Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 119193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bender

• Gość
Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #600 dnia: Pn, 24 Lipiec 2023, 16:01:25 »
ALe z tego co słyszałem z budowaniem postaci i warstwą emocjonalną problemy jak to zwykle u Nolana. Prawda?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #601 dnia: Pn, 24 Lipiec 2023, 16:50:08 »
Emocji jest dużo, zwłaszcza biorąc pod uwagę tematykę filmu. W pewnych scenach może nawet można było śrubę dokręcić bardziej.
Co do postaci... Część z nich poznajemy lepiej, część gorzej - każda ma określony czas na ekranie. Nawet te co mają tego czasu bardzo mało można poznać znakomicie
Spoiler: PokażUkryj
(Truman, Einstein)
.

Offline Motyl

« Odpowiedź #602 dnia: Pn, 24 Lipiec 2023, 17:34:57 »
ALe z tego co słyszałem z budowaniem postaci i warstwą emocjonalną problemy jak to zwykle u Nolana. Prawda?

Nieprawda.

Offline death_bird

« Odpowiedź #603 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 01:16:20 »
Nie wiem czy jest sens zakładania odrębnego wątku, bo jednak nie są to filmy wybitne i to nawet w swojej kategorii wagowej toteż tutaj.
Po (jak się okazało) 23 latach przerwy od serii kilka dni temu zorientowałem się, że do kin weszła siódma część "Mission Impossible" i jak przez cały ten czas (od wizyty w kinie na "M:I 2") nie interesowałem się tym tytułem tak ukłuło mnie, że przecież od jakiegoś czasu mają tam Rebeccę a poza tym HBO wrzuciło wszystkie dostępne części i tym samym na zasadzie "od słowa do słowa" przez kolejnych sześć wieczorów nadrabiałem po jednym filmie o przygodach E. Hunt`a i jego wesołej gromadki a dzisiaj po raz pierwszy od A.D. MM wybrałem się na M:I do kina.
Poniżej kilka krótkich przemyśleń nt. całości:
1. To naprawdę nie jest wybitna seria. Oceny między 6,5 a 7 są generalnie zasłużone, bo to jedna z tych marek sprowadzających się do znanego schematu pt. "zabili go i uciekł". Przy czym brakuje tu zarówno tego mrugnięcia okiem z którego znane są Bondy (przynajmniej do momentu w którym Craig z ekipą nie spieprzyli IP) a jednocześnie nie jest to "poważne" kino szpiegowskie. Trochę takie siadanie okrakiem na barykadzie. Przy czym kto wie - może to jest właśnie ten znak firmowy filmów ze stajni M:I, ale jednak wrażenia wielkiego to to nie wywiera.
2. Szalony Scjentolog naprawdę jest szalony. To co on wyprawia(ł) na planach tych filmów to są momentami przegięcia. Jak chłop jeszcze się nie zabił to doprawdy niepojęte, bo odwala numery dla profesjonalistów przez wielkie "P". Napisałbym, że szacun, ale to jest zwyczajnie pokopane co on ma pod czaszką.  ;D
3. Przerobiwszy siedem filmów w siedem wieczorów uważam, że ta seria Europejkami stoi. Poczynając od E. Béart, przez L. Seydoux, po V. Kirby i above all R. Ferguson (no nic nie poradzę - co Ją widzę to za każdym razem jakoś cieplej myślę i o Szwecji i o Szalonym Tomie, który wypatrzył Ją w "Biała Królowa", dał rolę bez castingu i w ten sposób wypchnął na filmowe szerokie wody 8)), One chyba są najjaśniejszymi punktami tych filmów dla starszych nastolatków. No dobra. Jestem rasistą - T. Newton jakoś nigdy mnie do siebie nie przekonała.
4. Podejrzewam, że seria powoli się kończy. Nie wiem czy to Cruise dochodzi do wniosku, że już dłużej nie wyrobi czy studio idzie w ślady innych "postępowych", ale najnowsza część jest chyba najsłabsza. Najwięcej w tym wszystkim lekko głupawej komedii (sorry, do "True Lies" nie mają podejścia najmniejszego) jak również robienia z E. Hunt`a powoli niedomagającego starszego pana, którego mogą chcieć wymienić na spódniczkę. Wspominałem już, że nic nie mam do H. Atwell? No to w tej roli Jej nie lubię przy czym to głównie "zasługa" scenariusza a nie aktorki.
5. Który to scenariusz nie przekonuje. Owszem. Fajnie jest zobaczyć polskie akcenty (to chyba nie jest jakiś wybitny spoiler?), ze dwie sceny walki miały naprawdę przyzwoitą choreografię, temat przewodni jest jak najbardziej na czasie, ale jakkolwiek trudno żeby człowiek czuł się zżyty z serią po tygodniu o tyle to wszystko sprawiało wrażenie robionego na siłę, tak jakby jednak w drugiej części
główny bohater miał odejść z hukiem i w chwale przekazując pałeczkę następczyni.
Bo przecież "The show must go on". Tak mi to w każdym razie trochę "śmierdzi".
Niemniej. Z tego co widzę na Filmweb to najnowsza część (na gorąco po wizytach w kinie?) ma najwyższą średnią. Przyznam szczerze, że nie rozumiem dlaczego. Mam raczej przeciwne odczucia. Za dużo komedii, za bardzo wyręczany główny bohater, zbyt abstrakcyjny chyba jednak poziom zagrożenia w tym wszystkim. Po tym co widziałem to szczerze pisząc mam wątpliwości czy za rok wybiorę się ponownie przed wielki ekran celem dokończenia tej historii. Prędzej na kanapie przed telewizorem. Takie 6,5/10.

P.S.
Ale Ilsy im nie podaruję.
Dranie.  >:(
P.S.2 P. Klementieff to chyba jednak marna aktorka jest...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline greg0

« Odpowiedź #604 dnia: Śr, 26 Lipiec 2023, 08:04:24 »
 50 lat temu - 26 lipca 1973 r. w Hongkongu - odbyła się premiera 'Wejścia smoka'. :)

"Wejścia smoka miała miejsce dokładnie 50 lat temu, jednak polscy widzowie musieli poczekać dziewięć lat dłużej. Film wszedł na polskie ekrany w 1982 roku i stał się prawdziwym, popkulturowym fenomenem." 8)
Ważne żeby narzekać...

Offline KzT

« Odpowiedź #605 dnia: So, 29 Lipiec 2023, 23:02:02 »
Oppenheimer obejrzany. Aktorsko jest bardzo dobrze (przy takiej obsadzie to nie powinno dziwić). Niektóre elementy narracyjne - jak to u Nolana - były moim zdaniem dość wątpliwe. I ze dwie-trzy sceny można było wyciąć ze względu na to, że były lekko żenujące. No, i to nie jest film z którego należałoby się uczyć historii powstania bomby atomowej. Ale jednocześnie oglądałem te trzy godziny bez znudzenia. Dość ambiwalentny charakter tytułowego bohatera został pokazany całkiem nieźle, podobnie jak rozmaite sytuacje, w które był wplątany. Ogólnie jestem na tak. Ode mnie 8/10.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #606 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 10:12:48 »
Coś to forum nam bardzo kuleje, skoro w koszu więcej postów niż na przykład tutaj, a przecież mamy za sobą dwie, a może nawet trzy głośne premiery.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, jak został zrealizowany film Barbie. Jakiś czas temu narzekałem na to, jak spłycono filmy o Sonicu to dennej, familijnej historyjki z odrobiną akcji, często pozbawionej sensu.
Z Mario było zdecydowanie lepiej, bo nie bawiono się w urealnienie hydraulika, chociaż jakiś tam zalążek prawdziwego świata się pojawił.

Teraz spojlery.
Podobny motyw trafił do Barbie, ale został w bardzo interesujący sposób wplątany i umieszczony jako kontrast dla świata Barbie.
. Moim zdaniem wyszło to znakomicie. Oczywiście, historia lalki jak i jej wpływ ma znacznie większy wpływ na popkulturę niż Sonic i Mario (chociaż dla świata gier można rzec, że postawili kamień milowy, ale poza grami różnie z tym bywało...).
Fajnie, że powstał taki film i nie jest kolejnym dziecinnym zapychaczem z pustymi żartami.

Film obejrzałem w tym samym kinie, do którego wybrałem się tydzień wcześniej na Oppenheimera. Publika była zdecydowanie inna, co nie dziwi, bowiem chyba wszyscy liczyli na lekki i przyjemny film, a nie coś, co w stoi w kontrze do ostatniego filmu Nolana. Ale nie mogę pominąć faktu, że na sali była grupka osób, która zachowywała się jak bydło. Mianowicie, siedziałem w rzędzie określonym jako VIP. Nie ekscytujcie się, dopłata 5 zł do lepszego fotela, ale wciąż nie tak dobrego, jakie jest dostępne w Multikinie Stary Browar Poznań albo Warszawa Galeria Młociny w ramach standardowej ceny. I właśnie w moim rzędzie siedział chłopak, całkiem spory, bez miejsca. Kucnął pomiędzy dwiema dziewczynami, z którymi przyszedł na film. Chociaż mam wątpliwości, czy przyszedł na film, czy na pogaduchy. Ogólnie jestem zwolennikiem, kiedy sala reaguje na to, co widzimy na ekranie, ale w momencie gdy pojawiają się napisy początkowe
i sekwencja z dziewczynkami bawiacymi się lalkami
, a obok toczy się głośna dyskusja, w trakcie której ludzie nawet nie patrzą na ekran to zaczynam się gotować. Jedna uwaga z mojej strony i zaczęło być spokojnie. Ale chłopak dalej kisił się między kolanami swoich koleżanek i świecił co jakiś czas telefonem - wcale nie googlował obsady filmu jeśli ktoś tak pomyślał.
I na koniec filmu, nie wiem czy to miała być jakaś zemsta za to, że zwróciłem uwagę, ale wszystkie ich filmowe zakupy zostały rozsypane albo na fotelach, albo na podłodze. Kompletnie tego nie rozumiem, bo obsługa kina czekała ze wszystkimi workami odpowiednimi do segregacji. I o co tu chodzi, bo kompletnie nie czaje.
Na Oppenheimerze zabłysnęli z kolei nasi rodacy, dobrze znani z notorycznego spóźniania się na filmy/mecze i zawsze wiąże się to z potężnym chaosem na zasadzie "a który to rząd, a które to miejsce" i jest to też cholernie irytujące. Ale trwa to chwilę i nikt nie musi po nich sprzątać.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #608 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 11:46:55 »
Biorąc pod uwagę co teraz wypuszczają... Wszystkie blu sprzedałem poza Infinity war/Endgame. Więc niech spadają. Jedynie kupiłbym Andora, ale jeśli nadal chcą tracić hajs na strimingu... best of luck.

Zwolennikiem fizycznych nośnków chyab jeszcze długo będe. 24p etc no i 90% tego co mam na płytach nie ma strimingu (przynajmniej tego dostępnego w Polsce)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #609 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 12:51:13 »
Naprawdę nie będzie się dało kupić nowych filmów Marvel/Star Wars na nośnikach? Czyli dożywotni abonament na D+ + stałe łącze.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #610 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 12:55:53 »
Fatalna informacja, bo pewnie jest ona oznaką rodzącego się trendu, którym podążą inni.

Twarde nośniki są gwarancją utrzymania treści - przy zakupie odpowiedniej wersji filmu, oczywiście. Ich brak budzi obawę o wzrost cenzury, z którą już przecież mamy do czynienia: jak w przypadku E.T., gdzie broń palną agentów FBI cyfrowo zamieniono na krótkofalówki.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #611 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 14:33:19 »
Fatalna informacja, bo pewnie jest ona oznaką rodzącego się trendu, którym podążą inni.

Twarde nośniki są gwarancją utrzymania treści - przy zakupie odpowiedniej wersji filmu, oczywiście. Ich brak budzi obawę o wzrost cenzury, z którą już przecież mamy do czynienia: jak w przypadku E.T., gdzie broń palną agentów FBI cyfrowo zamieniono na krótkofalówki.

Niesiony gorączką oczyszczania przestrzeni wokół siebie chciałem sie nawet pozbyć Simpsonów. Ale teraz? Kiedy jest realna szansa, ze pewnego dnia np. zobaczymy na D+ żółtego Apu ze zmienionym głosem? Zostawiam na czarna godzine (mimo, że więksozść z nich wysżła tylko na DVD ;)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #612 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 14:37:37 »
Disney rezygnuje z nośników DVD i Blu-ray
Czytałem o tym ostatnio, generalnie to dotyczy Australii, więc z jednej strony "nie ma znaczenia" (dla nas), a z drugiej jest kolejnym krokiem do monopolizacji modelu subskrypcyjnego. Wracając na chwilę do Australii, to konsensus był taki, że i tak wydaje się tam mało (kolekcjonerzy większość sprowadzają z innych rynków), sprzedaż nie jest zadowalająca bo rynek nie jest duży, a w pewien sposób konkuruje z innymi, nie tyle państwami co regionami świata (w uproszczeniu "kontynentami"), czyli zyski nie bilansują wymagań jakie taki Disney musi spełnić żeby tam wydawać...
Nie chcę wróżyć, ale nie zdziwię się jeśli za Disneyem pójdą inni dystrybutorzy, później inne regiony świata...

Przy okazji - profesjonalnie tłoczone płyty mają żywotność kilkudziesięciu lat (może więcej, piszę z doświadczenia swojego i z tego co czytam w internecie, rozklejanie się płyt z lat 90 to nie są wyjątki...), nie jest to dużo, ale nie jest też mało, teoretycznie kolekcjoner może całe życie mieć funkcjonalną kolekcję (o ile odtwarzacze będą w sprzedaży za x lat). Ale co z tego, skoro streamingi wypierają płyty...

Powiedziałbym że większą obawą jest "cenzura" muzyki i, chyba najważniejsze, dostępność do treści jakie są usuwane ze streamingów (również produkcje oryginalne tych streamingów), które jednocześnie nie ujrzały światła dziennego na nośnikach fizycznych... Odnośnie muzyki to może nie aż tak się "obawiam", bo jednak niewiele produkcji wykorzystuje faktycznie kosztowne (pod kątem praw/licencji) utwory (właśnie dlatego żeby później nie płacić ogromnych kwot za ich wykorzystanie jak pierwotna licencja wygaśnie), ale tak czy inaczej - brak wydań fizycznych to, z upływającym czasem, brak dostępu do oryginalnej wersji "dzieła". Wizualna "cenzura", o ile nie dotyczy usuwania "niewygodnych" np. odcinków seriali (typu motywy blackface) czy tak jak cytowane zmiany "Lucasowe", przeważnie jest na plus (poprawki CGI itp.), masa obecnych produkcji jest poprawiana po premierze, nie widać tego bo streamingi się tym nie chwalą, też mało kto zauważa (nawet oglądając kolejny raz nie zawsze zauważy się zmiany, wycięcie scen itp.)... W każdym razie wydanie na nośniku fizycznym to "gwarancja" że nic się w danym filmie czy serialu nie zmieni (w ramach posiadanej płyty), to jest ogromna zaleta nośników fizycznych, ale znów - przyćmiewana wygodą streamingów. Usunięcie ze streamingu + brak wydania fizycznego = po prostu zniknięcie danego "dzieła", co prawda od lat "zastanawiam się" kto będzie do wielu obecnie masowo produkowanych, schematycznych, niewyróżniających się filmów/seriali wracał za 20, 30 czy 50 lat... Ale to temat na inny wywód :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #613 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 14:44:28 »

Online michał81

« Odpowiedź #614 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 15:09:08 »
Doczytał. Tylko np Disney już w Polsce nie wydał New Mutants na bluray. Dostaliśmy tylko wydanie DVD. Ostatnio chyba też zrezygnował ze wznawiania animacji na nośnikach Więc pomimo, że artykuł dotyczy Australii to jednak powoli widać wycofywanie się u nas także z płyt.

Zęby nie było o wycofaniu się Disney a dystrybucji na nośnikach mówi się już od 2020 https://geex.x-kom.pl/lifestyle/disney-zegna-sie-z-nosnikami-fizycznymi-plotki-o-zawieszeniu-wypuszczania-klasykow-na-plytach-4k-blu-ray/
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Sierpień 2023, 15:12:15 wysłana przez michał81 »