Moja topka 2023
1. Biedne Istoty. Z ERką, +18.
Lothimos, nie udawaj Greja, Ty gadzie. A jednak potrafisz zaczarować człeka! 🤪 Obsmarowujesz przy tym płótno jak nieboskie stworzenie, no ale cóż. Najwyraźniej nie
umisz inaczej, jak sięgając po pędzel szokowy. 😏
KOCHAM, UBÓSTWIAM CUDACZNĄ BELLĘ BAXTER. ❤
Fenomenalna Emma Stone. W ogóle bardzo dobre aktorstwo. Piękne zdjęcia, oszałamiająca paleta barw, przykuwające uwagę kostiumy, bajeczna, smaczna twórczo scenografia i zmyślne detale w stylu steam-punk.
Kobiecy, samokreujący się Frankenstain staje na głowie w nieistniejącym, pokręconym świecie Salvadora Dali.
Dużo brudu. Dużo kontrowersji. Obraz dla dorosłych, który mnie osobiście zachwycił. Czy jednocześnie brzydził i odstręczał? A jakże...Nie inaczej.*
Czy wolałabym żeby droga Belli do samopoznania oraz niepohamowana chęć eksploracji otaczającego ją świata, przebiegała innym torem? Wolałabym.
Nie chcę się tutaj jednak bawić w wielką moralizatorkę. I nie lubię postrzegania kobiet jak idiotki, które chłoną wszystko bezkrytycznie niczym gąbka.
PS.* A jednak rozwalają mnie ciut przesadne reakcje, widoczne np. na filmwebie. Dorośli faceci którzy przetrzegają innych dorosłych (zwłaszcza kobiety, "bo mogą się zainspirować!!"
Uhm. Już to widzę jak pod wpływem tego filmu kobiety zaczną masowo zgłaszać się do burdeli z cv...😶
Bez komentarza nad tą pozornie uroczą troską.) przed oglądaniem filmu dla dorosłych. Ci co krzyczą: "DZIEŁO SZATANA, WCIĄGNIE WAS W WIR ZŁA, CHROŃCIE SWOJE SERCA NIEWINNE." 🙄

Em, gdzie są ci dorośli mężczyźni, żeby chronić umysły nawet 12 letnich chłopaczków, radośnie pykających w gierki typu GTA? Gdzie machanie paluszkiem że nie wolno? Gdzie krzyki, "CHROŃCIE WASZE SERCA, CHROŃCIE UMYSŁY PRZED PRZEKAZEM PODPROGOWYM"? Czemu tu nie ma obawy że "się zainspirują"? Jakoś masowe rozwalanie przechodniów, ukazanie pracy dilera narkotykowego jako bardzo atrakcyjnej nie wzbudza takich obaw. Jest niezachwiana wiara w rozsądek konsumentów tego typu treści. (Chyba że spytasz babci 65+.) Czemu nie ma podobnej wiary w rozsądek DOROSŁYCH kobiet? Hm, no smutne. Nie czaję tej wybiórczości.
Nie rozumiem filmwebowego histerycznego biegania z krzyżem; i polewania osób 18+ którym się podobało wodą święconą - mówiąc w przenośni.🤔
Nikt tego nie każe pokazywać dzieciom ani nastolatkom, do jasnej ciasnej.
2. Igrzyska Śmierci 5. Ballada Ptaków i Węży. Drugi, najbardziej satysfakcjonujący seans kinowy od kilku lat.
Znakomity powrót do Uniwersum, jeśli mogę tak to ująć, jako była jego namiętna narzekaczka.^^ Francis Lawrence jak Papa Lucas, u którego każda kolejna część trylogii wychodziła coraz to lepsza. Ballada to właśnie taka Zemsta Sithów Lawrence`a. ❤ Najlepsza część i wisienka na torcie. Och, marzenie; gdyby każdy twórca tak się rozwijał! Świetna historia o początkach kariery zubożałego syna bogola w dystopijnym i brudnym świecie polityki. Tom Blyth jako młody Snow nieoczekiwanie okazał się godnym następcą Donalda Sutherlanda. Jego postać to bardzo zgrabne połączenie Anakina z Littlefingerem. (Na kilka miesięcy gościu całkowicie zdominował TikTok. 🤣) Na tyle udane, że z chęcią sięgnęłabym po serial z jego dalszymi losami. Bo mnie mało!
Bardzo dobre wrażenie wywarła na mnie również odsączana z czci i wiary Rachel Zegler w roli Lucy Gray. Na tyle że jak miałam w nosie Disneyowską Śnieżkę, tak teraz czekam z utęsknieniem! 🤣🤪
Mają z Tomem świetną chemię, chciałabym ten duet oglądać częściej.
W "Balladzie" zresztą, w przeciwieństwie do innych części, nie widzę słabych aktorsko punktów. Jest akcja, napięcie, piękny chemicznie ship, drama w odpowiedniej dawce. Za serducho łapią mnie również liczne polskie akcenty. Lokacje, nasze jeziorka, pola i lasy. A także przepiękne rodzime hafty na gorsecie i bluzeczkach Lucy Gray.❤
Szkoda że tak mało zarobili, imo dzięki:
a) fandomowym "Obrońcom Starych Świętości", czyt. maruderom płci obojga:"A NA CHŁOLERĘ NOWE, JA CHCIAAM ZNOWU JENNIFER LAWRENCE, UNA BYŁA NAJPINKNIEJSZO NAJLEPSZO!!! PŁAKU PŁAKU, TO JEST NIEPOCZEBNE..."*
b) purystom książkowym, oburzonym bo np."
myszka pod miotłą pierła 2 minuty później niż pisze w książce, a pierd miał obłoczek innego koloru i nadleciał z innej strony niż mówi oryginał"
c) fanatycznym "Tropicielom Tęczy", którzy widzą wątki lgbt wszędzie**, nawet tam gdzie ich wcale nie ma.
* błędy umieszczone celowo 🤪
**nawet w Monte, bo kolor ciemny i jasny obok siebie, jak otwierają wieczko krzyczą:"KUFFA DOPADLI MNIE,DOPADLI NA MNIE, WSZYNDZIE TA TĘCZOWA PROPAGANDA, NIE WYCZYMAM, OBUDŹCIE SIĘ LUDZIE WOKE WOKE"! XD
3. Duchy Inisherin.
Wspaniały koncert na cztery ręce w wykonaniu Glessona i Farrella. ❤ Wisieńką na torcie Barry Keoghan, zaś Kerry Condon nie odstaje od reszty!
Z pozoru prosta historia, o tylko z pozoru "prostych" ludziach. Skomplikowane i trudne charaktery, czasem nad wyraz ciężkie do zrozumienia i zaakceptowania decyzje. Jak to wszystko na nas wpływa. I o tym jak kropla drąży kamień, niszcząc wszystko na swej drodze. Nie mówię więcej, bo trzeba to zobaczyć samemu.😊 Gorąco polecam, te dość surowe dzieło, pozbawione efektów i fajerwerków, ale nie pozbawione duszy. Pełne napięć, skrywanych żali, pewnej goryczy, ale i czarnego humoru; nie posiada słabych punktów.
4. Saltzburn.
"Utalentowany Pan Ripley" 2. Moim zdaniem, bardzo udany. Rewelacyjny Keoghan, dobry i akuratny laluś Elordi. Reszta również na wysokim poziomie. Nawet zwyczajowo straszliwie drewniana Pyke, w "Saltzburn" wpasowała się znakomicie. Niepokojący, groteskowy, brudny, nawet odstręczający. Ja to kupuję.
PS. Nawet ostatnią, zamierzenie komiczno-żenującą scenę. LET`S DANCE! 👽💀🤡
5. Mission Impossible- Dead Reckoning. Po lekko sflaczałym "Falloutcie", Tomek Gruz wraca do topowej formy. Najlepsze kino akcji ostatnich lat. Prawdziwy tort smaków dla fanów serii. Badassowość na ekranie jeszcze nie zginęła! Nie, dopóki Ethan Hawk dycha.
PS. Wiadomy wyczyn imponujący, aczkolwiek powiem szczerze...BTS od kuchni zrobiło na mnie JESZCZE LEPSZE wrażenie. Kuźwa, jak to było zrobione! I ile razy, strach się bać! Czapencje z głów. 🤴
6. John Wick 4. Podobnie jak w przypadku najnowszych Igrzysk. Najlepsza część, totalna jazda bez trzymanki, akcja non stop.
(Akurat tutaj to dobrze. Chociaż niektórzy mogą się czuć przytłoczeni.) Mnie się podobało bardzo, mimo że zwyczajowo nie przepadam za ciągłą nawalanką. Świetny młody Skaarsgard jako villain.
7. Flash. Bardzo fajny film, nieszczęsny Ezra Miller daje radę w tej roli znakomicie. Szkoda, że nie nadąża w życiu...Cóż chłopcze emaliowany, rozmijamy się z tą "prawdą ekranu", c`nie?🥶🥴
Jedynym minusem to słabiutkie miejscami efekty, no wstydziliby się.
☹
8. Dungeons and Dragons. Polecajka z tumblra, jedwabiście przyjemna; sprawnie zrealizowana przygodówka. Daje uśmiech na twarzy, nie raz a 100 razy.
Pamiętam ploty, jak wiele lat temu Lindsay Lohan kazali sobie wybrać partnera z katalogu do filmu "Całe Szczęście". Paluch wskazał Chrisa Pine. I fajnie, i super! 🤗
9. Aquaman 2.
Godna kontunacja. Rozrywkowy, naprawdę miły filmik. Dawał przyjemnie spędzony czas w głębinach oceanu i nie tylko. Jak dla mnie niczym nie odstaje względem niesamowicie przehajpowanej jedynki.
Piękny bromance między "Proszę, Bądź Lobo" a fircykowatym rywalem Upiora w Operze.
Do tego Amber Bez Serca jak na lekarstwo...
Czego chcieć więcej?
10.
Spider-Man poprzez Multiversum. Przyjemna w odbiorze animacja, nawet momentami intrygująco niepkojąca.
Świetny Issac.
KONIEC LISTY 2023.
Barbiehaimer, im dłużej o nich myślę tym bardziej mam wrażenie że te dwa twory nie zasłużyły na taki przemożny hajp.
Szczerze to chce mi się już od nich 🤮, taki mam przesyt. Dlatego w ogóle nie umieszczam ich na liście. Oo. 🤪
Ot, średnie średniaki, dobre technicznie. Do obejrzenia na raz i zapomnienia.
Oprócz nich widziałam z roku 2023 jeszcze tylko Napoleona. Ale to groteskowy, leniwy kupsztal by Scott - do robienia sobie z niego jaj; z najgorszą rolą Phoenixa w życiu, więc nie został zaproszony.