Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 957456 razy)

Kodo i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Batman
« Odpowiedź #4395 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 12:00:28 »
- w crossoverach brakuje Hitmana wydanego przez Mandragorę i Egmont (tom 1)
Nie brakuje. Pokazane crossovery są niekanoniczne. Hitman jest kanoniczny. Zamysł na crossovery jest inny tam ma być w tytule Batman kontra ....... (wstaw imię bohatera). W takiej sytuacji powinien znaleźć się tam też jeden z zeszytów Superman który wyszedł za czasów semika.

Można dodać Hitmana jako serie, ale poza pierwszym tomem nie ma on większych powiązań ze światem Batmana.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Luty 2026, 12:28:37 wysłana przez michał81 »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #4396 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 13:35:29 »
"Gargoyle of Gotham" będzie dopiero w tym roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #4397 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 14:59:05 »
"Gargoyle of Gotham" będzie dopiero w tym roku.
Widzisz z jakim wyprzedzeniem działamy ;). Nie jest to jedyny tytuł, który został dodany z wyprzedzeniem. Natomiast co do samego Gargoyle to się jeszcze okaże czy wyjdzie w tym roku ;)

Offline Interloper

« Odpowiedź #4398 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 15:11:25 »
Można dodać Hitmana jako serie, ale poza pierwszym tomem nie ma on większych powiązań ze światem Batmana.
Poza faktem, że Hitman działa w Gotham City, to tak, nie ma powiązań ze światem Batmana. :D

Offline michał81

« Odpowiedź #4399 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 15:39:02 »
Poza faktem, że Hitman działa w Gotham City, to tak, nie ma powiązań ze światem Batmana. :D
W takiej sytuacji powininna byc też dołożona seria All Star Western. A jakoś Juby nawet się o niej nie zająknął.

« Odpowiedź #4400 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 15:52:40 »
Super robota, @nori. Jedyne co mogę podpowiedzieć:

- Zabójczy żart od Egmontu to rok 2012, nie 2014
- Dodruk Długiego Halloween z DC Deluxe to rok 2025
- w crossoverach brakuje Hitmana wydanego przez Mandragorę i Egmont (tom 1)

Batman/Superman: World’s Finest #04: Powrót do świata Kingdom Come to też 2026 (premiera w tym miesiącu).

Offline nori

« Odpowiedź #4401 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 18:44:28 »
Dziękuje bardzo za wnikliwa analizę! Mimo naprawdę sporej kontroli, czasem jakiś błąd sie pojawia, patrzy się na niego i się go zostawia...

Anonimowy Grzybiarz
Batman/Superman: World’s Finest #04: Powrót do świata Kingdom Come
Słusznie, powiano być 2026, premiera za dwa tygodnie. ;)

wayne_collector
New Gotham
Oczywiście że 2026, ja pirdu...

jotkwadrat Gargoyle of Gotham - zgadza się, dlatego też publikacja graficzki się opóźniła, gdyż dodawaliśmy wszelkie zapowiedzi. Oczywiście należy pamiętać, że nie ma gwarancji, że zapowiedzi dojdą do skutku, ale to już kwestia wydawcy.

Juby, możesz uścisnić?
Batman. Długie Halloween wg wydawcy, premiera 29 maj 2024
Zabójczy żart wg wydawcy 2014

Hitman, w Supku też go nie ma, ale do rozważenia, Hitman to świetna seria, w sumie może warto dodać?

« Odpowiedź #4402 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 19:10:15 »
jotkwadrat Gargoyle of Gotham - zgadza się, dlatego też publikacja graficzki się opóźniła, gdyż dodawaliśmy wszelkie zapowiedzi. Oczywiście należy pamiętać, że nie ma gwarancji, że zapowiedzi dojdą do skutku, ale to już kwestia wydawcy.

W tym akurat wypadku - bardziej chyba kwestia autora, który jakoś nie może skończyć tej serii i jej zeszyty ciągle łapią ogromne opóźnienia  ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #4403 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 20:05:33 »
Juby, możesz uścisnić?
Batman. Długie Halloween wg wydawcy, premiera 29 maj 2024

Ale dodruk Długiego Halloween z nową obwolutą i nieczarną okładką pod spodem to 15 maja 2025, tylko Egmont i inne sklepy internetowe traktują to nadal jako to samo wydanie DC Deluxe:
https://www.forum.batcave.com.pl/index.php?topic=849.msg81134#msg81134

Zabójczy żart na 100% trafił do sprzedaży 5 marca 2012. Wiem, bo wtedy kupiłem. Zresztą na okładce ma logo DC, które zostało zmienione na początku 2012 roku. W 2014 mógł być pierwszy dodruk z nowym logo DC na froncie.
https://www.batcave.com.pl/komiksy-polska-2012/batman-zabojczy-zart/

« Odpowiedź #4404 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 07:49:57 »
Ale dodruk Długiego Halloween z nową obwolutą i nieczarną okładką pod spodem to 15 maja 2025, tylko Egmont i inne sklepy internetowe traktują to nadal jako to samo wydanie DC Deluxe:
https://www.forum.batcave.com.pl/index.php?topic=849.msg81134#msg81134
Jedyną różnicą jest tylko nowa okładka i, że pod spodem nie ma czarnej okładki - komiks i dodatki są identyczne. Juby więc moim zdaniem dobrze zrobił, że dał 2024, bo wtedy premierę miał DC Deluxe który jest uwzględniony
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #4405 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 09:17:19 »
Skoro w grafice są dwie okładki to data pod tą drugą jest niepoprawna, co byś nie kombinował. Rok pierwszy w DC Deluxe też różni się tylko obwolutą (i ceną), a opisany jest dwa razy, jako wyd. "2015" i "2023".

Wpadek w datach jest więcej, bo Śmierć w Rodzinie z BiZ wyszła 2 tygodnie temu, a nie w 2025.

A co do braku serii All-Star Western - nie kojarzę, aby wystąpił w niej Batman tak, jak występuje w pierwszym tomie Hitmana. Ale okej, widzę że nie o tym jest powyższa grafika, bo brakuje tu w sumie też innych gościnnych występów Batmana - są wszelkie Kryzysy, ale już Kryzysu bohaterów, albo Mrocznego Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach brak, Zegaru Zagłady tak samo. Może przy kolejnej aktualizacji przydałoby się dodać sekcję "występy gościnne" pod crossoverami / nad adaptacjami filmowymi?

Offline michał81

« Odpowiedź #4406 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 09:45:56 »
A co do braku serii All-Star Western - nie kojarzę, aby wystąpił w niej Batman tak, jak występuje w pierwszym tomie Hitmana. Ale okej, widzę że nie o tym jest powyższa grafika, bo brakuje tu w sumie też innych gościnnych występów Batmana - są wszelkie Kryzysy, ale już Kryzysu bohaterów, albo Mrocznego Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach brak, Zegaru Zagłady tak samo. Może przy kolejnej aktualizacji przydałoby się dodać sekcję "występy gościnne" pod crossoverami / nad adaptacjami filmowymi?
To słabo czytałeś tego All Star Western, bo on ma więcej wspólnego z Batmanem niż Hitman którego tak uparcie przywołujesz.

Kryzysy są wstawione bo rozdzielają restarty/nadpisania uniwersum (rodzielaja pewne epoki DC, linie wydawnicze). Kryzys Tożsamości czegoś takiego nie robi i bardziej skupia się na Lidze niż Batmanie. Mroczny Kryzys też dotyczy bardziej Ligii niż samego Batmana. Można dodać, choć ja uważam że w przypadku samego Batmana są zbyteczne.

Zapraszam do współpracy z @norim w celu uzupełnienia grafiki.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Luty 2026, 09:50:23 wysłana przez michał81 »

Offline Reverith

« Odpowiedź #4407 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 09:54:21 »

2012 i Bolland był wtedy gościem KW.

Offline Juby

« Odpowiedź #4408 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 09:57:16 »
@michał81,
Nie czytałem All Star-Western. I niczego uparcie nie przywołuję. To ty, jak widać pod czyjąś nieobecność na forum, szukasz kolejnej wojenki i piszesz do mnie w takim tonie, jakbym nie wiem co zrobił tym pierwszym wspomnieniem o Hitmanie.

A z @norim pisałem już kiedyś w tej sprawie, podpowiedziałem gdzie w chronologii Rebirth jest Batman vs. Deathstroke. Przy kolejnej aktualizacji jak najbardziej służę pomocą (również w kwestii graficznej).

Offline michał81

« Odpowiedź #4409 dnia: Wt, 10 Luty 2026, 10:39:45 »
@michał81,
Nie czytałem All Star-Western. I niczego uparcie nie przywołuję. To ty, jak widać pod czyjąś nieobecność na forum, szukasz kolejnej wojenki i piszesz do mnie w takim tonie, jakbym nie wiem co zrobił tym pierwszym wspomnieniem o Hitmanie.
Czy możesz mi wyjaśnić jaki to ton? Bo teraz nadinterpretujesz to co napisałem. Wyjaśniłem ci jaki klucz był przy układaniu grafiki.

All Star Westetn ma wiecej powiazań ze wzgledu na Noc Sów, postać Arkhama czy przodka Pingwina. Pomijam że akcja dzieje się w Gotham jak w Hitmanie. Ale też go nie wrzuciłem do grafiki.

Umieszczenie wszystkich gościnnych występów ze wszystkich serii wymagałoby wrzucenia prawie wszystkiego co wyszło z Ligą. Na to będzie oddzielna grafika. I tak jest dużo dodanych innych serii które wiążą się jako Bat-rodzina.

Ta grafika to jest też pewien kompromis kilku osób bo ja np. wyrzuciłbym pojedynczy tom Deathstroke'a z niej.

Może zamiast doszukiwać się jakieś wojenki w stosunku twoje osoby bardziej byś zaangażowanie w tworzenie grafiki prywatnie, co ci już napisałem powyżej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Luty 2026, 10:41:26 wysłana przez michał81 »