Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 771039 razy)

Offline Horyzont Snu

Odp: Batman
« Odpowiedź #4260 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 04:49:18 »
Matka umiera rodząc zdrowe, pełne życia niemowlę - Bruce'a Wayne'a. Ojciec, winą za śmierć miłości swego życia, kobiety dla której gotów był poświęcić wszystko, obarcza potomka.

Chłopiec dorasta w atmosferze szaleństwa i pogłębiających się psychoz ojca, nie kochany i pogardzany, wielokrotnie więziony i głodzony w ponurych jaskiniach pod posiadłością Wayne'ow, poznaje nietoperze, z którymi zawiązuje intymną, mroczną więź.

Śmierć ojca, przynosi wytchnienie, ale i odsłania, prawdziwe i przerażające oblicze potwora, od lat siejącego terror i grozę na ulicach Gotham. Chłopak z przerażeniem studiuje kroniki kryminalne miasta. Kolejne karty spływają krwią, niemal wywrzaskują cierpienia ofiar, człowieka który został Diabłem, by z nienawiści do życia, sprowadzić piekło na świat.

Dręczony przez własne demony i wyrzuty sumienia, młody dziedzic fortuny Wayne'ów, przywdziewa kostium Mrocznego Rycerza, księcia ciemności, tajemniczego człowieka nietoperza, który objawił mu się w gorączkowej, sennej malignie, w trakcie jednej z wielu spędzonych samotnie nocy.

Gdy słońce odwraca swe plomienne oblicze, a przyzwoici ludzie zatrzaskują okiennice, ryglują bramy i drzwi, Mroczny Rycerz wyrusza by poskromić noc, by odkupić grzechy Bestii, by przywrócić sprawiedliwość.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #4261 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 08:27:28 »
Okazuje się że Martha Wayne wynajęła  zabójcę aby zabił Thomas Wayne , a sama upozorowała swoją śmierć i się ukrywa. Inny wariant  oboje rodzice Wayne pozorują swoją śmierć aby popchnąć Bruce`a do działania. Jeszcze inny wariant  rodzice zmarli naturalnie a historia o ich zabójstwie  to przesadne stwierdzenie i legenda aby Bruce był celebrytą detektywem niczym Krzysztof Rutkowski.
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Sierpień 2025, 08:29:45 wysłana przez Tymon Nadany »

Offline JakubM

« Odpowiedź #4262 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 08:55:30 »
"oboje rodzice Wayne pozorują swoją śmierć aby popchnąć Bruce`a do działania" - hehe bezstresowe wychowanie :-)

Offline Avarest

« Odpowiedź #4263 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 23:15:31 »
Nadrabiam komiksy Batmana i obczajając najlepszą kolejność czytania, natrafiłem na świetną grafikę (https://8studs.wordpress.com/2024/08/02/jak-czytac-dc-uniwersum-batman-v1-0-chronologia-wydarzen/), która bardzo jasno wskazuje co i jak. Niestety od czasu jej stworzenia nie była aktualizowana, a przydałoby się to, chociażby ze względu na kończącą się kolejce BiZDC. Czy możecie polecić jakieś inne czytelne i zaktualizowane zrodla?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4264 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:51:34 »
We wrześniu 2023 wrzuciłem na forum listy z opisami wszystkich komiksów z Batmanem sprzed 1989 r. wydanych w Polsce ułożone chronologicznie. Planuję ją zaktualizować o kilka nowych pozycji z BiZ i dwie z Egmontu, ale zrobię to jak już skończy się kolekcja.
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman/3450/
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:53:08 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline szulig

« Odpowiedź #4265 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 14:34:01 »
We wrześniu 2023 wrzuciłem na forum listy z opisami wszystkich komiksów z Batmanem sprzed 1989 r. wydanych w Polsce ułożone chronologicznie. Planuję ją zaktualizować o kilka nowych pozycji z BiZ i dwie z Egmontu, ale zrobię to jak już skończy się kolekcja.
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman/3450/

cos linki sie nie wczytują, dwa lata minely, mogly zniknac z serwisów, albo i sam serwis....
wrzuc prosze jeszcze raz

Online michał81

« Odpowiedź #4266 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 15:15:07 »
Nadrabiam komiksy Batmana i obczajając najlepszą kolejność czytania, natrafiłem na świetną grafikę (https://8studs.wordpress.com/2024/08/02/jak-czytac-dc-uniwersum-batman-v1-0-chronologia-wydarzen/), która bardzo jasno wskazuje co i jak. Niestety od czasu jej stworzenia nie była aktualizowana, a przydałoby się to, chociażby ze względu na kończącą się kolejce BiZDC. Czy możecie polecić jakieś inne czytelne i zaktualizowane zrodla?
Grafika będzie aktualizowana. Tylko nie ma sensu robić tego co miesiąc. Nazbiera się pozycji wtedy do niej nori oraz ja wrócimy (pewnie przy Absolute Power, tak aby zamknąć też temat chronologii DC, co pewnie też pociągnie za sobą aktualizację Supermana). Po za tym od czasu publikacji tej grafiki pojawiły się inne chronologię dla innych bohaterów i są planowane kolejne. Ja rozumiem, że każdy by wolał mieć wszystko od razu na tacy z ciągłą aktualizcają, ale tak się nie da. 

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4267 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 15:49:35 »
cos linki sie nie wczytują, dwa lata minely, mogly zniknac z serwisów, albo i sam serwis....
wrzuc prosze jeszcze raz
Ok, pod tym linkiem wszystkie 5 plików dostępne na kolejne 7 dni:
https://limewire.com/?referrer=pq7i8xx7p2
Batman returns
his books to the library

Offline deFranco

« Odpowiedź #4268 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 17:58:10 »
Nic nie ma pod tym linkiem

Ja, mam właśnie pytanie, przy okazji, że w innym wątku poruszono Batmana z TM-Semic.
Chodzi mi o te pierwsze zeszyty Semika z lat 1991-1992, do numeru ze Strachem, Kryzys tożsamości chyba
(to był jeden z moich ulubionych Batmanów).
Jaka to była seria w oryginale ? I czy coś z tego wyszło później w Polsce, albo czy są jakieś plany ?
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Online michał81

« Odpowiedź #4269 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:03:28 »
I czy coś z tego wyszło później w Polsce, albo czy są jakieś plany ?
Kiedyś będzie na 100%. Nie wiem kiedy, jest tyle komiksów z Batmanem do wydania, że nie da się wydać/wznowić wszystkiego na zawołanie. Egmont ma swój plan wydawniczy i sobie wg niego wydaje. Jedyne czego można być pewnym to, że wyda, bo to Batman.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4270 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:15:58 »
Jest wszystko o czym pisałem - polskie wydania amerykańskich komiksów do początku 1989 r. Aktualizowane do jesieni 2023.

Nie ma tam całego TM-Semica z 1991, bo Semic nie wydawał Batmana chronologicznie. Pocięli i przemieszali różne zeszyty. Najstarsze historie od nich to Zabójczy żart, Szczurołap, Gorączka, Aborygen i Ekstaza.
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:19:59 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Online michał81

« Odpowiedź #4271 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:21:09 »
Wydanie Lonely Place of Dying to jest kolejne kuriozum semikowe (obok Planu x-terminacji), aby historię składającą się z 5 zeszytów zmieścić na 52 stronach polskiego wydania. Tam zmieniano dialogi w dymkach, aby miało to jakikolwiek sens.

« Odpowiedź #4272 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:23:41 »

Ja, mam właśnie pytanie, przy okazji, że w innym wątku poruszono Batmana z TM-Semic.
Chodzi mi o te pierwsze zeszyty Semika z lat 1991-1992, do numeru ze Strachem, Kryzys tożsamości chyba
(to był jeden z moich ulubionych Batmanów).
Jaka to była seria w oryginale ? I czy coś z tego wyszło później w Polsce, albo czy są jakieś plany ?

Kryzys tożsamości to był regularny Batman. No, ale tam jest problem, zastanawiam się jak to Egmont ugryzie (a obstawiam 99% że ugryzie), bo spora część tych starych zeszytów to było Detective Comics i to pomieszane było do tego stopnia, że początek historii mógł być wydany w Batmanie a końcówka w DC. Później doszły jeszcze Legends of the Dark Knight i Shadow of the Bat, Legends zdaje się też potrafiło dzielić się fabułą z resztą serii. No i zaplątała się jeszcze w międzyczasie miniseria Robin (ta z Shivą, Jinx i tym ślepym nie pamiętam jak się zwał). Mam nadzieję, że nie wydadzą tego w formie zbioru Breyfogle'a śmigającego tutaj bo będziemy czytać na wyrywki.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4273 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:28:41 »
A Lonely Place of Dying zawiera też zeszyty z Teen Titans. Zgadzam się, że wydanie samego Breyfogle'a to pomysł kuriozalny i poroniony.
Batman returns
his books to the library

Online zerodwatrzy

« Odpowiedź #4274 dnia: Wt, 02 Wrzesień 2025, 18:34:20 »
Wychodzi teraz DC Finest, pierwsze dwa tomy post-crisis juz wyszły, zbierają wszystko (nie tylko Batmana i Detective Comics, ale też przykładowo zabójczy żart w oryginalnym kolorowaniu) i Egmont mógłby sięgnąć właśnie po to, dojechać do momentu rozpoczęcia Knightfalla. Liczba tomów by wyszła podobna do Ziemi niczyjej.