Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 749181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #735 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 10:16:27 »
@Bazyliszek
Masz całkowitą rację i E nie powinien wydawać Aquamana, skoro to urwał. Nie powinien też wydawać żadnego komiksu, który może być urwany. Ba! Przecież seria Deadpool'a z klasyki była eksperymentem, który mogli urwać więc nie powinno tego wydawać.
Tak wogole po co oni wydają te wszystkie komiksy?? Powinni zostać przy Batmanie, Rosińskim i Chriście. Reszta jest nie pewna. A nuż coś nie będą kontynuować, więc po co zaczynać wydawać??

Offline xanar

« Odpowiedź #736 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 10:22:04 »
Mmm, równie dobrze można napisać, po co kolekcja wydaje po jednym urwanym trajdzie, złe Haczet nie powinno wydawać skoro i tak wiadomo, że będzie pourywane ::) Po co te pourywane kolekcje ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #737 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 10:41:41 »
Kolekcje nie są pourywane. Kolekcja ma dać Ci przedsmak tego, z czym mółbyś mieć do czynienia gdybyś żył w jakimś bardziej cywilizowanym komiksowie. Albo możesz na własną rękę kontynuować przygodę z fajnie zaczętą serią.

Offline xanar

« Odpowiedź #738 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 10:53:09 »
Równie dobrze możesz to zrobić bez kolekcji. Czyli Egmont zrobił "lepszy" przedsmak urywając po trzech trajdach np. Latarnie a nie jak kolekcja "mniejszy" przedsmak bo urywa po jednym.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cypher

« Odpowiedź #739 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 11:09:19 »
Tylko w kolekcji to chyba jesteś świadom tego, że urwanie nastąpi po pierwszym i prawdopodobnie jedynym tomie. Kolekcja to takie komiksowe DEMO. Jak ktoś tego nie przyjmuje do wiadomości, no to trudno.
Nie wiem ile osób weszło by w Green Lanterna, gdyby od razu wiedziało, że okręt zatonie po trzech tomach.
Dalej nie przemawia, do mnie też hasło "pełnych runów" czy serii, ostatnio przeczytałem w ratach pierwszy tom Amazing Spider-Mana Spencera od Egmontu. No co za crap.
No to mam dalej kupować, bo to pierwszy tom i niepełny run, jak pierwszy tom to kaszana z rysunkami Invincible? Sprawdziłem na CMX, to ma mieć minimum 15 tomów, spoko..., dzięki..., w ten kolekcyjny sposób podziękuję za ten hit po pierwszym tomie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #740 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 17:38:07 »
Nie mam wydania Supermana Moore'a z WKKDC, więc pewnie kupiłbym teraz w nowej kolekcji... ale "wredny" Egmont zapowiedział już "DC Universe by Alan Moore" i na to pełniejsze wydanie wolę postawić :)

Z zapowiedzianych tomów zastanowię się nad "Whatever Happened to the Caped Crusader?" i "World's Finest". Zarys fabuły "Last Laugh" jakoś do mnie za bardzo nie przemawia, ale może efekt końcowy będzie lepszy?

Dziwi mnie tylko "Krzyżowiec w Pelerynie" w nowym tłumaczeniu. Trochę niezręcznie to brzmi, tym bardziej, że w dotychczasowych wydaniach chyba przyjął się już "Zamaskowany Krzyżowiec" jako przekład "Caped Crusader" (np. jest tak choćby w blurbie na okładce "Batman/TMNT"). To tak jakby nagle wydali serię Byrne'a jako "Stalowy Człowiek" zamiast "Człowiek ze Stali". Może się też tak zdarzy, że na Allegro cena wydania Egmontu spadnie, jak wyjdzie to z kolekcji, i będzie można dorwać je za rozsądne pieniądze :)
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 17:40:07 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #741 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:00:14 »
@UP
Tyle że wydanie Hachette będzie zawierać extrasy i dodatkowe zeszyty względem tego co Egmont wydał.

Offline Kadet

« Odpowiedź #742 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:02:05 »
@UP
Tyle że wydanie Hachette będzie zawierać extrasy i dodatkowe zeszyty względem tego co Egmont wydał.

Taki jestem dziwny, że wolę komiks w tłumaczeniu, które lepiej mi się czyta, nawet jeśli nie ma tylu dodatków i twardych okładek :) A wiadomo, jakie dokładnie historie nieobecne w wydaniu Egmontu mają być w kolekcji?

EDIT: po nazwiskach twórców widzę, że prawdopodobnie dodano historię "Mortal Clay" Moore'a i Freemana z "Batman Annual" #11. Wtedy jednak w opisie tomu na stronie Hachette byłby błąd, bo wg niego mają tam być "niepublikowane w Polsce rozdziały Secret Origins Special", a nazwiska na okładce na nic takiego nie wskazują ("Mortal Clay" jest z innej serii).

EDIT 2: A teraz widzę, że "Mortal Clay" jest też w "DC Universe by Alan Moore", więc teoretycznie jeden problem odpada :)
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 18:31:44 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline SawiK

« Odpowiedź #743 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:32:36 »
Bazyl płakałeś że 1/4tomu DD to dubel od kolekcji. Teraz namawiasz do kupna dubla z kolekcji bo 1/6 to premiera😵 i płacisz 37zl za jeden premierowy zeszyt 🤣
Zero konsekwencji swoich wcześniejszych słow 😔

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #744 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:38:25 »
Ja namawiam tylko tych którzy nie mają tego tomu WKKDC, bo jeśli mają, to spokojnie mogą odpuścić Moore'a.
A co do DD to mnie wkurzyło, że tą 1/6 zdublowaną z kolekcji przeniesiono z DD 4 do DD 3 i kazano nam za to zapłacić. O to mi chodziło. Jeśli już chcieli coś przenieść, to mogli te zeszyty Peter Parker Spider-Man, a tom 4 zostawić jako cały dubel, tak jak tom 1.

A jeśli już tak przenoszą, to na tej samej zasadzie ja bym chciał przeniesienia Sucide Kings z 14 do 13 tomu polskiego Deadpool Classic, jeśli tom 13 w ogóle wyjdzie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #745 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:41:03 »
Ja namawiam tylko tych którzy nie mają tego tomu WKKDC, bo jeśli mają, to spokojnie mogą odpuścić Moore'a.

Czekaj, bo się pogubiłem. Jakiego tomu WKKDC? Ja piszę, że jeśli będę miał "Co się stało z Zamaskowanym Krzyżowcem" i "Uniwersum DC wg Alana Moore'a" od Egmontu, to nie będzie mi się opłacało kupować "Krzyżowca w Pelerynie" i "Dla człowieka, który ma wszystko" z kolekcji.

Owszem, ominie mnie wtedy "Legenda Zielonego Płomienia" Gaimana z "Dla człowieka..." Hachette, ale ona aż tak mnie nie interesuje.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #746 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 18:51:56 »
No o tym mówię. Nie widziałem jeszcze zapowiedzianego DC wg Moore'a, choć słyszałem o takim projekcie już w 2019 od TK na WTK. Sporo czasu Egmontowi zajęło opracowanie tej pozycji. Znowu podejrzewam, że pojawienie się alternatywnego (lepszego) źródła komiksów DC, wpłynęło na nowe zapowiedzi konkurencji.

Ale ja raczej tego DC wg Moore'a nie kupię. Tom z Mignolą już mnie rozczarował, nie wiem, czy teraz te historie nie o Supermanie też by mnie nie zawiodły. To samo z Zamaskowanym Krzyżowcem. Ja nie mam tego komiksu, więc chętnie kupię nowe wydanie. Ale kto ma, to pewnie odpuści i ja to zupełnie rozumiem. Podobnie było gdy w WKKDC wyszły nowe wersje Husha i Kołczanu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #747 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 19:09:23 »
Chyba nie za bardzo się zrozumieliśmy (ja nie mam Supka Moore'a z WKKDC i nie będę kupować z Hachette, bo wolę wydanie z Egmontu), ale mniejsza.

"Uniwersum DC wg Alana Moore'a" jest w zapowiedziach w katalogu Egmontu. Jeżeli nie będzie zmian względem wydania amerykańskiego, to zawartość będzie taka:

ACTION COMICS #583 i SUPERMAN #423 ("Whatever happened to the Man of Tomorrow")
BATMAN ANNUAL #11 ("Mortal Clay")
DC COMICS PRESENTS #85 ("The Jungle Line")
DETECTIVE COMICS #549-550 ("Night Olympics")
GREEN LANTERN #188 ("Mogo Doesn't Socialize")
THE OMEGA MEN #26-27 ("Brief Lives" i "A Man's World")
SECRET ORIGINS #10 ("Footsteps")
TALES OF THE GREEN LANTERN CORPS ANNUAL #2 & 3 ("Tygers" i "In Blackest Night")
SUPERMAN ANNUAL #11 ("For the Man Who Has Everything")
VIGILANTE #17-18 ("Father's Day")
VOODOO #1-4 i DEATHBLOW: BY BLOWS #1-3 (dwie serie autorstwa Moore'a ze świata Wildstorm, do którego DC nabyło prawa).

Jeśli chodzi o porównanie wydań "Whatever Happened to the Caped Crusader" z Egmontu i Hachette, to na razie (wyłącznie po nazwiskach na okładce tomu Hachette) wnioskuję, że kolekcyjne wydanie będzie zawierać to samo, co stare wydanie Egmontu + "Mortal Clay" Moore'a i Freemana, który to komiks znajdzie się też w "Uniwersum DC wg Alana Moore'a".
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 19:15:01 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!

Offline Pan M

« Odpowiedź #748 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 19:20:31 »
No o tym mówię. Nie widziałem jeszcze zapowiedzianego DC wg Moore'a, choć słyszałem o takim projekcie już w 2019 od TK na WTK. Sporo czasu Egmontowi zajęło opracowanie tej pozycji. Znowu podejrzewam, że pojawienie się alternatywnego (lepszego) źródła komiksów DC, wpłynęło na nowe zapowiedzi konkurencji.

Ale ja raczej tego DC wg Moore'a nie kupię. Tom z Mignolą już mnie rozczarował, nie wiem, czy teraz te historie nie o Supermanie też by mnie nie zawiodły. To samo z Zamaskowanym Krzyżowcem. Ja nie mam tego komiksu, więc chętnie kupię nowe wydanie. Ale kto ma, to pewnie odpuści i ja to zupełnie rozumiem. Podobnie było gdy w WKKDC wyszły nowe wersje Husha i Kołczanu.

XD Wpłynęła pozycja tego człowieka w świecie komiksu. Ten sam powód dla którego wydano w Polsce Strażników, V jak Vendetta, Miraclemana, Top 10, Sagę o Potworze z Bagien, Promethe, Toma Stronga, Balladę o Hallo Jones, Ligę niezwykłych dżentelmenów.

Nie przypominam sobie, żeby poza Swamp Thingiem, Supermanem i  Kapitanem Brytanią- którego jakoś straszny Tk nie zdublował- kolekcje dały nam najszerszy przekrój twórczości tego pana. Zrobił to za to Egmot.

Jakiego zaś lepszego wydania. Deluxe to jest optymalna inicjatywa wydawnicza dla ludzi, którzy kupują komiksy ze względu na konkretnych scenarzystów czy/i bohaterów a nie chcą w pakiecie wycinek kolekcyjnych i brzydkiej panoramy.

W ogóle sprowadzenie twórczości takiego wybitnego scenarzysty jak Moore do przepychana się o to, że kolekcje są lepsze od Egmontu prosi się o brzydki komentarz. Twórczość Moore'a by cię zawiodła, lepsze jakieś eventy pokroju Onslaught Saga.... ;D

Offline Simon

« Odpowiedź #749 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 19:31:30 »
Cieszy mnie, że Egmont chce wydać wszystkie najważniejsze dzieła Moore'a. Może też kiedyś doczekamy się Supreme albo WildC.A.T.s.
Edit:
I nie ma co porównywać komiksów Moore'a wydanych w kolekcji do tych, które wydał Egmont. Egmont wydaje kompletne serie np. wydał kompletnego Swamp Thinga, a kolekcja dała nam strzępy. Wyjątkiem jest tu tylko Kapitan Brytania, którego Egmont nie wydał.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Sierpień 2021, 19:42:59 wysłana przez Simon »
"Between thought and expression lies a lifetime"