Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 119304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #615 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 15:25:17 »
Pierd*lenie. Od lat się słyszy, że to już zaraz ostatnia generacja konsol z napędem (lub wręcz zupełnie fizycznych, bo jest supermega chmura), a jakoś mimo rozwoju technologii dalej można kupować i grać tak jak się chce. Tak samo w muzyce, są streamingi, całe płyty wrzucone na YT, a i rynek CD czy winyli ostatnio sukcesywnie rośnie.
Najwyższa jakość zawsze się obroni, ew. będzie trzeba jak to za towar luksusowy więcej zapłacić. Jeśli z rynku płyt znikną koncernowe gnioty marvelowe czy starwarsowe to tylko lepiej dla rynku.

PS. Komiks tylko na papierze ;)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #616 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:13:26 »
Niesiony gorączką oczyszczania przestrzeni wokół siebie chciałem sie nawet pozbyć Simpsonów. Ale teraz? Kiedy jest realna szansa, ze pewnego dnia np. zobaczymy na D+ żółtego Apu ze zmienionym głosem? Zostawiam na czarna godzine (mimo, że więksozść z nich wysżła tylko na DVD ;)

No właśnie. Ja niesiony taką samą gorączką pozbyłem się sporej ilości filmów. I teraz zaczynam już żałować niektórych tytułów. Nawet już nie przez te zmiany rynkowe, ale tak ogólnie.
A kilku pozbyłem się zdecydowanie za tanio...

Tak, Simpsonowie są mocnym kandydatem na pacjenta oddziału filmowej chirurgii plastycznej ;)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #617 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 16:57:09 »
Pierd*lenie. Od lat się słyszy, że to już zaraz ostatnia generacja konsol z napędem (lub wręcz zupełnie fizycznych, bo jest supermega chmura), a jakoś mimo rozwoju technologii dalej można kupować i grać tak jak się chce. Tak samo w muzyce, są streamingi, całe płyty wrzucone na YT, a i rynek CD czy winyli ostatnio sukcesywnie rośnie.
Najwyższa jakość zawsze się obroni, ew. będzie trzeba jak to za towar luksusowy więcej zapłacić. Jeśli z rynku płyt znikną koncernowe gnioty marvelowe czy starwarsowe to tylko lepiej dla rynku.

PS. Komiks tylko na papierze ;)

Z filmem już nie jest tak kolorowo. Spróbuj obejrzeć Felliniego, Allena, Bergmana, czy nawet całego Kubricka na strimingu. Amerykańskie czy europejskie kino z lat 50-70... nawet nie wspominam. Nawet nowe kino np PT Anderson czy jemu podobni pojawia się pojedynczymi tytułami i znika.  Na YT raczej nie uświadczysz.

Offline Leyek

« Odpowiedź #618 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 21:39:38 »
@Bender
To co piszesz nijak ma się do tego co ja napisałem. Prawie całego Allena, wybrane rzeczy Felliniego, Kubricka czy Bergmana mam na płytach i jest mi obojętne czy będzie to na streamingu. I takie rzeczy, ponadczasowe, zawsze dostaniesz na płytach (czyli w najwyższej jakości). A jak nie będzie na płytach po raz setny odcinanych kuponów ze SW czy komiksowych franczyz to nic w tym złego (choć fakt, że rozpierducha w 24p zawsze się lepiej prezentuje ;), choć z drugiej strony to w blockbusterach to nawet już rozpierduchy nie potrafią zrobić, tylko wszędzie CGI wciśnięte - Mad Max FR to niedościgły ideał w ostatnich latach).

A tak gwoli kolorowości to gdzieś czytałem ostatnio, że chyba ok. 85% gier nie jesteś obecnie w stanie w sposób legalny nabyć, więc sam widzisz.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #619 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 23:54:33 »
@Bender
To co piszesz nijak ma się do tego co ja napisałem. Prawie całego Allena, wybrane rzeczy Felliniego, Kubricka czy Bergmana mam na płytach i jest mi obojętne czy będzie to na streamingu. I takie rzeczy, ponadczasowe, zawsze dostaniesz na płytach (czyli w najwyższej jakości).

Ma sie nijak bo nie o tym pisze czy beda na strimingu. A raczej nie bedą, i nawet wbrew temu co piszesz na plytach są coraz mniej dostępne a wiele tytułów jest wręcz niedostępnych. Trend wycofywnaia wysokonakładowych tytułów może przyspieszyć skurczenie dystrybucji, sprzedaż praw etc, o urządzeniach już nie wspominajac. Zobacz ile odtwarzaczy BD czy 4k w asortymencie miały firmy jeszcze kilak lat temu. Teraz wchodząc do media marktu trudno je nawet znaleźć i są trzy na krzyż.

Offline Dracos

« Odpowiedź #620 dnia: Śr, 02 Sierpień 2023, 11:36:13 »
A to nie będzie tak że płyty i odtwarzacze będą tylko dla kolekcjonerów pasjonatów. Coś podobnego jest chyba w muzyce z vinylami i gramofonami.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #621 dnia: Śr, 02 Sierpień 2023, 12:14:33 »
A tak gwoli kolorowości to gdzieś czytałem ostatnio, że chyba ok. 85% gier nie jesteś obecnie w stanie w sposób legalny nabyć, więc sam widzisz.

Tak samo jak kaset magnetofonowych i VHS w sklepach. Chybiony przykład.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #622 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 09:38:39 »

Wygląda jak zlepek 30 zupełnie różnych filmów sf, które już widziałem.

Offline komiks

« Odpowiedź #623 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 14:24:55 »
Z mojej perspektywy, współczesne kino jest mocno skierowane do kobiet i ten zwiastun tak właśnie wygląda. Silne kobiety, słabi mężczyźni. Ostatnio włączyłem na Netflix film Life z 2017 roku. Dałem radę oglądać do połowy, kiedy to dwóch facetów się popłakało (dosłownie), a jeden z nich był bliski histerii. Oczywiście babki były silne i twarde. Po takim seansie człowiek wraca do realu, gdzie kobieta może się popłakać, bo użyłeś nieodpowiedniego słowa, albo tonu głosu. Niech sobie babki oglądają, nie mam nic przeciwko, po to jest fantasty i fantastyka, żeby każdy mógł być tym Conanem albo Kapitan Marvel. Czekam na coś skierowanego dla mnie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Dracos

« Odpowiedź #624 dnia: Śr, 23 Sierpień 2023, 14:34:39 »
Może i jak zlepek, kluczowa jest kwestia wykonania. Wydaje mi się że to nie jest adaptacja komiksu, książki ani remake filmu/serialu więc jest nadzieja że scenarzysta popracował sobie spokojnie. Bo jak słowo daję za dużo ostatnio ekranizacji, a za mało autorskich scenariuszy.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #625 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:11:03 »

Offline SawiK

« Odpowiedź #626 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 21:26:02 »
Up
Ależ bym się z chęcią wybrał na taką Godzillę do kina...coś wspaniałego.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 21:47:09 »
Chyba się trochę napatrzyli na Godzillę Edwardsa ;)  ale wygląda to bardzo spoko.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #628 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 09:13:10 »
Nowy Miyazaki, jaram się

Offline Gazza

« Odpowiedź #629 dnia: Pt, 08 Wrzesień 2023, 15:08:18 »
Tylko przypomnę, że od dziś na ekranach FANTASTYCZNY MATT PAREY!