Chyba, że pomyliłem to z jakąś inną historią o podobnym tytule - strasznie się gubię w chronologii DC, za dużo tych restartów i zmian w kanonie. Mam wrażenie, że w konkurencyjnym Marvelu było mało takich zagrywek (przynajmniej jeśli mówimy o głównej Ziemii).

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1973 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:20:13 »
No ja w Grodzisku nie znalazłem Deathstroke'a (i ostatecznie sobie odpuściłem). Niewątpliwie problem z dostępnością staje się widoczny. Z WKKDC było podobnie - im dalej tym trudniej były dostępne.

Aczkolwiek istnieje również pewna niepokojąca możliwość. W następstwie inflacji tomy po 40 zł stają się nieopłacalne i zmniejszenie nakładu jest sposobem na ograniczanie strat. Mimo to trudno mi uwierzyć, że w 2025 będą dalej kosztowały 40 zł.

To piszcie może od razu jak macie takie problemy. Ja co tydzień jestem w kiosku po gazetkę i z reguły jest jeden, dwa tomy. Deathstroke'a miałem na wyciągnięcie ręki, ale mnie nie interesował. Kupiłbym i odłożył dla kogoś gdybym wiedział.
A ze strony Hachette'a już nie da się zamówić?

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #1974 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:22:15 »
W następstwie inflacji tomy po 40 zł stają się nieopłacalne

W prenumeracie nawet 36.99 zł za tom. W stosunku do zawartości i ceny jaką dali ostatnio na tom 3 i 4 Marvel Origins, wydaje się to faktycznie nieopłacalne obecnie. Podwyżka ceny, któa nastąpi jest więc nieunikniona i zupełnie zrozumiała.

Offline laf

« Odpowiedź #1975 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:40:25 »
A w Empiku z kodem 32,00  8)
Należy jeszcze dodać cieńszy papier w Marvel Origins, co również świadczy o cięciu kosztów. W ogóle kolekcja BiZ to dla mnie ewenement! Dostajemy tam niejednokrotnie naprawdę grubaśne tomy, a cena każdego numeru jest ciągle taka sama jak dekadę temu kiedy startowała WKKM. Chociaż podejrzewam, że niedługo to się zmieni, stawiam, że z początkiem nowego roku. Obym się mylił.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1976 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 13:57:08 »
A ja mam wręcz odwrotnie: Hiketeja zupełnie mi nie podeszła (czytałem 2 razy i nadal nie pamiętam o co tam chodziło), natomiast przy Bogach Gotham bawiłem się naprawdę dobrze (choć trzeba przyznać, że ten story arc jest trochę "przegadany").
Pod kątem zależności tych historii to Hiketeja jest zupełnie niezależna od continuum, natomiast Bogowie Gotham można potraktować jako swoisty sequel kapitalnych Bogów i śmiertelników Pereza i przed lekturą dobrze byłoby zapoznać się z tą historią (była wydana w WKKDC t. 49 i jest też na hiszpańskiej wersji kolekcji, więc może będzie też wydana u nas w ramach BiZ). Trzeba też pamiętać, że w występuje tam wiele różnych herosów (m. in. Huntress, Donna Troy, Batman) i złoli (m.in. Joker, Strach na Wróble, Maxie Zeus) i czasami są pewne odniesienia do ich solowych historii, ale na to zupełnie bym nie zwracał uwagi.
Czyli odpuszczam :) Sprawdzę kiedyś Pereza, jeśli mi się spodoba to kupię omnibusy. Nie mam w swojej kolekcji nic z WW, bo zawsze jakaś inna seria była bardziej priorytetowa :)
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Kyms

« Odpowiedź #1977 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 14:52:05 »
A ze strony Hachette'a już nie da się zamówić?
Nie każdy tom jest dostępny. Na https://kolekcja-hachette.pl/sklep?filter=39 są dostępny tomy do 28, potem nic. A nawet do 28 mamy dziury. Nie wydaje mi się, aby to była sytuacja optymistycznie rzutująca na przyszłość kolekcji.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Maragast

« Odpowiedź #1978 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 15:44:56 »
Cały tom WW Bogowie Gotham to dubel bo:
- Tytułowa historia Bogowie Gotham wyszła już w WKKDC razem z Rajem utraconym (tom był właśnie zatytułowany Raj utracony),
- Hikateja wyszła w 1 tomie z Runem Grega Rucka w Deluxe.

Nie ma sensu kupować tego tomu kolekcji - lepiej kupić 3 tomy runu Rucka oraz Raj utracony z WKKDC - materiału będzie więcej i będzie sensowniej ułożony.

Offline michał81

« Odpowiedź #1979 dnia: Cz, 10 Listopad 2022, 17:10:44 »
Należy jeszcze dodać cieńszy papier w Marvel Origins, co również świadczy o cięciu kosztów. W ogóle kolekcja BiZ to dla mnie ewenement! Dostajemy tam niejednokrotnie naprawdę grubaśne tomy, a cena każdego numeru jest ciągle taka sama jak dekadę temu kiedy startowała WKKM. Chociaż podejrzewam, że niedługo to się zmieni, stawiam, że z początkiem nowego roku. Obym się mylił.
W przypadku Marvel Origins jest w stopce adnotacja, że "cena może ulec zmianie"

Nie wiem czy w BiZ coś takiego występuje, ale Hachette się zabezpiecza już na przyszłość w nowej kolekcji co do podwyżek.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Listopad 2022, 17:13:00 wysłana przez michał81 »