Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 775687 razy)

Offline Necr09

Odp: Batman
« Odpowiedź #4065 dnia: So, 30 Listopad 2024, 17:42:46 »
Debiut Robina -> Detective Comics Vol 1 #38 -> Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics numer 26 (Robin: Rok Pierwszy)

Debiut Jokera -> Batman Vol 1 #1 -> u nas chyba był tylko przedruk debiutu Catwoman z tego numeru (w WKKDC #11)

Debiut Pingwina -> Detective Comics Vol 1 58 -> u nas nie było przedruku tego komiksu
FGO: 758,469,198

Offline JohnDee

« Odpowiedź #4066 dnia: So, 30 Listopad 2024, 23:08:04 »
To słabo trochę. Myślałem, że są dostępne na polskim rynku całe tomy obejmujące wyłącznie stare wydania Batmana ze złotej i srebrnej ery. Tym bardziej doceniam Marvel Origins i Hachette ze wydaje to w Polsce.

« Odpowiedź #4067 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 08:51:43 »
To słabo trochę. Myślałem, że są dostępne na polskim rynku całe tomy obejmujące wyłącznie stare wydania Batmana ze złotej i srebrnej ery. Tym bardziej doceniam Marvel Origins i Hachette ze wydaje to w Polsce.
Niestety źle myślałeś. Z resztą bardzo wątpię, żeby Egmont się odważył wydać coś takiego. Szczególnie, że złota era to są lata 40/50, to są tak siermiężne i ciężkie w czytaniu komiksy, że sądzę, że tylko garstka by to czytała z radością. Dlatego bym nie liczył. Ewentualnie liczyć, że może Hachatte wyda coś na wzór właśnie Marvel Origins, ale z DC  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online michał81

« Odpowiedź #4068 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 09:30:55 »
@JohnDee trochę to co chcesz jest w Batman - Najlepsze opowieści. Jest to przekrój przez wszystkie lata z Batmanem.

Offline Saruman

« Odpowiedź #4069 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 13:18:03 »
Szczególnie, że złota era to są lata 40/50, to są tak siermiężne i ciężkie w czytaniu komiksy, że sądzę, że tylko garstka by to czytała z radością.
Ja myślałem, że tak samo będzie z Marvel Origins, ale wziąłem na próbę i okazało się, że bawię się przy nich lepiej niż przy współczesnych komiksach Marvela. Oczywiście to już lata 60. a nie 40.

Tutaj chyba każdy musi sobie wyrobić własne zdanie. DC znam znacznie mniej więc nie wiem czy też chwyciło by mnie to tak jak w przypadku Marvela.

Offline Takesh

« Odpowiedź #4070 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 13:54:33 »
DC jednak znacznie wcześniej zaczęło niż Marvel. Można sobie porównać, jeśli zna się język angielski, bo sporo tego wydają. Grube tomiszcza się na bieżąco dostępne komiksów z lat czterdziestych i późniejszych.

Ja natomiast śmiało polecam wydania od lat sześćdziesiątych. W przypadku Batmana mamy dwie serie zbiorcze: Legend of the Batman i Legends of the Dark Knight. Tej drugiej nie mylić z Legends z końca lat osiemdziesiątych. Te dwie serie zbierają materiały z Gackiem według autorów. Mamy Infantino, Weina, Rogersa, i wielu innych.

Dzięki temu zbiorowi bardzo polubiłem Jima Aparo. Serio. Jego komiksy z TM-Semic nie były popularne u nas, a ja sam tak sobie do nich podchodziłem. Ale wtedy Jim był już bardzo doświadczonym starszym panem. Natomiast jego wcześniejsze prace pokazują, dlaczego jest on jednym z ważniejszych rysowników Batmana w historii.

Do tego należy doliczyć osobno tomy stworzone przez O'Neila i Adamsa. Z uwagi na fakt, iż są one prawie ciagle w sprzedaży, nie zostały dodane do tych powyższych zbiorów. Ale kto wie, co w DC wymyślą.

W każdym bądź razie bardzo polecam powyższe serie wszystkim chętnym poznać starsze, bardzo dobre historie z Gackiem w jego ojczystym języku. Możecie się zdziwić, jak dobre one są.

Aha. Kilka historii z tego okresu wyszło u nas w ramach kolekcji.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4071 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 08:50:00 »
Debiut Robina -> Detective Comics Vol 1 #38 -> Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics numer 26 (Robin: Rok Pierwszy)

Debiut Jokera -> Batman Vol 1 #1 -> u nas chyba był tylko przedruk debiutu Catwoman z tego numeru (w WKKDC #11)

Debiut Pingwina -> Detective Comics Vol 1 58 -> u nas nie było przedruku tego komiksu
Debiut Jokera u nas do tej pory się nie ukazał, choć można zapoznać się z jego najstarszą genezą z 1951 r. (w Batman. Pod kapturem).

Debiut Pingwina przeczytamy w przyszłym roku w Batman Arkham. Pingwin.
Batman returns
his books to the library

Offline Juby

« Odpowiedź #4072 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 17:06:05 »
W USA rusza właśnie nowa maksiseria - Batman: Dark Patterns. Historia kryminalna tocząca się w pierwszych latach działalności Batmana (czyli coś co lubię najbardziej) wydana w 12 odcinkach - pierwszy zadebiutuję już w tę środę. Scenariusz: Dan Watters, ilustracje i okładki: Hayden Sherman. Na razie wszystko w tym temacie wygląda dla mnie super, liczę na polskie wydanie w 2026.

« Odpowiedź #4073 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 18:21:35 »
W USA rusza właśnie nowa maksiseria - Batman: Dark Patterns. Historia kryminalna tocząca się w pierwszych latach działalności Batmana (czyli coś co lubię najbardziej) wydana w 12 odcinkach - pierwszy zadebiutuję już w tę środę. Scenariusz: Dan Watters, ilustracje i okładki: Hayden Sherman. Na razie wszystko w tym temacie wygląda dla mnie super, liczę na polskie wydanie w 2026.

Czyli jeśli 12 zeszytów ma mieć całość to całość wyjdzie dopiero w grudniu 2025r. Wydanie zbiorcze w USA więc pewnie jakoś w 2026 będzie - Juby jesteś wielkim optymistą licząc, że tak szybko u nas  to się pojawi. Dopiero co wyszedł u nas pierwszy tom zbiorczy World's Finest Waida który w USA wyszedł 7 marca 2023, a zeszyty są z marca 2022 nawet. Więc sam widzisz, że w 2026 nie ma szans na to u nas, nawet w 2027 to optymistyczne plany.
Sociale:

Offline Zakrza

« Odpowiedź #4074 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 20:28:47 »
Przeczytałem Trybunał Sów w wersji Batman Noir. W pewnym momencie strony czyta się poziomo, a później "do góry nogami". Ponadto po głównym starciu, przed historią z ojcem Alfreda, jest jakby brakująca część, opowiadająca o "Nocy Sów". To tak ma być?

Online michał81

« Odpowiedź #4075 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 20:46:38 »
Przeczytałem Trybunał Sów w wersji Batman Noir. W pewnym momencie strony czyta się poziomo, a później "do góry nogami". Ponadto po głównym starciu, przed historią z ojcem Alfreda, jest jakby brakująca część, opowiadająca o "Nocy Sów". To tak ma być?
Co do odwróconych stron to tak ma być. Tak jest w oryginale.
Spoiler: PokażUkryj
Jest to podczas pobytu Batmana w labiryncie Sów i miało to odzwierciedlać powolne wpadanie w szaleństwo.

Co do brakujących zeszytów w wydaniu Noir to na pewno nie ma Batman Annual 1 oraz Batman #12, które były w drugim tomie wydanym w ramach Nowe DC Comics. Pominięto bo nie rysował ich Greg Capullo.
Spoiler: PokażUkryj
Annual dotyczył nowej wersji Freeza, a zeszyt #12 dotyczył Harper Row i jej brata

I tak ma być, bo Nocy Sów znajduje się w innych seriach Batmanowych i Bat-Rodziny. U nas wyszło to w tomach Batman Mroczny Rycerz: Nocna Trwoga oraz Batman Detective Comics: Techniki zastraszania. Pozostała Noc sów jest w Batman i Robin, Nightwing, Batwing, Batgirl, Birds of Prey, Red Hood i Outlaws (same #9 zeszyty). Do Nocy zalicza się jeszcze wydany nas All Star Western tylko tu dzieje się to wiele lat przed wydarzeniami w Batmanie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Grudzień 2024, 21:03:07 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #4076 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 10:04:22 »

Hush is back! :) W linku znajdziecie masę nowych grafik i alternatywnych okładek do sequela:
https://www.batcave.com.pl/2024/12/nowe-okladki-na-powrot-husha/#more-40893

« Odpowiedź #4077 dnia: Cz, 19 Grudzień 2024, 10:54:32 »
Batman #158-163 wariant okładki – Gabriele Dell’Otto
Ale by to siadło na jakąś panoramę komiksową w jakieś kolekcji z Batmanem np.
Sociale:

Offline sir Nick

« Odpowiedź #4078 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 14:09:07 »
Na fali oglądania "Batman Animated series" wróciłem do czegoś w tym stylu, tyle że typowo komiksowo. "Batman: Death by design" napisane zostało przez Chipa Kidda, a całość narysował rzecz Dave Taylor bazując na projektach i layoutach Kidda. Kidd to sławny amerykański projektant z mocną fazą na Gacka i DC dało mu się pobawić w swojej piaskownicy. Efekt bardzo przyjemnie zaskoczył przed laty, wiec z przyjemnościa powróciłem juz chyba z trzeci raz.
Akcja toczy się w Gotham City w latach trzydziestych/czterdziestych. Bruce Wayne postanawia zburzyć budynek dworca kolejowego Wayne Central Station, którego stworzenia patronem był jego ojciec i wybudować w jego miejsce coś nowego na nowe czasy. Całość na zlecenie Thomasa Wayne'a zaprojektował i nadzorował budowę renomowany architekt Gregor Greenside, który poświęcił zadaniu życie i rodzinę. Greenside zniknął, byc może nie żyje, a tymczasem ktoś sabotuje wyburzenie dworca. W Gotham pojawia się nowy zamaskowany bohater/łotr Exacto, na swój sposób próbujacy ratowac ludzi, który ma tez inny cel. Wayne zadurza się w Cyndii Syl, próbującej ratować dworzec przed wyburzeniem, a Batman bedzie musiał rozwiązać zagadkę i poradzić sobie z sabotażystą, skorumpowanym szefem związków zawodowych i oczywiście Jokerem. Dodatkowym wątkiem jest śledztwo prasowe dziennikarza Gotham Gazette, z zawodu architekta, który też nie chce wyburzenia dworca.
Ta opowieśc ma klimat "w starym kinie". Art deco na pełnej, ciekawe stylówki gadżetów Gacka, piękna kobieta, romans, zły gangster, człowiek złamany przez zycie, inni, którzy próbują jakoś się odnaleźć w rozpędzającym sie świecie, Joker jak przerysowany na plansze Conrad Veidt z "Człowieka, który sie smieje", zagadka kryminalna i Batman, który dopiero się rozkręca i nie rozgryzł do końca ani otaczającej go rzeczywistości ani samego siebie.
Wszystko to naprawdę pięknie narysowane niebieskim ołówkiem, poprawiane grafitowym, z niewielkimi dodatkami koloru, tylko tam gdzie to niezbędne. Widac ogrom włozonej pracy (podobno trzy lata!) i choć czasami fizjonomie bohaterów zmieniaja się z kadru na kadr, to dynamiczny sposób opowiadania, dobre dialogi (też jak ze starych filmów) i oszałamiające drugie plany wynagradzają różne braki - także te w samej fabule.
To nie jest jakiś wybitny komiks, ale dla tych, którzy uwielbiali serial Bruca Timma, atmosferę dawnych lat, a nie widowiskowe upadki z Księżyca i inne aberracje do czego próbuje się nas przyzwyczajać od kilku lat. List miłosny do architektury i Myszopticy. 8)   
Zobacz - to jest pułapka
Dla ciebie i mnie
Zastawiona przez system
Czas dopełnia się
Byśmy byli bezbronni
Jak dzieci we mgle
I już nigdy nie mogli rozróżnić
Co dobre, co złe

Nie daj, nie daj ręki swej
Nie daj, nie daj duszy swej

Houk "Pułapka"