Autor Wątek: Superman (2025)  (Przeczytany 7773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cringer

Odp: Superman (2025)
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:03:05 »
Co do rodziców Supermana Kolar ma rację. Są pewne fundamenty których nie powinno się ruszać bo wtedy nie mamy do czynienia z adaptacją ale jakimś elsewordem.
I tak właściwie to co z tego? W marvelu mamy Spidermana który o wujku nic nie wspomina, za to zmarł mu ktoś inny. Nie wiele brakowało a wcześniejszemu Spidemanowi ojciec miał jednak przeżyć. I czy to coś zmienia w odbiorze filmów? Zwyczajnie ta wersja tak ma i tyle. Rozumiem że ten Jor-Ela komuś nie pasuje ale doszukiwanie się w tym jakiegoś świętokradztwa na kanonie wydaje mi się bez sensu.

Online Pestak

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 18:57:49 »
Nie wspomina się, zginął później, wcześniej…. Ok. Ale nie zmienia się charakteru postaci. To może od razu z Lexa zamiast arcywroga Supermana zrobić jego kochanka, bo co to szkodzi?

Offline Yorik

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 21:53:56 »
I tak właściwie to co z tego? W marvelu mamy Spidermana który o wujku nic nie wspomina

I to też dla mnie duży problem. Trylogia Hollanda zarysowała to niespójnie i chaotycznie. W nowym serialu D+ również mocno zmienili status quo w tej kwestii, ale byli w tym uczciwi. W tej wersji Ben odszedł nim Peter zdobył moce, taką mieli wizję i ok. Nikt nie kruczył wokół tego mieszając widzom w głowach. W serialu z Nicholasem Hammondem wujek również albo nie istniał, albo zginął lata wcześniej jak w nowej kreskówce. W MCU najpierw teasowali Bena Parkera w Homecoming, a w kolejnych filmach udawali jakby nigdy go nie było. By w ostatnim filmie zrobić "Ciocię Ben". Zresztą to nie jedyny problem ze scenariuszami tych filmów.

Co do rodziców Supermana Kolar ma rację. Są pewne fundamenty których nie powinno się ruszać bo wtedy nie mamy do czynienia z adaptacją ale jakimś elsewordem.

Raczej nie do zaakceptowania byłoby na przykład gdyby okazało się, że wujek Ben zamiast wpoić
młodemu Parkerowi zasadę że z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność w rzeczywistości trzymał malego Petera w piwnicy i codziennie napier… łomem. Byłoby to zdecydowane out of character.

Mądrego dobrze poczytać.  ;) Gunn przedobrzył, wcisnął edżyzm gdzie nie trzeba. Na szczęście cała reszta filmu wzorowo pokazała Supermana. Gdyby tylko nie ten jeden mały śmierdzący pierd w postaci nagrania. Psuje dobry film jak żenujący easter-egg z Jokerem w The Batman. Trzymam kciuki że chociaż nie wszyscy Kryptończycy tacy byli, i np. rodzice Supergirl będą bardziej jak klasyczni Jor-El i Lara. W komiksach to właśnie ojciec Supergirl był szemranym gościem, może w ramach DCU pójdą w odwrócenie tego w kontekście Kary i Kal-Ela.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Lipiec 2025, 22:01:41 wysłana przez Yorik »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Saruman

« Odpowiedź #63 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:27:01 »
Ostatnio rzadko chodzę do kina, ale wybrałem się na tego nowego Supermana, bo spodobał mi się trailer.

Ogólnie film oceniam średnio, w stronę słabego, choć może po prostu nie jestem widzem który lubi nowoczesne kino. Na mój gust zbyt dużo akcji i brak oddechu dla widza, zbyt dużo komputerowych efektów (albo kolorystyka taka - męcząca), głupia fabuła. Zbyt mało sensownych dialogów, suspensu. Pies mnie nie kupił. Gdybym oglądał to na jakiejś platformie streamingowej, wyłączyłbym w połowie.

Największy minus to właśnie to zbyt szybkie tempo wydarzeń jak dla mnie i scenariusz.

Aktorzy dali radę, chciałbym wyróżnić postać Guya Gardnera.

Offline komiks

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 09:24:47 »
Superman 2025, bez rozpisywania się - film dla 10 latków, już nawet nie dla nastolatków, tylko właśnie 10 latków, do tego naiwny, głupi i przez to nudny. Mam zagwozdkę czy ukazanie wojny między Boravia i Jahanpur to jest alegoria do konfliktu między Izraelem a Palestyną? Jeśli tak, to daję plus, za samokrytykę.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 17:57:39 »
Ale co? jeszcze gorszy niż te kilka ostatnich marveli?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 21:09:22 »
Nerdgasm, bo Najlepszy Kal-El ever POWRACA ❤️
Kontunacja Supermana Jamesa Gunna w kinach za 2 latka.

Man of Tomorrow
Superman 2 zapowiedziany. Ujawniono oficjalny tytul filmu. Pierwsza grafika i data premiery. James Gunn https://share.google/d2bbL5Y28eu6gAbBc

Wspaniała wiadomość!!!❤️🥳
WINCYJ NIEBIESKIEGO SUPERFACETA.
Jeszcze tylko jakiś zacny serialik do tego i jesteśmy w nerd-raju.  ;D
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Wrzesień 2025, 21:21:16 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline michał81

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 22:03:37 »
Cytat: Harlequinka link=topic=4261.msg3268
Jeszcze tylko jakiś zacny serialik do tego i jesteśmy w nerd-raju.  ;D
Przecież jesz Peacemaker ;)

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 14:34:17 »
Przecież jesz Peacemaker ;)

Bez obecności Błękitnego się nie liczy!   8)
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Adolf

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:09:31 »

Współczuję Twoim sąsiadom kiedy w finałowym odcinku będzie miało miejsce cameo Supermana.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:30:20 »
O kontynuacji Supermana i innych nowościach z tego tygodnia dyskutujemy na żywo na kanale Filmożerców. Wpadajcie!

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Yorik

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 20:56:57 »
Nerdgasm, bo Najlepszy Kal-El ever POWRACA ❤️

Przecież Tyler Hoechlin z Superman & Lois nie pojawi się w tym filmie ;)

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Online Pestak

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 22:55:25 »

Przecież Superman pojawił się w tym serialu - vide ostatni odcinek 1 sezonu.

Offline Adolf

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 23:08:39 »
Przecież Superman pojawił się w tym serialu - vide ostatni odcinek 1 sezonu.

Ale to był cień Henrego Cavila, a Harlequinka chce doświadczyć Davida Corensweeeta, który patrzy na nią i uśmiecha się do niej...

Spoiler: PokażUkryj
W sumie w 3 odcinku pojawił już się "jebaka" Kinnaman, więc nie powinna narzekać.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #74 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 09:45:16 »
Adolf, te swoje żenujące aluzje zostaw dla siebie. Proszę żebyś takich sugestii o mnie nie wypowiadał. Możesz mówić o sobie samym. Posłuchajmy o tym czego ty byś doświadczył może, co?