Autor Wątek: Ogólnie o filmach.  (Przeczytany 114658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sum41

• Gość
Odp: Ogólnie o filmach.
« Odpowiedź #330 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 09:51:01 »
Niema sie co dziwic zapowiadalo sie ciekawie  ale najpierw "odeszli" wszyscy z The Writers’ Room potem nawet gosc ktory dbal o dziecictwo Tolkiena - powod - niechieli sie zgodzic na te wszystkie postepowe zmiany...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 10:08:35 »
Nie wydaje mi sie, że chodzi wyłacznie o postępowe zmiany (wiem, ze to Twój konik) ale ogólnie wygląda to tragicznie. Jak plastikowa przekolorowana gierka. Klimat bardziej z jakiegoś disney xmas / sunday tv movie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #332 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 10:47:40 »
Niezła jazda w komentarzach pod trailerem

Normalnie bym nie zwrócił na to uwagi, ale doprawdy komicznie to wygląda na początku myślałem, że to może spam rosyjskich botów, ale widać że to raczej niezadowoleni fani.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #333 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:14:09 »
Rozwiniecie proszę o co chodzi? Serio taki jad się polał, bo fanom nie spodobał się wygląd nowych postaci?

Rosjanie widać nawet jednego zdania po angielsku nie potrafią napisać w internecie... Niektórzy nie powinni mieć do niego dostępu.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:27:19 »
No to nie tylko moj konik jak widac, nawet czarni narzekaja co tam sie odwala - chodzi mi o respektowanie materialu zrodlowego a wyglada ze bedzie to nowa Gra o Tron od Amazona za gruba kase.

Tutaj kilka komentarzy.

Offline Dracos

« Odpowiedź #335 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 11:30:32 »
Rozwiniecie proszę o co chodzi? Serio taki jad się polał, bo fanom nie spodobał się wygląd nowych postaci?

Rosjanie widać nawet jednego zdania po angielsku nie potrafią napisać w internecie... Niektórzy nie powinni mieć do niego dostępu.

W sumie to nie wiem czy chodzi im o dobór aktorów czy o tą plastikowatość. A angielski to po pierwsze może znają lepiej od Ciebie, ale jak się chce użyć cytat z dzieła literackiego to się korzysta z przekładu który się zna, bo w zasadzie nie każdy ma pod ręką wersje językową oryginału. A po drugie w zasadzie czemu mają pisać komentarze po angielsku ? to jakiś wymóg, czy może co poniektórym się tak w głowie poprzewracało że znając jeden język obcy czują się taką elitą która by chciała dyktować kto powienien, a kto nie mieć do dostęp do netu.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #336 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 12:54:02 »
15 407 020 wyświetleń i tylko 78 tys lapek w gore ( w dol nie zobaczymy bo na swiecie nie istnieja negatywne rzeczy) o czyms chyba swiadczy ze tym razem gadanie ze znow jakiejs malej grupce cos nie pasuje chyba nie przejdzie. LotR to marka globalna.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #337 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:17:50 »
W sumie to nie wiem czy chodzi im o dobór aktorów czy o tą plastikowatość. A angielski to po pierwsze może znają lepiej od Ciebie, ale jak się chce użyć cytat z dzieła literackiego to się korzysta z przekładu który się zna, bo w zasadzie nie każdy ma pod ręką wersje językową oryginału. A po drugie w zasadzie czemu mają pisać komentarze po angielsku ? to jakiś wymóg, czy może co poniektórym się tak w głowie poprzewracało że znając jeden język obcy czują się taką elitą która by chciała dyktować kto powienien, a kto nie mieć do dostęp do netu.

Zarówno film jak i kanał prowadzone są po angielsku. Gdyby to był film dedykowany Rosjanom (bo premiera u nich w kraju czy coś) to nic mi do tego, że piszą po swojemu.
Co do mojej znajomości angielskiego to chętnie podejmę wyzwanie. Ostatnio gdy byłem w Moskwie to sporo dziewczynom trzeba było tłumaczyć jak budować zdania.

Może jeszcze gdyby LOTR pochodził z Rosji to bym kumał...

Z tego co zrozumiałem, to ten serial to jakiś spin-off? Akcja dzieje się na długo przed wydarzeniami znanymi z książek Tolkiena. Zatem trudno tu mówić o materiale źródłowym. Ale domyślam się, skąd te "kontrowersje" - skoro X lat temu po Śródziemiu biegali czarnoskórzy itd to dziwne, że nie "załapali się" na ekranizację trylogii. Hobbita nie oglądałem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Luty 2022, 13:20:22 wysłana przez HugoL3 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #338 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:20:30 »
Ja pod każdym popularniejszym klipem na yt widuję komentarze w najróżniejszych językach.

Offline Dracos

« Odpowiedź #339 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:25:12 »
No to jak im wytłumaczyłeś jak się buduje zdanie to możesz przypiąć sobie order krzewiciela poprawnej angielszczyzny.

To że kanał jest po angielsku (duh) to nie znaczy, że nie mogą pisać po rosyjsku w komentarzach. Do tego ten cytat jest w różnych językach i po polsku, niemiecku, czesku hindi i jakiś południowo słowiański, a rosyjski po prostu się wyróżnia ilością.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:27:01 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #341 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:31:30 »
Krotko ale na temat :)

Dzięki, mnie ten filmik dużo wyjaśnił :)

No cóż, szkoda w takim razie, że na tak wczesnym etapie będą się mierzyć z taką krytyką, ale widać na własne życzenie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #342 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:42:54 »
Google i YouTube mają takie narzędzia, że komentarze w innych językach na luzie mogłyby być tłumaczone na inne języki (na te, które chciałby czytający). Choćby dla zalogowanych czy na koncie premium.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: Wt, 15 Luty 2022, 13:47:55 »
"Zło nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone przez siły dobra”
J.R.R Tolkien

sum41

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Śr, 16 Luty 2022, 12:34:59 »
Taki maly cytat:

„Z pewnością istnieją tematy, które Tolkien uważał za ważne. Na początku procesu obiecaliśmy sobie, że nie będziemy umieszczać w tych filmach żadnej własnej polityki, własnych przesłań ani własnych tematów. próbować zrobić, to przeanalizować, co było ważne dla Tolkiena i spróbować to uhonorować. W pewnym sensie staraliśmy się robić te filmy dla niego, a nie dla siebie.” - Peter Jackson, Wywiad dla GreenCine (grudzień 2002)

„Wydawało nam się naturalne, że adaptacja dzieła Tolkiena odzwierciedla rzeczywisty wygląd świata” - Lindsey Weber, EP Amazon's LOTR Series, Vanity Fair (luty 2022)