Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radioblackmetal

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #945 dnia: So, 08 Listopad 2025, 15:23:04 »
Rozumiem zamysł Disneya, Predator ma być jak chłopak z sąsiedztwa, mieć te same problemy i marzenia jakie przeżywają nastolatkowie. To jest ten sam schemat, który powtarza się w mnóstwie filmów współczesnych superbohaterskich, skierowany do młodzieży, wręcz kino familijne.

To juz było  :P

Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline michał81

« Odpowiedź #946 dnia: So, 08 Listopad 2025, 15:30:08 »
Rozumiem zamysł Disneya, Predator ma być jak chłopak z sąsiedztwa, mieć te same problemy i marzenia jakie przeżywają nastolatkowie.
Nie wiem skąd to porównanie do nastolatków z problemami. Nic takiego w filmie nie ma. Dek jest prawdziwym badassem. To nie jest tak, że coś mu się udaje przypadkiem. Jest wyszkolony. Jest pomysłowy i zaradny. Jest prawdziwym motherfuckerem, który musi coś udowodnić nie tylko komuś, ale także sobie, ale nie będę tego spoilerował.

Porównanie do Epoki lodowcowej ma całkowicie inne znaczenie. W filmie jest taki odpowiednik irytującego Sida, który przyłącza się do Predatora (jest to w zwiastunach więc powiem wprost chodzi o Thie), ale.... to też jest w pomysłowy sposób rozwiązane, bo wiadomo, że Predatory polują samodzielnie.

Prawda jest taka, że ten film jest bardzo brutalny, bo trup ściele się gęsto i leje się jucha albo zielona albo biała. W ten sposób mogli zejść do PG13, bo nie ma tu pokazanej prawdziwej krwi. Ten film odchodzi od schematu potwora, który czai się na swoje ofiary jak w poprzednich filmach. Zarazem jednak nadal mamy bestię która czai się na swoją ofiarę, tylko tym razem tą bestią jest planeta, a ofiarą Predator, który jest jak wspomniałem wcześniej badassem, zachowującym wszystkie cechy predatorów (kierujący się zasadami honoru, polowania i kodeksu Predatorów).

Czy film jest skierowany do nastolatków? Nie koniecznie. Wg mnie jest skierowany do wszystkich. Bo osoba które widziała go latach 90, będąc nastolatkiem może teraz zabrać ze sobą swoje dziecko do kina i przeżyć przygodę wspólnie. Film jest bardziej przygodowy, ale familijnym bym go nie nazwał.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Listopad 2025, 15:51:00 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #947 dnia: So, 08 Listopad 2025, 16:02:12 »
Czy film jest skierowany do nastolatków? Nie koniecznie. Wg mnie jest skierowany do wszystkich.
No to przecież napisałem, familijny. W sieci widziałem porównania do Epoki lodowcowej i Shreka.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #948 dnia: So, 08 Listopad 2025, 16:05:39 »
No to przecież napisałem, familijny. W sieci widziałem porównania do Epoki lodowcowej i Shreka.
Familiny znaczy że możesz zabrać na niego dzieci np. w wieku 10 lat. Sorry, ale na ten film ich nie zabierzesz, tu jest brutalnie. Porównanie do Epoki Lodowcowej i Shreka jest stąd co napisałem powyżej. Nie dlatego że jest to film familijny. Jakbyś go obejrzał to byś te porównania zrozumiał i podał jakieś konkretne argumenty dlaczego to kino familijne i z nastolatkami przeżywającymi swoje problemy i marzenia.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Listopad 2025, 16:19:50 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #949 dnia: So, 08 Listopad 2025, 18:12:25 »
Ujmę to tak, wszystkie Deadpoole mają w USA kategorię R (Language Throughout|Brief Drug Material|Sexual References|Strong Violence).
Predator ma kategorię PG-13 (Strong Sci-Fi Violence).
U nas w kinach na deadpoolach widziałem dzieciaki z podstawówki.
Kategoria wiekowa z rottentomatoes.

Nie ma zamiaru się wykłócać, nie będę oglądał tego filmu.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Listopad 2025, 18:14:04 wysłana przez komiks »

Offline misiokles

« Odpowiedź #950 dnia: So, 08 Listopad 2025, 23:06:38 »
To akurat było wiadome po twoim pierwszym poście.

Offline Yorik

« Odpowiedź #951 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 22:10:12 »
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline komiks

« Odpowiedź #952 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 22:18:53 »
W pierwszych minutach filmu pada, dlaczego film jest dobrze oceniany. W skrócie - marka Predatora była martwa, mało kogo on obchodził, większość pewnie nawet nie ma pojęcia czym jest Predator, po prostu poszli na film akcji. IMO już teraz można przewidzieć, że sukces tego filmu pogrzebał tę postać, na otarcie łez zostaje nam pierwsza i druga część Predatora oraz stare komiksy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #953 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 23:11:09 »
Prawie każdy urodzony w latach 80/90 wie kto to predator.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #954 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 08:09:28 »
Prawie każdy urodzony w latach 80/90 wie kto to predator.
Owszem, ale bossów studia (nie tylko tego) mało to obchodzi bo te roczniki już jakiś czas nie są głównym targetem ani marketingu ani sprzedaży biletów i ich zdanie ma małą wartość.

Edit: no może ci z lat 90 jeszcze są ważni ale to już takie ostatnie podrygi tej grupy demograficznej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Listopad 2025, 08:11:41 wysłana przez Dracos »

Offline michał81

« Odpowiedź #955 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 09:40:14 »
Moze sprawdźcie z jakich lat są ostatnie filmy.

The Predator 2018

Prey 2022

A wcześniej mamy przecież 3 filmy z pierwszej dekady lat 2000.

Problemem jest to że te filmy powtarzały formułę (może poza AVP), co doprowadziło markę do stagnacji. Jeśli ta marka ma żyć to potrzebuje właśnie odświeżenia i ją dostała w bardzo dobrej formie, nadal zachowując ducha Predatora, nadal będąc produkcją brutalną a nie familijną, jak to niektórzy myślą.

« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Listopad 2025, 10:07:16 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #956 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 11:19:28 »
Problemem jest to że te filmy powtarzały formułę (może poza AVP), co doprowadziło markę do stagnacji. Jeśli ta marka ma żyć to potrzebuje właśnie odświeżenia i ją dostała w bardzo dobrej formie, nadal zachowując ducha Predatora, nadal będąc produkcją brutalną a nie familijną, jak to niektórzy myślą.

Zarzut o złą formułę? Przecież dziesiątki świetnych serii filmowych - James Bond, Mission Impossible, Terminator, Indiana Jones - opierają się na powtarzalności i nikt nie ma z tym problemu.

Predator nigdy nie był tak naprawdę filmem o samym Predatorze. To film o ludziach stających się zwierzyną łowną. To survival science-fiction, a nie horror jak Obcy, który zamyka bohaterów na statku kosmicznym. Predator daje im dżunglę lub miasto, otwartą przestrzeń, która staje się areną do polowania.

Sama formuła, czyli mieszanka akcji, SF i sensacji, jest IMO świetna. Wystarczy stworzyć ciekawych bohaterów, którym będziemy kibicować w walce o życie, a historia zadziała za każdym razem.

Offline michał81

« Odpowiedź #957 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 13:22:12 »
Predator nigdy nie był tak naprawdę filmem o samym Predatorze. To film o ludziach stających się zwierzyną łowną. To survival science-fiction, a nie horror jak Obcy, który zamyka bohaterów na statku kosmicznym. Predator daje im dżunglę lub miasto, otwartą przestrzeń, która staje się areną do polowania.

Sama formuła, czyli mieszanka akcji, SF i sensacji, jest IMO świetna. Wystarczy stworzyć ciekawych bohaterów, którym będziemy kibicować w walce o życie, a historia zadziała za każdym razem.
Czyli jednak obejrzałeś ten film? Dokładnie opisałeś to co w filmie jest. Jest to survival science-fiction. Jest dżungla i otwarte przestrzenie które stają się areną polowania (nawet w pewien sposób jest miasto). Jest to mieszanka akcji i SF, ale bardziej skierowana w kierunku kina przygodowego. Są ciekawi bohaterowie, którym chce się kibicować. Jedyna zmiana to że nie ma tu ludzi tylko Predator i syntetyki, ale zgadza się wszystko.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Listopad 2025, 13:44:49 wysłana przez michał81 »

Offline Xmen

« Odpowiedź #958 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 14:33:35 »
Moze sprawdźcie z jakich lat są ostatnie filmy.

The Predator 2018

Prey 2022

A wcześniej mamy przecież 3 filmy z pierwszej dekady lat 2000.

Ja jeszcze nie oglądałem więc nie wiem, ale spotkałem się już z kilkoma opiniami, że nowy predator jest "familijny" albo "prawie familijny" więc chyba coś w tym jest.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #959 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 15:14:13 »
To film o ludziach stających się zwierzyną łowną.
Jak pokazały komiks nie jest to regułą. Ja wiem zatwardziali ultrasi tej franczyzy nie uznają nic poza filmami.

Ja jeszcze nie oglądałem więc nie wiem, ale spotkałem się już z kilkoma opiniami, że nowy predator jest "familijny" albo "prawie familijny" więc chyba coś w tym jest.
Zasadniczo to stwierdzenie pada najczęściej z ust ultrasów, którzy zapomnieli, że:
- seria od początku kipiał humorem (apogeum osiągając w The Predator)

- kategoria wiekowa PG13, uzyskana tylko dlatego że nie ma "czerwonej krwi", bo jednak odcinane głowy są w tej części i to w sporej ilości
- przymierze Predator-Człowiek (tu mamy Predator-Maszyna i ktoś jeszcze) było już wcześniej w komiksach, ale no tak, ultrasi ich nie uznają, zapominają jednak, że było to też w filmach: AVP a potem w The Predator, nawet w pewnym względzie też w Predators