Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 119557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sum41

• Gość
Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #495 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 10:49:25 »
mega lubie takie warjackie konwencje - bedzie ogladane - troche przypomina kultowego Johny Bravo :)

AGENT ELVIS

« Odpowiedź #496 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 11:38:45 »
  Coś cicho w temacie. Jak się podobało rozdanie Oscarów?

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 12:16:34 »
Ceremonii wręczenia Oscarów w 2023 roku, za działalność roku poprzedniego... nie oglądałem. Czy żałuję? I tak, i nie. Nie, bo sequel "Kota w Butach" przegrał; bo ,,uszanowanko Żyri" jakoś zapomniało, że w ogóle zaistniał w 2022 roku fenomenalny w każdym praktycznie aspekcie filmu obraz pt. "Elvis"; bo zmiótł rywali praktycznie we wszystkim obraz pt. "Wszystko, wszędzie, naraz", co było kolejnym przykładem boostowania do oporu (aż do sraczki  8)) tak zwanego ,,faworyta" nominacji. Tak, bo Brendan Fraser, "Avatar: Istota wody" oraz "Wakanda forever" zwyciężyli odpowiednio w swoich kategoriach. Całkiem możliwe, że skorzystam z recenzji i omówienia tegorocznej Gali Oscarowej przez Tomasza Raczka albo Kinomaniaka (może Sfilmowani, ale to ewentualnie; reszta gawiedzi to amatorka: ,,bo wszyscy mogą, więc są recenzentami").

sum41

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 12:38:07 »
Moze ludzie wreszcie zrozumieli ze "elita" ma ich tak naprawde w dupie.

« Odpowiedź #499 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 12:41:42 »
  Korzystając z wolnego, postanowiłem obejrzeć dawno tego nie robiłem. Gala ogólnie rzecz biorąc słaba. "Elvisa" jeszcze nie widziałem, ale ja nie przepadam ogólnie rzecz biorąc za Luhrmanem. "Wszystko, wszędzie, naraz" bardzo fajny film, kreatywny i oryginalny. Fajnie, że nagrodzony, czy najlepszy nie oceniam bo w sumie prawie żadnego kontrkandydata nie widziałem póki co. Dziwi mnie, że trochę bez echa przeszedł na forum, bo wygląda jak ekranizacja jakiegoś komiksu Granta Morrisona. Z ciekawostek, film został wydany na naszym rynku przez Best-film jedynie w wersji dvd i o ile front okładki jest w porządku to na tej bocznej ściance mamy zamienione kolejnością litery i brak ogonka w ę przez co wychodzi nam "Wszytsko, wszedzie, naraz", także nie tylko Hachette.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 14:51:40 »
Moze ludzie wreszcie zrozumieli ze "elita" ma ich tak naprawde w dupie.

To juz dawno, teraz elita zaczyna rozumieć, że ludzoie maję ją w dupie.
Wyniki oglądalności tych "gal" z ostatnich lat mówią za siebie.
Praktycznie nikt już nie ogląda (poza Skandalistą ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 15:02:24 »
Wszystko, wszędzie,naraz - potwierdzam mega film, nawet bym zekl ze zaskoczenie ostatnich lat, taki trochę Matrix obecnycnego czasu. Brat też byl bardzo zadowolony z seansu.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #502 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 15:41:07 »
Cieszy wygrana Frasera, Wszystko dobry film, ale od powszechnych zachwytów jestem daleko, szkoda Duchów, bo mi ze stawki najbardziej się podobały. Blanchett bardziej zasłużyła za główną rolę żeńską, ale nie miała odpowiedniego pochodzenia. Znakomita Rihanna przegrała z podskakującymi Hindusami. Ogólnie widać tendencje aby wszyscy byli zadowoleni. Gala od lat to pusta skorupa, która ma przykryć różne smrodki i służy do połechtania ego uczestników. Podsumowując Oscary są mi coraz bardziej obojętne, a z większym zainteresowaniem patrzę na wyniki festiwalowe z Berlina, Wenecji czy Cannes.

« Odpowiedź #503 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 17:13:07 »
  Nie oglądałem nigdy tego regularnie a od czasu do czasu, ostatnio miałem dłuższą przerwę, tyle że kiepsko wybrałem termin bo w tym roku akurat nudno było. Lubię pooglądać sobie te targowisko próżności, a Oscary mają tę zaletę, że niezależnie od końcowego werdyktu, który często bywa mylny większość nominowanych to przyzwoite filmy. Cannes i Berlin to kopie imprezy z Dolby Theatre tylko skupiające się bardziej na kinie europejskim czy ogólnoświatowym, kosztem mniejszej obecności USA, za to tak samo ceniące "odważne" filmy o uchodźcach, faszystach i chciwym kapitaliźmie. Wenecja to taki trochę wstępniak do nagród Hollywood. Mnie tam bardziej boli upadek Sundance, które z festiwalu na którym odkrywano braci Coen, Debrę Granik czy Todda Solondza zmieniło się w niezależny (od zdrowego rozsądku) festiwal celebracji gniotów o murzynach.
  Nie twierdzę, że "Wszystko..." to jakieś arcydzieło, nie zaprzeczę, że kryteria rasowe bądź czy też wątek LGBT mogły mieć wpływ na decyzję. Ale film jest naprawdę przyjemny i dosyć uniwersalny. A podskakujący Hindusi byli fajniejsi niż Rihanna.

« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Marzec 2023, 17:25:30 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline death_bird

« Odpowiedź #504 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 21:48:01 »
Jak już zupełnie nie interesuję się tymi nagrodami i gdyby nie Forum to nawet nie skojarzyłbym, że to wczoraj/dzisiaj tak teraz przejrzałem listę zwycięzców i odrobinę niepokoi mnie fakt, że "Na zachodzie bez zmian" dostało wujka Oskara w kategorii "najlepszy międzynarodowy". Filmu nie oglądałem, ale z tego co czytałem to tam historia I Wojny jest tak jakby z punktu widzenia propagandy Berlina. Teraz ludzie tym bardziej będą oglądali, "bo Oscar" i pewnie będą raczej bezrefleksyjnie łykali niemiecki kit...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #505 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 23:28:07 »
"Wszystko wszędzie naraz" jak dla mnie zasłużony oscar w większości kategorii. Jedynie Jamie Lee Curtis dostała chyba bardziej za całokształt niż za tą rolę, bo ona oscarowa nie była. To już Angela Bassett bardziej zasługiwała na oscara za występ w drugiej części Czarnej Pantery.

Mam nadzieje, że dzięki temu oscarowi "Wszystko wszędzie naraz" zostanie wydane u nas na bluray (podobna sytuacja była z "Na noże", kiedy też film miał nie dostać swojego blyray, a po oscarze dostał, tylko nie wiem czy tu nie jest już za późno).

Offline misiokles

« Odpowiedź #506 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 23:35:43 »
Filmu nie oglądałem, ale z tego co czytałem to tam historia I Wojny jest tak jakby z punktu widzenia propagandy Berlina.

Mam wrażenie, że bezrefleksyjnie przeczytałeś ów wpis o tym, że jest to film jakby z punktu widzenia propagandy Berlina.

Offline death_bird

« Odpowiedź #507 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 23:56:02 »
A o jakim konkretnie wpisie mowa?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #508 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 06:41:12 »
O tym, po którym doszedłeś do wniosku, że to 'niemiecki kit'.

Offline Gazza

« Odpowiedź #509 dnia: Wt, 14 Marzec 2023, 08:06:58 »
To już Angela Bassett bardziej zasługiwała na oscara za występ w drugiej części Czarnej Pantery.
Serio? Ona była nominowana w tej błazenadzie zwanej Oskarami za tą rolę?!?  :o