Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 817898 razy)

komiksowymistrz i 17 Gości przegląda ten wątek.

Offline Darth_Simon

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #1830 dnia: Cz, 13 Październik 2022, 21:52:40 »
Ale po co czekasz? To komiks nie ma nic wspólnego z Wojną z Korpusem Sinestro.
Zgadza się. Akcja dzieje się zaraz po Najczarniejszej Nocy a o Wojnie z Korpusem Sinestro nikt tam już nie pamięta.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline stab

« Odpowiedź #1831 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 10:42:04 »
@michał81

Sam piszesz że wg ciebie "Inna klasyka raczej się nie sprzeda". Czyli jest to twoje zdanie również bez profesjonalnych i głębszych analiz.

Egmont tego nie wydaje, znaczy oni zrobili analizę i wyszło im że ma to mały potencjał.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1832 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 10:46:44 »
Egmont zrobił analizę Power Rangers i wyszło im, że będzie się sprzedawać? Zrobił też analizę Ryjówki przeznaczenia Samojlika i wyszło im, że nie będzie się sprzedawać? Nie sądzę żeby Egmont robił jakiekolwiek analizy, działają na wyczucie (całkiem niezłe swoją drogą) Kołodziejczaka i może kogoś jeszcze i tyle.

Offline stab

« Odpowiedź #1833 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 10:55:58 »
Ale oni nie mają szklanej kuli i nie wiedzą co będzie się sprzedawać a co nie. Czasem przeszacują (wspomniane Power Rangers), czasem nie doszacują (Batman Knightfall). Mimo wszystko myśle robią analizy, bo to nie jest mała firemka która prowadzą pasjonaci, a wielkie międzynarodowe korpo, gdzie excel musi się zgadzać.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1834 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 10:58:02 »
To jest stereotyp, że w korpo zawsze musi się excel zgadzać. Już prędzej w małych firmach musi się zgadzać, wielkie firmy nawet nie muszą wychodzić na plus z działalności, bo mają różnego rodzaju inwestorów i przekonanie ich do dalszego inwestowania wcale nie musi się wiązać z zyskami.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Październik 2022, 10:59:41 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Odyn

« Odpowiedź #1835 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 11:04:16 »
Słuchajcie, moim zdaniem przeciętni ludzie kupują to co znają, kojarzą, gdzieś obiło im się o uszy. Do przeciętnego zjadacza chleba najłatwiej dotrzeć poprzez kino. Dlatego w Polsce zazwyczaj dostajemy jakieś drobne zajawki komiksowe z bohaterami, którzy pojawili się w danym filmie. Tak było w przypadku Aquamana, Ptaków Nocy i w tej chwili Black Adama (zapowiedzieli komiks o JSA, które się tam pojawia).
My tu możemy się rozpływać na temat tego, czy tamtego herosa, a przeciętny kowalski nie ma nawet pojęcia o istnieniu Hawkmana, Deathstroke'a, Namora, czy Man Thinga. Natomiast na pewno będzie kojarzył Batmana, Deadpoola, Aquamana (bo Mamoa) i być może Swamp Thinga (bo jest na HBO).
I teraz wyobraźcie sobie, że Egmont wypuszcza komiksy z bohaterami, których nie znasz, a masz na tyle słabą wiedzę o uniwersach, że po prostu ich nie kupisz, ba nawet nie zauważysz - wybierzesz to co popularne, co większość kojarzy.

To oczywiście moje zdanie, ale ja po prostu przestałem się dziwić, że nie dostajemy tego co chcemy. A wyniki sprzedaży Egmontu też pokazują, że superhero jest dużo mniej pożądane od Kajko i Kokosza, Kaczora Donalda, Lucky Luke'a czy Bóg wie czego tam jeszcze, a czego ja np. nie czytam bo nie mam na to ochoty. Dlatego dla mnie oferta Egmontu jest uboga. Dostajemy ochłapy z DC (większość tego dotyczy i tak Batmana) i nie mam tu na myśli poziomu wydawanych komiksów tylko ilości i czego one dotyczą.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline michał81

« Odpowiedź #1836 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 11:13:40 »
w tej chwili Black Adama (zapowiedzieli komiks o JSA, które się tam pojawia).
Zapowiedzieli też Ligę Sprawiedliwości Bendisa, gdzie Black Adam na znaczącą rolę, ale oba tytuły wyjdą dopiero za jakieś pół roku. To jest zdecydowanie za późno, aby załapać się na "hype" filmowy tą postacią.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1837 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 17:36:11 »
I teraz wyobraźcie sobie, że Egmont wypuszcza komiksy z bohaterami, których nie znasz, a masz na tyle słabą wiedzę o uniwersach, że po prostu ich nie kupisz, ba nawet nie zauważysz - wybierzesz to co popularne, co większość kojarzy.

I dlatego właśnie Eaglemoss i Hachette są lepsze, bo wypuszczają takie właśnie komiksy i uwaga, uwaga - one są naprawdę dobre. Plastic Man, Batgirl, Hawkman. Guzik wiedziałem o Starmanie, podchodziłem do tego komiksu jak do jeża, a okazał się bardzo dobry.

Mówicie że Egmont dużo robi dla komiksowa, bo wydaje komiksy dziecięce które może nie są głośnymi tytułami ale otwierają dzieci na samą koncepcję komiksu. I to właśnie robią Kolekcje w komiksowie - pokazują, że jest coś więcej niż tylko Batman i Batman i Superman. I nie boją się zamieszczać takich pozycji.

Plus oczywiście publikacja Klasyków które współczesne wydawnictwa olewają. Kontrakt Judasza, Green Arrow-Green Lantern HTH, Superman-Shazam, Godzina Zero, Legendy, JSA: Kingdom Come. To mi się bardzo podoba w Kolekcjach.

Offline michał81

« Odpowiedź #1838 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 22:01:24 »
I to właśnie robią Kolekcje w komiksowie - pokazują, że jest coś więcej niż tylko Batman i Batman i Superman. I nie boją się zamieszczać takich pozycji.
W sensie tworzą bardzo wąską grupę odbiorców? Ograniczają to medium do jednego gatunku?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1839 dnia: So, 15 Październik 2022, 11:42:56 »
No może już nie aż tak do końca. Powrót do komiksów zaliczyłem dzięki WKKM i początkowo to miało być "tylko dwa komiksy miesięcznie za 80 PLN więc w czym problem", ale skończyło się jak skończyło i na dzisiaj mam poupychane jednak coś więcej niż SH i coś innego niż Marvel i DC. Kolekcja jest dobrym punktem na wejście do komiksowa, ale przychodzi moment, że człowiek zaczyna się rozwijać, chce więcej, chce czegoś innego i naturalnym procesem komiksowego dojrzewania jest fakt, że się z tego produktu wyrasta.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1840 dnia: So, 15 Październik 2022, 17:57:09 »
Ja tu jestem dzięki SBM.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - REWOLUCJA - Dołącz do gry!
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-19-rewolucja/

Offline Kyms

« Odpowiedź #1841 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:52:14 »
I dlatego właśnie Eaglemoss i Hachette są lepsze, bo wypuszczają takie właśnie komiksy i uwaga, uwaga - one są naprawdę dobre. Plastic Man, Batgirl, Hawkman. Guzik wiedziałem o Starmanie, podchodziłem do tego komiksu jak do jeża, a okazał się bardzo dobry.

Mówicie że Egmont dużo robi dla komiksowa, bo wydaje komiksy dziecięce które może nie są głośnymi tytułami ale otwierają dzieci na samą koncepcję komiksu. I to właśnie robią Kolekcje w komiksowie - pokazują, że jest coś więcej niż tylko Batman i Batman i Superman. I nie boją się zamieszczać takich pozycji.

Plus oczywiście publikacja Klasyków które współczesne wydawnictwa olewają. Kontrakt Judasza, Green Arrow-Green Lantern HTH, Superman-Shazam, Godzina Zero, Legendy, JSA: Kingdom Come. To mi się bardzo podoba w Kolekcjach.

Jakies kompleksy przez kolege przemawiają? Co i rusz widzę Twoje wypowiedzi na zasadzie "kolekcje > Egmont". Nigdzie nawet nie widzę wypowiedzi innych osób, które by na siłę podkreślały wyższość Egmonta od Hachette itd, ale Ty co chwile musisz z tymi teoriami wyskakiwać. Jak nie tu to pod filmikami Egmonta.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1842 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:53:39 »
Here we go again :D

Online Castiglione

« Odpowiedź #1843 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 23:26:10 »
Jakies kompleksy przez kolege przemawiają? Co i rusz widzę Twoje wypowiedzi na zasadzie "kolekcje > Egmont". Nigdzie nawet nie widzę wypowiedzi innych osób, które by na siłę podkreślały wyższość Egmonta od Hachette itd, ale Ty co chwile musisz z tymi teoriami wyskakiwać. Jak nie tu to pod filmikami Egmonta.
Za długo by opowiadać...

Offline Kamiloss

« Odpowiedź #1844 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 05:43:41 »
Ma czasem wrażenie że zajmujemy się tylko komiksami od kolekcji i od Egmont, a zapominamy, że w Polsce komiksy publikuje już chyba z kilkunastu wydawnictw... Owszem DC ma tylko Egmont, ale przecież nie samymi superbohaterami człowiek żyje.