Autor Wątek: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC  (Przeczytany 749125 razy)

Offline jotkwadrat

Odp: Bohaterowie i Złoczyńcy. Kolekcja komiksów DC
« Odpowiedź #705 dnia: Śr, 25 Sierpień 2021, 23:38:05 »
Jeśli już GL to razem z GL Corps. Nie lubię jak w wydaniach zbiorczych ograniczają się tylko do zeszytów napisanych przez jednego autora i zostawiają dziury (jak np. w przypadku Punishera z MK).

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #706 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 00:35:56 »
Dobry pomysl. Tym bardziej, ze GLC z tego okresu byl bardzo udana seria. Jak dla mnie momentami lepsza niz GL.

« Odpowiedź #707 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 07:34:12 »
Czy ktoś podobnie jak ja ma trochę żalu że w tej kolekcji nie ma takiej formuły jak w kolekcji super bohaterowie marvela? Chodzi mi o to że tam każdy tom jest o innej postaci a tutaj mamy po kilka tomów dedykowanych bardziej popularnym postaciom. Szczególnie mam tu namyśli Batmana.

Ciekawi mnie czy to jest tak rzeczywiście że ludzie lubią w DC głównie Batmana i Supermena dlatego że są tacy fajni czy to wyniki z polityki DC, które nie promuje innych postaci?

Mnie w tej prognozowanej liście brakuje tytułów dedykowanych dla Blue Beetle, Booster Gold, Mr Miracle, Guy Gardner, Red Hood and the Outlaws, Orion, Katana, Forever Peopel, Challengers Of The Unknow, Grifter & Wild Cats.... itd.

Moim zdaniem polityka Marvela jest dużo lepsza i dlatego ta marka ma większą popularność.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #708 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 07:48:20 »
@UP
Sporo tych postaci jest w WKKDC. Znaczy w dalszych numerach. Sam czekałem na tom z Boosterem Goldem czy Time Masters, ale się nie doczekałem. :( Będzie Vigilante, Question, Nightwing, Zatanna, Hawkman i Shazam jak w WKKDC. Zawsze to coś. To jest jednak zaletą kolekcji - dostaniemy coś więcej niż główną Trójkę i JL, jak nam Egmont to serwuje.

Offline michał81

« Odpowiedź #709 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 08:04:19 »
Jeszcze trochę i nie będzie problemu z dostępnością do komiksów DC. Niedługo startuje DC Universe Infinite odpowiednik Marvel Unlimited.

Przydałaby się teraz taka oferta na Image.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #710 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 08:40:33 »
Czy ktoś podobnie jak ja ma trochę żalu że w tej kolekcji nie ma takiej formuły jak w kolekcji super bohaterowie marvela? Chodzi mi o to że tam każdy tom jest o innej postaci a tutaj mamy po kilka tomów dedykowanych bardziej popularnym postaciom. Szczególnie mam tu namyśli Batmana.
Mi zupełnie nie odpowiada formuła SBM. Mam dosłownie kilka tomów ze względu na zamieszczone w nich cenione historie i raczej już nic więcej nie kupię. Nie pasuje mi kupowanie tomów z kiepskimi komiksami bo trzeba upchać w kolekcji multum nieznanych postaci.

Ta kolekcja to taki złoty środek między formułą SBM a WKKDC.
Batman returns
his books to the library

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #711 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 08:40:41 »
Czytając i porównując dwa wydania tego samego komiksu jestem zasloczony jak bardzo różnie można tłumaczyć ten sam tekst. Począwszy od tytułu I am Gotham. Nowe wydanie ma fajne tłumaczenie z jednym zgrzytem dla mnie. Po raz pierwsy od dawna widziałam tlumaczenie słowa Batman. A co do dodatkowych historii to byłem przekonany że Egmont wydawał wszystko co było w Annualach a tu niespodzianka. Z czasem będę wymieniał tomy które mam od Egmontu na kolekcyjne.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #712 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 08:44:37 »
Ja sobie na półce wymienię niedługo Co się stało z zamaskowanym krzyżowcem? z Egmontu na kolekcyjnego. Wonder Woman też już wykreślona w tym momencie z listy zakupów w Egmoncie.
Batman returns
his books to the library

sum41

• Gość
« Odpowiedź #713 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 09:06:13 »
Zastanawiam się, czy jest w ogóle cień szansy, że Egmont szarpnie się na całość tego runu Johnsa w Aquamanie N52 i wypuści elegancki Deluxe, jak to zrobił z Green Arrowem i Bagniakiem. Wyszłoby opasłe tomiszcze, nieco grubsze od Bagniaka, ale pewnie daliby radę. Można byłoby wtedy cieszyć się całością w świetnym wydaniu i odpuścić to kolekcyjne.   

Kiedys pytalem o to Kolodziejczaka na Pyrkonie czy w sytuacji jesli Aquaman z Rebirth bedzie sie dobrze sprzedawal czy jest szansa na super serie  aquaman z N52, powiedzial ze jak najbardziej. Aquamana z Rebirth juz niema slaba sprzedaz a jedyne co dostalismy dodatkowo to Antologie choc watpie ze z inicjatywy Egmont, bardziej narzucone z gory.

Offline Odyn

« Odpowiedź #714 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 09:10:50 »
Kiedys pytalem o to Kolodziejczaka na Pyrkonie czy w sytuacji jesli Aquaman z Rebirth bedzie sie dobrze sprzedawal czy jest szansa na super serie  aquaman z N52, powiedzial ze jak najbardziej. Aquamana z Rebirth juz niema slaba sprzedaz a jedyne co dostalismy dodatkowo to Antologie choc watpie ze z inicjatywy Egmont, bardziej narzucone z gory.
Łatwiej szarpnąć się na 1 opasły tom, niż ciągnąć serię tomami. Green Arrow dostał, Animal Man dostał, po cichu mam nadzieję, że w okolicy premiery Aquamana 2 dostaniemy niespodziankę, która ucieszy wielu :) Też bym przytulił ten run z N52, najlepiej w 1 tomie.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #715 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 10:40:26 »
Z czasem będę wymieniał tomy które mam od Egmontu na kolekcyjne.

Jedyna słuszna decyzja. :) Sam bym sprzedał teraz Infinity Crisis od Egmontu, bo jest chudszy, tylko kto to teraz kupi? :) Orginal Sin w WKKM też ma więcej zeszytów. Tylko Mucha wydawała lepiej niż WKKDC. Jej "Sprawiedliwość" jest lepsza.

PS. Na dworcu centralnym BiZDC też jest.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #716 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 10:43:58 »
Łatwiej szarpnąć się na 1 opasły tom, niż ciągnąć serię tomami. Green Arrow dostał, Animal Man dostał, po cichu mam nadzieję, że w okolicy premiery Aquamana 2 dostaniemy niespodziankę, która ucieszy wielu :) Też bym przytulił ten run z N52, najlepiej w 1 tomie.

Tylko pewnie znow dostaniemy nie calosc (52 numerow) a to co pisal Geff jones czyli polowe 25/26 numerow...

Offline michał81

« Odpowiedź #717 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 10:55:23 »
Problem z Aquamanem Johnsa jest taki, że ma otwarte zakończenie. Pomimo domknięcia większości wątków ostatni kadr to cllifhanger niestety. Co do pozostałych zeszytów nie napisanych już przez Johnsa to są przeciętne i nie kontynują wątków z jego runu. Podejrzewam że na omnibus nie ma co liczyć. Eksperyment zwiacy się Animal Man omnibus chyba się nie powiódł. (Tak wiem są obszerne zbiorcze Lucyfera, ale nadal nie są to omnibusy). Bardziej przystępne dla czytelnika było by pewnie podzielenie omnibusa Aquamana Johnsa na dwa tomy. Nie da się ukryć że cena 200-300 zł za komiks nadal jest psychiczną barierą nie do przeskoczenie dla niektórych osób.

Offline laf

« Odpowiedź #718 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:19:57 »
z Egmontu na kolekcyjnego. Wonder Woman też już wykreślona w tym momencie z listy zakupów w Egmoncie.
Proponuję Ci jeszcze zastanowić się nad tym ruchem. Wprawdzie cały run Rucki to nie są jakieś wyżyny komiksu superbohaterskiego (bardziej cenię sobie późniejszy run Azzarello), ale zdecydowanie lepiej zapoznać się z całością niż tylko z pierwszym story arc. Tym bardziej, że początek tego runu jest najsłabszy i niezbyt wiele się dzieje, a ciekawiej robi się dopiero tak od połowy pierwszego tomu. No i oczywiście wszystko ma swoją przemyślaną ciągłość fabularną (np. w pierwszym zeszycie runu podejmowany jest wątek, który ma swoje rozwiązanie dopiero w trzecim tomie od Egmontu).

Offline Odyn

« Odpowiedź #719 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:23:03 »
Podejrzewam że na omnibus nie ma co liczyć. Eksperyment zwiacy się Animal Man omnibus chyba się nie powiódł. (Tak wiem są obszerne zbiorcze Lucyfera, ale nadal nie są to omnibusy). Bardziej przystępne dla czytelnika było by pewnie podzielenie omnibusa Aquamana Johnsa na dwa tomy. Nie da się ukryć że cena 200-300 zł za komiks nadal jest psychiczną barierą nie do przeskoczenie dla niektórych osób.
Niekoniecznie się nie powiódł. Znając Egmont można też wziąć pod uwagę fakt, że opasłe tomy wydają bardzo rzadko. Może być tak, że dostaniemy jeszcze jakiś omnibus - raz na rok-półtorej. Ja Animal Mana miałem za 120kilka złotych i tyle jestem w stanie jeszcze zapłacić. 200 czy 300 zł już nie, chyba że objętość byłaby w stylu amerykańskim, po tysiąc ileś tam stron (ale to raczej nie przejdzie u nas na rynku - wiadomo, cena robi swoje).
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może" P. B. Shelley