Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 744315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dreamer36

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1920 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 10:12:17 »
Przede wszystkim myślę, że głównie chodzi i ilość. Jeżeli ktoś wrzuca nowy filmik codziennie, a w sumie nieraz jest o niczym (nieszczęsne unboxingi - rozrywanie kartonu, odwijanie folii bąbelkowej, walka z folią na komiksie, szybkie przekartkowanie komiksu - kto to w ogóle ogląda?) to zaczyna to irytować, zwłaszcza jeżeli szatkuje się filmami jakąś ciekawą dyskusję.

Nie widzę nic złego w podlinkowaniu filmu, gdzie ktoś pyta "Czy warto kupić komiks XX czy YY?" I wtedy ktoś wrzuca jakiś film do fajnej prezentacji komiksu. Ale wrzucanie codziennie "Moja recenzja...", "Mój unboxing...", "Wczoraj kupiłem...", "Miesiąc temu kupiłem...", "Jutro kupię..." do głównego tematu na temat postaci/autora/uniwersum - to jest to spam.

Niestety nie wspomnę, że youtuberem może być każdy, ale czy każdy powinien? Bo coraz częściej mam wrażenie, że ilość > jakość prezentowanych tutaj materiałów.

A na koniec - jeden taki grzmiał, że po angielsku potrafi każdy. Nie mniej jednak - youtuber to już naprawdę powinien, więc Panowie taka rada (z czystej życzliwości) - nauczcie się poprawnie wymawiać angielskie nazwy, bo nieraz to aż uszy bolą...

Offline Kyms

« Odpowiedź #1921 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 10:20:09 »
Zamiast zajmowac sie pierdolami i tracic na nie czas idzcie poczytac cos z kupki wstydu  8)
Chętnie. Nadrobi się zaległe 3 ostatnie tomy kolekcji Hachette  ;)
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1922 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:33:53 »
Tyle, że to jest niesprawiedliwość gdy na niego najeżdzaśz, za to że coś wrzucił a jednoczesnie bronisz kogoś innego "bo komuś innemu zdarzyło się coś wrzucić.".
Dla mnie całe to oburzenie o wrzucanie filmików świadczy ewidentnie o tym, że gość nie może przeboleć tego, że nie może wszędzie promować swojego kanału. Forum jest od dyskusji, nie od bycia zbiorem linków do innych stron. Co nie znaczy, że nie można nigdy wrzucić żadnego odnośnika - ale jeżeli chcesz regularnie odsyłać do swoich materiałów, to masz od tego wątek z nowościami na blogach. Nikt inny jakoś z tym problemu nie ma.

I nie, nie jest to trzeci temat, a drugi, gdzie pierwszy był przez innych nakręconym problemem i przeciąganym tematem, mimo że kilkukrotnie tam odpisywałem jasne stanowisko i obiecywałem poprawę.
No i dopiero co podobne uwagi rzucałeś też w wątku o Black Adamie.

Nie wrzucam masowo, a pokrewne tematycznie.
Wrzucałeś i kilkukrotnie te same filmy do różnych wątków. Na pojawiające się głosy, że trafiają w złe tematy (np. wszelkie rzeczy związane z DC w temacie linii wydawniczej Uniwersum DC) odpowiadałeś tylko, że jak komuś nie pasuje to może przecież zgłosić do Admina i nic sobie oczywiście z tych uwag nie robiłeś. Aż w końcu zebrała się większa grupa, która to skrytykowała i zaczął się płacz.

Cieszę się, że ma on tyle postów nabitych, co nie zmienia, że jego post z linkiem jest dokładnie taki o jaki się sam czepiałeś.
Nie jest taki sam. Raz wrzucił link do czyjejś recenzji, jego głównym celem obecności tutaj nie jest promocja swojej strony.

Offline Kyms

« Odpowiedź #1923 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 11:41:34 »
Znowu to samo. Dyskusja zakończona, wszystko już jasne, nawet padło fajne rozwiązanie problemu, ale nie, Eguaroc musi dalej :)

Nie jest taki sam. Raz wrzucił link do czyjejś recenzji, jego głównym celem obecności tutaj nie jest promocja swojej strony.
Proszę, żebyś więcej nie wypowiadał się na temat mojej osoby. Jestem na forum, żeby przede wszystkim czynnie brać udziały w dyskusjach o DC i Marvelu. Łatwo przestudiować moją aktywność na forum - więcej tu merytorycznych wypowiedzi niż bombardowania linkami. Treści linkuję przy okazji licząc, że komuś mogą się spodobać, komuś pomóc. Ty jednak siedzisz w swoim pokoju przekonań do mnie i Twoja aktywność w spamie lnikami w sposób oczywisty pokazało Twoje faworyzowanie treści niektórych, innych nie, co sprowadza się do niesprawiedliwej oceny uczestników forum, dlatego więcej nie będę wchodził z Tobą w polemikę.

Rozwiązanie zaproponowanie przez Pocztar jest bardzo dobre i na nim pozostańmy. W taki sposób powinna postępować każda osoba udostępniająca swoje treści w formie recenzji (wideo, tekstowe, jedno i to samo) czyli:

Machnij więc klasyczny komentarz z wrażeniami z komiksu X, który jest według Ciebie taki i taki, bo argumenty są takie i takie, że polecasz/nie polecasz i komu i dlaczego, a jak ktoś chce więcej to pełna videorecenzja (objawiona! ;)) u Ciebie na kanale.
I po kłopocie. Wilk syty i owca cała.

Offline adiwax

« Odpowiedź #1924 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 13:33:03 »
Witam wszystkich i kto jeszcze nie wie to oto nowe nadchodzące tomy od hachette

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1925 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 15:26:36 »
No to tak są już wrzucone na listę na moim blogu od jakiegoś czasu. Aktualizuję ją na bieżąco.
Wreszcie Godzina Zero po polsku, jeszcze w tym roku.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1926 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 15:30:11 »
Up
Godzinę Zero po Polsku można już od kilku lat przeczytać....translacje 🌜

Offline Kyms

« Odpowiedź #1927 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 17:26:47 »
Czyli zbierając do kupy tomy po 33 (Wonder Woman: Bogowie Gotham):

Tom 34. "Ptaki Nocy. Polowanie" - 23 listopada w sprzedaży
Tom 35. "Legion Samobójców. Próba ognia" - 7 grudnia w sprzedaży
Tom 36. "Godzina Zero. Kryzys w czasie" - 21 grudnia w sprzedaży
Tom 37. "Legion Superbohaterów. Nadciągająca ciemność" -  4 stycznia w sprzedaży

Wstępnie czekam na każdą pozycję z racji, że nówki u nas. Najbardziej na Legion i Godzinę Zero. Czytałem dawno w oryginalne i podobały mi sie.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1928 dnia: Śr, 02 Listopad 2022, 21:19:41 »
Czy u was tez mega szybko z empiku wywialo tom z Deathstroke iem? Nawet na stronie internetowej empiku juz nie dostepny ten tom, maly naklad czy takie zainteresowanie?

Z wczesniejszymi tomami nie maielm takiego problemu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1929 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 06:11:30 »
Byłem wczoraj w Empiku w Galerii Mokotów i nie widziałem na widoku numeru Kolekcji. Zatem mogło tak być.

Offline Odyn

« Odpowiedź #1930 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 07:23:11 »

Tom 34. "Ptaki Nocy. Polowanie" - 23 listopada w sprzedaży

Polecam, jako luźną lekturę z odrobiną humoru, fajnymi rysunkami (Frank) i mnóstwem akcji. Pierwsze skojarzenie? Filmy akcji z przełomu lat '80 / '90 :)

Ja czytałem pierwsze wydanie zbiorcze z lat 90, ale kumpel przywiezie mi z UK nowsze wydanie zbiorcze (wersja która ukazała się w 2015), dwa pozostałe z tej serii (szkoda, że tylko 2!) już mam i też się dobrze bawiłem w trakcie lektury.

Nie wiem czemu przyjęło się, że to run Simone jest czymś na zasadzie wizytówki serii, bo seria Dixona jest równie dobra (przynajmniej te 20kilka pierwszych numerów jego runu, które miałem przyjemność czytać).

Na sam koniec dodam, że zestawienie genialnego umysłu Barbary jako Oracle z przebojowością i młodzieńczą odwagą Diny fajnie się komponuje, a dziewczyny dobrze się uzupełniają. Dina niejednokrotnie "gra na nosie" Barbarze, ale dodaje jej to uroku, choć wiadomo że nie obędzie się bez kłopotów :)   
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1931 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 07:34:56 »
@UP
Może chodzi o to, że run Simone, to "kobieta pisząca o kobiecych bohaterkach". I że ma skupiać się na ich zaletach umysłu i charakteru, a nie na epatowaniu cycem. Oczywiście tego nie widać w serii którą rzucił nam Egmont, bo może i scenariusz sobie, ale rysunki Benetta sobie. Przynajmniej taki jest opis tej serii we wstępie do 1 tomu. Natomiast Dixon to już z założenia seksista i męska szowinistyczna świnia. :) Przecież pisał najbrutalniejsze komiksy tamtych czasów - Conana z SSoC i Punishera, gdzie epatowano seksem i brutalną przemocą. Zatem ta seria nie może być prawdziwie feministyczna. :) Ale czy tak jest naprawdę to będę musiał przeczytać ten komiks jak wyjdzie na półki w Empiku. A potem przerobić 2 tom Ptaków Nocy, bo dalej leży na półce nieodpakowany.

Zresztą podobnie teraz próbuje się nam wmawiać, że niektóre filmy superhero są bardzo dobre i jak nam się nie podobają to jesteśmy nietolerancyjnymi seksistami. Po to kobiety są umieszczane na stanowiskach reżyserów/scenarzystów i decydenci z założenia uważają że tyle wystarczy. O umiejętnościach i jakości pracy tych osób się nie myśli.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Listopad 2022, 07:37:27 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1932 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 07:56:33 »
Czy u was tez mega szybko z empiku wywialo tom z Deathstroke iem? Nawet na stronie internetowej empiku juz nie dostepny ten tom, maly naklad czy takie zainteresowanie?

Z wczesniejszymi tomami nie maielm takiego problemu.

Widocznie jakieś zawirowanie było, bo też od dnia premiery szukałem go po Empikach i faktycznie, nie mieli go. Ale teraz już jest dostępny:

https://www.empik.com/wielka-kolekcja-komiksow-dc-bohaterowie-i-zloczyncy-tom-32,p1278320456,prasa-p

Offline laf

« Odpowiedź #1933 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 07:59:51 »
Czyli zbierając do kupy tomy po 33 (Wonder Woman: Bogowie Gotham):

Mała przypominajka:
34. Birds of Prey: Manhunt (or beginnings)
Ależ to będzie grubasek! Początki formowania się Ptaków Nocy, pierwotnie złożonych tylko z Oracle i Black Canary. Później dołączają do nich Huntress i Catwoman. Błogie lata 90', jedna z pierwszych prac Gary'ego Franka i absolutny debiut na naszym rynku. Bardzo dobry start na zapoznanie się z mało znaną u nas grupą superbohaterek. Ja tam biere  ;D

35. Suicide Squad: Trial by Fire
Początki kolejnej grupy DC, choć tym razem trudno mówić o bohaterach  ;). Po wydarzeniach w albumie Legends, w którym grupa Suicide Squad powstała, tutaj dostajemy ich pierwsze misje. Niestety jest to jedynie początkowy wycinek długoletniego runu Johna Ostrandera, niemniej jednak uważam, że zdecydowanie warto zapoznać się z tymi zeszytami. Trzeba jednak mieć na uwadze kreskę, która niestety trąci myszką. I ponownie absolutny debiut na naszym rynku.

36. Zero Hour: Crisis in Time
Bodajże najważniejszy event lat 90' w uniwersum DC. Dla osób śledzących continuity to zdecydowany must have, ale osoby, które mają w pompce wielkie eventy mogą ten tom sobie odpuścić. Absolutny debiut na naszym rynku.
@Maragast, ten event jest w pewnym sensie powiązany z KnNZ. Takie wyjaśnienie znalazłem na Wiki: "Zero Hour: Crisis in Time! was the follow-up to the Crisis on Infinite Earths limited series. This event served as an opportunity to reconcile continuity problems left unaddressed by Crisis and other problems that had been unintentionally caused by it. In particular, the revised characters of the post-Crisis universe had been rolled out gradually, with DC continuing to feature the old versions until the new versions were launched.".
Ale masz rację, że zdecydowanie bardziej jest to kontynuacja Emerald Twilight. Zakładam, że wcześniej czy później ten event ukaże się w kolekcji  :)
37. Legion of Super-Heroes: The Gathering Darkness (COLLECTS LEGION OF SUPER-HEROES vol. 2 #285–289; LEGION OF SUPER-HEROES ANNUAL #1)
Epilog Prolog do najpopularniejszej historii Legionu Superbohaterów, czyli The Great Darkness Saga (który, jak zakładam, również znajdzie się w tej kolekcji). To dobry tom dla osób, które chcą zaznajomić z tą drużyną z przyszłości i którym podobał się Superman i Legion Superbohaterów z kolekcji WKKDC. To również idealny komiks dla osób, którym mało jest Darkseida (ostatnio ktoś na forum pytał się o historie z tym złoczyńcą). Należy jednak pamiętać, że to tylko wycinek z runu Paula Levitza, choć wycinek najistotniejszy i taki, który można czytać niezależnie od całej serii.
Ja raczej odpuszczę ten tom, ale tylko dlatego, że w tej kolekcji co do zasady kupuję komiksy z przedziału czasowego KnZ - Flashpoint (wyjątek zrobię tylko dla najbliższego Batmana).

Offline Odyn

« Odpowiedź #1934 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 08:50:52 »
@UP
Może chodzi o to, że run Simone, to "kobieta pisząca o kobiecych bohaterkach". I że ma skupiać się na ich zaletach umysłu i charakteru, a nie na epatowaniu cycem. Oczywiście tego nie widać w serii którą rzucił nam Egmont, bo może i scenariusz sobie, ale rysunki Benetta sobie. Przynajmniej taki jest opis tej serii we wstępie do 1 tomu. Natomiast Dixon to już z założenia seksista i męska szowinistyczna świnia. :) Przecież pisał najbrutalniejsze komiksy tamtych czasów - Conana z SSoC i Punishera, gdzie epatowano seksem i brutalną przemocą. Zatem ta seria nie może być prawdziwie feministyczna. :) Ale czy tak jest naprawdę to będę musiał przeczytać ten komiks jak wyjdzie na półki w Empiku. A potem przerobić 2 tom Ptaków Nocy, bo dalej leży na półce nieodpakowany.

Zresztą podobnie teraz próbuje się nam wmawiać, że niektóre filmy superhero są bardzo dobre i jak nam się nie podobają to jesteśmy nietolerancyjnymi seksistami. Po to kobiety są umieszczane na stanowiskach reżyserów/scenarzystów i decydenci z założenia uważają że tyle wystarczy. O umiejętnościach i jakości pracy tych osób się nie myśli.
Częściowo się z Tobą zgodzę - z tą częścią o filmach. Przykład słabego filmu o Wonder Woman (tego drugiego) oraz przeciętnych Ptaków Nocy (słabe kostiumy, obsada taka sobie, choć przyznam że rozrywki film mi dostarczył).

Co do zalet umysłu i charakteru to jak u Dixona tak i Simone wypada to dobrze. Zwłaszcza Oracle fajnie jest napisana jako mózg całej operacji.
Natomiast co do 'seksistowskich' rysunków myślę, że u Simone jednak są pikantniejsze obrazki (Ed Benes to specjalista w tym fachu) :) Mnie tam się podoba i tyle.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley