Autor Wątek: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2025  (Przeczytany 10347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klint

Odp: Najlepsze Komiksowe Wydawnictwo - Rok 2025
« Odpowiedź #15 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 12:58:37 »
1. Egmont
2. Scream Comics
3. Studio Lain
4. Lost in Time
5. Taurus
6. Elemental
7. Ongrys
8. KG
9. Labrum
10. Kurc

Offline zarombisty

« Odpowiedź #16 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 13:18:07 »
1. Studio Lain
2. Lost in Time
3. Albatros

Tylko trzy i wystarczy:
Studio Lain - należy im się za świetną końcówkę roku (Vae,ABC)
Lost in Time - zawsze w czołówce (zeszły rok był nr 1)
Albatros za Bastiona Kinga.

Reszta:
Albo nie kupowałem u nich nic i nie mogę ocenić
(Scream i Egmont - w tym roku będę nadrabiał zaległości, inne pewnie też ale mniej)
Pare wydawnictw mi podpadło (wady,reklamacje,itp): Ongrys, Mucha i Hachette.
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Saruto

« Odpowiedź #17 dnia: Nd, 04 Styczeń 2026, 22:00:52 »
1. Nagle Comics
2. Studio Lain
3. Egmont
4. Taurus Media
5. Planeta Komiksów
6. Shock Comics
7. Non Stop Comics
8. Lost in Time
9. Mucha Comics
10. Labrum

Offline Midar

« Odpowiedź #18 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 08:52:13 »
1. Egmont
2. Studio Lain
3. Lost in Time
4. Scream Comics
5. Ongrys
6. Hanami
7. Mucha
8. Kurc
9. Mandioca
10. Elemental

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #19 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 15:02:21 »
1. Kultura Gniewu (5)*
2. Studio Lain (1)
3. Mandioca (2)
4. Lost in Time (4)
5. Scream Comics (3)
6. Hachette (6)
7. Kurc (7)
8. Timof (8)
9. Studio JG (-)
10. Bum Projekt (-)

* - miejsce w mojej zeszłorocznej topliście

Krótkie uzasadnienia:

Kultura Gniewu - bezapelacyjny zwycięzca!
na plus: mocarna oferta poruszających i niebanalnych tytułów dla wykształciuchów, genialni autorzy (Burns, Clowes, Corben, Świdziński, Paco Roca, Sfar), bezbłędne wydania, świetne promocje, linia Krótkie Gatki, dobry kontakt na forum,
na minus: mało przystępny sklep internetowy, sporo wyprzedanych znakomitych tytułów, no i dalejże z tym Corbenem!

Studio Lain
na plus: pasjonacki tryb wydawania tytułów o których marzyliśmy gdy mieliśmy mniej lat (i mniej wyrobione gusty), jakość wydawania grubych tomiszczy, świetny kontakt z fandomem, Roosevelt, Caza, Druillet,
na minus: żywotność w sprzedaży zbliżona do jętki jednodniowej, brak Slaine'a, brak Brygady, linia Lain USA wypiera komiksowe eksperymenty, konieczność zakupu przez Gildię, brak rabatów.

Mandioca
na plus: świetne portfolio, wysokojakościowe wydania, świetny zmysł do wyszukiwania ciekawych, a egzotycznych tytułów,
na minus: obsuwy.

Lost in Time
na plus: Toppi, Caza, Segura
na minus: większość oferty to dla mnie jednorazowa lektura

Scream Comics
na plus: Schuiten, Ledroit
na minus: odjechane ceny

Hachette
na plus: ich wydanie Thorgala zjada egmontowe na śniadanie,
na minus: figurka thorgalopodobna, której w dodatku nie byli w stanie przygotować na czas, babole w tekście (zjedzone literki, powtórzenia materiałów dodatkowych z poprzednich zeszytów).

Kurc
na plus: Andreas u mnie zawsze na propsie, Spórna
na minus: za mało Andreasa, taki Koziorożec od dawna prosi się o zbiorcze wydanie.

Timof
na plus: ciekawy katalog (który znam o wiele za słabo), sprawne wydawanie Donżonu,
na minus: brak Ralpha Azhama, brak należytego zabezpieczenia komiksów.

Studio JG
na plus: kontynuowanie Kolekcji Lovecrafta w świetnym wydaniu,
na minus: reszta ich katalogu to nie moja bajka.

Bum Projekt
na plus: doprowadzenie do pełnej obecności dotychczasowych tomów Mysiej Straży, Rust Projekt,
na minus: namówienie mojej córy do zakupu kolorowanki za 50 zł. ;)

POZA TOPLISTĄ

Egmont
na plus: konsekwentne wydawanie flagowych serii (Sandman, Hellblazer, Corto Maltese), młodzieżowe linie komiksowe w przystępnych cenach, Glutamiluta na forum,
na minus: wmanewrowywanie czytelników w niekompletne serie pod pozorem promocji (gdzie brakujące tomy latami nie są dodrukowywane - Baśnie, Saga o Potworze z Bagien, Moebius USA mimo chwalenia się nimi w aktualizowanym co rok), generyczny i bezpieczny katalog.

Jaguar
na plus: sprawnie wydawane Dog Many,
na minus: zarzucenie Pamiętnika 8-bitowego wojownika.

JPF
na plus - zgrabne "luksusowe" wydanie Fullmetal Alchemist,
na minus - niespieszne tempo wydawania (przy 3 tomach na rok serię zbierać będziemy 6 lat), śmierdzący druk (nie sądziłem, że to kiedyś napiszę).

Reszty wydawców nie podejmuję się oceniać, bo w ubiegłym roku nic (lub prawie nic) od nich nie czytałem
« Ostatnia zmiana: Pn, 05 Styczeń 2026, 15:22:51 wysłana przez Deepdelver »

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #20 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 21:02:07 »
1. Studio Lain
2. Timof
3. Non Stop Comics
4. Nagle Comics
5. Shock Comics
6. Egmont Story House
7. Scream Comics
8. Kultura Gniewu
9. Mucha Comics
10. Planeta Komiksów

Studio Lain zarządziło zarówno korpo Egmontem jak i specami/znawcami wydającymi nagradzane głównie przez siebie samych i stowarzyszenie komiksów. Nic tylko kibicować. Za wejście w Spawna, ale też za doskonałe VV. Rozwala mnie jak doskonale Arek rozmontował rynek. A terra jeszcze Nocterra.

Timof - ufam ludziom, którzy podejmują tam decyzje wydawnicze. Trafia to w mój gust, choć w tym roku mniej niż w poprzednim.

Kolejne 3 miejsca za ofertę amerykańskich tytułów. Naprawdę nie ma co narzekać. Prawie wszystko co istotne (razem z Muchą i Egmontem) pojawia się na naszym stole. Mniam!

Egmont. Wciąż trzeba przyznać, że mają siłę. Niektóre serie idą szybciej niż jestem w stanie pomyśleć. I cały czas dodruki. Tak to powinno wyglądać. Szkoda, że dystrybucja gorsza niż onegdaj.

Od miejsca 7 raczej rozczarowania:
Scream wciąż męczy się z formułą limitowanych limitek, a potem na targach wszystko można dokupić, że niby spod lady. Słaba formuła, przeciętne tytuły

KG - straciłem kontakt z wydawnictwem, bo mam wrażenie, że poszło w jeden gatunek komiksu - emo abstrakt z otwartym zakończeniem ;) No i ocenę zaniża polska oferta. Szymon ma taki siłowy sposób wprowadzania tytułu - ma być hit, dam se nagrode, jest hit, kupujta.

Mucha - w tym roku nie przeczytałem ani jednego ich komiksu. Co nie znaczy, że nie kupiłem. Wciąż mam żal o nieukończone tytuły

Planeta - kiedyś klasa, dzisiaj lipa. Ale Chłopaków wznowili.

jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Dracos

« Odpowiedź #21 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 15:20:24 »
1. Lost In Time
2. Egmont
3. Studio Lain
4. Kurc
5. Scream Comics
6. Ongrys
7. Taurus
8. Elemental
9. Timoff
10. Kultura Gniewu

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 11:04:43 »
1. Lost in Time
2. --
3. --
4. --
5. Scream Comics
6. --
7. Niezależne
8. Egmont
9. Kurc
10. Taurus

Po prostu Lost in Time i długo długo nic. W sumie chyba nic innych wydawców z tegorocznych nowości nie kupowałem.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #23 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 16:13:25 »
Bezsensu są rankingi jak nie ma wypisanych miejsc od 1 do 10. Tak jak kolega powyżej Losty 10 pkt i dopiero Scream 6 pkt czyli z automatu Losty są faworyzowane. Mało obiektywne to jest i nie powinny być brane pod uwage takie w wpisy. Słabe to

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #24 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 20:00:40 »
Bezsensu są rankingi jak nie ma wypisanych miejsc od 1 do 10. Tak jak kolega powyżej Losty 10 pkt i dopiero Scream 6 pkt czyli z automatu Losty są faworyzowane. Mało obiektywne to jest i nie powinny być brane pod uwage takie w wpisy. Słabe to

A niby czemu?
Dla mnie wydawnictwo jest super i warte dychy, bo dostarczyło mi w tym roku najwięcej rozrywki. Kolejne o połowę mniej I tak też zagłosowałem. Po co miałbym głosować na wydawnictwa z którymi w tym roku mialem zerowe zetknięcie?
Jak już to nie powinny brać pod uwagę głosy z 1 pozycją. Ale to też można ominąć. To przede wszystkim zabawa a nie jury miss świata komiksu. Wyluzuj.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #25 dnia: Cz, 08 Styczeń 2026, 20:29:41 »
No bo chociażby na jakiej podstawie stwierdzasz, że istnieje coś pomiędzy 5, a 7 miejscem, skoro nie czytasz innych wydawców?

nie powinny być brane pod uwage takie w wpisy
Też tak uważam.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #26 dnia: Pt, 09 Styczeń 2026, 08:18:30 »
No bo chociażby na jakiej podstawie stwierdzasz, że istnieje coś pomiędzy 5, a 7 miejscem, skoro nie czytasz innych wydawców?

Też tak uważam.

Czytam, ale tak się złożyło, że w poprzednim roku ich wydawnictw nie czytałem lub były to pojedyncze komiksy dlatego lista wygląda tak a nie inaczej.
Bardziej jest tutaj ból czterech liter Alienusa, że top to wydawnictwo, które go nie interesuje. Gdyby czołówka pokrywała się z jego głosami, to by nic nie pisał. Zresztą jak pisałem wyżej to tylko zabawa a nie głosowanie będące sprawą życia lub śmierci. Zluzujcie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Styczeń 2026, 08:22:49 wysłana przez Guru_Komiksu »

Offline Corto Maltese

• Polubień: 452
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #27 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 19:19:19 »
Głosowanie na najlepszy komiks 2025 raczej odpuszczę, zbyt mało czytałem by ułożyć Top 10 z czystym sumieniem.

1. Lost in Time - zróżnicowana oferta, co oznacza zarówno komiksy słabe, średnie jak i bardzo dobre. Z różnych gatunków, te nowsze i te klasyczne, nawet jeśli większość oferty to nie mój gust to jednak bez większego trudu znajduję coś dla siebie jak Ernie Pike, Frank Cappa czy (gdybym nie miał po angielsku) kolekcja Toppiego.

2. Kurc - podobnie jak powyżej, jest w czym przebierać w ich ofercie. Fakt, sporo jednorazowych czytadeł, które od razu się pomija lub gatunki komiksowe zupełnie nie dla mnie ale jednak da się znaleźć ciekawe tytuły. Za zeszły rok m.in. Pośmiertne Objawienia czy Antanarywa.

3. Mandioca - za konsekwentne eksplorowanie i udostępnianie polskim czytelnikom komiksowych rynków południowoamerykańskich.

4. Hanami - obecność na wielu spotkaniach komiksowych, w tym tych mniejszych, konsekwencja w doborze tytułów, informacje na bieżąco "co i jak", regularne dodruki i póki będą wydawać "Samotny Wilk I Szczenię" pytaniem nie będzie czy się znajdą na mojej liście Top tylko na którym miejscu.

5. Egmont - skręcają z ofertą w kierunku jaki jest poza moim gustem, trochę wpadek z wydaniami się im przytrafiło ale ten ranking jest za rok 2025. I w 2025 roku spora część zakupów do mojej kolekcji była od Egmontu, jak Ziemia Niczyja czy kolekcja Barksa. Co jednak przyniesie 2026, to się okaże.

6. Ongrys - małe wydawnictwo co się przekłada na ograniczoną ofertę i powolne tempo wydawania. Jednak już kolejny rok trafiają na listę ponieważ dostarczają komiksy jakie czytam (czy to Bruno Brazil czy prace Tadeusza Baranowskiego czy Jonathan). Póki co nie ma przerwania cyklu wydawania serii, a zatem miejsce na liście należne.

7. Timof - od jakiegoś czasu to wydawnictwo jeździ u mnie na tym samym wózku co Kultura Gniewu, z tą jednak różnicą, że jednak od Timofa zdarzy mi się jakiś komiks kupić. Czy wypadnie z rankingu na przyszły rok to się okaże, co miesięczne zapowiedzi jednak póki co sprawdzam regularnie.

8. Elemental - kilka lat minęło ale dziewiętnasty tom Durango wydany (zamknięcie dyptyku), niedługo po wydaniu oryginalnym. Pulpowy western ale ma swój urok. I za to oraz Jeremiah, punkty dla Elemental.

9. Scream Comics - mieszane uczucia wzbudza we mnie portfolio tego wydawcy, któż inny jednak da mi komiksy o piratach.

10. Taurus - za odrodzenie, na zachętę. Jeszcze kilka lat temu było to jedno z moich ulubionych wydawnictw, byłoby dobrze gdyby choć częściowo udało się do tego wrócić.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline 79ers

« Odpowiedź #28 dnia: So, 10 Styczeń 2026, 22:47:08 »
1.Egmont
+ Powrót na pierwsze miejsce zestawienia.
+ serie Marvel Epic, żółty Xmen, cegły z Batmanem i Supermanem
+ Akwilon, Kajtek i Koko, LLuke, domknięcie Pelissy, Skarga,
-  wydawca nie wykorzystuje pozycji monopolisty w obszarze DC,
-  nowsze serie Blade Runner  w odcinkach
2.Ongrys
+komiksy Wróblewskiego, końcóweczka Żbika, Kompletne Akta
3.Lain
+ komunikacja i katalog non_usa(Caza,Urm,Czwarta siła,VV)
+ wybrane pozycje Lain_usa
-  niektóre pozycje Lain_usa pomimo że ciekawe, to niestety na raz
-  przedsprzedaż
-  przedsprzedaż
-  przedsprzedaż
4.Lost in time
5.Kurc
6.Scream
7.Mucha
8.Tore
9.Timof
10.Elemental

W przypadku Scream i Muchy ceny zdecydowanie zniechęcają do zakupów. Tore publikuje zdecydowanie za mało DD,NN i Julii  :(  Cieszy powrót Tauirusa, oby podkręcili obroty i dokończyli rozgrzebane serie. Wyróżnienie dla Hachette, zwłaszcza za MO - serię która podchodzi mi coraz bardziej.

Offline licinus

« Odpowiedź #29 dnia: Wt, 13 Styczeń 2026, 13:05:48 »
1. Egmont
2. Studio Lain
3. Hachette
4. Nagle Comics