Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #525 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:41:19 »
Najlepszy film akcji w historii, przynajmniej ja tak uważam; najlepszy film akcji w historii nowej ery kina - ten tytuł już pewnie większość zaakceptuje. Prawie 250 mln. dol. amer. na koncie w Global Box Office, a widowisko to wciąż zarabia. Mówi się o granicy 500 mln dol. amer. w tym względzie. I nie jest to niemożliwe. Konkurencji wśród obrazów filmowych, pan John Wick nie ma. Jedynie [...] mogą lekko popsuć szyki zarobkowe w Box Office panu Wickowi Baba Jadze, czy spowolnić zyski z tego tytułu.
Kapitał to ludzie (głowy) a nie pieniądz (ani książka).
Pieniądz to tylko regulator przepływów zasobów.

To że przyniesie dochód i pieniądz i kapitał nie oznacza jakości i bycia najlepszym.

Ludzie określą jego jakość a nie pieniądz.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:44:38 wysłana przez xetras »
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 21:25:40 »

Według ,,szanownych" Internetów, licznych fanowskich gdybań w sferze harrypotterowskiej popkultury, tak oto jak na zdjęciu powyżej mógłby wyglądać - jeśli chodzi o twarz na zbliżeniu, nie jest to całościowe przedstawienie sylwetki - Lord Voldemort w wykonaniu Benedicta Cumberbatcha. Wiadomo, że nie chodzi (jak na razie) o reeboot słynnej serii filmów, które wyłączając MCU i Star Wars zarobiły z wielkich marek/Uniwersów tematycznych w filmie najwięcej, a jedynie o... serial live action. I tu pojawia się problem: fandom Wizarding World najwyraźniej ,,stoksyczniał": część fanów tego ogromnego już Świata akceptuje serial (no, przynajmniej jakaś cząstka), część niestety nie, jakby słysząc to od razu widły w ruch, na czarownice i palić na stosie! Jednak sam pomysł na rolę Benedicta jako ,,Ten-Którego-Imienia-Nie-Wolno-Wymawiać" brzmi pysznie intrygująco, powabnie i obiecująco! Z mojej perspektywy sam projekt serialowy od WB/HBO w Wizarding World, związany z Harrym Potterem, jest mi obojętny. I nie wiem, czy bym zaakceptował to, co bym w nim przez te naście odcinków ujrzał, najwyżej potraktowałbym to jako ,,alternatywną rzeczywistość"... Jestem świeżo po finiszu książkowych "Insygniów Śmierci", a została mi do oglądnięcia jedynie cz.2 filmowego odpowiednika tego tomu. W każdym razie serial byłby na pewno ciekawy, na pewno widowiskowo nakręcony, więc nawet pod tym względem chętnie bym potterowski twór małoekranowy ,,przytulił". 8)

Kapitał to ludzie (głowy) a nie pieniądz (ani książka).
Pieniądz to tylko regulator przepływów zasobów.

To że przyniesie dochód i pieniądz i kapitał nie oznacza jakości i bycia najlepszym.

Ludzie określą jego jakość a nie pieniądz.

Za popytem idzie podaż. Masz rację jak i jej nie masz. Napisałeś trochę głupot, ale z drugiej strony pewna doza prawdy w twojej opinii jest, bo są to czyste fakty, które sporo świadczą o dzisiejszym świecie, ale mało to kogokolwiek interesuje. Jeśli ludzie chcą, ludzie to dostają, doświadczają tego czegoś, albo z niego korzystają i są generalnie z tego czegoś zadowoleni. A za tym idzie jakość - tak, dziwnie to brzmi, ale jeśli filmowy hit zarabia np. 400 mln. dol. amer. przy budżecie około 100 mln. dol. amer., to jakościowo jest bardzo dobry, ba musi ogólnej populacji się podobać; musi istnieć tu jakieś pojęcie jakości, jakaś ukryta w tym proporcja. Zresztą piękno i jakość to subiektywne zjawiska; może być tysiąc różnych pojęć, co to znaczy świetna jakość w filmie, czy to, że film jest niesamowity. Temat do solidnej debaty!  ;D 8)

Offline Simon

« Odpowiedź #527 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 16:41:58 »

Czekam. Mam nadzieję, że Fleabag zajmie miejsce Indy'ego. 8)
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline volker

« Odpowiedź #528 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 18:06:52 »
No to mamy w tym samym roku ciekawe premiery u nas nowego Pana Samochodzika i jego amerykańskiej wersji czyli nowego Indianę Jonesa.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #529 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 20:40:22 »
Kopanie dupy naziolom i jestem kupiony😁😍

Offline Dracos

« Odpowiedź #530 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 20:48:36 »
Tą aktorkę by mogli taką ciut przyjemniejszą dla oka obsadzić w roli, ale mówi się trudno.

Offline Simon

« Odpowiedź #531 dnia: Pt, 07 Kwiecień 2023, 22:25:15 »
Tą aktorkę by mogli taką ciut przyjemniejszą dla oka obsadzić w roli, ale mówi się trudno.
A ja się cieszę z ich wyboru, bo Waller-Bridge umie grać. Nie zdziwię się, jeśli swoją charyzmą przyćmi Forda (oczywiście jeżeli reżyser jej pozwolił ;)).
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Kwiecień 2023, 23:21:23 wysłana przez Simon »
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline xetras

« Odpowiedź #532 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 00:49:29 »
Cytat: FikoFaryzmWsteczny_DC
Za popytem idzie podaż. Masz rację jak i jej nie masz. Napisałeś trochę głupot, ale z drugiej strony pewna doza prawdy w twojej opinii jest, bo są to czyste fakty, które sporo świadczą o dzisiejszym świecie, ale mało to kogokolwiek interesuje. Jeśli ludzie chcą, ludzie to dostają, doświadczają tego czegoś, albo z niego korzystają i są generalnie z tego czegoś zadowoleni. A za tym idzie jakość - tak, dziwnie to brzmi, ale jeśli filmowy hit zarabia np. 400 mln. dol. amer. przy budżecie około 100 mln. dol. amer., to jakościowo jest bardzo dobry, ba musi ogólnej populacji się podobać; musi istnieć tu jakieś pojęcie jakości, jakaś ukryta w tym proporcja. Zresztą piękno i jakość to subiektywne zjawiska; może być tysiąc różnych pojęć, co to znaczy świetna jakość w filmie, czy to, że film jest niesamowity. Temat do solidnej debaty!  ;D 8)
Czy jest coś co przebije pierwszego "Mad Maxa"? Drugi skrajny biegun to: "Heaven'sGate".
[Jeśli bym rozważał ukryte proporcje]
Publika wybrała (kasą) to pierwsze, co owocuje kolejnymi fabułami "szybkich i wściekłych" motorzystów a nie rozlewne: "Wrota niebios", przez które upadło studio filmowe United Artists.

Numer 1 to imho Mad Max jeśli liczyć "najlepszość" kasą. Jakość Mad Max to też pionierstwo kreowania gatunków filmowych, zaś Heaven's Gate to z kolei koniec epoki.
Między tymi biegunami leży w/w proporcja: wpływ/koszt.

Debata może i warta byłaby stworzenia, sam nie wiem czy bym jej podołał.

Offline xetras

« Odpowiedź #533 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 11:09:53 »
Chyba nie przeżyłem jeszcze podobnie bolesnej traumy. Bolek i Lolek szwargoczą po niemiecku.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 11:11:32 wysłana przez xetras »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #534 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 20:41:56 »

Wciąż nie mogę dojść do ładu i składu, WCIĄŻ!, nie mogę się nadziwić, jak to jest możliwe, żę Adkins zagrał ,,Killę" w "John Wick 4". Mam świadomość, że ten film nie ma sporej popularności (jak i sam John Wick) na forum, ale ten kto widział ,,Killę" w zwiastunach do rozdziału 4-ego opowieści o wickowskiej Babie Jadze, jak i w samym obrazie (sekwencje w tym obrazie bodaj w berlińskim klubie dla elit, co samo w sobie przypominało klimat z pierwszej części Trylogii Blade'a z klasycznego kinowego Marvela albo część scen z niektórych odcinków "Batman przyszłości"; brakowało do tych akcentów tych tytułów filmowi "John Wick 4" tylko większego akcentu czerni i bieli) nowej odsłony tego Uniwersum, to wie, jak kapitalnie Killa wyglądał, jak fizycznie i niewerbalnie odegrał go Adkins. Meeega!

A "Tetris" i "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" - oba filmy z 2023 roku, ktoś widział? Bezspoilerowa opinia? "D&D" ponoć jest zabawny i przystępny nawet nie dla geeków od świata Dungeona; "Tetris" też czaruje, bo ponoć jest skromnie i z klasą w stosunku do samej historii powstania kultowej gry.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #535 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 19:46:55 »
Tetris świetny. Akcja w miarę wartka, mało przynudzania, choć oczywiście mamy znowu żonę, która nie rozumie że mąż musi zarabiać i lata po świecie nie dla przyjemności. Przy okazji sama wyszła za ryzykanta i hazardzistę i się dziwi, że zastawił ich dom i teraz musi się skręcać, bo wylądują na bruku. W ogóle nienawidzę wątków rodzinnych - na szczęście tu jest ich mało. Warto obejrzeć zdecydowanie.

I dlatego z wczorajszej z dyskusji się wycofałem, poszedłem do kina na Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, ochłonąłem i dopiero dziś przeczytałem co tam się dalej w temacie działo. Ale widzę, że @motyla coś zabolało, dlatego się odniosłem do tego co później napisał. I nic na to nie poradzę, że mnie poniosło jak widzę jak wydawcy wydają w cały świat moją ulubioną serię komiskową.

Miałem iść też na przedpremierę, ale padnięty byłem po wizycie rodzinnej. Odpuściłem jedyny wieczorny seans i pójdę w piątek. Podobno dobry.

Za to przed świętami obejrzałem "Air" i gorąco polecam. Fajna komedia o butach i koszykówce z Affleckiem, Daemonem i Batemanem. Znaczy to jest laurka dla Nike, bo nie ma ani słowa o rasizmie i wykorzystywaniu czarnych i sportowców, przez korpo. Ale jak to przełkniemy, to zjemy resztę bez popity.

Offline Necr09

« Odpowiedź #536 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 20:00:05 »
D&D fajny, trochę szkoda, że dużo w trailerach pokazali, ale na szczęście najlepszej sceny tam nie było. Momentami brakowało tylko głosu lektora-GMa, który by krzyczał co "gracze" wylosowali kościami i dlaczego to co widzimy na ekranie się udaje.
FGO: 758,469,198

Offline Koalar

« Odpowiedź #537 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 03:04:20 »
Dżizas, kurwa, ja pierdolę! Oglądam sobie ci ja ostatnio jakieś filmy w polskiej TV, a tam wyciszone albo wypikane bluzgi. "Chłopaki nie płaczą" z jakimiś pikaczu. Kurwa, no nie. No po prostu, kurwa, no nie! Jakieś zjeby z KRRiTv sypią kary za przekleństwa, więc telewizje kastrują polską kulturę. No i jak to teraz wygląda? Jak gówno w lesie. I ja się na to nie zgadzam!
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 11:04:26 »

Eeee... kurnia balans, rozumiem współczesną kosmopolityczność, świadomość bycia obywatelem tego świata i dążenie do realizacji tych pragnień w każdej dziedzinie życia, nawet współodczuwanie z innymi ludźmi, akceptację rasową, wyznaniową, tą unitarność myśli ludzkości... No ale, żeby aż tak ingerować w materiał źródłowy, tak go zniekształcać. Hermiona nie jest po pierwsze czarnoskóra - tak w książce nie przedstawia jej Rowling; po drugie poglądy Rowling, o ile były by to jej poglądy, zaczynają być coraz bardziej chwiejne, albo twórczyni ta zyskała sobie ,,zakon" wyznawców w Warner Bros, którzy nie dość, że przytakną to jeszcze zapłacą. Bardzo rozdarta, totalnie anormalna sytuacja w historii angażowania popkultury z kwestiami (jakby to określić?)... metafizyczno-społeczno-religijnymi, z czego nie wiadomo do końca co wyniknie.

To już lepiej było by, gdyby...

... właśnie tak w zapowiadanej ,,wieloletniej potterowskiej przygodzie, ot epopei" wyglądał Ronald Bilius Weasley... Niech Ron przypomina Zgredka lub Stworka, to zachowa się równowaga w tym, że Hermiona będzie czarnoskórą blondwłosą albo rudowłosą kobietą, a Ron takim zgredkowym chudziną.  ;D ;D

sum41

• Gość
« Odpowiedź #539 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 11:42:22 »
Kolejna ciekawa produkcja wzieta na warsztat The BLOB