Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Harlequinka

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #930 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 19:08:27 »
Martin Eden, ale ja Ciebie do dyskusji nie zapraszam. Widzę że jesteś kimś, dla kogo słowo kobiety jest zawsze prowokacją. Że najlepiej by było jakby "baby się nie wypowiadały", chyba że mówią to co Tobie pasuje. Ale reż jestem użytkowniczką forum i chcę mieć prawo do wypowiedzenia się. Jak każdy. Nie masz prawa mi tego zabraniać.  Ani mówić mi co mam robić. I te jakieś insynuacje że coś komuś pokazuje??? Forum ROP jest międzynarodowe. I nie ma tam postów na temat tego co sobie piszą komiksiarze z Polski po polsku. Teoria spiskowa niesamowita...
Opanuj się. Nie chcesz ze mną gadać; fine. Ja nie będę z tego powodu płakać. Tym bardziej że z innymi panami tutaj jakoś da się rozmawiać kulturalnie i fajnie, nawet jeśli się nie zgadzamy w czymś i to mocno...Proszę weź mnie dodaj do zignorowanych czy jak to się tam nazywa; jeśli moja osoba Cię tak irytuje.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Sierpień 2025, 19:53:21 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #931 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 19:53:39 »
Nie mam zamiaru mówić Ci, co masz robić.
Posłużyłem sie trybem rozkazującym - jednym z trzech funkcjonujących w polskim języku. Pozostałe to: oznajmujący i przypuszczający. Jest jeszcze czwarty, o który trwają spory. Ale to są normalnie funkcjonujące w języku tryby i komunikacja byłaby trochę utrudniona, gdyby za użycie któregoś z nich ludzie zaczęli się nagle obrażać.
Zresztą Ty też się nim posłużyłaś, prawda?

Tak więc rób, co chcesz - to też tryb nakazujący.

Rób, co chcesz, ale jak już to robisz, to nie myl tytułów seriali i filmów. Rób to dobrze.

Offline Xmen

« Odpowiedź #932 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 20:34:35 »
Jestem kobietą, więc to nie do mnie tak, nie do mnie. Xd xd xd
Niezależne, silne, walczące o równouprawnienie kobiet często podkreślają, że są kobietami, jeżeli akurat im to pasuje.
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Sierpień 2025, 20:36:52 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #933 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 21:45:30 »
Obejrzałem właśnie Pluton z 1986.
Chyba najbardziej przereklamowany film wojenny ever. Takie 5/10, a tu nagrody, oscary...
Oliver Stone to miernota, a Charlie Sheen urodził się do grania w głupotach jak Scary Movie 5, a nie do poważnych dramatów.
Ratują Berenger i Dafoe w rolach drugoplanowych, choć nie jakoś bardzo.
Jak takie byleco może być wymieniane w jednym rzędzie z Apocalypse Now nie mam pojęcia.

Po prostu nie. Pluton to fenomenalny film, Oliver Stone to wielki reżyser a Charlie Sheen to świetny aktor.

Offline Danio

« Odpowiedź #934 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 20:30:06 »
Ale co jest nie tak?
Przede wszystkim reżyseria, to jak aktorzy grają, jak krzyczą te swoje kwestie (drą ryje sztucznie po prostu), to jak prowadzona jest kamera, CAŁY CZAS widziałem że mam do czynienia z ludźmi biegającymi po planie i ani na chwilę nie wciągnąłem się w te realia, widać tu aktorów kręcących się jakoś po scenografii i nie ma w tym ułamka magii jaką miało w sobie wg mnie np. Apocalypse Now. A Charlie Sheen czytający te swoje listy do babci był zdecydowanie najgorszy, okropnie sztuczne, ale też zwyczajnie było to słabo napisane, sztampowo. Zabrakło tylko by na końcu powiedział coś w stylu: aFTer aLL, I tHinK tHE plAAtooN wAS frIEndS wE maDe alONg tHe wAY... ;(
ALE TO GŁĘBOKIE!

BTW ten film zabił Jima Morrisona! :D
Oliver Stone wrote the script's first draft in 1971, and sent it to Jim Morrison in hopes he would play the part Charlie Sheen ultimately played. Morrison had the script on him when he was found dead in Paris.

Ze wspomnianych od tego reżysera jeszcze JFK w miarę lubiłem, ale Urodzonych Morderców nie znoszę. Wall Street muszę obejrzeć.

Offline death_bird

« Odpowiedź #935 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 14:07:45 »
Taka drobna ciekawostka: HBO wrzuciło "Conan The Barbarian" (jedynego słusznego -  z gubernatorem) i dałbym sobie małego palca przyciąć, że to jest wersja z kilkoma dodatkowymi ujęciami. A w każdym razie nie wydaje mi się żebym miał aż taką sklerozę żeby ich nie pamiętać. Dla fana tej produkcji całkiem fajna niespodzianka.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Piterrini

« Odpowiedź #936 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 14:32:13 »
Czyli pewnie ta wersja rozszerzona o 4 minuty materiału:
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=121

Offline death_bird

« Odpowiedź #937 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 15:33:49 »
Być może, przy czym opis na tej stronie nie uwzględnia wszystkiego co udało mi się (tak mi się przynajmniej wydaje) zauważyć - np. dodatkowych ujęć w grobowcu z którego Conan wychodzi z mieczem. Plus jeszcze kilka drobnych zmian w innych scenach.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #938 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 17:11:15 »
Czyli pewnie ta wersja rozszerzona o 4 minuty materiału:
https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=121

* Theatrical Version: 126:30 min
* International Cut: 129:01 min
* Extended Cut: 130:24 min

Na HBO jest podane, że film trwa 129 minut
Jednak kiedy zacznie się oglądać, pasek postępu pokazuje 128:48
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #939 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 17:48:41 »
Czasy trwania podane są dla konkretnego wydania jakie podlegało porównaniu, w tym przypadku z boxsetu Arrow, w relacji do innych dystrybutorów (w tym streamingów) trzeba je traktować orientacyjnie (prawie zawsze się różnią o przynajmniej kilka sekund). Każdy dodaje/usuwa loga z początku/końca, streamingi często dodają swoje creditsy itp.. Podlinkowałem z ciekawości, czy to ta wersja, bo streamingi często same nie wiedzą jakie wersje udostępniają...

A dla bardziej ciekawych linkowanej strony - to jest świetne źródło informacji o różnych wersjach filmów, oryginalna strona jest niemiecka, tutaj ten Conan, pod "Schnittberichte" są poszczególne porównania, jak widać więcej niż na anglojęzycznej kopii, do tego sekcja komentarzy (też pod pojedynczymi porównaniami) bywa bardzo informatywna (zdecydowanie bardziej niż na anglojęzycznej wersji):
https://www.schnittberichte.com/svds.php?Page=Titel&ID=364

Offline komiks

« Odpowiedź #940 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 22:25:49 »
Hej, czy ktoś z was oglądał już Predator: Strefa zagrożenia?
Opinie podobno są podzielone, chciałem się dowiedzieć czy to film dla mnie.
Od razu mówię, czego oczekuję po Predatorze - żeby to był przede wszystkim film o przyjaźni, rodzinie i żeby był zabawny, bo humor to zdrowa rodzina.

Offline michał81

« Odpowiedź #941 dnia: So, 08 Listopad 2025, 06:28:16 »
Hej, czy ktoś z was oglądał już Predator: Strefa zagrożenia?
Opinie podobno są podzielone, chciałem się dowiedzieć czy to film dla mnie.
Tak, byłem wczoraj, podobał mi się, ale ja to ja i wiem że purystom Predatorowym się nie będzie podobał. Ale ci puryści mają pięć wcześniejszych filmów o tym samym, ale osadzonych w różnych stylistykach. Na pewno jest to film który podzieli fanów, bo wprowadza coś nowego do serii, zrywając ze starą formułą, więc obstawiam skrajne oceny zarówno w jedną stronę jak i drugą.

Od razu mówię, czego oczekuję po Predatorze - żeby to był przede wszystkim film o przyjaźni, rodzinie i żeby był zabawny, bo humor to zdrowa rodzina.
I finalnie to dostaniesz, bo to taka Epoka Lodowcowa dla starszego widza. Blockbusterowa opowieść, którą śledzimy z perspektywy Predatora, będąca filmem przygodowym, a zarazem częściowo historią drogi głównego protagonisty. Niestety dużo CGI, a mniej efektów praktycznych. Zero krwi poza zieloną juchą Yautjy (tak, oficjalnie w filmie pada nazwa ich gatunku), ale ma to uzasadnienie fabularne. Fajne sceny akcji i rewelacyjna ścieżka dźwiękowa, szczególnie kiedy wchodzi motyw z bębnami. I ciekawy pomysł na "żyjącą" planetę.

Offline misiokles

« Odpowiedź #942 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:04:46 »
Predator Shane Blacka z 2018 roku też już zerwał z formułą i wprowadził sporo świeżego.

Offline michał81

« Odpowiedź #943 dnia: So, 08 Listopad 2025, 08:27:47 »
Predator Shane Blacka z 2018 roku też już zerwał z formułą i wprowadził sporo świeżego.
Zgadza się, jednak podążał nadal schematami jakie wytyczyły wcześniejsze filmy.

Offline komiks

« Odpowiedź #944 dnia: So, 08 Listopad 2025, 14:14:08 »
Nie mam nic przeciwko rozwojowi, tylko czy Predator to powinna być Epoka Lodowcowa? Moim zdaniem, to nie jest żaden rozwój, tylko wykorzystanie znanej marki do zrobienia historii, która mógłaby się dziać bez predatora. Rozumiem zamysł Disneya, Predator ma być jak chłopak z sąsiedztwa, mieć te same problemy i marzenia jakie przeżywają nastolatkowie. To jest ten sam schemat, który powtarza się w mnóstwie filmów współczesnych superbohaterskich, skierowany do młodzieży, wręcz kino familijne. Co następne, Terminator w postaci zbuntowanej sztucznej inteligencji, który nie może dłużej znieść bycia popychadłem i wyśmiewanym za popełniane halucynacje?