Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 774362 razy)

Offline michał81

Odp: Batman
« Odpowiedź #3975 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 17:40:41 »
Mam pytanie o Batmana Nawiedzonego Rycerza. Czy jak jestem fanem "Długiego Halloween
i Mrocznego zwycięstwa", to mi się spodoba ? Brać ?
Generalnie Batman średnio mi podchodzi (wszystko co miałem puściłem dalej), za wyjątkiem tych dwóch historii.
Pierwsza sprawa to nie są historie kryminalne, jak wspomniane przez ciebie tytuły. Bardziej to historie w klimacie grozy (zresztą one były wydawane jako zeszyty Halloween Special), ale nadal są to świetne fabularnie i rysunków komiksy. Ja polecam, choć mogę być mało obiektywny, bo polecam wszystko co zrobił Sale.

Offline Juby

« Odpowiedź #3976 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 19:16:39 »
Czy coś przeoczyłem, czy Egmont nie zapowiedział nigdzie wznowienia Legend Mrocznego Rycerza Loeba i Sale'a?
Nie przeoczyłeś. Nie zapowiedział i nie sądzę, aby je planowali.
Po pierwsze, wcześniej tego nie wydali, więc trudno potencjalne nowe wydanie nazwać "wznowieniem".
Po drugie, poza Timem Salem (i tylko nim, Leoba nie ma w tytule) oraz tym, że kiedyś wszystkie te tytuły wydała Mucha, nic tego nie łączy z ich Halloweenową sagą.
Po trzecie, Legendy Mrocznego Rycerza Sale'a wydano w sierpniu 2015 i były dostępne jeszcze na pewno do końca 2020 = chyba nie był to hit sprzedażowy. Egmont zapewne wydaje w większych nakładach niż Mucha, więc nie wiem czy będą chcięli wypuszczać tytuł, na którego nie ma "parcia" wśród komiksiarzy i który później będzie im zalegał przez lata na magazynie.
Ale kto wie... Może jednak planują to w DC Deluxe na 2026? Przekonamy się nie wcześniej niż za rok podczas MFKiG.

« Odpowiedź #3977 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 19:37:33 »
Przekonamy się nie wcześniej niż za rok podczas MFKiG.
Bardziej w styczniu 2025 kiedy Egmont bardziej szczegółowo zdradzi wszystkie zapowiedzi z DC na ten rok jak Pani Martyna mówiła w Łodzi.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Pestak

« Odpowiedź #3978 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:26:23 »
Pierwsza sprawa to nie są historie kryminalne, jak wspomniane przez ciebie tytuły. Bardziej to historie w klimacie grozy (zresztą one były wydawane jako zeszyty Halloween Special), ale nadal są to świetne fabularnie i rysunków komiksy. Ja polecam, choć mogę być mało obiektywny, bo polecam wszystko co zrobił Sale.

A w jakim stopniu jest to dubel po TM-Semicu? Ile mamy tu premierowego materiału?

Offline Kadet

« Odpowiedź #3979 dnia: Nd, 20 Październik 2024, 22:29:31 »
Premierowego chyba zero, bo wszystko wyszło już w poprzednim wydaniu "Nawiedzonego Rycerza" od Egmontu (o ile nie dorzucili teraz jakichś dodatków).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3980 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 09:35:02 »
Po trzecie, Legendy Mrocznego Rycerza Sale'a wydano w sierpniu 2015 i były dostępne jeszcze na pewno do końca 2020

To już tyle lat ten komiks leży na mojej półce nierozpakowany? Hmmm - to może bym go w końcu kiedyś przeczytał. :) W każdym razie dawno kupiłem, posiadam i nie wiem po co wznowienie, skoro jak mówi Juby, długo zalegał (choć nie tak długo jak Catwoman :) )

Offline Juby

« Odpowiedź #3981 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 11:59:46 »
A w jakim stopniu jest to dubel po TM-Semicu? Ile mamy tu premierowego materiału?
Special od TM-Semic zawierał tylko dwie krótsze z trzech historii składających się na ten album (96 stron), podczas gdy wydanie Egmontu (2012) to całość (192 strony), a to najnowsze ma 200 stron, czyli pewnie wzbogacono je o kilka materiałów dodatkowych.

Bardziej w styczniu 2025 kiedy Egmont bardziej szczegółowo zdradzi wszystkie zapowiedzi z DC na ten rok jak Pani Martyna mówiła w Łodzi.
Od kilku lat Egmont wydaje cztery DC Deluxy rocznie (tak było chociażby w tym roku) i podczas MFKi zapowiedzieli od razu wszystkie cztery na przyszły rok.

Offline SawiK

« Odpowiedź #3982 dnia: Pt, 25 Październik 2024, 22:07:44 »
Halloween i Batman w trzech wydaniach, TM-SEMIC , wydanie 2012 Egmontu i najnowsze DC Deluxe. Zachęcać do zakupu tak klimatycznego tytulu trzeba?
Zestawienie różnych wydan:
Tim Sale w moich oczach z zeszytu na zeszyt w coraz lepszej formie. Historię każda ma coś w sobie. Dodatki w najnowszym wydaniu, może nie za dużo ale miło popatrzeć 😀

Offline Juby

« Odpowiedź #3983 dnia: So, 26 Październik 2024, 18:16:05 »
Dzięki za tę prezentację. Ostatecznie przekonała mnie, aby odpuścić zakup... Nie dlatego, że mi się nie podoba (wręcz przeciwnie, to świetny album / trzy bardzo dobre komiksy, które niedługo pewnie sobie odświeżę 8)), po prostu mam oba poprzednie wydania, a w tym nowym nie widzę niczego ze względu na co chciałbym wydawać kolejne pieniądze. Powiększenie formatu z 17×26 cm na 18×27,5 cm bywa dla mnie w zasadzie nieodczuwalne, a czasami nawet sprawia, że komiks w moich oczach wypada gorzej (+ po twoim materiale widzę, że Deluxe ma mniej nasycone kolory), a dodatki to tak na dobrą sprawę tylko 5 stron okładek (bo 3 z nich to fronty starych wydań i właśnie tego Deluxa).

To już 12 DC Deluxe (+4 dodruki) od wydania w tej linii Wonder Woman, tom 3., który w spisie na obwolucie podaje, że ukazały się jedynie tomy 1-2... Ciekawe kiedy Egmont, w końcu poprawi tę gafę, która trwa już ponad trzy lata ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3984 dnia: So, 26 Październik 2024, 19:09:14 »
Ja niestety nie posiadam poprzednich wydań, więc biorę tego dubla, choć np. Rok Drugi bardziej by mnie interesowała. I to mimo że nie lubię rysunków Sale'a. Zastanawiam się nad tą Sektą, choć jej rysunki dalej mnie odrzucają. Na Ego położyłem już krzyżyk.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Październik 2024, 19:13:15 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3985 dnia: So, 26 Październik 2024, 19:17:59 »
choć np. Rok Drugi bardziej by mnie interesowała.

Dlaczego?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Genzo

« Odpowiedź #3986 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 12:23:00 »
Ja niestety nie posiadam poprzednich wydań, więc biorę tego dubla, choć np. Rok Drugi bardziej by mnie interesowała. I to mimo że nie lubię rysunków Sale'a.
Roku drugiego nie rysował Sale, tylko McFarlane

Offline Kadet

« Odpowiedź #3987 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 13:52:46 »
Ale Bazyliszkowi chodzi o to, że wziął "Nawiedzonego Rycerza", choć nie lubi rysunków Sale'a. A "Year Two" częściowo rysował Alan Grant, a częściowo McFarlane.

Mam nadzieję, że w podzięce za to sprostowanie Bazyliszek wyjaśni, dlaczego woli "Year Two" od "Nawiedzonego Rycerza" ;)

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3988 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 14:21:32 »
@UP
Tak

Bo po pierwsze, premiera jest zawsze lepsza niż dubel. Po drugie po tym jak u nas wydano i wznawiano Rok Pierwszy, chciałbym zobaczyć jak próbowano rozwinąć ten temat w Roku Drugim. Po trzecie - nie lubię rysunków Sale'a. A mam już Niebieskiego, Długie Halloween, Legendy i Supermana na 4 pory roku - wiem, jestem niekonsekwentny
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Październik 2024, 14:23:11 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #3989 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 14:39:52 »
Tylko tytuł Rok Drugi jest na wyrost. Prawdziwym Rokiem Drugim jest Długie Halloween. I Rok Drugi nie był (choć teraz może już jest, ach te Kryzysy) kanoniczny wg mitologii Batmana.