Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline isteklistek

Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #510 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 09:21:53 »
"Wszystko wszędzie naraz" zgarnął za dużo statuetek. Pewnie wszystkie są do dyskusji, ale AKTORKA PIERWSZOPLANOWA Michelle Yeoh na pewno nie.  Jeżeli ktoś widział "Resurrection" z 2022 roku i był świadkiem popisu jaki dała Rebecca Hall, to śmiało może napisać, że jej kreacja zjada Yeoh na śniadanie dwa razy. Występ Hall jest tak dobry, złożony i wymaga niesamowitych zdolności aktorskich w oddaniu emocji i ich pokazywaniu, że początkująca aktorka lub z małym stażem położyła by tę rolę. Ja bym powiedział, że "Resurrection" to ciekawy film, trochę niejednoznaczny i trzeba być maksymalnie skupionym i trochę pogłówkować, by dobrze zinterpretować końcówkę, a jeżeli chodzi o to jak bardzo Hall niesie ten film na swoich barkach, to dla mnie sytuacja jest podobna z Daniel Day-Lewis i "Gangi Nowego Jorku".

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #511 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 13:57:01 »
"Wszystko wszędzie naraz" zgarnął za dużo statuetek. Pewnie wszystkie są do dyskusji, ale AKTORKA PIERWSZOPLANOWA Michelle Yeoh na pewno nie.  Jeżeli ktoś widział "Resurrection" z 2022 roku i był świadkiem popisu jaki dała Rebecca Hall, to śmiało może napisać, że jej kreacja zjada Yeoh na śniadanie dwa razy. Występ Hall jest tak dobry, złożony i wymaga niesamowitych zdolności aktorskich w oddaniu emocji i ich pokazywaniu, że początkująca aktorka lub z małym stażem położyła by tę rolę.

Występ Yeoh w obrazie "Wszystko, wszędzie, naraz" był... świetny, pełny jakiejś dziwnej energii, ale, cholibka: zbyt zakręcony, jakby na jakimś aktorskim speedzie, ciągu improwizacyjno-emocjonalnego LSD. Nie i nie! Jej rola była zbyt ,,edgy" - jak dla mnie Michelle Williams w "Fabelmanowie" zdecydowanie wygrywa nad tą ,,Miszulenówną" Yeoh; to była towarzyszka Venoma powinna zgarnąć statuetkę za najlepszą kreację aktorską! No, ale Hollywoody muszą być kosmpolityczne, otwarte na świat, kino globalne; muszą mieć film "Elvis" i Spielberga daleko w czterech literach. Cóż, Yeoh zagrała wśród elity najsłabiej ze wszystkich aktorek w zestawieniu. A o Oscarze dla Jamie Lee Curtis, to już... nawet nie chce mi się tłumaczyć, co i dlaczego przy tym wyborze mi się nie podobało; za Curtis powinno wstawić się statuetkę dla Hong Chau z "Wieloryb".

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #512 dnia: Pt, 17 Marzec 2023, 13:45:43 »
Z cyklu, ,,a nie mówiłem, że to będzie takie dobre!". Mimo braku światowej premiery filmu, a jego oceny z IMDb obejmują raczej pokazy przedpremierowe i specjalne seanse dla dziennikarzy, nota, którą otrzymuje naprawdę imponuje! Mówi się, że to jeden z najlepszych filmów akcji od 2000 roku, a niektórzy mówią że najlepszy w historii. Ciekawe; na "JW4" wybieram się na seans w formacie IMAX 2D, CC Zakopianka, Kraków.  8) 8) 8)

Offline volker

« Odpowiedź #513 dnia: Wt, 21 Marzec 2023, 21:39:40 »
No i już wiemy jak będzie wyglądał wehikuł w najnowszej ekranizacji Pana Samochodzika, do zobaczenia niedługo na Netflixie:

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 12:03:24 »
"Na Zachodzie bez zmian" z 2022 roku - film co najmniej wyjątkowy. Co najmniej! Miałem, z perspektywy obecnego położenia po seansie dzieła, wręcz nieuzasadnione obawy, co do wyjątkowości i wysokiej wartości artystycznej tego filmu. Mogę się sam zapytać siebie: dlaczego dopiero tak późno wziąłem się za tę produkcję! Żeby w pełni wizualnie docenić tą ocierającą się o zbyt abstrakcyjną w swym pięknie audiowizualną sztukę, należało by obejrzeć ją na telewizorze QLEDowym albo OLEDowym, ewentualnie na Mini-LEDzie, z matrycą o przekątnej ekranu od 55-85 cali, z zainstalowanym systemem Dolby Vision i Atmos. Wtedy też wyziera cały kunszt operatorski dzieła, w tym to niezwykle inteligentne opowiadanie historii z frontu I Wojny Światowej, uwydatniające jej okrucieństwa oraz skutki dosięgające każdego aspektu współczesnego wtenczas świata, który w nieopisany sposób wpływał na jednostkę oraz zbiorowości. Taki właśnie jest ten film: niezwykły, surowy, inteligentny przelaniem prawdziwej natury stojącej za tego rodzaju konfliktami zbrojnymi. Operatorsko okazał się cudowny: głęboki, wielowarstwowy, przemyślany, często paradoksalnie zbyt symetryczny, zbyt naturalny, a co za tym idzie: niezwykle przeszywający widza, angażujący go tym samym w to, co widzi na ekranie, kadr po kadrze, ujęcie po ujęciu. A ta jedna scena z
Spoiler: PokażUkryj
punktowym początkowo żółtym światełkiem migoczącym z oddali, które w jednym ujęciu (gdzie wszystko kręcone było nocą! NOCĄ!) z daleka zaczęło przybliżać się do widza, i które okazało się w końcu przodem pociągu/lokomotywy, jej wykończeniem ze zderzakiem! Co za klimat, co za pomysł, co za estetyka! I ja się nie dziwię, że za Zdjęcia i Scenografię "Na Zachodzie bez zmian" dostało Oscary!

Podsumowując, bez zbędnego pitolenia, ocena tego filmu z mojej strony to: 9/10!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 18:20:21 »
Jest trailer nowego filmu Tommy'ego Wiseau :)

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #516 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 15:22:19 »
Jest trailer nowego filmu Tommy'ego Wiseau :)

Tommy Wiseau, TW, ,,TiDablju" alias indywiduum w świecie kinematografii, jak widać ma się dobrze i jak widać po tym zwiastunie, ma hollywoodzki blichtr i kanon świetnego filmu akcji totalnie w dupie. 8) Film, którego tytuł jest, co ciekawe, całkiem ,,normalny", zrealizowany w Studiu Wiseau-Films (a cóż to?), wygląda totalnie... pięknie w tym jak wygląda źle - tak mogę osądzić tylko po zwiastunie. Wygląda mi i zapowiada się to na produkcję, która jest specjalnie tak zrobiona, aby sparodiować piękno Hollywoodu, te wszystkie piękne akcenty, montaże, dźwięk, tą dynamikę czy efekty. Nawet jak to w kinach wyemitują, chętnie się na to wybiorę. Chętnie!

A wracając do rzeczywistości, w jednym z innych tematycznie postów na forum wspomniałem o moim seansie "John Wick 4". Tak, na filmie byłem, na projekcji w IMAX 2D z polskimi napisami. Było pięknie, wręcz arcypięknie. Ten dźwięk, ta dynamika, którą naznaczył jakiś Bóg kina akcji, ta kreacja nieśmiertelnego Johna Wicka, te pojęcia ,,desakralizacji" i ,,ekskomuniki", które z przytupem wchodzą do słownika kina akcji i sensacji, te choreografie walk, jazdy kamery i ta historia. Nawet ta scenografia i pomysły na plener idealny dla specyficznego rodzaju scenariusza. Pykło wszystko! Najlepszy film akcji w historii! Desakralizuje i ekskomunikuje te całe ,,Rambo" i ,,Szklane Pułapki" i wiele innych serii, które uważały się przy Johnie Wicku za esencję filmów tego gatunku. Święty John Wick! Krótko, moja ocena "John Wick 4": 10/10. Bezapelacyjnie!

Offline Leyek

« Odpowiedź #517 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 13:35:22 »
Zwiastun nowego filmu Wesa Andersona. Kurier Francuski... był momentami męczący, ale tutaj zapowiada się świetna rzecz, no i obsada diabelnie mocna.

Akcja widowiska, zapowiadanego jako komedia romantyczna z elementami dramatu, została osadzona w 1955 roku w fikcyjnym amerykańskim miasteczku otoczonym pustynią. To właśnie w tym miejscu odbywa się konwent młodych astronomów dla uczniów z całego kraju i ich rodziców. Czekają na nich konkursy, zabawy i różne atrakcje. W pewnym momencie ich wydarzenie zostaje przerwane przez niespodziewanych gości.

Patrząc na obsadę i ekipę realizującą „Asteroid City”, można powiedzieć, że Andersonowi udało się zaprosić większość Hollywood do współpracy. Na ekranie pojawią się między innymi tacy aktorzy jak Margot Robbie Jason Schwartzman, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Willem Dafoe, Tony Revolori, Sophia Lillis i Jeff Goldblum.

„Asteroid City” oficjalnie zadebiutuje na tegorocznym festiwalu w Cannes w maju, ale do polskich kin trafi 16 czerwca.

źródło: https://www.eurogamer.pl/asteroid-city-z-mocna-obsada-nowy-film-wesa-andersona-otrzymal-zwiastun

Bender

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 14:17:42 »
Obsada każdego filmu Wesa jest teraz piekielnie mocna ;) 
Niestety od jakiegoś czasu jego filmy staja się karykaturą swojego własnego stylu. Złotego okresu Rushmore, Royal, Zissou już nie powtórzy. Ale nadal twarda czołówka listy must see.   

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #519 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 18:20:15 »
No i już wiemy jak będzie wyglądał wehikuł w najnowszej ekranizacji Pana Samochodzika, do zobaczenia niedługo na Netflixie:

Może się podobać.
Czy ta pani też jest w załodze?

Wolałbym kominek(od wydechu) pod namiotem (brezentowym), ale niech i tak będzie. Byle nie był podobny do Ferrari Transamerica.
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

« Odpowiedź #520 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 18:41:15 »
  I jakby to niby miało pływać?

Offline xetras

« Odpowiedź #521 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 19:02:35 »
To jeszcze tajemnica.
Przecież wehikuł ujawniał swą ukrytą broń podczas zwrotu akcji.

« Odpowiedź #522 dnia: So, 01 Kwiecień 2023, 19:08:10 »
   No, ale ta ukryta broń to tak średnio była ukryta, to nie transformer. Z drugiej strony to Netflix, może nie będzie pływał, ale za to będzie latał.

Offline xetras

« Odpowiedź #523 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 10:48:29 »
Jako UFO?
To zupełnie inna opowieść.

Niech się Netflix za Ałbazin weźmnie, mają moce cudotwórcze. Poza tym to byłby polityczny temat na czasie.
To UFO z Tarnasowej ekranizacji  (Golem) niech takim pozostanie.
Ciekawe czy to była czeska czy Polska wizualizacja?
Wtedy w roku '88 wszystko było możebne.
To ćwierćwiecze kompletnego odlotu wizualnego, lata ok. ~ ('73-'98). (Czyli ~janosik...~wiedźmin)

O wehikule z praskimi tajemnicami:
Projekty plastyczne, projekt samochodu: Tadeusz Cielewicz, Josef Hozak
Scenografia: Tadeusz Cielewicz, Jindrich Goetz

https://filmpolski.pl/fp/index.php?film=122762
Ten to dopiero latał - poza tym żadna sikawka by go nie ugasiła - laserami szczelał, taki był.
Imponujący demolud - taki wyczyn jak ów pojazd jest nie do pobicia. Już nie ma zimnej wojny.

Przy okazji - oczywiście Samochodzik i człowiek z UFO też wart uwagi speców od oper mydlanych.
Do reklam róznych odlotowych proszków byłby pasowany i akuratny.
« Ostatnia zmiana: Pn, 03 Kwiecień 2023, 11:12:54 wysłana przez xetras »

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #524 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 10:48:19 »

"John Wick 4" ma się dobrze... no i dobrze.  ;D Najlepszy film akcji w historii, przynajmniej ja tak uważam; najlepszy film akcji w historii nowej ery kina - ten tytuł już pewnie większość zaakceptuje. Prawie 250 mln. dol. amer. na koncie w Global Box Office, a widowisko to wciąż zarabia. Mówi się o granicy 500 mln dol. amer. w tym względzie. I nie jest to niemożliwe. Konkurencji wśród obrazów filmowych, pan John Wick nie ma. Jedynie "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves", "Air" (Tak, Ben Affleck i Michael Jordan, ale nieco z innej strony) i "Renfield" z N. Cage'em mogą lekko popsuć szyki zarobkowe w Box Office panu Wickowi Baba Jadze, czy spowolnić zyski z tego tytułu.