Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 818507 razy)

Pestak, komiksowymistrz i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline laf

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1875 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:57:49 »
Komiks o JSA z Kolekcji, to będzie komiks z rysunkami Alexa Rossa na jaki mnie będzie stać. :)
Zmartwię Cię, ponieważ w tym tomie Ross tworzył tylko okładki. Całość zilustrował Dale Eaglesham.

Co do Boostera Golda to wybacz, ale ja jestem poważnym człowiekiem i nie oglądam infantylnych animacji dla dzieci.
To napisawszy powrócił do lektury powieści graficznej, w której miliarder przebiera się w lateksowy strój nietoperza, zakłada pelerynę i biega po dachach z zamaskowaną twarzą.  ;)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1876 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 12:59:50 »
Booster Gold akurat nie jest zupełnie nieznany polskiemu czytelnikowi, bo był gościem Supermana z TM-Semic.
Batman returns
his books to the library

Offline Kadet

« Odpowiedź #1877 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 13:09:44 »
Superman For All Seasons - niemal całkiem zarzuciłem już kokekcje, ale ten tom kupię na bank.

@laf: jeden z tych szortów ( "When Clark met Bruce") wyszedł już u nas w którymś z tomów serii "Superman i Batman" (czy tam odwrotnie) od Egmontu.

Jak zobaczyłem "Suicide Squad", to w pierwszej chwili miałem nadzieję, że to coś od Ostrandera, a tu lipa.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Październik 2022, 13:23:51 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline laf

« Odpowiedź #1878 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 13:39:19 »
@laf: jeden z tych szortów ( "When Clark met Bruce") wyszedł już u nas w którymś z tomów serii "Superman i Batman" (czy tam odwrotnie) od Egmontu.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawione  :)

Jak zobaczyłem "Suicide Squad", to w pierwszej chwili miałem nadzieję, że to coś od Ostrandera, a tu lipa.
Suicide Squad pisany przez Ostrandera powinien ukazać się u nas niedługo, według rozpiski @Bazyliszka już 7 grudnia. Ten tom powinien zawierać SECRET ORIGINS #14; SUICIDE SQUAD #1–8.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1879 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 13:47:22 »
O, umknęło mi to, dzięki!
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kyms

« Odpowiedź #1880 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 16:18:16 »
Zaopatrujcie się na dzisiejszą premierę z Deathstroke? ;)
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #1881 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 16:29:36 »
Znamy już kolejne tomy a ja nie opisałem jeszcze wcześniejszych  :o. No to jedziemy z koksem

46. Booster Gold: The Big Fall (COLLECTS: BOOSTER GOLD #1–12)
Część z Was zapewne zupełnie nie zna tej postaci (ja również zaliczam się do tych osób), a może i nawet nie widzieliście jej w żadnym komiksie wydanym pod egidą DC. Chociaż nie tak dawno Booster Gold partnerował Supermanowi w Action Comics t. 5 wydanym w ramach DC Odrodzenie. Faktem jest, że Booster Gold dosyć często pojawia się w głównym uniwersum, lecz niestety ta postać nie miała zbyt wiele szczęścia na naszym domowym rynku.
Na szczęście Hachette naprawia ten błąd i robi to od razu z wysokiego C. W tym tomie dostajemy bowiem debiut Boostera Golda i pierwsze 12 zeszytów (w tym origin w zeszycie #6) jego regularnej serii pisanej i rysowanej przez niezawodnego Dana Jurgensa  :). Szczerze mówiąc nie kojarzę żeby w jakimkolwiek kolekcyjnym tomie uwzględniono aż tyle zeszytów jakiejkolwiek serii!
Absolutny debiut na naszym rynku. Jak dla mnie lektura obowiązkowa  :)
P.S. Ale okładkę to wybrali fatalną  >:(

47. Superman for All Seasons (COLLECTS: SUPERMAN FOR ALL SEASONS #1–4; ‘WHEN CLARK MET BRUCE' FROM SUPERMAN/BATMAN SECRET FILES 2003; ‘PROM NIGHT' FROM SOLO #1; ‘SAM'S STORY' FROM SUPERMAN/BATMAN #26)
W końcu ta kultowa już mini seria doczeka się wznowienia! Kolejne dzieło jednego z najlepszych duetów w historii amerykańskiego komiksu (uwielbianego również przeze mnie): Jepha Loeba i Tima Sale'a. Żeby pokrótce nakreślić fabułę posłużę się bardzo trafnym opisem ze sklepu Gildii:
"Komiks zawiera cztery – jak cztery pory roku – historie o Supermanie. Każda została opowiedziana przez inną osobę (starego ojca Clarka Kenta, dziennikarkę Lois Lane, potężnego Lexa Luthora i przyjaciółkę ze szkoły, Lanę Lang). Dzięki temu zabiegowi możemy przyjrzeć się bohaterowi z różnych, nie zawsze mu przyjaznych perspektyw. Wyłania się z nich ciekawy, skomplikowany obraz człowieka mającego niewiele wspólnego z „facetem w rajtuzach i pelerynie”, człowieka, który nie jest do końca pogodzony z rolą uwielbianego przez tłum superbohatera. Superman uzyskał psychologiczną głębię, a jednocześnie nie stracił niczego ze swego atrakcyjnego wizerunku - strażnika ludzkości walczącego ze złem. Na wszystkie pory roku to pełna emocji i dogłębna analiza transformacji Clarka Kenta z silnego chłopca w mężczyznę – bohatera. Jednocześnie historia ta ilustruje przekonanie twórców, że to człowiecza strona, nie nadprzyrodzona siła, uczyniła z Clarka Kenta bohatera." - https://www.gildia.pl/komiksy/6138-superman-na-wszystkie-pory-roku
Dodatkowo dostajemy kilka shortów uzupełniających historię Supermana, z których dwie stanowią debiut na naszym rynku, a jedna, "When Clark Met Bruce: A Tale from the Days of Smallville", była zawarta w wydanym przez Egmont Superman/Batman. Wrogowie publiczni. Tom 1.
W końcu, w końcu, w końcu.... (czyt. "ja biere  ;D")

48. Gotham Central: Soft Targets (COLLECTS: GOTHAM CENTRAL #1–2, 6–10, 12–15)
Genialne połączenie dwóch zaprawionych w superbohaterskich bojach scenarzystów (Rucka / Brubaker), których wizje sprawnie zilustrował klimatyczny Michael Lark. Seria, choć głęboko zakorzeniona w superbohaterskim uniwersum, to jednak skupia się na zwykłych policjantach, którzy w swojej pracy mierzą się ze wszelką maścią złoczyńców na co dzień uprzykrzających życie w Gotham City.
Możecie być zaskoczeni brakiem ciągłości i dziurami w serii, ale prawdą jest, że w tym tomie dostajemy najlepsze historie z tej serii, przysłowiowe creme de la creme. Pomimo tego ja i tak będę polecał całość Gotham Central wydany przez Egmont w czterech zbiorczych tomach, ponieważ jest to jedna z najlepszych serii DC.
Dla mnie to jest dubel, tak więc odpuszczam sobie ten tom.
A teraz już bardziej aktualnie

49. Suicide Squad: Kicked in the Teeth (COLLECTS: SUICIDE SQUAD#1–8)
Nowe rozdanie dla super(bohaterskiej?) grupy w ramach Nowego DC i jednocześnie debiut na naszym rynku. Dla fanów tej drużyny będzie to na pewno kusząca pozycja. Dla komplecistów również, ponieważ swego czasu w ramach Nowego DC Egmont wydał takie oto tomy: "Suicide Squad: Oddział Samobójców. Tom 1: Nadzorować i karać" (zeszyty Suicide Squad vol. 4 #20-23, Detective Comics vol. 2 #23.2, Justice League of America vol. 3 #7.1 ) oraz "Suicide Squad: Oddział Samobójców. Tom 2: Zderzenie ze ścianą" (zeszyty Suicide Squad vol. 4 #24-30, Suicide Squad: Amanda Waller #1)
Z Nowego DC mam już zebrane wszystkie interesujące mnie komiksy, tak więc ten tom nie jest w ogóle w kręgu moich zainteresowań.

50. Justice Society of America: The Next Age (COLLECTS: JUSTICE SOCIETY OF AMERICA #1–4, 7–8)
Jeśli mało Wam Geoffa Johnsa w kolekcji, to proszę - kolejny tom pisany przez jednego z głównych kreatorów uniwersum DC. Tym razem Johns wziął się za odświeżenie postaci ze Złotej Ery komiksów i zrobił to w iście wybuchowym i znanym dla siebie stylu. Wspaniałe rozpoczęcie nowego rozdania dla mało znanych współczesnemu czytelnikowi postaci. A dodatkowo cudowne okładki Aleksa Rossa  :D
Poza tym chciałem Wam zwrócić uwagę jak to wszystko pięknie układa się w całość: Justice League of America: Tornado's Path (zeszyty Justice League of America vol. 2 #0-7) -> Justice Society of America: The Next Age (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #1–4, 7–8) -> The Lightning Saga (zeszyty Justice League of America vol. 2 #8-10, Justice Society of America vol. 3 #5-6) -> Thy Kingdome Come (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #9-22 + ewentualne tie-iny, wszystko rozbite na 2 tomy). Jak to wszystko zostanie wydane w takim układzie to ponownie będę musiał przyklasnąć Hachette.
Ja biere i poproszę o kolejne komiksy z tego okresu.

51. Tales of the Green Lantern Corps (COLLECTS: TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS #1–3; STORIES FROM GREEN LANTERN #148, 161–162, 164–167, 171–173, 179–180, 182–183, 183, 188–190, OMEGA MEN #26–27, TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS ANNUAL #2–3)
Fani Green Lanterna powinni być ukontentowani, ponieważ w tym tomie dostaniemy kilka klasycznych opowieści (jeszcze sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach) poszerzających mitologię Korpusu Zielonych Latarni. Prawdę powiedziawszy nie wiadomo, które historie będą tutaj zawarte, gdyż w regularnej serii były minimum dwie opowieści w jednym zeszycie, a w opisie wyraźnie zaznaczone jest "STORIES FROM...". Na pewno będzie cała mini seria pisana przez Barra i Weina (Tales of the Green Lantern Corps), w której Korpus musi mierzyć się ze śmiertelnym zagrożeniem ze strony Krony i to jest chyba najciekawszy element tego tomu. Dostaniemy również parę zeszytów pisanych przez mistrza Moore'a, tj. historie “Mogo Doesn’t Socialize” z Green Lantern #188, “Tygers” z Green Lantern Corps Annual #2 i “In Blackest Night” z Green Lantern Corps Annual #3. Poza tym mamy zlepek różnych opowieści, autorów i rysowników, w tym zeszyty Omega Men vol 1 #26-27, w których występuje jeden z członków Korpusu, Green Man (który wcześniej należał do Omega Men).
Ja sobie ze spokojem odpuszczę ten tom, tym bardziej że historie tu zawarte pochodzą sprzed Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach, a ja w tej kolekcji co do zasady kupuję tomy z przedziału czasowego KnNZ - Flashpoint (wyjątek zrobiłem tylko dla Batmana, bo .... to Batman  ;))
A to JLA Tornado's Path łączy się jakoś z JSA The next age? Przez cięcia budżetowe miałem brać tylko Geoffa Johnsa.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1882 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 18:52:19 »
Booster Gold to ta jego pierwsza seria?

Offline laf

« Odpowiedź #1883 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 19:07:34 »
A to JLA Tornado's Path łączy się jakoś z JSA The next age? Przez cięcia budżetowe miałem brać tylko Geoffa Johnsa.
Samo Tornado's Path nie. Natomiast kolejny story arc, czyli Lightning Saga, to jest crossover pomiędzy Ligą Sprawiedliwości pisaną przez Meltzera, a Stowarzyszeniem Sprawiedliwości pisanym przez Johnsa. Powinno to być wydane w jednym tomie, bo główny cross nie jest zbyt długi (raptem 5 zeszytów, może nawet coś jeszcze dorzucą).
Polecam jednak kupić również Tornado's Path, to jest zupełnie nowe rozdanie w historii JLA. A poza tym Lightning Saga to naturalna kontynuacja zarówno Tornado's Path, jak i The Next Age .

Booster Gold to ta jego pierwsza seria?
Dokładnie tak. To jego pierwsza solowa seria z debiutem i originem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1884 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:35:39 »
Szkoda, że Rossa nie będzie. Pytanie czy w którymś z pozostałych 65 tomów BiZDC pojawi się jeszcze komiks z jego rysunkami? Są jakieś jeszcze poza tymi wydanymi w Polsce?

Co do Boostera Golda to wybacz, ale ja jestem poważnym człowiekiem i nie oglądam infantylnych animacji dla dzieci.

5 sezonów Justice League/Unlimited to jedna z najlepszych animacji o superbohaterach. Inteligentne scenariusze, intrygi, walki, humor, muzyka, sięganie do źródeł, ciągnięcie wątków z poprzedniej animacji Superman TAS. Zdecydowanie powinieneś nadrobić. To jest animacyjna perełka o bohaterach DC, niewiele ustępująca Batman TAS.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #1885 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:39:56 »
Samo Tornado's Path nie. Natomiast kolejny story arc, czyli Lightning Saga, to jest crossover pomiędzy Ligą Sprawiedliwości pisaną przez Meltzera, a Stowarzyszeniem Sprawiedliwości pisanym przez Johnsa. Powinno to być wydane w jednym tomie, bo główny cross nie jest zbyt długi (raptem 5 zeszytów, może nawet coś jeszcze dorzucą).
Polecam jednak kupić również Tornado's Path, to jest zupełnie nowe rozdanie w historii JLA. A poza tym Lightning Saga to naturalna kontynuacja zarówno Tornado's Path, jak i The Next Age .
Dokładnie tak. To jego pierwsza solowa seria z debiutem i originem.
Laf, dzięki za wyjaśnienie. Chyba się jednak skuszę

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1886 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:48:44 »
Poza tym chciałem Wam zwrócić uwagę jak to wszystko pięknie układa się w całość: Justice League of America: Tornado's Path (zeszyty Justice League of America vol. 2 #0-7) -> Justice Society of America: The Next Age (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #1–4, 7–8) -> The Lightning Saga (zeszyty Justice League of America vol. 2 #8-10, Justice Society of America vol. 3 #5-6) -> Thy Kingdome Come (zeszyty Justice Society of America vol. 3 #9-22 + ewentualne tie-iny, wszystko rozbite na 2 tomy). Jak to wszystko zostanie wydane w takim układzie to ponownie będę musiał przyklasnąć Hachette.
Ja biere i poproszę o kolejne komiksy z tego okresu.

Ave Hachette to jest hasło które ja propaguję od 2014 roku, jak dokładnie się rozeznałem w ogromnej wartości jaką dało nam WKKM, a potem to wszystko rozwinęło się w kolejnych Kolekcjach komiksowych. Wreszcie dostaliśmy uzupełnienie wielu kamieni milowych (hłe hłe) których wcześniej w Polsce nie było. Bez Hachette (oraz Eaglemoss i DeAgostini) nic z tego nie byłoby możliwe. Cieszę się że po 10 latach tej nieustającej corncutopii komiksowej wreszcie inni ludzie zaczynają to dostrzegać.

Tak, tak - do Bożego Narodzenia macie na 99% pewną kolejność polskiej edycji na mojej rozpisce  i Trial By Fire Ostrandera wyjdzie 7 grudnia 2022, czyli dzień po Mikołajkach.

Dziś kupiłem, przeczytałem. Dobry komiks, choć szkoda, że najpierw w Kolekcji nie wyszło coś z New Teen Titans z tamtych czasów, bo Kontrakt Judasza zdążyłem już zapomnieć. W pierwszej połowie tomu mamy rozgrywki Slade'a w małym państwie w Ameryce Południowej. Ciekawe czy Chuck Dixon czytał Teen Titans 70 przed napisaniem Punisher: Puerto Dulce? :) Potem Deathstroke rozlicza się ze swoją przeszłością i walczy ze skorumpowanymi agentami rządowymi. To było trochę nudniejsze i nieco przeciągnięte. Ale potem samo "Miasto Zabójców" jest już spoko bo dzieje się w Gotham, mamy niezłą intrygę i pojawia się Batman. No i są okładki Micke'a Zecka, który po Tajnych Wojnach i OŁK przeszedł już wtedy do DC. Można porównać czy starcie Deathstroke-Batman jest lepsze w komiksie Hachette czy Egmontu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 26 Październik 2022, 22:02:46 wysłana przez Bazyliszek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1887 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:51:55 »
Cieszę się że po 10 latach tej nieustającej corncutopii komiksowej wreszcie inni ludzie zaczynają to dostrzegać.

Co to jest corncutopia? Czy cornucopię masz na myśli?

Offline Deg

« Odpowiedź #1888 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 21:58:38 »
Ave Hachette to jest hasło które ja propaguję od 2014 roku
I nadal się nie przyjęło...
This is my truth, tell me yours.

Offline laf

« Odpowiedź #1889 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 08:55:13 »
Ja owszem  ;D. Ten tom fajnie mi się zgra z Kontraktem Judasza z WKKDC i drugim sezonem Tytanów, który niedawno obejrzałem  :).
A tutaj krótka recenzja od kolegi @eridravena - https://comixxy.com/2022/10/26/deathstroke-miasto-zabojcow-bohaterowie-i-zloczyncy-dc-tom-32/