Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 771303 razy)

Offline bibliotekarz

Odp: Batman
« Odpowiedź #4200 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 21:53:55 »
Osobiście jednak obstawiam pójście w New Gotham i Bruce Wayne Murderer/Fugitive.
Zapewne tak właśnie będzie. Egmont podchodzi do wydawania wcześniejszego Batmana eventowo. Zamknięte historie bez długofalowego znaczenia pomija bez względu na ich jakość. Powinni więc dalej wejść w Ruckę i Brubakera przeskakując Hamę i Grayson.

Szczególnie czuję, że pójdą w to, bo dzięki temu dojdziemy prędzej czy później do Morrisona - a już od długich lat ludzie na niego czekają w całości u nas (w tym ja hehe)
Egmont stanął na rozdrożu. Z jednej strony polscy fani bardzo wyczekują Morrisona, z drugiej - Granta/Breyfogle'a.
Batman returns
his books to the library

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #4201 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 22:56:11 »
Zapewne tak właśnie będzie. Egmont podchodzi do wydawania wcześniejszego Batmana eventowo. Zamknięte historie bez długofalowego znaczenia pomija bez względu na ich jakość. Powinni więc dalej wejść w Ruckę i Brubakera przeskakując Hamę i Grayson.
Egmont stanął na rozdrożu. Z jednej strony polscy fani bardzo wyczekują Morrisona, z drugiej - Granta/Breyfogle'a.

Wiesz z pewnego źródła, że stanął na rozdrożu czy dywagujesz? Brzmi to trochę jak gdybyś utożsamiał swoje dylematy z planem wydawniczym Egmontu. Jedynym sensownym kierunkiem jest pójście z historią do przodu i to w jednym z filmów sugerował TK (lub nowa szefowa, nie pamiętam). 

Offline michał81

« Odpowiedź #4202 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 06:06:18 »
Egmont zawsze może wydawać dwutorowo. Kolejne historie po Ziemi Niczyjej może przeplatać z historiami z przed Knightfall. Co ja mówię, może wydawać trzytorowo, bo przecież wydaje jeszcze aktualne serie. Nawet pięciotorowo dorzucając kolejne komiksy w DC Deluxe oraz DC Black Label. Raczej nie stoi na żadnym rozdrożu czy rozkroku, bo ma tyle do wydania z Gackiem, że nigdy mu go nie zabraknie.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4203 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 07:32:40 »
Nie wiem co miałoby być tym "pewnym źródłem" niepewności Egmontu. Owszem, Kołodziejczak stwierdzał, że jeszcze nie wie jak będzie wyglądało wydawanie Batmana po NML. I Egmont nie pójdzie z pewnością pięciotorowo, skoro Kołodziejczak wielokrotnie podkreślał, że portfel czytelnika nie wytrzyma dużo więcej na raz niż obecnie. I nie, pójście tylko naprzód nie jest jedynym słusznym kierunkiem skoro Egmont i Mucha cały czas robią kasę na zadowalaniu pokolenia TM-Semic.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 07:36:48 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline SawiK

« Odpowiedź #4204 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 19:32:44 »
Jak dla mnie Egmont z Batkiem mógłby iść na przemian: tom Grant/Breyfogle tom do/od Morrisona i znowu tom Grant/Aparo,Breyfogle i Morrison, łącznie cztery tomy rocznie.
Najbardziej by mnie jednak cieszył start od Kryzysu na nieskończonych Ziemiach do Knightfall a następnie kontynuować to co po Ziemi Niczyjej.
Nie ma takiego któremu by dogodził, wiec cytując klasyka: ...czas pokarze... :)

« Odpowiedź #4205 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 19:42:50 »
W sumie to jeśli pójdą po No Man's Land to jestem ciekaw czy będą wydawać tylko takimi eventami czy mimo wszystko każdym runem. Do tej pory szli eventowo - więc tutaj byśmy mieli "Batman: Officer Down", "Bruce Wayne - Murder?" itp.
Tylko wtedy byśmy stracili w jakimś stopniu ciągłość, bo idąc eventowo nie wyda się całego runu Eda Brubakera np.
Więc właśnie to jest ciężki orzech do zgryzienia dla Egmontu jak to zrobić z głową.

Jakbym miał obstawiać to patrząc, że do tej pory szli eventowo to i tak będzie teraz, więc niestety ciągłości 100% nie będzie, ale z grubsza najważniejsze rzeczy będziemy mieć.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #4206 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 21:00:37 »
Jeszcze 4 miesiące i się wszystko wyjaśni, co tam będzie po Ziemi Niczyjej i co będzie dodatkowo w DC Deluxe czy samej klasyce. Bo nawet kiedy Egmont planował iść eventami to pominął kilka rzeczy, bo np. nie było wydań zbiorczych, czy też nie było to związane właśnie z eventami, ale nadal jest dużo możliwość.

Offline C.H.U.D.Y.

« Odpowiedź #4207 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 09:57:49 »
Jeżeli interesuje Was zalążek nauki, bardziej science niż fiction, w uniwersum Batmana, to zapraszam

https://gothamwdeszczu.com.pl/blog/podcast-33-gotham-a-nauka-dr-alicja-hinz-uj/

Offline donT

« Odpowiedź #4208 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 10:45:21 »
Co prawda nie pracuje w zawodzie, ale jestem biologiem z wyksztalcenia i jak tylko znajde chwile to z przyjemnoscia poslucham!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline C.H.U.D.Y.

« Odpowiedź #4209 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 12:01:54 »
Będę wdzięczny za wrażenia w komentarzach pod filmikiem.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #4210 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 22:06:58 »
batman dark age hc niestety klejony a nie szyto-klejony. duży minus.

Offline Murazor

« Odpowiedź #4211 dnia: Śr, 30 Kwiecień 2025, 22:21:25 »
wydaję mi się, że ostatnio wszystkie HC'ki od DC, które nie są omnibusami, nie są szyte :/

Offline Takesh

« Odpowiedź #4212 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:11:49 »
Amerykanie zrobili listę siedmiu historii z Batmanem, które były dość chybione...

https://www.cbr.com/most-controversial-batman-storylines/

Sporo nowych rzeczy, Gacek Smitha rzeczywiście był dziwny i słaby. A pierwsze miejsce? Jako nowość był dla mnie okropny i bezsensu. Ale od lat myślę o ponownym przeczytaniu. Bo słyszałem opinie, że po latach nie wygląda już tak źle...

Offline C.H.U.D.Y.

« Odpowiedź #4213 dnia: Wt, 06 Maj 2025, 14:33:25 »

Offline Maragast

« Odpowiedź #4214 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 12:58:41 »
Jak dla mnie Egmont z Batkiem mógłby iść na przemian: tom Grant/Breyfogle tom do/od Morrisona i znowu tom Grant/Aparo,Breyfogle i Morrison, łącznie cztery tomy rocznie.

Mi się wydaje, że nie ma co liczyć na kompletne wydanie okresu przed Knighfall bo Egmont już wydawał pojedyncze tomy z tego okresu: Rok Pierwszy, Sekta, Łowy, Gotyk, Azyl Arkham, Narodziny Demona.
Wydaje mi się (i są to tylko moje przypuszczenia), że dalej będziemy dostawali jakieś pojedyncze komiksy z tego okresu - przykładowo można tu wydać Rok Drugi, Szaman czy A Lonely Place of Dying (debiut trzeciego Robina - tylko część tego dostaliśmy w Semicach). Pewnie są jakieś jeszcze wydania zbiorcze Batmanowych komiksów z tego okresu.
Dlaczego myślę, że tak będzie? Z dwóch powodów:
- po pierwsze Egmont już to robi - już wydaje pojedyncze historie z tego okresu (Sekta czy Łowy to dobry przykład)
- po drugie po Knighfall też Egmont nie wydaje całości więc dlaczego nagle miałby wydawać całość przed Knighfall?

Podsumowując - myślę, że Egmont nie zrobi nic więcej niż robi teraz, czyli będzie szedł dalej eventami po NML, a sprzed Knighfall będzie wydawał jakieś pojedyncze tomy.